Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lia Olguța Vasilescu spune că „e logic” ca bugetarii să câștige mai mult decât cei de la privat: „La stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri la Antena 3 că 98% din angajații din sistemul public au studii superioare, astfel că „este logic” că ei ar trebui să câștige mai mult decât cei din mediul privat.

„În general, la stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%. Este logic ca măcar din acest punct de vedere ar trebui să fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este să-i abandonăm pe cei din mediul privat, care să rămână cu niște salarii foarte mici. Dimpotrivă, forțăm cumva mediul privat ca și ei să crească la rândul lor veniturile angajaților și pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o să vedeți că netul la angajatul din privat crește cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu față de cât are acum în plată. Deci, să nu creadă cineva că am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar și i-am lăsat pe cei care lucrează la privat să moară de foame sau să fie sclavii cuiva", a declarat, potrivit Agerpres, Lia Olguța Vasilescu, răspunzând la întrebarea dacă nu crede că Legea salarizării va mări diferența dintre salariile la stat și la privat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In nici un stat civilizat salariile bugetare nu sant mai mari decat salariile din domeniul privat
  • Like 0
 • Dzeule mare, cine a pus stampila pe astfel de specimene,!?? Sa ne reprezinte, sa conduca o tara, e de plans...
  • Like 0
 • Ñu ai dreptate dm ministru ! Bugetarii de stat ñu sint asa de pregatiti dupa cum sustineti ! Dintre bugetari fac parte neamurile , prietenii , amanti , amante , oameni care au cumparat diplome etc. iar oamenii de rind , cu studii superioare , obtinute pe buena dreptate, muncesc in strainatate si fac orice , ñu neaparat meseria lor . Acesti oameni ñu au putut suporta mafia DIN tara , si au luat drumul Strainatati !!!
  • Like 1
 • Ce facem cu vechimea noastră in munca ? Dacă termini o facultate la 45 de ani si dai un examen la stat iti cere vechime în specialitatea studiilor, este corect? Dar munca noastra, dibăcia noastră de atatia ani de ce nu se ia în considerare? Ne comparăm noi cu cei care nu au muncit deloc si sa dam examen sa ne treaca la debutanți pt.ca nu avem Vechime în specialitatea studiilor? Dar experienta noastra de ce nu se ia în calcul la angajare? Totul este lipsit de sens in 611/2008 cat si angajarile pt.personalul contractual din sectorul bugetar. Schimbati legea fraților, un funcționar cu 25 de ani vechime nu o poate lua de la 0 ca debutant pe premisa că nu are vechime în specialitatea studiilor..dati dreptul la angajare si celor care au terminat facultatea mai tarziu, este un merit pt.ei ca au învăț pentru a-si continua viata..dar nu ca debutanți.. debutanți să fie cei care nu au nici un an vechime în câmpul muncii nu in specialitatea studiilor.Nu credeti ca o persoană cu 25 de ani vechime ca functionar stie sa faca de toate? Mai ales ca unii dintre noi suntem universali in campul muncii.
  • Like 1
 • Aceste aberații pe care le scoate această doamnă sunt rezultatul studiilor superioare pe care le-a urmat dumneaei?Ca ministru al muncii ar trebui să-și dea seama că nu contează pentru cine muncești, tot om al muncii ești, indiferent de categoria de muncă prestată!
  • Like 0
 • check icon
  La cum se obtin diplomele in ziua de azi ma mir ca nu au functionarii milion la suta procente; activitatea lor denota insa contrariul
  • Like 0
 • Nu știm scrie și vorbi da' "avem studii". N-aș avea nimic de obiectat dacă voi ăștia cu studii ați fi în stare să aplicați cunoștințele obținute în urma "studiilor". Dar ce să-i faci, viața de zi cu zi te trage de mânecă și-ți arată cât de pregătit ești pe domeniul tău: zero barat. Apropo, diferențele astea mă fac să mă simt mândru că sunt român și să fiu solidar cu sectorul bugetar. Ghilimelele se subînțeleg.
  • Like 0
 • check icon
  Mi-e greu sa-mi dau seama daca e vorba de manipulare, activitate la care politicienii sunt extrem de competenti, ca de aia sunt toti absolventi de diverse cursuri pe la academiile de informatii, de parsivenia caracteristica unei anumite categorii de femei, ori pur si simplu de prostie. ce ne spune aceasta doamna, din nefericire ajunsa pe un scaun ministerial? Ca 98% din activitatile pe care un functionar al statului le desfasoara necesita studii superioare? Ar fi de ras daca nu ar fi de plans...De ce-ti trebuiesc studii superioare ca sa te uiti pe o factura si sa faci adunari si scaderi, ca sa vezi daca a fost sau nu inregistrata? Eu stiam ca adunarea si scaderea se invata in clasele primare. De ce-ti trebuiesc studii superioare pentru a bifa, la cei de analizeaza proiecte, daca proiectul respecta sau nu o cerinta legala? Atunci hai sa dam permise de conducere numai celor cu studii superioare, caci numai ei stiu sa puna caligrafic icsulete pe raspunsul corect!...Sunt numai doua exemple. In opinia mea inutile, caci prostia debitata de Craiolguta e evidenta. De fapt, mesajele trimise aici sunt mai multe:
  - ca cei cu studii superioare sunt prea multi pentru activitatile ce se cer realmente in economia reala, drept pentru care se multumesc cu activitati pentru care sunt supracalificati. Numai ca in cazul asta apar doua probleme. Prima, ca ceea ce se plateste e jobul , si nu backgroundul celui ce il face. Altfel, as fi fericit sa dau la coasa pe salariul la care am ajuns ceva ani in urma. A doua, ca asta arata un management guvernamental de o penibilitate absoluta (scuzati violentarea limbajului!)
  - Ca salariile bugetarilor sunt subiectul unor decizii politice, in esenta arbitrare, fiind prin natura lor subiective, si nu al unor studii cat de cat coerente privind nivelul lor, oportunitatea si sustenabilitatea lor.
  Ma opresc aici cu analiza prostiei si trec la o previziune: In cateva luni, guvernantii nostri vor trebui sa constate falimentul (inca nedeclarat, dar existent de facto in acest moment) al statului roman. Apropos, se mai aude ceva de legea redeventelor, sau e mucles, ca se supara stapanii?
  • Like 3
  • @
   Aveti f.mare dreptate !
   • Like 0
 • :)))))) cu diplome luate in concedii la mare sau diverse cursuri de 3 zile :)))). Pana la urma cred ca cel mai bine ar fi sa votam partidele ce pot aduce niste profesionisti la conducere. Nu suntem la nivelul de a alege pe ideologie, este prea mult pt Romania sa gandesti pe ideologie, in Romania trebuie votat pe tipul de oameni ce vor veni in fata
  • Like 3
 • ....lia olguta vasilescu PLISCOVA : in timp cr angajatii de la privati muncesc de le sar capacele,cei de la stat se înghesuie sa îsi ia diplome de la biotera si de la altele asemenea...
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult