Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Iohannis: „Nu poţi să laşi salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, aşa, undeva în aer”

Klaus Iohannis-

(Foto: Ovidiu Micsik/Inquam Photos)

Președintele Klaus Iohannis și-a arătat luni nemulțumirea față de prevederile din legea salarizării referitoare la administrația publică locală. Răspunzând la o întrebare a ziariștilor legată de protestele anunţate de către sindicaliştii din administraţia publică, șeful statului, aflat la Brașov, a declarat că legea salarizării unitare mai are nevoie de îmbunătăţiri, adăugând că salarizarea oamenilor nu poate fi lăsată „aşa, undeva în aer".  

„Abordarea pe care am văzut-o în Parlament cred că necesită încă nişte îmbunătăţiri. Nu poţi să laşi salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, aşa, undeva în aer. E vorba de funcţia publică ce trebuie tratată sustenabil, serios, la nivel naţional, şi aici sindicaliştii au dreptate dacă sunt îngrijoraţi. Eu cred că se va înţelege această îngrijorare şi se va corecta proiectul legii salarizării, altfel nu poate avea prea multă valoare pentru administraţia publică locală", a declarat, luni, la Braşov, preşedintele Klaus Iohannis, citat de News.ro.

Nemulţumiţi că în proiectul de lege a salarizării nu există o grilă de salarizare pentru personalul angajat în administraţia publică locală, reprezentanții Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică Locală „Sed Lex” și ai Pro Lex au anunțat că miercuri salariații din domeniu vor intra în grevă, urmând să protesteze în faţa Palatului Parlamentului.

Angajații din administrațiile Finanțelor Publice din București și din mai multe orașe mari din țară au declanșat la începutul săptămânii trecute o grevă spontană, nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare, care le-ar scădea salariile cu 15-30%. La câteva ore de la începerea protestelor, Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, a precizat într-un comunicat că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii salarizării, pentru „eliminarea discrepanțelor și menținerea sporului de 15%” și a solicitat angajaților să reia lucrul.

Proiectul Legii salarizării va fi dezbătut miercuri în comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Camera Deputaților este forul decizional pentru acest proiect. Guvernul doreşte ca legea salarizării unitare să intre în vigoare la 1 iulie, așa cum este prevăzut în programul de guvernare al PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Oare de ce funcționarii publici au fost ignorați?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult