Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Legea ucide

Șeful Armatei vrea pregătire militară generală, în vederea unui război cu Rusia. Adică, revenirea la „armata întregului popor” a lui Ceaușescu. Cel mai frecvent răspuns al celor întrebați dacă vor să se instruiască ca să lupte pe front pentru România este: „Să ne apere NATO. Eu n-am ce apăra”.

Așa să fie, ce pretind acești defetiști, viitori dezertori? Zic că nu, întrucât există niște lucruri de apărat, prin vitejie patriotică, în țara asta:  

-prim-vicepreședintele partidului de guvernământ PNL merge cu Lamborghini, consoarta cu Bentley, sau invers, și sparge 600.000 de euro din șpăgi în vacanțe prin stațiuni de superlux de pe mapamond. Președintele acestei țări sărace și al PNL nu ni se dă voie să știm cât cheltuiește din bugetul statului întins până la rupere, făcând turism prezidențial, împreună cu consoarta, cu avioane private pentru milionari în ce țări îi poftește lui inimațul;

- Justiția română hotărăște că polițistul care, mergând cu viteză a omorât o copilă pe trecerea de pietoni, nu va face nicio zi de pușcărie. E îngrozitor să vezi cum corupția ucide, la Crevedia, la ferma Dacilor, dar ce să mai spui când legea ucide?

- arhiepiscop al BOR spune, primind o mită, că e mană cerească și nu va păți, nici el, nimic pentru asta;

- Ion Iliescu rămâne nepedepsit pentru crimele din decembrie `89 și iunie `90;

- 1 miliard de euro aruncat de guvernul României pe vaccinuri care n-aveau nicio șansă a fi utilizate vreodată. Firma Pfizer a dat în judecată statul român pentru că nu a plătit ce a cumpărat – și va câștiga. Canadienii exploatatori de aur de la (Uniți salvăm) Roșia Montană au încheiat procesul și așteaptă să primească 2 miliarde de euro de la România;

- premierul României s-a făcut revoluționar de `89 pe baza propriilor declarații, între care una falsificată;

- niciunul dintre prim-minștrii, miniștrii, generalii doctori în plagiat n-a avut dureri nici în pix din cauza asta;

- cârdășia de guvernământ PSD-PNL aranjează la tejghea cine să fie ales președinte al României în 2024 și cine în 2028. Adică, desființează democrația, alegerile și pe alegători;

- cel puțin 25% dintre români votează cu partidele pro Rusia, AUR și Șoșoacă.

Acestea sunt doar cele mai recente. Completați dumneavoastră lista, mergând înapoi până în 1989. Și, pe cale de consecință, cred că ar fi necesar, pentru lămurire, un referendum cu întrebarea: Merită să mai existe România? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult