Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

CTP, după prestația lui Kovesi din Comisia LIBE: „Sunt mândru că sunt român. Oricare dintre miniștri, în frunte cu premierul Dăncilă, s-ar face de râs dacă ar trece printr-un asemenea interviu”

CTP la digi

Laura Codruța Kovesi este cea mai potrivită pentru funcția de procuror-șef european, a spus la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu, după audierea lui Kovesi în Comisia LIBE a Parlamentului European. 

„Sunt mândru că sunt român. Oricare dintre miniștri, în frunte cu premierul Dăncilă, s-ar face de râs dacă ar trece printr-un asemenea interviu”, a spus jurnalistul.

Citiți și editorialele lui Cristian Tudor Popescu:

Comentariul lui Cristian Tudor Popescu:

„O să fac și eu așa cum, luând exemplul doamnei Kovesi, o să fac o analiză la rece, cu toate cu n-am putut să fiu neimplicat emoțional, văzând o româncă în această situație, care mă reprezenta și pe mine.

Nu cunosc suficient de bine limba germană ca să-mi asum o opinie despre dl. Andreas Ritter, candidatul german, deci nu mă pronunț. În ce-l privește pe candidatul francez, între doamna Kovesi și dl. Bohnert este diferența dintre meserie și reprezentare. Și el are un trecut ca procuror, are experiență, însă procentele sunt inverse. El are mai degrabă experință de reprezentare, o experiență mai degrabă diplomatică. Unul dintre cei care i-au pus întrebări a fost chiar pitoresc, dacă poate să fie un pitbull. Dacă poate să-și urmărească obiectivele funcției indiferent de presiunile la care va fi supus de către statele membre, cum va rezolva astfel de probleme practice. Răspunsurile lui au fost răspunsuri generale, într-o superbă franceză atât de fluentă încât pe mine mă pune pe gânduri. Nu a avut niciun fel de ezitări.

Dacă este să creeze o imagine, dl. Bohnert s-a prezentat ca un cavaler călare, cu o armură strălucitoare, cu un panaș stufos și viu colorat, în vreme ce această doamnă Kovesi a venit ca o pedestrașă. Cu pământul sub picioare, plină de cicatrici. Cu o sabie goală în mână și fără armură.

Asta este diferența dintre cei doi. Dl. Bohnert era impecabil. Dna Kovesi este o meseriașă care a suportat zeci, sute de lovituri.”

„Un criteriu important mi se pare acela al rezistenței la presiune în condiții de mare dificultate. Ea nu a făcut decât să probeze capacitatea de a rezista la presiune.

Un moment dificil a fost când doamna Grapini, care a comis o eroare în direcția în care dorea să acționeze, punând întrebări evident tendențioase și neinformate, însă din spațiul românesc. Nimeni nu i-a pus întrebări, dintre neromâni, în legătură cu problemele ei din țară. Au întrebat-o să vadă dacă e capabilă pentru funcție.

Momentul cel mai greu a fost când a fost solicitată să vorbească în limba engleză. Ce vroia să spună doamna din Spania: Ați vorbit românește, dar, dacă veți fi procuror șef european, va trebui să vă înțelegeți cu ceilalți procurori. Iar doamna Kovesi s-a descurcat admirabil. Nu vorbește o engleză de Oxford, dar a răspuns într-o engleză funcțională, europeană, care este cât se poate de inteligibilă.

Cum ați simțit că fost primită?

A fost tratată diferit, atitudinea față de ea a fost diferită față de ceilalți doi candidați. Voi sunteți de-ai noștri, germanul, franțuzul. Doamna Kovesi venea dintr-o zonă ca acelea marcată pe hărțile din Evul Mediu: sub „HIC SVNT LEONES”, adică „aici sunt lei”. De acolo vine ea. Și au sesizat ce se întâmplă în raport cu propria ei țară, cu guvernanții. Modul ticălos în care este atacată. Ea nu a cerut susținerea nimănui, dar măcar să nu fie atacată în felul ăsta. Ce cred că s-a întâmplat este exact contrariul față de ce au urmărit doamna Grapini și acoliții ei de la București.

Problema principală cu fondurile europene nu este nici în Franța, nici în Germania, pericolul cu un candidat venit din Est este ca el să acționeze de conivență cu guvernele sau anumite persoane sau anumite grupări mai mult sau mai puțin infracționale din aceste țări estice.

Tot ce s-a întâmplat n-a făcut decât să-i convingă pe europeni că doamna Kovesi este ultimul om care să cadă la pace cu guvernul României, sau cu indivizi din Ungaria, Polonia sau alte țări din est. Iată ce efect.

Are șansă să fie numită procuror-șef european?

Nu pot să fac o asemenea predicție. Pentru mine este evident că este meseriașul trecut prin lupte, care poartă urmele rănilor, este o veterană. A dovedit că poate face față condțiilor de luptă la nivel înalt, este în mod evident cea mai potrivită pentru funcție. Dl. Bohnert ar fi foarte potrivit ca purtător de cuvânt. Despre candidatul german nu mă pronunț.

Audierea din seara asta ne oferă o comparație. Cum arată prestațiile altor oficiali?

E o diferență ca de la cer la pământ. În mod evident, doamna Kovesi poate fi în Europa, poate lucra la nivelul instituțiilor europene, ceea ce în clipa de față niciun ministru din guvern, în cap cu premierul, nu poate. Oricare dintre miniștrii acestui guvern, nu mai vorbesc de Viorica Dăncilă, s-ar face de râs când ar trebui să treacă prin astfel de teste pentru a conduce o instituție europeană. Reprezentarea meseriaşei Kovesi a fost excepțională pentru România, în această seară. E una dintre acele foarte rare situații în care pot să spun liniștit: Sunt mândru că sunt român, asa cum e și doamna Kovesi.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma surprinzi CTP! Ai imbatranit si nu-tzi dai seama ca functia in chestiune - in ciuda numelui- e pur politica! E o functie de executie. Nu LCK dispune ci "ministrul" ei de justitie. LCK va avea parte de exact ce nu i=a placut sau dorit acasa.
    • Like 0
  • Ma surprinzi CTP! Ai imbatranit si nu-tzi dai seama ca functia in chestiune - in ciuda numelui- e pur politica! E o functie de executie. Nu LCK dispune ci "ministrul" ei de justitie. LCK va avea parte de exact ce nu i=a placaut sau dorit acasa.
    • Like 0
  • Ar cam trebui sa ne hotarim si noi romanii ce ne dorim , Ghita, Voiculescu & MIta Electorala caci asta este PSD&ALDE , sau sa traim in Europa.
    Este clar ca ca aceste lumi , nu se vor intilni niciodata. Doi securisti infecti unul pe rit vechi si unul pe rit nou plus o armata de tilhari marunti si unsurosi gen Andronic , Chireac , Buscu etc...conduc o Romanie paralizata de mocirla informationala. PSD este doar o forma fara fond , o papusa groteasca manevrata de cei de mai sus , in favoarea intereselor Rusiei.
    Nu din dragoste de rusi, Rusia este modelul lor : Baietii desptepti la Monaco , Londra si saracii la cimitir sau in cel mai bun caz pribegi prin lume,,,Un feudalism de secol 21.
    • Like 3
  • Ce-l mîna pe el în luptă, ce-a voit acel Apus ?
    Laurii voia să-i smulgă de pe fruntea lor de fier,
    A justiţiei biruinţă căta Bohnert cavaler.
    Ea ? Îsi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul... :)
    • Like 0
  • O să încerc
    • Like 0
  • Opinion check icon
    Ma bucur mult ca, in mod obiectiv, o romanca este apreciata la asa nivel in plan international!
    Ma intristeaza enorm cand ma gandesc ca in Romania a fost practic concediata pentru ca isi facea treaba, iar acum guvernul face tot posibilul sa ii blocheze candidatura.
    • Like 6
    • @ Opinion
      - candidatura n-au reusit sa i-o blocheze, sa vedem daca vor reusi sa-i blocheze investitura .................
      • Like 1
  • În sfârșit, după ce pisdiștii au demonetizat expresia, începând cu ponta deșteptu, care a avut grijă să umple fiecare stâlp cu moaca sa, alături de invocarea mândriei, situație care a sensibilizat (dar nu suficient) susținătoarele ajunse la menopauză - în timp ce în școala unde învăța copilul meu ploua, la propriu, continuând cu gașca din care s-a separat (vremelnic), am descoperit că dl. CTP a invocat corect, tocmai cu necesitate, expresia mândriei. Pentru că unii se miră de faptul că cineva s-ar ralia LCK doar din interes, insist să afirm că dl. CTP este printre foarte puținii ziariști care au și au avut ”curajul” de a spune lucrurilor pe nume, inclusiv în ceea ce privește submediocritatea împinsă în fruntea statului doar pentru ca ”dalmațienii” să fie spălați de păcate, călcând totul în picioare... Am urmărit, în direct, la TV, părerea d-lui CTP și, încă odată, m-a convins de faptul că nu toți oamenii pot fi supuși celor ce stau cocoțați pe grămada publică. Pe de altă parte, pentru câteva clipe, comuntam pe tembeliziunile de partid, așa am constatat că felixtv titra informații umflate, evident negative, iar ghițătv invoca iminenta ( a câta oară?!) dublare a pensiilor - pensionarii fiind publicul lor țintă. Coroborat cu faptul că ziarista TVR care i-a tot ”răscolit freza vioricăi” cu întrebări surprinzătoare, în timpul conferinței de presă, a fost (ca și) mutată la al domeniu, putem înțelege ce înseamnă pentru gașca roșie statul paralel. Tot ceea ce nu este supus pisdiștilor. Eu nu mă mândresc prea ușor, însă am speranța că LCK va fi aleasă în funcția pentru care urmașii lui nea nelu și-a vinde organele interne (de conducere), iar Justiția, în sfârșit, va putea să-și facă, definitiv, curățenie în propria ogradă; pentru că cesemeul, până acum, a spălat toți ”nespălații” cu proptele. Justiția, bine plătită, este printe cei responsabili pentru ”dezlânarea” statului, dar acesta poate fi momentul unei repoziționări, sistemul fiind împrospătat deja cu alte mentalități. Părerea mea.
    • Like 7
  • Sunt mandra ca sunt romanca!
    • Like 0
  • Chiar asa este.
    De când nu am mai putut sa spunem :
    - sunt mândru ca sunt roman!!
    Aveam nevoie de asta.
    Mulțumim!
    • Like 3
    • @ Helmuth Diesing
      Frumos,domnule,multumesc!Si multumesc ,celor care au avut incredere in Laura!
      • Like 1
  • check icon
    @ Niculae Anghelus & mike:
    Cred că s-ar cuveni să ieșim din paradigma asta cum dacă un român ”rupe” top-ul., prin urmare, suntem eroi cu toții..Eu, cînd văd asemenea oameni, ”mîndri că sunt români” pe motiv că un român a ajuns celebru, mă întreb ”bă, da' de ce-aș fi eu mîndru? ce-am făcut eu ca să fiu mîndru?” A, sunt niște alții care sunt în vreun top pt ceva.... Da' am făcut eu ceva, cît mic, ca să-i ajut? Nu? Păi atunci măcar îii las în seama lor..
    Dacă ei zic că sunt români, cu atît mai bine (alte state poate le-ar da bani doar ca să se cînte imnul lor la victorie). Ei, și la urma urmei, ce naiba însemnă asta? Dacă el/ea, român/țigan/etc, a realizat ceva de unul singur, cum crezi că asta poate spune asta ceva ș.i depre tine?
    Dacă ai avea un program prin care să spui ”uite, noi, guvernul am facilitat/sponsoriat”, da nene, poate m-aș gîndi de 7 ori înainte să zic că, de pildă, haterii români ai Simonei Halep sunt niște imbecili. Dar nu e cazul!
    Alt exemplu: Tiberiu Ușeriu! Și el ne făcut ”mîndri că suntem români”!! Dar ce a făcut statul (adică noi) pt el??
    • Like 0
    • @
      Nici Doamna Kovesi, nici Tibi Useriu nu au fost singuri, ambii au fost susținuți de foarte mulți români în drumul lor. Părerea mea.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult