Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Liviu Dragnea, despre amânarea cu un an a legii impozitului pe gospodărie: „S-ar putea să luăm decizia să nu mai folosim consultanţi fiscali”

Guvernul ar putea lua decizia renunțării la cei 35.000 de consultanți fiscali care ar fi trebuit să îi ajute pe contribuabili să completeze declarațiile fiscale pentru legea impozitării gospodăriior. Anunțul a fost făcut joi seara la România TV de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus că introducerea deducerilor pe bază de chitanțe ar putea fi amânată cu un an, timp în care administrația fiscală va fi informatizată. 

„Şi mai sunt două chestiuni legate de capacitatea administrativă, logistică şi informatică a ANAF – este o problemă, şi altă problemă o reprezintă necesarul de 30, 30 şi ceva de mii de consultanţi fiscali. Şi s-ar putea să luăm decizia ca să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm cu un an, adică să intre în vigoare din 2019 practic (introducera deducerilor pe baze de chitanţe, n.r) , perioadă în care să informatizăm adminstraţia şi omul să nu mai fie nevoit să aibă acei consultanţi fiscali pentru că va primi prin sistem informatic formularele pe care să le trimită înapoi şi să-şi plătească şi taxele şi impozitele”, a precizat Liviu Dragnea la România TV, potrivit News.ro.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit în urmă cu zece zile la Antena 3 despre posibilitatea amânării impozitului global pe gospodărie, dacă nu vor fi găsiți suficienți consultanți fiscali. 

„Nu avem de gând să renunţăm la sistemul nou de impozitare pentru că este un alt sistem prin care clasa mijlocie se dezvoltă. În perioada următoare o să analizăm cu foarte mare atenţie dacă anul 2018 este un interval suficient pentru a putea gestiona înfiinţarea acelui corp de 35.000 de consultanţi fiscali. Dacă vom ajunge la concluzia că actualul sistem nu ne dă garanţia că, până la finalul anului 2018, aceşti consultanţi fiscali pot fi identificaţi, atunci putem amâna cu un an”, a spus Dragnea citat de News.ro

În luna aprilie, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, afirmase că impozitul pe gospodărie nu va putea funcționa fără consiliere fiscală. Acesta estima atunci că va fi nevoie de 35.000 de consultanți fiscali pentru a acoperi toate gospodăriile din România. 

În prezent, în Registrul Camerei Consultanților Fiscali sunt înregistrați 5.489 consultanți, dintre care 4.101 activi, o mare parte dintre aceștia fiind deja angajați și deci indisponibili pentru a desfășura sarcinile menționate în proiectul privind impozitarea gospodăriilor, potrivit datelor oferite joi de Camera Consultanților Fiscali (CCF). Cei 35.000 de consultanții fiscali ar urma să lucreze maximum trei luni din an pentru un salariu anual dublu față consultanții fiscali reali, a căror muncă presupune calificare și activități mult mai complexe, au arătat joi reprezentanții CCF

În plus, reprezentații Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) au avertizat joi că în absența unui studiu de impact, proiectul de modificare a Codului Fiscal privind introducerea impunerii globale a gospodăriilor poate conduce la „consecințe grave” pentru economie.

Oamenii de afaceri susțin că introducerea noului sistem de impozitare a venitului global este nesustenabilă, nerealistă și costisitoare.

„Introducerea IVG este nesustenabilă pentru că eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobânzi etc.), precum și a celui de plăți anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activități independende, chirii etc.) va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din PIB. O astfel de măsură poate avea ca efect implicit necesitatea introducerii altor impozite și taxe în anii următori”, au arătat reprezentanții CDR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    E asa o balmajeala in capul tau, draguta ... (evident al lui Dragnea)!
    • Like 0
  • Stai ca vine savanta de renume mondial cu o soluție :in loc de consultanți fiscali sa-i bage pe asistați social , ca dacă tot sunt pușcăriile pline de intelectuali de ce nu ar fi și asistați social niscai consultanți fiscali ?
    • Like 0
  • check icon
    Păi, aproape jumătate din necesar ar putea fi acoperită din cele 16 mii de specialiști ai lui Emil Constantinescu.
    „s-ar putea să luăm decizia ca să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm cu un an, adică să intre în vigoare din 2019”... Adică reformă fiscală în an preelectoral?! Bua ha ha ha!
    • Like 1
  • Giruetele sunt vacs albina pe lângă ăștia!
    • Like 0
  • Mai are PSDul multi asemenea diletanti care sa guverneze Romania? Daca cu revolutia de la Finante vad ca ne-am dezumflat (se amana cu 1-2 ani "impozitarea ca'n America" cu deducerea bonurilor fiscale), sunt tare curios si astept gogoasa cu "fondului suveran de investiții" de la Ministerul Economiei, sa vad ce ce cartof fierbinte va mai aparea in media!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult