Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Cătălin Predoiu, noul candidat al PNL la Primăria Capitalei, după retragerea lui Marian Munteanu. „Doamne, ajută-ne!”

UPDATE. Candidatul PNL la Primăria Capitalei, după retragerea lui Marian Munteanu, este Cătălin Predoiu, șeful organizației de București a partidului. Predoiu a anunțat că i-a propus lui Ciprian Ciucu (candidat independent susținut până azi de M10) să facă un tandem de alegeri primar/viceprimar.

UPDATE. Miercuri, 18.00. Marian Munteanu: „Am consimțit să-mi RETRAG CANDIDATURA. (...) Doamne, ajută-ne!”

 „Nimic din ce s-a spus în ultima săptămână nu mă incriminează. Din nefericire, această campanie nu a fost întâmpinată de toată lumea cum ar fi trebuit. Unii s-au demobilizat, unii candidați s-au desolidarizat de campania mea. Când un partid de asemenea importanță îți face o propunere, vii și ajuți... Când această echipă e pusă în primejdie, nu vreau să contribui la adâncirea unor disensiuni. Nu se pot câștiga bătălii fără unitate”.

Întrebat dacă va rămâne membru PNL, Marian Munteanu a răspuns: „Cred că este o variantă la care trebuie să reflectez”.

Despre cererea PNL depusă la CNSAS privind verificarea sa, Marian Munteanu a spus: „O să aveți surprize mari...”

Știrea inițială

Liberalii s-au întrunit marți seară în ședință extraordinară pentru a decide dacă îl mai susțin sau nu pe Marian Munteanu la Primăria Capitalei.

În săptămâna de după anunțarea candidaturii lui Marian Munteanu, acesta a fost contestat puternic atât de o parte din societatea civilă, cât și de unii colegi din partid. Simpatiile sale legionare și naționalismul său mistic i-a făcut pe unii candidați liberali să refuze să-și asocieze imaginea cu cea a lui Marian Munteanu. Astfel, candidații PNL pentru sectoarele 5 și 6, Ovidiu Raețchi și Răzvan Mironescu, au refuzat să-și pună chipul pe materialele electorale alături de Marian Munteanu.

Prima reacție oficială din partea liberalilor a venit de la fostul lider PNL, Crin Antonescu. „Pe Marian Munteanu începi să-l apreciezi când vezi cine îl critică. Nu-mi pot imagina atâta frivolitate la conducerea PNL, astfel încât și acest al treilea candidat să fie retras. Cred că retragerea și a acestui candidat este spre catastrofală. Ar afecta grav imaginea de partid serios a PNL”, a spus Crin Antonescu, la Realitatea TV.

Ce spune Blaga

„Se discută retragerea lui Marian Munteanu?” a fost întrebat marți seară de ziariști co-președintele PNL Vasile Blaga, la ieșirea din sediul PNL. „Nu se discută nimic”, a răspuns Blaga, după care s-a urcat în mașină și a plecat de la partid. 

Marian Munteanu nu a participat la ședința conducerii PNL, părăsind sediul cu puțin timp înainte de începerea întrunirii. O decizie finală a PNL în privința susținerii sau nu a lui Marian Munteanu la Primărie urmează să fie comunicată mâine.

Blaga, provocat de Băsescu să candideze

După ce au recurs la un candidat din afara partidului, unii liberali îl împing acum pe șeful lor, Vasile Blaga, să-și asume el candidatura. Blaga a fost provocat la duel și de fostul său coleg, Traian Băsescu, fostul președinte anunțând că e dispus să intre în cursa pentru primărie dacă Vasile Blaga acceptă, la rândul lui, să intre în cursă.

Mesajul lui Marian Munteanu

L-am sunat pe Marian Munteanu pentru a-i cere un punct de vedere despre situația creată marți seara în PNL. Nu a răspuns. În schimb, în cursul serii, a postat pe Facebook următorul mesaj:

„Dragi prieteni,

Astăzi am decis și inițiat cesionarea tuturor părților sociale pe care le dețin în societăți comerciale.

Doresc ca activitățile mele politice să nu aibă efecte asupra activităților pe care aceste entități le dezvoltă sau asupra unor oameni care nu sunt implicați politic.

Din același motiv am inițiat retragerea mea din unele organizații neguvernamentale.

Marian Munteanu”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alexius check icon
  În stilul ăsta, cu atâtea ezitări, bâlbe îi cresc șansele lui țața Firea proporțional cu numărul de retrageri ale liberalilor.
  • Like 1
 • Crabu check icon
  Cred ca acum e momentul sa-l bage in fata pe Crin Antonescu! A stat omu putin pe tusa si revine puternic cu simpatie!
  • Like 0
 • Samsara check icon
  Au fost atât de penibili în conferinţa de presă, încât am văzut scris "loser" pe frunţile lor...În special pe a cepeleagului Pledoiu :)) Cine naiba-l angajează pe găgăuţă ăsta avocat?!
  • Like 0
 • Valeu! PNL mai are putin si il va propune si pe Ponta ca-candidat la primarie. Dupa toata aceasta leapsa electorala, ma intreb daca la parlamentarele din toamna PNL se va prezenta la fel. Sau, oare va mai exista un PNL la toamna?
  • Like 1
 • pana la urma se confirma concluzia "vanturata" in piata universitatii : nu exista clasa politica in romania ! in romania exista numai o grupare mafiota care mimeaza politica pluripartinica !
  • Like 1
 • Casargoz check icon
  Mi-a displăcut Crin când era Ministru. mi-a plăcut mai apoi când avea un discurs articulat. Acum nu-mi place.
  Cine știe poate ca imi va place mai încolo.
  • Like 0
 • Alexius check icon
  Cred că Antonescu are dreptate când spune :„Pe Marian Munteanu începi să-l apreciezi când vezi cine îl critică. Nu-mi pot imagina atâta frivolitate la conducerea PNL, astfel încât și acest al treilea candidat să fie retras". Cine e până la urmă Ovidiu Raețchi? Un om de casă al lui Voiculescu, fost PRM, fost PC, acum PNL.
  Am vazut acuzații furibunde despre Munteanu. Au ajuns să-l facă unii și pe Țuțea fascist. Parcă ne întoarcem în anii stalinismului din anii 50. E, entuziasmul tinereții de la vârsta a 2-a, privitor la unii critici. E un soi de concurs in political correctness prin media bucureșteană, ceva de speriat. Un exces de zel care putea fi folosit pentru cauze mai bune. Toți acuză și se uită cu un ochi spre Bruxelles și spre Washington să vadă reacții pe care să-și muleze cu propriul discurs.
  Cât de lipsit de simț al realității să crezi că un personaj, chiar și cu simpatii legionare, mistic religioase, poate transforma Bucureștiul (dacă va fi ales) din postura de primar în secolul 21, într-un oraș plin de biserici și de cămăși verzi.
  Eu cred că Munteanu nu e bun pentru Primăria bucurești din motive ce țin de administrație publică. Cred că niciun candidat nu este pregătit. Avem un hățiș de legi în administrație și o birocrație care ar trebui să bage în sperieți orice candidat la primărie.
  Ar trebui să avem mai mult echilibru.
  • Like 4
 • Valentin check icon
  Mai exista vreun nume sonor pe care sa-l arunce in joc liberalii? In definitiva alegerile tin mult si de popularitate.
  • Like 1
  • @ Valentin
   zi matale numele unui borfas cu popularitate electorala reala. nu includ aici gastile de pietari si politisti care mana in mana sustin un piedone sau vanghelie, ganditi-va ca vadim sau becalii, cu partide construite de organizatii puternice in domeniul informatiei, nu a reusit mare lucru :)
   • Like 0
 • e adevarat ca retragerea inca unui candidat al PNL al afecta credibilitatea partidului dar mai mult ar fi afectata credibilitatea daca ar fi mentinut. damage control domnu' . ca daca ramaneai in cursa pentru Cotroceni acum poate era Ponta presedinte si era buba. nu ca am facut mare branza cu Klaus dar macar am evitat raul mai mare.
  • Like 0
  • @ John M. Ratt
   Valentin check icon
   Oricum solutia 'Marian Munteanu' a fost o solutie de avarie pe baza de nume sonor. Acum ce se mai poate gasi?
   • Like 0
  • @ Valentin
   ar trebui sa-l sustina pe Nicusor Dan. nu cred ca ar exista in momentul asta un candidat din radurile partidului care sa aiba sanse. cel putin sa merga cu cea mai decenta optiune pentru primaria generala si in felul asta vor castiga capital de imagine in ansamblu. insistand cu candidatura lui Marian Munteanu isi vor pierde din ce in ce mai multi alegatori. alegatorii pe care ii va castiga Marian Munteanu din afara electoratului PNL nu vor fi si ai PNL la alegerile generale. oamenii astia desi se pretind politicieni nu se pricep nici macar la politica.
   • Like 1
  • @ John M. Ratt
   Valentin check icon
   O observatie foarte buna privind electoratul lui Marian Munteanu care nu este electorat PNL, dar a fost o solutie de avarie. Despre Nicusor Dan nu stiu prea multe. Pe de alta parte vorbim de un partid politic nou care ce va face? Va candida la alegerile generale cu titulatura 'salvati Bucurestiul?' Sau formula PNL+USB? Vor cei de la USB? Treaba e incurcata. E un nod urat de tot.
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult