Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Legea grațierii va fi retrimisă la Comisie. De actuala formă urmau să beneficieze 1.032 de condamnați

UPDATE: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că proiectul legii grațierii va fi retrimis la Comisia juridică.

Comisia juridică a votat luni raportul pe proiectul legii grațierii, care urma apoi să fie dezbătut și votat, în aceeași zi, în plenul Senatului. Senatorii juriști stabiliseră să centralizeze, până cel târziu târziu vineri, toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care să-și transmită punctele de vedere până luni dimineață, înainte de începerea ședinței, scrie News.ro

Foto: George Călin/Inquam Photos

Adimistrația Națională a Penitenciarelor arată că 1.032 de persoane ar urma să beneficieze de Legea grațierii în actuala formă, dintre care 433 ar urma să fie eliberate din închisoare, iar 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor. De grațiere ar mai urma să beneficieze și nouă minori și o persoană trecută de 70 de ani.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani, scrie News.ro. Potrivit votului dat joi în comisie, faptele de corupție ar urma să nu fie grațiate.

Miercuri au votat pentru grațierea corupților. Joi și-au schimbat votul

Senatorii juriști au votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Cinci senatori PSD și ALDE au votat „pentru” grațierea corupților, în timp ce un senator PNL, unul USR și unul UDMR au votat împotrivă. Situația ar fi fost alta dacă la ședință ar fi participat penelistele Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc care au lipsit fără a trimite înlocuitori. În urma criticilor venite din spațiul public, atât Gorghiu, cât și Pauliuc, care a anuțat că este internată în spital, au trimis la ședința de joi înlocuitori, pe Florin Citu și Iancu Caracota. 

Joi, în urma protestelor de stradă, senatorii juriști au acceptat propunerea USR și PNL de a relua votul și au decis în urma acestuia că faptele de corupție nu se mai grațiază. Tot joi, senatorii juriști au decis că abuzul în serviciu și traficul de influență nu fac obiectul grațierii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult