Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Legea grațierii va fi retrimisă la Comisie. De actuala formă urmau să beneficieze 1.032 de condamnați

UPDATE: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că proiectul legii grațierii va fi retrimis la Comisia juridică.

Comisia juridică a votat luni raportul pe proiectul legii grațierii, care urma apoi să fie dezbătut și votat, în aceeași zi, în plenul Senatului. Senatorii juriști stabiliseră să centralizeze, până cel târziu târziu vineri, toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care să-și transmită punctele de vedere până luni dimineață, înainte de începerea ședinței, scrie News.ro

Foto: George Călin/Inquam Photos

Adimistrația Națională a Penitenciarelor arată că 1.032 de persoane ar urma să beneficieze de Legea grațierii în actuala formă, dintre care 433 ar urma să fie eliberate din închisoare, iar 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor. De grațiere ar mai urma să beneficieze și nouă minori și o persoană trecută de 70 de ani.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani, scrie News.ro. Potrivit votului dat joi în comisie, faptele de corupție ar urma să nu fie grațiate.

Miercuri au votat pentru grațierea corupților. Joi și-au schimbat votul

Senatorii juriști au votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Cinci senatori PSD și ALDE au votat „pentru” grațierea corupților, în timp ce un senator PNL, unul USR și unul UDMR au votat împotrivă. Situația ar fi fost alta dacă la ședință ar fi participat penelistele Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc care au lipsit fără a trimite înlocuitori. În urma criticilor venite din spațiul public, atât Gorghiu, cât și Pauliuc, care a anuțat că este internată în spital, au trimis la ședința de joi înlocuitori, pe Florin Citu și Iancu Caracota. 

Joi, în urma protestelor de stradă, senatorii juriști au acceptat propunerea USR și PNL de a relua votul și au decis în urma acestuia că faptele de corupție nu se mai grațiază. Tot joi, senatorii juriști au decis că abuzul în serviciu și traficul de influență nu fac obiectul grațierii.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult