Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ludovic Orban, inculpat, se retrage din cursa pentru Primărie. DNA: Orban a cerut 50.000 de euro de la un om de afaceri ca să-și plătească aparițiile la două televiziuni

Ludovic Orban (PNL) a anunțat luni că își va retrage candidatura de la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei, în urma anchetării sale de către procurorii DNA.

„După cum bine știți, PNL a susținut permanent lupta împotriva corupției, a susținut permanent în toate ocaziile în Parlament și alte situații solicitările formulate de DNA, de justiție și nu voi face nicio excepție în acest caz. Atât timp cât a început urmărirea penală împotriva mea, atât timp cât s-a dispus măsura controlului judiciar împotriva mea, îmi retrag candidatura de la funcția de primar general din partea PNL", a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Ludovic Orban a precizat că va demisiona din conducerea PNL și din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. 

Orban ar fi cerut de la un om de afaceri suma de 50.000 de euro pentru a-și plăti aparițiile la două televiziuni, reiese din comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). 

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 11.04.2016, față de inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreşedinte al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, se arată în comunicatul DNA.

„La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, se mai arată în comunicatul DNA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Televiziunile cred că. Sunt antena 3 si realitatea tv .
  • Like 0
 • Si pina la urma CARE sunt cele doua televiziuni!?!?
  • Like 0
 • Valentin check icon
  "Nu sunt turmentat... coana Joitico... Las' ca ne cunoaștem... Ma cunoaște conul Zaharia de la 11 Fevruarie... Nu e vorba, tinem la d. Nae Catavencu... e din Sotietate... dar vorba e, eu alegator... eu... apropritar, eu pentru cine votez? D-aia am venit."
  • Like 1
 • Măi să fie ... ce ți-e si cu oamenii ăștia de afaceri ... adică respectivul om de afaceri acceptă să iî dea lui Orban banii și apoi se duce și îl toarnă la DNA așa preventiv ... nu că l-aș simpatiza pe Orban dar mă întreb în SUA oamenii de afaceri finanțează sau nu campaniile electorale ...și dacă da sunt din start suspecți de dare de mită și candidații de luare de mită?
  • Like 1
  • @ Valerica Baban
   check icon
   In Statele Unite sponsorizarile partidelor ( si- direct a candidatilor) se face conform legii; Mai mult- donatiile sunt contabilizate si se depun la IRS odata cu restul contabilitatii. Nimic nu e intamplator ( si ce e intamplator se sparge intr-un watergate, sau un Monicagate, sau...). Cine e doar suspect ca a miscat un ban fara sa fie contabilizat- isi da singur demisia; Nu apuca sa-l cheme IRS-ul la depozitii...
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Sa vedem pe cine propune PNL-ul...
  • Like 0
 • Samsara check icon
  Iată că DNA a ajuns şi-n era noastră, nu ia numai dosarele de acum 10 ani. Şi ce se lăuda Orban că va fi un monument al corectitudinii şi legalităţii...CUM să mai crezi în promisiunile politicienilor?! Toţi sunt ca Romeo Stavarache, ex-primarul Bacăului.
  • Like 1


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult