Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Legea salarizării a fost votată în Senat

Legea salarizării a fost votată marți în plenul Senatului cu 85 de voturi „pentru”, zece voturi „împotrivă” și 12 abțineri. Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va intra în dezbatere în Camera Deputaților.

Printre principalele modificări aduse proiectului în comisia de muncă din Senat se numără creșterea salariilor pentru primarii și viceprimarii de municipii, pentru directorii administrativi ai universităților, pentru angajații ANAF și un spor de 15 procente pentru persoanele cu handicap grav, potrivit Digi24.

Pe de altă parte, pensiile speciale nu vor mai fi înghețate, așa cum se prevedea în varianta inițială a legii.

Președintele Klaus Iohannis și-a arătat luni nemulțumirea față de prevederile din legea salarizării referitoare la administrația publică locală. Răspunzând la o întrebare a ziariștilor legată de protestele anunţate de către sindicaliştii din administraţia publică, șeful statului, aflat la Brașov, a declarat că legea salarizării unitare mai are nevoie de îmbunătăţiri, adăugând că salarizarea oamenilor nu poate fi lăsată „aşa, undeva în aer".  

Angajații din administrațiile Finanțelor Publice din București și din mai multe orașe mari din țară au declanșat la începutul săptămânii trecute o grevă spontană, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, care le-ar scădea salariile cu 15-30%. La câteva ore de la începerea protestelor, Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, a precizat într-un comunicat că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii salarizării, pentru „eliminarea discrepanțelor și menținerea sporului de 15%” și a solicitat angajaților să reia lucrul.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat în urmă cu o lună la Digi24 că impactul majorărilor de salarii care intră în vigoare în acest an, odată cu Legea salarizării, va fi de aproape un miliard de lei, iar până în 2022 anvelopa salarială va fi mai mare cu 32 de miliarde de lei, față 63,5 miliarde lei cât este în prezent.

(Sursa Consiliul Fiscal) (clic pe imagine pentru a mări)

Camera Deputaților este forul decizional pentru proiectul legii salarizării. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Poate sa imi raspunda cineva la o intrebare ? Multi bugetari sunt nemultumiti de noua lege a salarizarii, de sporuri, de procente etc....si ameninta cu manifestatii/proteste !!!! Intrebare: De ce nu au amenintat si nu au iesit in strada in 2010 cand base si boc le-au taiat salariile ? Acum, cand le cresc ......sunt nemultumiti si ameninta !!!! In ce tara traim !!???
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult