
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Un polițist local poate ajunge să câștige până la 8.000 de lei lunar, în timp ce un angajat din Poliția Română din București, de exemplu, are în mână la final de lună aproximativ 3.500 de lei, potrivit informațiilor furnizate de Cosmin Andreica, președinte al Europol, unul dintre cele mai importante sindicate din Poliție. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, reprezentantul sindicatului polițiștilor spune că această discrepanță ridică întrebări cu privire la echitatea sistemului salarial în cadrul structurilor de poliție din țară și totodată arată provocările cu care se confruntă Poliția Română în recrutarea și menținerea personalului calificat.
„La Poliția Locală salariile variază în funcție de grila pe care o stabilește Consiliul Local și am văzut polițiști locali, de exemplu, din București sau din alte județe, care încasează și 6.000 - 8.000 lei pe lună salariu. Iar în același timp, același tip de polițist pe care îl vedem la ordine publică la Poliția Română, de exemplu, aici, în București, ca medie, încasează 3.500 lei”, spune Andreica.
Reprezentantul sindicatului polițiștilor a vorbit despre un deficit de personal în rândurile Poliției Române și a spus că apar situații în care eficiența Poliției Locale, care este mai bine plătită și uneori chiar mai bine dotată decât echipajele de pe teren ale Poliției Române, „este inexistentă”. El a vorbit de nevoia unei abordări integrate, pentru asigurarea siguranței cetățenilor.
„Da, există situații nenumărate în care polițiștii locali sunt mai bine plătiți decât polițiștii din Poliția Română. Există situații când sunt mai bine dotați. (Deci nu puteți spune că în România nu sunt polițiști, că sunt - local și național - sunt o grămadă). Vorbim de două lucruri total diferite. (Eu, ca cetățean, văd mașină cu girofar, uniformă). Și eu vă spun că Poliția Locală de multe ori ajunge să sune la Poliție (Poliția Română- n.n.) la 112, că au nevoie de sprijin. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm. Sigur, sunt de acord cu dvs. Cineva ar trebui să vină să spună - domnule, avem niște servicii, hai să le folosim, un sistem integrat, să spunem de aici până aici se ocupă Poliția Locală, de siguranța cetățeanului, de aici încolo se ocupă Poliția Română, mai departe se ocupă Jandarmeria și așa mai departe. Acest lucru nu se întâmplă în momentul de față. Se poate întâlni un echipaj de poliție, cu un echipaj de jandarmi și cu un echipaj de poliție locală fără să știe unul de altul că se află în aceeași zonă, de exemplu. Dar acestea sunt decizii pe care cei care conduc această țară trebuie să le ia. Nu noi, noi putem să spunem că în momentul de față este ineficientă Poliția Locală”, a spus Cosmin Andreica.
Întrebat care sunt condițiile de angajare în poliție, Andreica a arătat că, pentru Poliția Locală, un candidat trebuie să aibă 18 ani, să aibă capacitate de exercițiu și să treacă un examen de legislație. Diploma de bacalaureat este suficientă pentru a deveni funcționar public, polițist local, nu este nevoie de alte studii, precum Academia de Poliție.
Cât privește condițiile de angajare în Poliția Română, există două variante. Prima, care ar trebui să fie cu titlu de excepție, permite recrutarea de personal pentru poziții specializate, cum ar fi informaticieni sau experți în logistică, care nu pot fi pregătiți intern. Cu toate acestea, această excepție a devenit regulă în ultimii 6-7 ani, spune Cosmin Andreica. A doua variantă este procedura standard, care prevede angajarea de absolvenți ai unei școli de agenți de poliție sau ai Academiei de Poliție, unde acum cursurile se fac online. „Din 2008 și până în prezent, sursa externă a fost folosită în mod excesiv. Din 2002 și până în 2008, de când am fost demilitarizati, sursa externă era folosită exclusiv pentru posturi tehnice. Ca sursă externă înseamnă să ai diplomă de bacalaureat, să te prezinți la un examen scris în format grilă, să bifezi răspunsurile corecte. (Deci cam ca la Poliția Locală). Da. ( Deci diferența dintre sursa externă din Poliția Română și Poliția Locală nu există.) Teoretic, ca și mijloc de accedere în profesie, nu există. Este același tip de examen, examen scris tip grilă”, a explicat reprezentantul sindicatului polițiștilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
--Stau dimineata pe langa marile spitale ,si vaneaza pe cei care NU au unde parca masinile si le fac PV ,de amenda .. Toti acei oameni vin cu mari probleme de santate ,si vin cu insotitori care trebuie sa parcheze ,masina langa spital et,, Cam cu asa ceva ,se ocupa ,,ei smecherii de politisti locali ,,