Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Leul se va deprecia puternic în următoarele 12 luni

exchange - Foto: Getty Images

Foto Getty Images

În curând vom vedea la TV noi știri „șoc și groază”. Leul se va deprecia puternic în următoarele 12 luni. Cursul actual leu – euro este o anomalie economică. Acest curs este ținut artificial. 

Valoarea unei monede este dată de cererea și oferta pentru acea monedă. Acest indicator se numește cont curent. Leul are cel mai mare deficit de cont curent din UE. Adică din România ies mult mai mulți euro decât intră. Acest deficit este determinat de faptul că importăm mai mult decât exportăm. În 2021 deficitul de cont curent a fost de 16 miliarde euro. Adică 7% din PIB.

Vezi aici datele de la BNR

În comparație, Ungaria, Polonia au excedent de cont curent ( exportă mai mult decât importă). Dar monedele din Ungaria și Polonia s-au depreciat în ultimul an.

1. Cum este posibilă această anomalie?

Cursul leu - euro este susținut artificial de o altă anomalie economică. România are cel mai mare deficit bugetar din UE, 7% din PIB. Statul se împrumută pentru a susține cheltuielile, iar banii împrumutați susțin artificial cursul.

2. Anul acesta se va sparge această anomalie.

În primele 4 luni din 2022 deficitul de cont curent a crescut cu 80% față de 2021. Iar UE ne obligă să reducem deficitul bugetar. Deci deficitul de cont curent nu va mai putea fi finanțat prin deficitul bugetar.

3. Eu țin toți banii mei în euro

În 2008, leul s-a depreciat 20% în 6 luni. Cauza a fost aceeași de acum, deficitul de cont curent. Eu cred că după ce va trece de pragul psihologic de 5 lei, leul va ajunge rapid la 6 lei. Acest lucru va genera și mai multă inflație, deoarece majoritatea preturilor în România sunt exprimate în euro ( case, mașini, telefonie etc)

Poți să te aperi de această devalorizare ținând banii în moneda în care sunt exprimate prețurile. Această tehnică se numește hedging.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că în loc de euro ar fi trebuit să scrieți dolar. După ședința FED-ului de săptămâna viitoare, va lăsa euro mult în urmă. În raport cu leul va sări de 5.
  • Like 0
 • Zf zice ca leul o duce bine, Republica ca o duce rău. Eu nu mai zic nimic.
  • Like 0
 • Cursul este sustinut artificial? Pai si de ce nu scad rezervele in valuta ale BNR? Deficit bugetar si de cont curent avem dintotdeauna, Cum de nu s-a devalorizat leul pe scenariul "soc si groaza"? Scenariul 2008-2009 deocamdata nu este plauzibil, Acolo a fost o criza financiara care a scos brusc din circuitul financiar o mare cantitate de bani.

  Contul curent este doar O PARTE din ecuatie. Trebuie privita balanta de plati in intregul sau. Cum ar fi sa avem in partea de investitii directe (fara profit reivestit) o suma egala cu deficitul de cont curent? Ar mai fi presiune pe leu? Intreb, pentru un exercitiu teoretic de gandire, nu este cazul in prezent.

  Deficitul de cont curent nu se sustine cu deficitul bugetar. Care este logica dupa care ati ajuns la concluzia asta? Balanta de plati insa, da. Si doar cu partea de deficit bugetar acoperita prin imprumuturi externe. Iar statul se imprumuta 50% in lei si 50% in valuta. UE nu ne poate obliga sa reducem deficitul, UE ne poate baga in procedura de deficit excesiv, atat. Deci, in continuare, o parte din presiunea exercitata de deficitul contului curent va fi sustinuta prin imprumuturile statului in valuta (care trebuuie convertita in lei).

  Si sa nu uitam de PNRR: 30 mld EUR care vor trebui schimbati in lei in urmatorii 4 ani. Adica ~7.5 mld EUR/an. Care la randul lor vor compensa o buna parte a presiunii venita de la contul curent.

  In concluzie: in lipsa unui alt soc extern, leul se va deprecia controlat ca si pana acum, cu interventii din partea BNR care are suficiente rezerve pentru a reactiona la impulsuri emotionale de moment.

  Eu nu prea inteleg de ce se scriu astfel de articole panicarde, cu argumentatie cel putin discutabila. Eu imi tin in continuare banii in lei, cum am facut-o in ultimii 10 ani. Hedging faci pe obligatii de plata prezente sau viitoare (eg. intentia de a achizitiona un imobil sau rate bancare la un credit in EUR). Ceapa, cartofii, carnea, facturile la energie sunt exprimate in lei. Daca tii banii in EUR pentru genul asta de cheltuieli, faci invers hedging-ului, te expui la riscul valutar. Haideti sa nu mai confuzam oamenii
  • Like 4


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult