Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lia Olguța Vasilescu spune că „e logic” ca bugetarii să câștige mai mult decât cei de la privat: „La stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri la Antena 3 că 98% din angajații din sistemul public au studii superioare, astfel că „este logic” că ei ar trebui să câștige mai mult decât cei din mediul privat.

„În general, la stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%. Este logic ca măcar din acest punct de vedere ar trebui să fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este să-i abandonăm pe cei din mediul privat, care să rămână cu niște salarii foarte mici. Dimpotrivă, forțăm cumva mediul privat ca și ei să crească la rândul lor veniturile angajaților și pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o să vedeți că netul la angajatul din privat crește cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu față de cât are acum în plată. Deci, să nu creadă cineva că am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar și i-am lăsat pe cei care lucrează la privat să moară de foame sau să fie sclavii cuiva", a declarat, potrivit Agerpres, Lia Olguța Vasilescu, răspunzând la întrebarea dacă nu crede că Legea salarizării va mări diferența dintre salariile la stat și la privat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In nici un stat civilizat salariile bugetare nu sant mai mari decat salariile din domeniul privat
    • Like 0
  • Dzeule mare, cine a pus stampila pe astfel de specimene,!?? Sa ne reprezinte, sa conduca o tara, e de plans...
    • Like 0
  • Ñu ai dreptate dm ministru ! Bugetarii de stat ñu sint asa de pregatiti dupa cum sustineti ! Dintre bugetari fac parte neamurile , prietenii , amanti , amante , oameni care au cumparat diplome etc. iar oamenii de rind , cu studii superioare , obtinute pe buena dreptate, muncesc in strainatate si fac orice , ñu neaparat meseria lor . Acesti oameni ñu au putut suporta mafia DIN tara , si au luat drumul Strainatati !!!
    • Like 1
  • Ce facem cu vechimea noastră in munca ? Dacă termini o facultate la 45 de ani si dai un examen la stat iti cere vechime în specialitatea studiilor, este corect? Dar munca noastra, dibăcia noastră de atatia ani de ce nu se ia în considerare? Ne comparăm noi cu cei care nu au muncit deloc si sa dam examen sa ne treaca la debutanți pt.ca nu avem Vechime în specialitatea studiilor? Dar experienta noastra de ce nu se ia în calcul la angajare? Totul este lipsit de sens in 611/2008 cat si angajarile pt.personalul contractual din sectorul bugetar. Schimbati legea fraților, un funcționar cu 25 de ani vechime nu o poate lua de la 0 ca debutant pe premisa că nu are vechime în specialitatea studiilor..dati dreptul la angajare si celor care au terminat facultatea mai tarziu, este un merit pt.ei ca au învăț pentru a-si continua viata..dar nu ca debutanți.. debutanți să fie cei care nu au nici un an vechime în câmpul muncii nu in specialitatea studiilor.Nu credeti ca o persoană cu 25 de ani vechime ca functionar stie sa faca de toate? Mai ales ca unii dintre noi suntem universali in campul muncii.
    • Like 1
  • Aceste aberații pe care le scoate această doamnă sunt rezultatul studiilor superioare pe care le-a urmat dumneaei?Ca ministru al muncii ar trebui să-și dea seama că nu contează pentru cine muncești, tot om al muncii ești, indiferent de categoria de muncă prestată!
    • Like 0
  • check icon
    La cum se obtin diplomele in ziua de azi ma mir ca nu au functionarii milion la suta procente; activitatea lor denota insa contrariul
    • Like 0
  • Nu știm scrie și vorbi da' "avem studii". N-aș avea nimic de obiectat dacă voi ăștia cu studii ați fi în stare să aplicați cunoștințele obținute în urma "studiilor". Dar ce să-i faci, viața de zi cu zi te trage de mânecă și-ți arată cât de pregătit ești pe domeniul tău: zero barat. Apropo, diferențele astea mă fac să mă simt mândru că sunt român și să fiu solidar cu sectorul bugetar. Ghilimelele se subînțeleg.
    • Like 0
  • check icon
    Mi-e greu sa-mi dau seama daca e vorba de manipulare, activitate la care politicienii sunt extrem de competenti, ca de aia sunt toti absolventi de diverse cursuri pe la academiile de informatii, de parsivenia caracteristica unei anumite categorii de femei, ori pur si simplu de prostie. ce ne spune aceasta doamna, din nefericire ajunsa pe un scaun ministerial? Ca 98% din activitatile pe care un functionar al statului le desfasoara necesita studii superioare? Ar fi de ras daca nu ar fi de plans...De ce-ti trebuiesc studii superioare ca sa te uiti pe o factura si sa faci adunari si scaderi, ca sa vezi daca a fost sau nu inregistrata? Eu stiam ca adunarea si scaderea se invata in clasele primare. De ce-ti trebuiesc studii superioare pentru a bifa, la cei de analizeaza proiecte, daca proiectul respecta sau nu o cerinta legala? Atunci hai sa dam permise de conducere numai celor cu studii superioare, caci numai ei stiu sa puna caligrafic icsulete pe raspunsul corect!...Sunt numai doua exemple. In opinia mea inutile, caci prostia debitata de Craiolguta e evidenta. De fapt, mesajele trimise aici sunt mai multe:
    - ca cei cu studii superioare sunt prea multi pentru activitatile ce se cer realmente in economia reala, drept pentru care se multumesc cu activitati pentru care sunt supracalificati. Numai ca in cazul asta apar doua probleme. Prima, ca ceea ce se plateste e jobul , si nu backgroundul celui ce il face. Altfel, as fi fericit sa dau la coasa pe salariul la care am ajuns ceva ani in urma. A doua, ca asta arata un management guvernamental de o penibilitate absoluta (scuzati violentarea limbajului!)
    - Ca salariile bugetarilor sunt subiectul unor decizii politice, in esenta arbitrare, fiind prin natura lor subiective, si nu al unor studii cat de cat coerente privind nivelul lor, oportunitatea si sustenabilitatea lor.
    Ma opresc aici cu analiza prostiei si trec la o previziune: In cateva luni, guvernantii nostri vor trebui sa constate falimentul (inca nedeclarat, dar existent de facto in acest moment) al statului roman. Apropos, se mai aude ceva de legea redeventelor, sau e mucles, ca se supara stapanii?
    • Like 3
    • @
      Aveti f.mare dreptate !
      • Like 0
  • :)))))) cu diplome luate in concedii la mare sau diverse cursuri de 3 zile :)))). Pana la urma cred ca cel mai bine ar fi sa votam partidele ce pot aduce niste profesionisti la conducere. Nu suntem la nivelul de a alege pe ideologie, este prea mult pt Romania sa gandesti pe ideologie, in Romania trebuie votat pe tipul de oameni ce vor veni in fata
    • Like 3
  • ....lia olguta vasilescu PLISCOVA : in timp cr angajatii de la privati muncesc de le sar capacele,cei de la stat se înghesuie sa îsi ia diplome de la biotera si de la altele asemenea...
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult