Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oamenii de afaceri: Introducerea impozitului pe venitul global este nesustenabilă, nerealistă și costisitoare

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) avertizează că în absența unui studiu de impact, proiectul de modificare a Codului Fiscal privind introducerea impunerii globale a gospodăriilor poate conduce la „consecințe grave” pentru economie.

Reprezentanții oamenilor de afaceri susțin că introducerea noului sistem de impozitare a venitului global este nesustenabilă, nerealistă și costisitoare. 

„Introducerea IVG este nesustenabilă pentru că eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobânzi etc.), precum și a celui de plăți anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activități independende, chirii etc.) va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din PIB. O astfel de măsură poate avea ca efect implicit necesitatea introducerii altor impozite și taxe în anii următori”, arată reprezentanții CDR.

În plus, în opinia reprezentanților Coaliției, introducerea impunerii globale a gospodăriilor este nerealistă pentru că presupune ca, în aproximativ jumătate de an, peste 7 milioane de gospodării să se înregistreze voluntar la Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în condițiile în care conceptul de „gospodărie”, ca pilon de bază al noului sistem, nu este reglementat de legislația românească, iar mecanismul de colectare este neclar. 

„Din analiza altor sisteme fiscale - cum este cel american - , impunerea se realizează în mod individual și numai opțional, dacă este în beneficiul contribuabilului, la nivel de familie formată din soț, soție și copii”, au precizat Angela Roșca, din partea Romanian Business Leaders. 

Mai mult, pentru introducerea IVG, reprezentanții oamenilor de afaceri sunt de părere că Guvernul va trebui să adapteze sistemului informatic al ANAF care, în prezent, se confruntă cu un deficit al arhitecturii hardware, iar creșterea „artificială” a numărului persoanelor supuse impunerii poate duce la colapsul sistemului. 

„Adaptarea aplicațiilor software înseamnă costuri suplimentare pentru a modifica sistemele actuale definite pe baza cotei unice și realizate cu finanțare de la Banca Mondială. Și mai multe cheltuieli vor fi necesare pentru a crește gradul de pregătire profesională a organelor fiscale și nivelul de educare a contribuabililor, astfel încât noile reguli de impunere chiar să fie respectate”, a explicat Ionuț Sas, reprezentant din partea AmCham.

Pe de altă parte, pentru a funcționa, noul sistem propus ar avea nevoie 35.000 de „consultanți fiscali”. În prezent, în Registrul Camerei Consultanților Fiscali sunt înregistrați 5.489 consultanți, dintre care 4.101 activi, o mare parte dintre aceștia fiind deja angajați și deci indisponibili pentru a desfășura sarcinile menționate în proiectul privind impozitarea gospodăriilor. Acești „consultanți fiscali” ar urma să lucreze maxim trei luni din an pentru un salariu anual dublu față consultanții fiscali reali, a căror muncă presupune calificare și activități mult mai complexe.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit săptămâna trecută la Antena 3 despre posibilitatea amânării impozitului global pe gospodărie, dacă nu vor fi găsiți suficienți consultanți fiscali. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mediul de afaceri se opune deoarece sistemul acesta vine si cu obligatii din partea lor privind transparenta si operativitatea sistemului...Ceea ce consider eu mai interesant in cazul particular al Romaniei este dimensiunea psiho-sociala pe care o presupune aceasta forma de fiscalizare...adica fiecare om va constientiza cat si de ce plateste si va respinge psihologic evaziunea fiscala...modificarile la nivelul constiintei vor fi mult mai importante...se va intari constiinta ca finantam toate activitatile statului, vom fi mai exigenti cu rezultatele administratiei si in general vom pierde din atitudinea de sluga in fata statului...
    • Like 0
  • check icon
    Oamenii de afaceri au tot interesul să considere așa ceva «nesustenabil» ori «nefezabil» etc. Să vă explic și de ce? Are rost?
    • Like 0
    • @
      Are rost. Explicati va rog.
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      check icon
      Deoarece acest sistem, riguros și consecvent aplicat, va putea identifica sume și venituri per familie. Știm f. bine că mulți distribuie veniturile în toate părțile familiei pt ca impozitul să fie mai mic sau zero.
      Păi ce rost ar avea, altfel, ca «oamenii de afaceri» (global? unii doar? nu e clar în text) să se opună? Întotdeauna cânt de opui cuiva ori unui anume proces îi cauți explicațiile, nu? Că acest sistem nu a fost bine gândit, că în practică se va dovedi greoi etc. este altă poveste. În sistemul românesc de improvizații bine temperate este foarte probabil că așa va fi.
      • Like 0
    • @
      Multumesc.
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      Tot sistemul de impozitare are la baza impiediecarea evaziunii fiscale, plus transparenta firmelor curente. In cazul corporatiilor nu e cazul; doar pentru IMM-uri si PFA-uri.

      Ce nu iti spune Nicu e ca un PFA plateste 2000 de lei pe luna la stat indiferent daca are activitate sau nu. Impozitul forfetar merge pe presupuneri, si nu-l intereseaza daca tu ai facut sau nu banii astia.

      In schimb, vine si verifica daca ai depasit pragul de impozitare alocat, si iti ia mai mult daca ai castigat mai mult pe luna in curs.

      La stat, vor avea nevoie de niste rezerve masive de bani in PIB. Pentru ca incasarea se va face o data pe an si pe o perioada de cateva luni, banii aia vor trebui supliniti de undeva in restul anului.

      Si cum deja exista un deficit bugetar, singura solutie e sa bage taxe noi; ceea ce ai vazut si in articol. Taxele astea noi se vor reflecta si asupra firmelor, ca un angajat o sa vrea mai multi bani, sa poata suplini taxele impuse de stat.

      • Like 0
    • @ Ovidiu Toader
      Multumesc Ovidiu. Mi-ai explicat doua chestii cruciale pt intelegerea mea: 1) treaba cu impozitul forfetar si 2) un deficit bugetar va determina noi impozite.
      • Like 0
  • Poate impozitul pe venitul global este nesustenabil, nerealist și costisitor în România, dar in restul lumii avansate este ceva normal. În SUA, Germania şi Japonia este imposit pe venitul global. Nu înţeleg de ce va fi eliminat sistemul de reținere la sursă în România. În fiecare ţară ca Germania, Japonia sau Elveţia mai există reţinerea la sursă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult