Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Locuim ȋntr-o Romȃnie ȋn care…

Violenta domestica

Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos

…societatea, formal îndrăgostită de cultură ca bărbatul ce oferă beat soției flori de Ziua Femeii, îi administrează acesteia, în particular, fie o monumentală indiferență, fie strașnice cotonogeli pentru lipsa de sex-appeal a valorilor cu care iese în lume.

Locuim într-o Romȃnie în care literatura clasică a devenit o curiozitate extravagantă, ca monoclul străbunicului, o Romȃnie în care galeria eroilor culturii și figurile legendare ale istoriei se împuținează, fiecare din ei semnificȃnd, de la o zi la alta, tot mai puțin în conștiința unui număr din ce în ce mai mare de persoane.

Locuim într-o Romȃnie în care limbajului licențios i se ȋnchină adevărate ode, iar opiniilor de parohie cu un orizont limitat și grimaselor isterice ce fac clăbuci la gura duhnind a mârlănie li se atribuie convingerea adevărului ultim și solemnitatea discursului academic.

Locuim într-o Romȃnie în care vastele legiuni de tineri veseli și ferice, înnobilați cu toca și roba universității pe care o absolvă magna cum laude, se exprimă agramat și poticnit în limba maternă, locuim într-o Romȃnie în care catastrofa spiritului și a intelectului, asumată de corpul social ca o luptă cu sine dinainte pierdută, e compensată printr-un zel găunos pus în slujba venerării trupului și a succesului cel mai imund.

Locuim într-o Romȃnie în care laudele onctuoase, exagerările și schimonoselile ostentative au luat locul exprimărilor ponderate, moderației și înțelepciunii așezate, locuim ȋntr-o Romȃnie în care nevoia de exprimare e deasupra nevoii de documentare asupra a ceea ce dorim să exprimăm (lucru valabil inclusiv pentru propria persoană, unde introspecțiile sunt, în general, exerciții futile și inoportune).

Locuim într-o Romȃnie în care absolvenții de facultăți angajați la McDonalds se plȃng mai puțin că domeniul în care s-au specializat seamănă, după trei ani de explorare, cu teritoriile din inima Amazonului unde indienii zburdă în pielea goală și divinizează moluște în loc de moaște, cȃt de faptul că alții, animați de aceeași grijă bolnăvicioasă de a nu „ucide cu mintea tainele ce le întâlnesc în calea” devenirii lor universitare și doctorale, ocupă impunătoare funcții în aparatul de stat, în loc de a se afla lȃngă ei, la tejghea, unde socot că s-ar potrivi de minune.

Locuim într-o Romȃnie în care, dacă alegi la întâmplare cȃteva persoane și ai răbdarea să cercetezi ce se întȃmplă în creierul lor, vei descoperi ca șansele să nu se petreacă nimic sunt invers proporționale cu cantitatea de sunete agresive și asurzitoare (ce se vor a fi ecoul diferitor subiecte fierbinți) scoase de țeastă pentru a astupa tăcerea țiuitoare la care a fost condamnată de repaosul prelungit al sinapselor.

Locuim într-o Romȃnie în care raţiunea şi intelectul se dovedesc a fi o dată în plus cele mai bune arme cu care se poate lupta eficient împotriva obscurantismului şi manipulării ordinare, din care motiv superstițiile și stereotipiile din patrimoniul național, misticismul și religia populară sunt pe mai departe glorioasele arme ale populației pentru a demonta misterele și minciunile universului în care trăim.

Locuim într-o Romȃnie în care ultimul monarh al Romȃniei, a cărui tinerețe s-a consumat în toiul unor evenimente tragice pentru destinul țării și al omenirii, e numit trădător și laș de indivizi care se lasă bucuroși călcați pe grumaz de cei pe care o viață întreagă îi aplaudă și pupă-n fund pentru privilegiul de a-și bate joc de țara în care trăiesc.

Locuim într-o Romȃnie în care a fi prost, vulgar, strident și indolent și a te făli în fața tuturor că ești astfel e în continuare o dovadă că, în ciuda evoluției omenirii, unele lucruri nu se schimbă niciodată.

Locuim într-o Romȃnie în care elitele politice se bucură de faima unei boli venerice incurabile, o Romȃnie în care promisiunea că fiecare cetățean are dreptul să ocupe orice demnitate publică e fatal compromisă prin anularea exigențelor ce pot depista constituțiile plăpânde intelectual și încovoiate moral, dar pe care grosolănia și impostura le validează – cu consimțământul pasiv al unei populații tot mai incapabilă să înțeleagă conceptul de meritocrație – ca modele legitime de reușită.

Locuim într-o Romȃnie în care declarațiile de iubire ale conducătorului stimat și ropotele furtunoase de aplauze cu care sunt ȋntȃmpinate alocuțiunile acestuia ne pun singure pe tavă șansele pe care națiunea le are de a se transubstanția într-o specie superioară, înzestrată cu capacitatea de a lua decizii sănătoase la cap cu privire la personalitățile de care are nevoie pentru a scoate același cap în lume cu fruntea sus.

Locuim ȋntr-o Romȃnie ȋn care lătrăii cu apucături și constituție de chihuahua pozează ȋn dobermanii statului de drept, dar redevin niște schelălăitori patetici ȋndată ce dulăii statului paralel ȋi conduc, cu mȃrȃituri apăsate, ȋn țarcul unde, de cȃțiva ani de zile, lupi ȋmbrăcați ȋn haine vărgate de oițe scriu voios cărțulii ȋntru propășirea neamului…

Locuim într-o Romȃnie în care, mai mult ca nicicînd, la trecutu-ți mare, mare viitor. Cu condiția, desigur, să dispară statul paralel.

Nu în ultimul rînd, locuim într-o Romȃnie în care tot ce am scris aici a mai fost spus în o mie de forme și se va mai spune de azi încolo în alte o mie de forme, fără nici un efect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca e mai usor sa descriem o situatie si in ultima instanta sa ne plangem de mila decat sa deschidem o platforma de dialog si sa propunem solutii. Constatarea situatiei nu genereaza intotdeauna si solutii pentru rezolvarea problemelor. Ce ziceti de implementarea unei forme a democratiei directe.
    • Like 0
    • @ Octavian Serban
      Mai simplu ar fi să emigrezi în Islanda... ;)
      • Like 0
  • Mda, sigur! "Locuim într-o Romȃnie în care a fi prost, vulgar, strident și indolent și a te făli în fața tuturor că ești astfel e în continuare o dovadă că, în ciuda evoluției omenirii, unele lucruri nu se schimbă niciodată". Aha, omenirea a evoluat carevasazica si noi am ramas de caruta, zici d-ta. Trump, Putin, Le Pen, Nigel Farage, Erdogan, Bashar al-Assad, Kim Jong-un, Victor Orban s.a.m.d., splendite exemplare, d-le. Genocidul din Siria, atentatele din Europa cu 100% cetateni proprii, masacrele din SUA, culmea evolutiei! Pacat, ca noi am ramas cam in urma. Dar nu trebuie sa disperi, d-le Rudoiu. Senzatia mea este ca putem recupera si cat de curand, o sa fim la fel de evoluati ca si restul omenirii... Fii mai optimist d-le, ce papucii mei?
    • Like 0
    • @ Icsulescu
      A, va sa zica dumneavoastra, prin comparatie cu niste aberatii care se petrec in lume, daca in Romania e MIZERIA morala adusa la paroxism e inca bine si acceptabil, nu ???????????????
      Dupa dumneavoastra personaje ca Dragnea si Tariceanu, caraghioasa de Dancila si alte figuri de carnaval sunt prevestitoare de bine, nu ????
      Cei 5 milioane de romani plecati sunt de bine pentru tara, nu ?
      Actualii guvernanti si cu sustinatorii lor judeca in context, raportand la toate mizeriile din lume, nu raportand la ce e drept si curat sa se intample? Vi se pare ca poporul roman nu merita ca la noi sa fie la conducere oameni curati si competenti ?????... Omenirea deci e ajutata si de catre romani sa evolueze in rau si deci nu avem dreptul sa mai speram ca mai e si normalitate in aceasta lume???'Sa ne dam in barci' atunci,(cum zice omul din popor), ca tot sunt derapaje in lume, asa gandesc guvernantii nostri...EI SA-SISALVEZE PIELEA, RESTUL AI NAIBII SA FIE!!! Nu sunt de acord cu pesimismul articolului, dar el sugereaza, totusi, necesitatea revoltei, cine are urechi de auzit, aude !!!!!!!
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      M-ati inteles perfect!
      • Like 1
  • Bravo pentru forma artistica si stil. E adevarat. Dar e tot o atitudine mioritica! Suna a depresie, E cumva scrisoarea de dinaintea gestului final? Ce sfaturi le vei da copiilor si nepotilor? Ce exemplu personal? Renumtarea? Frustrarea? Concentrarea excesiva pe ce nu merge si de ce nu merge nu ajuta la a putea trai mai departe onorabil. Ce inseamna asta? Sa stii ca ai facut tu ca individ tot ce tinea de tine! Sa nu ai ce sa iti reprosezi la final de viata ca nu ai incercat! Iar ce e de facut nu e atat de greu. Sa arati si altora ca se poate si altfel, sa inspiri pe cat mai multi pe o cale inteleapta si echilibrata. Dar FACAND, ACTIONAND, NU DOAR LAMENTANDU-NE! Concentrandu-ne pe noi, nu pe altii! Curaj, mai romani, ca sunteti inteligenti!
    • Like 1
    • @ Popescu R
      Nu sunt de acord cu pesimismul articolului, dar el sugereaza, totusi, necesitatea revoltei, cine are urechi de auzit, aude !!!!!!! Chiar daca s-a mai spus de multe ori, nu-i niciodata destul sa se actioneze prin preventie cat inca organismul mai are resurse sa lupte, desi e mancat de multe boli...Eu salut spiritul de revolta insuflat de acest articol !:) Ne este benefica listarea bolilor organismului social de la noi. Cei care citesc sper sa nu-si fi lasat sa se toceasca spiritul critic CONSTRUCTIV.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult