Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Laura Codruța Kovesi, despre audierea din PE: „Am stat toți trei candidații și am povestit între noi. Înainte de a pleca la audiere, m-au îmbrățișat și mi-au zis că speră să fie bine”

Laura Codruța Kovesi și Andreea Esca

Foto: Europa FM

Înaintea audierii din PE pentru funcția de procuror șef-european, Laura Codruța Kovesi și-a așteptat rândul într-o încăpere, alături de contracandidații săi. Au vorbit fiecare despre experiența avută în sistemul de justiție din țara lui. „A fost un moment care m-a emoționat, am stat toți trei candidații și am povestit între noi. Înainte de a pleca la audiere, m-au îmbrățișat, mi-au zis că speră să fie bine”, a povestit fosta șefă a DNA, invitată în emisiunea „La Radio cu Andreea Esca” de la Europa FM. 

Deși și-a depus candidatura în nume personal, atunci când a ajuns în Parlamentul European procuroarea a simțit că reprezintă România. „A fost cu mari emoții. Te duci acolo în nume personal, dar când intri în sală, toată sala aceea plină știe că ești un procuror român. Reprezinți țara, reprezinți sistemul de justiție. Ții cumva să arăți că reprezinți niște oameni onești, profesioniști, curajoși și e o presiune în plus”, a explicat ea. 

„Aceasta a fost echipa mea secretă, toți oamenii care mai cred în justiție”

Laura Codruța Kovesi a primit foarte multe încurajări de la cunoscuți, dar și de la oameni pe care nu i-a întâlnit vreodată, care i-au trimis mesaje de susținere sau au oprit-o pe stradă. „Au fost știri false, care au spus că am fost susținută de o super-echipă secretă. Aceasta a fost echipa secretă, toți oamenii care mai cred în justiție”, a afirmat șefă a DNA.

Înainte de audierea de la Bruxelles, s-a dus să se roage la o biserică ortodoxă din Bruges, în care a întâlnit mulți români. „Am fost impresionată, m-au întâmpinat cu Bine ați venit la noi. Am stat la slujbă și cineva adusese sarmale, cozonac. Oamenii m-au încurajat, știau ce se întâmplă, urmăreau știrile. Chiar am avut o discuție cu unii dintre ei, i-am întrebat dacă s-au adaptat. Majoritatea răspunsurilor erau: copiii s-au adaptat, copiilor le place. E puțin trist să vezi așa de mulți copii români în altă țara, crescând după regulile din altă țară”, crede ea. Și tot când se afla la Bruxelles, Laura Codruța Kovesi a ascultat piesa „În țara în care m-am născut”, a trupei Vama: „Piesa asta m-a energizat”.

Acum trebuie să înțelegem cu toții că este un moment greu, că justiția trebuie ajutată. Nu e doar pentru procurori și judecători, este pentru viitorul acestei țări

Cel mai mare susținător al ei a fost mama sa, care i-a spus să nu își dea demisia atunci când ministrul Justiției a propus revocarea „Tu, copilă, tu n-ai greșit cu nimic. Tu ține-te acolo pe poziții și ține la principiile tale, tu ține-te acolo. Același sfat l-am primit și de la fratele meu și de la omul cu care împart viața”, a explicat Kovesi. „De la părinţii mei am învăţat, în primul rând, să fiu corectă în tot ce fac şi să fiu sinceră cu oamenii şi să-i tratez pe toţi în mod egal.

Părinţii mei au fost, pentru că tata nu mai este, buni tot timpul cu oamenii din jurul lor, au fost buni cu noi. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la ei”, a mai spus ea.

Un titlu de film care să-i rezume viața: „Narcos”

Fosta șefă a DNA a atras atenția că justiția din România se află într-un moment greu și trebuie ajutată. „Justiția din România este acum într-un punct foarte greu. Nu știu dacă singuri reușim să trecem prin acest moment. Acum trebuie să înțelegem cu toții că este un moment greu, că justiția trebuie ajutată. Nu e doar pentru procurori și judecători, este pentru viitorul acestei țări”, a afirmat aceasta, care a spus că a fost încurajată de atitudinea procurorilor și judecătorilor care luptă împotriva punerii justiției sub control politic. „Am așteptat să mă întorc în țară și să mă alătur protestului, am purtat ieri toată ziua banderolă albă și voi continua să port”, a spus procuroarea.

Întrebată în emisiunea de la Europa EM care ar fi un titlu de film care să-i rezume viața, Kovesi a răspuns: „Narcos”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca fiecare cetatean ar gindii la fel am scapa de jigodii
  • Like 1
 • eu ma gandesc si la ce echipa faina are /a avut la DNA. Sper sa ii continue munca.
  • Like 1
 • Pt mine Codruța este o rază de lumina, un lincar de speranță
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Kovesi si echipa DNA reprezinta cel mai bun lucru care ni s-a intamplat in 30 de ani, momentul revenirii moastre si cel in care am inceput sa ne recapatam demnitatea ca romani.
  Va iubim si va sustinem , de aici din Bruxelles!

  • Like 2
 • Îi doresc din suflet mult succes Laurei. E ca si cum România ar castiga un campionat mondial sau ca atunci cand Simona sau alți sportivi si nu numai au facut sa ne falim ca suntemi ROMÂNII.
  • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult