Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Legea ucide

Șeful Armatei vrea pregătire militară generală, în vederea unui război cu Rusia. Adică, revenirea la „armata întregului popor” a lui Ceaușescu. Cel mai frecvent răspuns al celor întrebați dacă vor să se instruiască ca să lupte pe front pentru România este: „Să ne apere NATO. Eu n-am ce apăra”.

Așa să fie, ce pretind acești defetiști, viitori dezertori? Zic că nu, întrucât există niște lucruri de apărat, prin vitejie patriotică, în țara asta:  

-prim-vicepreședintele partidului de guvernământ PNL merge cu Lamborghini, consoarta cu Bentley, sau invers, și sparge 600.000 de euro din șpăgi în vacanțe prin stațiuni de superlux de pe mapamond. Președintele acestei țări sărace și al PNL nu ni se dă voie să știm cât cheltuiește din bugetul statului întins până la rupere, făcând turism prezidențial, împreună cu consoarta, cu avioane private pentru milionari în ce țări îi poftește lui inimațul;

- Justiția română hotărăște că polițistul care, mergând cu viteză a omorât o copilă pe trecerea de pietoni, nu va face nicio zi de pușcărie. E îngrozitor să vezi cum corupția ucide, la Crevedia, la ferma Dacilor, dar ce să mai spui când legea ucide?

- arhiepiscop al BOR spune, primind o mită, că e mană cerească și nu va păți, nici el, nimic pentru asta;

- Ion Iliescu rămâne nepedepsit pentru crimele din decembrie `89 și iunie `90;

- 1 miliard de euro aruncat de guvernul României pe vaccinuri care n-aveau nicio șansă a fi utilizate vreodată. Firma Pfizer a dat în judecată statul român pentru că nu a plătit ce a cumpărat – și va câștiga. Canadienii exploatatori de aur de la (Uniți salvăm) Roșia Montană au încheiat procesul și așteaptă să primească 2 miliarde de euro de la România;

- premierul României s-a făcut revoluționar de `89 pe baza propriilor declarații, între care una falsificată;

- niciunul dintre prim-minștrii, miniștrii, generalii doctori în plagiat n-a avut dureri nici în pix din cauza asta;

- cârdășia de guvernământ PSD-PNL aranjează la tejghea cine să fie ales președinte al României în 2024 și cine în 2028. Adică, desființează democrația, alegerile și pe alegători;

- cel puțin 25% dintre români votează cu partidele pro Rusia, AUR și Șoșoacă.

Acestea sunt doar cele mai recente. Completați dumneavoastră lista, mergând înapoi până în 1989. Și, pe cale de consecință, cred că ar fi necesar, pentru lămurire, un referendum cu întrebarea: Merită să mai existe România? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult