Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Lia și Paul Lambrino, secrete de familie

Zizi Lambrino și Carol Mircea

Foto: Zizi Lambrino și Carol Mircea, fiul ei cu Carol al II-lea/ via Dosare Secrete

După anularea căsătoriei morganatice dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino, în ianuarie 1919, Zizi s-a stabilit, la insistența autorităților române, la Neuilly-sur-Seine, în Franta, într-o vila cumpărată pentru ea. A primit de la Familia Regală o rentă anuală de 110.000 franci. Câțiva ani mai târziu, în martie 1926, Zizi Lambrino l-a acționat în instanță pe Carol, iar procesul a făcut mare vâlvă în presa pariziană. Una dintre cerințele femeii era dreptul de a-l înscrie pe fiul lor, Carol Mircea, sub numele de Mircea de Hohenzollern. 

Foto: Zizi Lambrino și Carol Mircea, fiul ei cu Carol al II-lea/ via Dosare Secrete

Justiția franceză nu i-a dat câștig de cauză. Se păstrează din acei ani câteva fotografii de arhivă care îi înfățișează pe Carol Mircea Labrino, pe mama sa și pe avocatul acesteia, Albert Salmon. 

Foto: Zizi Lambrino si avocatul ei, Albert Salmon, in instanță/ via Dosare Secrete


Zizi Lambrino a murit pe 27 martie 1953, cu o săptămână înainte de decesul regelui Carol al II-lea.

Carol Mircea Lambrino a fost căsătorit de trei ori, prima data cu Helene Nagavitzine, o cântăreață de opera cunoscută sub numele Lena Pastor, dar mariajul a durat doar șase ani, până în 1950. 

Foto: Helene Nagavitzine, cunoscută sub numele Lena Pastor, mama lui Paul Philippe Lambrino

Cuplul a avut un fiu, Paul-Philippe Lambrino, născut în 1948.

Foto: Carol Mircea Lambrino, tatăl lui Paul Philippe Lambrino/ via Dosare Secrete

Zece ani mai târziu, Carol Mircea s-a căsătorit cu Jeanne Williams cu care va mai avea un băiat. Ion Nicholas George Alexandru este născut în 1961 și trăiește în Statele Unite. Cea de-a treia soție a fiului lui Carol al II-lea va fi Antonia Colville, cei doi locuind la Londra.

Carol Mircea a murit în Anglia pe 27 ianuarie 2006, la vârsta de 86 de ani, și a fost înmormântat la Mănăstirea Cozia. 

Primul său fiu, Paul-Philippe Lambrino, a venit pentru prima data în România în 1990, iar în 1995 avea să se căsătorească cu Lia Georgia Triff, o americancă născută pe 23 februarie 1949, la Naval Station Great Lakes, în Statele Unite.

Foto: Lia Georgia Triff/ via Dosare Secrete

Timp de 16 ani aceasta a fost căsătorită cu un cunoscut avocat american, Melvin Belli, cu 41 de ani mai în vârstă decât ea, care se afla la cea de-a cincea căsătorie. Când a decis să pună capăt relației cu Belli, Lia avea 39 de ani, iar soțul ei avea 80 de ani și a declarat în instanță că motivul este violența domestică. În declarația dată autorităților, doamna Belli a spus că soțul ei a împins-o într-o oglindă, a aruncat după ea cu farfuria cu mâncare și a lovit-o cu un ziar în ochi.

Foto: Lia Georgia Triff si Melvin Belli/ via Dosare Secrete

A obținut astfel un ordin de evacuare împotriva avocatului de 80 de ani din locuința comună din Pacific Heights. După separare, a urmat un proces zgomotos care a durat trei ani. Belli și-a acuzat soția că a avut relații extraconjugale cu episcopul Desmond Tutu (celebrul activist împotriva apartheid-ului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1984) și că i-a aruncat unul dintre câini de pe Podul Golden Gate ca să se răzbune pe el.

În 1991, când s-a pronunțat divorțul, justiția americană l-a obligat pe cunoscutul avocat să-i plătească fostei soții 15 milioane de dolari. Din relația cu Lia avocatul a avut o fiică, pe Melia Belli, care are o carieră universitară excepțională, fiind profesor de istoria artei și studii vizuale la University of Victoria din Canada.

Foto: Lia Georgia Triff, Melvin Belli si fiica lor, Melia/ via Dosare Secrete

Foto: Lia Georgia Triff si Paul Lambrino/ via Dosare Secrete

Joi, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Paul Lambrino la 3 ani și 4 luni cu executare în dosarul Ferma Băneasa, fiind găsit vinovat pentru infracțiunea de cumpărare de influență pentru intrarea în posesie a unor terenuri, neavând niciun drept legitim pentru a cere retrocedarea acestora și provocând un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro.

Articol publicat pe Dosare Secrete.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nenorocitul asta de print si-a luat talpasita la timp pt.ca asa isi fac datoria institutiile statului,ba ,chiar,ii pune in garda sa paraseasca tara inainte cu o zi de adoptarea sentintei de condamnare-iar,Sebi Ghita-de la sedinta Comisie SRI a carei sef era,a decolat si a aterizat in Belgrad.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Pentru evitarea unor astfel de ,balciuri ieftine ,dar ,paguboase ptr tara, cred ca ar trebui lamurite foarte clar ,,chestiunea cu ,asa-zisa casa regala !
   -- Istoria , care este ,scrisa si expusa de specialisti , au prezentat foarte clar ,faptele adevarate si fara alte ,talmaciri ,
   --- Deci , regele a ,capitulat ,ca necasatorit ,apoi a plecat in Franta ,Elvetia ,Anglia ,etc.
   --- S-a casatorit cu , o domana Ana , iar copii , s-au nacut dintr-o familie normala , si NU FAM REGALA !!! Insusi numitul Mihai de Hohenzollern ,, a spus ca ,;
   --- A lucrat ca , pilot de avioane second hand pe care le comercializa , ,apoi etc ,nici nu mai conteaza,
   -- Dar este foarte important ,de stiut ca;; a trait foarte bine-mersi ,dupa ,,bagajul -averea imensa proventita din Romania ,!!! Basca , 20 000 dolari ,un fel de despagubire ,anualaa platita de catre Statul roman ,ca un fel de despagubire ptr faptul ca ,,s-a retras din calea rusilor !!!
   ---- Pe cale de consecinta ,,ce fel de casa regala ,mai avem noi in Romania ,?? Daca , rege nu mai este ,din anul 1947 ???? Cred ca este o , problema ,pe care Istoricii si specialistii in domeniu ,ar trebui sa o rezolve ,obligatoriu . In acest fel ,se vor reduce si cheltuielile imense suportate de statul roman ,catre ,, capusele asa-zisei case a ,,,, lu peste prajit ,,,
   -- Suntem de rasul lumii si cu acest ,,print de carton,, care intra pe usa din spatele casei si ne ,, fura painea de pe masa ,,,!!!! Oare cat vom mai rabda ,sa fim ,furati mereu de catre ,,smecheri ,ieftini ??
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult