Sari la continut
Republica
Comunicare

Ligia Moise, terapeut: De Valentine’s Day cea mai sinceră declarație de dragoste să fie pentru tine

Dragostea de sine

Foto: Profimedia Images

Luna februarie vine nu cu o zi, ci cu două zile care celebrează iubirea de cuplu. Dublu motiv de recunoștință pentru cei aflați într-o relație, dar cum rămâne cu ceilalți?

Cei care nu fac parte momentan dintr-un cuplu, sau se află într-un altfel de aranjament fie el de cuplu proaspăt separat, pauză sau de ce nu, într-o relație de deschisă? Cum duci emoțional sărbătoarea iubirii când nu te afli într-o relație de cuplu și pe ce ai putea să te focusezi am întrebat-o pe Ligia Moise, psiholog clinician. 


De la singur la single e doar o schimbare de raportare

Am înțeles cu mult timp în urma că atât Valentine’s Day cât și Dragobetele reprezintă zile în care celebram iubirea de cuplu, dar mai sunt și alte feluri de iubire care nu se exprimă într-un astfel de cadru. De Valentine’s Day, Dragobete și în oricare altă ocazie îmi pot exprima iubirea față de prieteni, de copii - în cazul în care îi am sau fata de familia mea. Pot să le spun și lor că îi iubesc și le pot face și cadouri, de ce nu? Sunt gesturi care mă pot ajuta să nu mă mai simt singur.

Solitudine versus singurătate

Perioada dintre două relații sau momentul din viața mea în care nu mă aflu într-un cuplu poate fi extrem de benefic dacă reușesc să-l transform într-un moment de solitudine.

Solitudinea presupune ca sunt cu mine, ca sunt conștient de mine, de ce nevoile si dorințele mele. Atenție însă, este o mare diferență între a avea nevoie de ceva și a îmi dori ceva.

În loc sa mă consider singur, ar fi util să consider că sunt în solitudine de unde să am spațiu și timp pentru a înțelege ce am făcut de ce nu mai sunt într-o relație, să îmi dau seama dacă totuși am făcut o alegere bună și am ieșit din ceva ce nu îmi făcea bine sau să înțeleg ce anume m-a dus la despărțirea asta și să înțeleg cum m-a transformat relația respectivă. Timpul acesta prețios poate fi folosit pentru a înțelege cine am devenit, ce nevoi și dorințe am ca să știu ce vreau să găsesc la următorul om cu care să pot să intru din nou într-o relație. E foarte important sa știu întâi cine sunt, cine este omul care va intra într-o relație.

De Valentine's Day oferă-ți dragoste de sine

Este o practică pe care tindem să o uitam. Dragostea de sine înseamnă exact acest lucru - să nu mai uit de mine, înseamnă sa mă pun în această ecuație a vieții. Prin faptul ca trasez niște limite e o modalitate de a-mi spune “contezi, te iubesc și am sa fac tot ce stă în puterea mea ca să îți fie bine.” Pentru ca până la urmă să iubești un om înseamnă sa îi vrei binele și asta trebuie să fie valabil și pentru noi înșine. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult