Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lecția pe care Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al Asociației CFA Romania, o predă la cursuri. O întrebare pusă de departamentul de HR la care toți răspundem greșit

Dragos Cabat - FB

Pandemia provocată de noul coronavirus nu are urmări doar asupra sănătății, ci și asupra economiei. În contextul răspândirii Covid-19, este cu atât mai important să știm ce facem cu resursele limitate pe care le avem și cum le drămuim și investim. Chiar dacă această perioadă grea ne-a prins nepregătiți, nu e târziu să facem pași în direcția educației financiare, spun analiștii.

Zi de zi suntem bombardați cu informații, de la televizor, de pe internet. Aflăm că se întâmplă lucruri, dar e din ce în ce mai greu să înțelegem de ce se întâmplă și mai ales care vor fi consecințele. Situația devine cu atât mai complicată atunci când vine vorba despre informații financiare. La fel ca în orice alt domeniu, este important să știm să le selectăm pe cele utile și să le valorificăm.

„E nevoie ca lucrul acesta să fie făcut în mod profesionist. Există oameni care asta fac, jobul lor de zi cu zi este înțelegerea acestui noian de știri economico-financiare, așezarea lor într-o structură logică, într-o construcție care să ducă la concluzii utile. Ei sunt analiștii financiari, care pot fi găsiți în companiile specializate - fie la o bancă, fie la o companie de Asset Management, care se ocupă de administrarea investițiilor. Lumea financiară poate fi una periculoasă. Cu cât te duci mai aproape de sursele validate de informare, cu atât e mai bine pentru tine”, spune Dorin Badea, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA Romania.

Informarea continuă și din surse acreditate e esențială pentru un răspuns corect legat de gestionarea eficientă a resurselor.

„Cea mai bună sursă de informații nu este « consultantul » Google, ca să nu facem atacuri de panică, ci sursele autorizate, analiștii financiari, site-uri specializate. Apoi e nevoie de răbdare, ca investiția să producă roade, pe termen lung. E ok să începi cu orice sumă, important este să îți formezi obișnuința de a economisi”, subliniază Dorin Badea, CFA.

Tehnologia, ca resursă a independenței financiare

Economisirea nu trebuie să fie o acțiune căreia să îi dedicăm timp zilnic, resursă pe care nu o avem de cele mai multe ori.

Dacă avem resurse pentru a economisi în această perioadă, dar ni se pare greu să economisim din proprie voință, lună de lună, atunci e mai ușor să economisim automatizat, apelând la un serviciu al unei bănci comerciale prin care lunar să ne fie reținută din cont, automat, o anumită sumă, spun analiștii financiari.

„Ne place să ne gândim că cineva va avea grijă de noi, statul copiii, părinții. În ce privește statul, s-a ajuns în prezent ca un număr tot mai mic de oameni care lucrează trebuie să susțină un număr tot mai mare de persoane la pensie. Pe viitor statul nu va mai putea să aibă grijă de noi, așa cum o făcea până acum. Nu e târziu niciodată să începi să investești. E bine să fii prudent, nu știi când îți pierzi jobul sau când intervine o problemă și e nevoie de resurse suplimentare”, punctează Alexandra Smedoiu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA Romania.

Doar 1 din 5 români este alfabetizat financiar

Doar 1 din 5 români este alfabetizat financiar. În ceea ce privește obiceiul de economisire și investire pe termen lung, respectiv pentru vârsta pensionării, doar 15% dintre românii chestionați depun eforturi în această direcție, arată un studiu derulat anual de către agenția Standard and Poor’s. Conform specialiștilor în finanțe, nivelul scăzut al educației financiare, aflat sub media globală, pune România într-o situație nefavorabilă pe termen lung.

Cu cât vom avea o educație financiară mai solidă, cu atât vom fi mai puțin expuși valului de informații false, temerilor nefondate și panicii generale. Atunci când înțelegem mecanismele pieței, avem control asupra finanțelor și rezerve pentru situații neprevăzute, cu atât vom fi mai puțin afectați de necunoscut.

„La noi educația financiară e la început, ca să nu spunem că e foarte precară. Oamenii nu își dau seama că, la pensionare, pentru a nu mai depinde de pensia de la stat, ar avea nevoie să investească în perioada cât sunt salariați. La 40 de ani, mai ai 20, 25 de ani în față în care să investești în tot ce dorești, important e ca în fiecare lună o parte din sume să le pui deoparte. Vine un moment în care trebuie să te gândești nu numai că ai de trăit ziua de azi și mâine, ci peste 20 de ani. Cu fiecare zi, te apropii de momentul când veniturile tale nu vor mai fi cele din prezent, așa că nu te întinde mai mult decât îți e plapuma”, recomandă Dragoș Cabat, CFA, membru în Consiliul Director al Asociației CFA Romania.

„Trebuie să fii pregătit, pentru că salariul tău nu va crește pe parcursul întregii vieți. Eu totdeauna dau un exemplu la cursuri. La departamentul de resurse umane, când te duci să te angajezi, te întreabă unde crezi că vei fi peste 5 ani. Și toată lumea așteaptă să spui că o să crești în carieră și alte asemenea lucruri. E total nerealist. Singurul lucru e că vei fi cu 5 ani mai bătrân. Altceva nu știm. Le-aș recomanda oamenilor să fie cât mai precauți și, atunci când pot, să pună bani deoparte, pentru că vor veni vremuri când vor fi nevoiți să apeleze la acei bani, să trăiască din ei”, spune Dragoș Cabat, CFA.

Oamenii să se gândească nu numai la ce își vor cumpăra „mâine”, ci și la faptul că, peste 20-30 de ani, vor fi bătrâni, din păcate vor avea probleme de sănătate, iar mari așteptări de la sistemul public de sănătate nu pot să aibă, deci ar trebui să strângă niște bani de acum, ca să îi aibă atunci, explică analistul financiar.

Reevaluarea periodică a priorităților

Adrian Tănase, CFA și directorul general al Bursei de Valori București, spune că o eventuală investiție a sumelor economisite pe piața de capital trebuie făcută cu deosebită prudență și pe un termen lung, de ani de zile.

„E important să știm ce fel de riscuri ne putem asuma, pentru că fiecare individ are un anumit profil de risc. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât ne permitem riscuri mai mici. Cu cât suntem mai tineri, cu atât ne putem asuma riscuri mai mari. Când începem să câștigăm primii bani, atunci trebuie să începem să și economisim. Cu cât înaintăm în vârstă, ponderea deținerilor în acțiuni trebuie să scadă. Iar spre pensie e bine să avem în portofoliu doar instrumente cu risc mic, precum depozite și titluri de stat”, subliniază Adrian Tănase, CFA.

Pe plan financiar, pierderea unei sume e resimțită de două ori mai puternic decât câștigul aceleiași sume

Investiția la bursă presupune cele mai mari riscuri, comparativ cu plasamentele în depozite sau obligațiuni, atrag atenția analiștii. Pierderea pe plan financiar a unei sume este resimțită de două ori mai puternic decât câștigul aceleiași sume, spune Alina Nacu, CFA. Suntem obișnuiți să ținem minte mai bine experiențele negative și să le trecem pe cele pozitive la capitolul rutină. E important să avem obiective pe termen lung și să investim diferențiat, în funcție de cât de riscante sunt instrumentele financiare pe care le alegem pentru fiecare dintre aceste obiective.

În economie, riscul se întâlnește la tot pasul, însă este necesar să cunoaștem cum îl putem identifica, cum îl administrăm și ce este de făcut când apare.

Educația este un proces continuu. Ceea ce astăzi este valabil mâine se poate schimba. E esențial să ai o bază de date cu surse profesionale, pe care să o îmbunătățești constant și din care să te informezi continuu. Citește profesioniștii din domeniu, caută opinii avizate, caută surse corecte de știri.

O resursă importantă de informații care ne oferă sfaturi pentru cum să ne drămuim resursele o constituie website-ul https://generatiaindependenta.ro/, unde veți găsi, printre altele, cele mai importante principii pe care le respectăm atunci când vrem să dobândim independența financiară, precum și o serie de podcast-uri în care membrii Asociației CFA Romania vorbesc despre cum să investim, cum să diversificăm portofoliul de investiții, de unde să ne informăm corect, cum să ne facem un buget.

Generația I este prima campanie de educație financiară, derulată la nivel național, semnată de către Asociația CFA Romania. Asociația CFA Romania este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Doua intrebari:
    - am 25 de ani. Ce salariu ar trebui sa am din care sa economisesc 10% pentru ca la varsta de 65 de ani sa am in cont 480.000 EURO (2000 EURO pe luna) ca sa fie linistit pana la varsta de 85 de ani. In ce instrumente cu risc zero trebuie sa investesc?
    - am 45 de ani. Ce salariu ar trebui sa am din care sa economisesc 10% pentru ca la varsta de 65 de ani sa am in cont 240.000 EURO (2000 EURO pe luna) ca sa fie linistit pana la varsta de 75 de ani. In ce instrumente cu risc zero trebuie sa investesc?
    Haideti sa consideram inflatie zero.
    • Like 1
    • @ Nume
      check icon
      Instrumente sigure sunt titlurile de stat. In 40 de ani nu prea o sa depasesti insa un profit anualizat de maxim 3%. Ca sa strangi 480.000 euro iti trebuie un salariu de aprox 5000 euro. Daca ai noroc de decenii mai negre si profitul e de 2%, trebuie un salariu de aprox 6700.
      • Like 0
    • @
      Nume check icon
      Un mizilic 5000 de EURO. Cred ca toti cititorii republica.ro au mizilicul acesta de salariu ca sa aplice sfaturile intelepte ale "consultantilor financari" din articolul de mai sus
      • Like 0
  • Nume check icon
    "La departamentul de resurse umane, când te duci să te angajezi, te întreabă unde crezi că vei fi peste 5 ani. Și toată lumea așteaptă să spui că o să crești în carieră și alte asemenea lucruri. E total nerealist. Singurul lucru e că vei fi cu 5 ani mai bătrân. Altceva nu știm."
    Un sfat "excelent". Se aplica si la compania unde lucrati Dvs?!
    Daca la aceasta intrebare, stupida intr-adevar si aplicabila numai anilor '90, cineva ar raspunde ca voi fi mai batran o sa fie catalogat ca o persoana fara ambitie, nu doreste sa se dezvolte, etc.
    • Like 0
    • @ Nume
      check icon
      Raspunsul cu care prietenii mei au avut cel mai bun rezultat: actionar majoritar la aceasta companie, urmat de un ras artificial ca la aristocratii britanici.
      • Like 0
  • check icon
    "Cei mai buni sfatuitori sunt consultantii finaciari" - un consultant financiar.
    • Like 1
  • Ce usor este sa dai sfaturi cand nu esti nevoit sa traiesti din salariul minim sau cand nu esti platit "la gri". Daca sunteti asa buni de ce nu dati sfaturi statului sau patronilor care spun ca nu au bani sa-si plateasca angajatii la timp dar le cer acestora sa munceasca uneori si peste program? Oare nu de la cei educati(?)ar trebui sa inceapa acea educatie financiara despre care vorbiti cu atata emfaza? V-as recomanda sa traiti o perioada in lumea reala,dincolo de geamurile birourilor voastre si apoi sa veniti cu sfaturi...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult