Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Leul se va deprecia puternic în următoarele 12 luni

exchange - Foto: Getty Images

Foto Getty Images

În curând vom vedea la TV noi știri „șoc și groază”. Leul se va deprecia puternic în următoarele 12 luni. Cursul actual leu – euro este o anomalie economică. Acest curs este ținut artificial. 

Valoarea unei monede este dată de cererea și oferta pentru acea monedă. Acest indicator se numește cont curent. Leul are cel mai mare deficit de cont curent din UE. Adică din România ies mult mai mulți euro decât intră. Acest deficit este determinat de faptul că importăm mai mult decât exportăm. În 2021 deficitul de cont curent a fost de 16 miliarde euro. Adică 7% din PIB.

Vezi aici datele de la BNR

În comparație, Ungaria, Polonia au excedent de cont curent ( exportă mai mult decât importă). Dar monedele din Ungaria și Polonia s-au depreciat în ultimul an.

1. Cum este posibilă această anomalie?

Cursul leu - euro este susținut artificial de o altă anomalie economică. România are cel mai mare deficit bugetar din UE, 7% din PIB. Statul se împrumută pentru a susține cheltuielile, iar banii împrumutați susțin artificial cursul.

2. Anul acesta se va sparge această anomalie.

În primele 4 luni din 2022 deficitul de cont curent a crescut cu 80% față de 2021. Iar UE ne obligă să reducem deficitul bugetar. Deci deficitul de cont curent nu va mai putea fi finanțat prin deficitul bugetar.

3. Eu țin toți banii mei în euro

În 2008, leul s-a depreciat 20% în 6 luni. Cauza a fost aceeași de acum, deficitul de cont curent. Eu cred că după ce va trece de pragul psihologic de 5 lei, leul va ajunge rapid la 6 lei. Acest lucru va genera și mai multă inflație, deoarece majoritatea preturilor în România sunt exprimate în euro ( case, mașini, telefonie etc)

Poți să te aperi de această devalorizare ținând banii în moneda în care sunt exprimate prețurile. Această tehnică se numește hedging.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că în loc de euro ar fi trebuit să scrieți dolar. După ședința FED-ului de săptămâna viitoare, va lăsa euro mult în urmă. În raport cu leul va sări de 5.
  • Like 0
 • Zf zice ca leul o duce bine, Republica ca o duce rău. Eu nu mai zic nimic.
  • Like 0
 • Cursul este sustinut artificial? Pai si de ce nu scad rezervele in valuta ale BNR? Deficit bugetar si de cont curent avem dintotdeauna, Cum de nu s-a devalorizat leul pe scenariul "soc si groaza"? Scenariul 2008-2009 deocamdata nu este plauzibil, Acolo a fost o criza financiara care a scos brusc din circuitul financiar o mare cantitate de bani.

  Contul curent este doar O PARTE din ecuatie. Trebuie privita balanta de plati in intregul sau. Cum ar fi sa avem in partea de investitii directe (fara profit reivestit) o suma egala cu deficitul de cont curent? Ar mai fi presiune pe leu? Intreb, pentru un exercitiu teoretic de gandire, nu este cazul in prezent.

  Deficitul de cont curent nu se sustine cu deficitul bugetar. Care este logica dupa care ati ajuns la concluzia asta? Balanta de plati insa, da. Si doar cu partea de deficit bugetar acoperita prin imprumuturi externe. Iar statul se imprumuta 50% in lei si 50% in valuta. UE nu ne poate obliga sa reducem deficitul, UE ne poate baga in procedura de deficit excesiv, atat. Deci, in continuare, o parte din presiunea exercitata de deficitul contului curent va fi sustinuta prin imprumuturile statului in valuta (care trebuuie convertita in lei).

  Si sa nu uitam de PNRR: 30 mld EUR care vor trebui schimbati in lei in urmatorii 4 ani. Adica ~7.5 mld EUR/an. Care la randul lor vor compensa o buna parte a presiunii venita de la contul curent.

  In concluzie: in lipsa unui alt soc extern, leul se va deprecia controlat ca si pana acum, cu interventii din partea BNR care are suficiente rezerve pentru a reactiona la impulsuri emotionale de moment.

  Eu nu prea inteleg de ce se scriu astfel de articole panicarde, cu argumentatie cel putin discutabila. Eu imi tin in continuare banii in lei, cum am facut-o in ultimii 10 ani. Hedging faci pe obligatii de plata prezente sau viitoare (eg. intentia de a achizitiona un imobil sau rate bancare la un credit in EUR). Ceapa, cartofii, carnea, facturile la energie sunt exprimate in lei. Daca tii banii in EUR pentru genul asta de cheltuieli, faci invers hedging-ului, te expui la riscul valutar. Haideti sa nu mai confuzam oamenii
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult