Consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24, că România nu este de acord cu scenariul tot mai des invocat în ultima vreme a unei Europe „în două viteze”, precizând însă că lucrurile nu sunt tranșate încă și că țara noastră este dispusă să negocieze.
Foto: George Călin/Inquam Photos
Totodată, în discuțiile în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, România nu se poate asocia cu Grupul de la Vișegrad, a afirmat Orban.
„Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm - n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparaţie cu Polonia şi Ungaria. Cehia şi Slovacia sunt mai apropiate de poziţia noastră. Dacă ne uităm la ce contribuţie are grupul Vișegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem că este o poziţie relativ echilibrată, dar faţă de Polonia şi Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării”, le-a declarat Leonard Orban jurnaliștilor Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
El a vorbit despre dorinţa statelor din acest grup de a transfera înapoi către statele membre UE competenţe ale Uniunii, în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competenţe pe măsură ce acest lucru este posibil şi necesar.
„Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtăşeşte aceleaşi idei?! Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE”, a explicat consilierul prezidenţial.
Subiectul apropierii de Grupul de la Vișegrad a fost susținut de fostul premier Victor Ponta, care consideră că este o greşeală că România nu negociază în UE alături de cele patru state apropiate geografic, politic şi economic.
„Ţările Visegrad (foste comuniste, structură economică şi socială asemănătoare României) sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE - chiar dacă nu sunt primite în nucleu vor putea obţine avantaje şi un statut special. După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între ţările BENELUX şi cele 3 ţări baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) pe aceeaşi temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întalnire!", a scris Ponta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Știu, știu că unii sunt germanofili și nu vor să-i supere pe germani... ghinion, va trebui.
Grupul de la Vişegrad nu ne-a dorit şi nu ne doreşte ca membri, nici pe noi, nici pe bulgari. Să fim serioşi, asta-i realitatea.
Grupul de la Vişegrad a fost consultat de Germania şi Franţa cu privire la viitorul UE, România şi Bulgaria nu au fost băgate în seama. Asta ar trebui să ne doară şi să ne trezească. Da, Ungaria şi Polonia vor mai multă suveranitate iar noi tot mai puţină, însă, cu toate astea, Ungaria şi Polonia sunt respectate şi consultate de cele două mari puteri decidente din UE, pe când România este ignorată. Haideţi să nu vopsim cioara!
Eu am crezut că având un preşedinte neamţ, România va putea dezvolta o relaţie mai bună cu Germania . Eroare. Dar nici cu Franţa nu mai avem relaţii apropiate, să nu ne amăgim. Suntem singuri şi nu cred că în istoria modernă am mai fost în această situaţie. Politica externă a României din ultimii 13 ani este zero barat. Doar parteneriatul cu SUA ne mai dă ceva oxigen.
Ultimul preşedinte român cu oarece anvergură europeană/regională a fost Emil Constantinescu. A încheiat acele trilaterale, a participat la nişte întâlniri importante ... era un preşedinte prezent.
Situaţia actuală a României este îngrijorătoare. Nu sunt sigur nici dacă ne mai putem baza pe vechea prietenie cu ... Marea Neagră.
Problema României este că nu are interes național și din această cauză derivă toate rahaturile ce se întâmplă cu țara, inclusiv politica externă care lipsește cu desăvârșire.
În povestea asta Iohannis seamănă cu un politruc care și-a învățat placa și tot o pune acolo, indiferent de conjunctură și de situație. Un flașnetar.
Intrarea în UE trebuia să fie făcută în interesul național nu împotriva lui. Asta fac acum țările de la Visegrad. Negociază în interesul lor național, al cetățenilor lor.
Norvegia de exemplu nu este în UE, că nu a vrut, dar este în Schengen. Sunt ei mai puțin săraci, sau mai puțin dezvoltați?
Intrarea în UE și în zona euro nu garantează apriori prosperitatea așa cum am crezut noi sau cum ni s-a făcut propaganda.
Gata, am intrat în UE va curge lapte și miere. Putem să ne distrugem industria, să vindem resursele, energia, telecomunicațiile etc., noi o să stăm cu burta la soare, că UE o să ne dea bani.
Gata, am intrat în NATO, putem să dormim cu burta la soare să ne desființăm armata, că ne apără americanii. Nimic mai fals!
Am sentimentul că nu se anunță vremuri bune.
O să ne-o luăm peste ochi și nici nu o să știm de unde ne-a venit.