Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum să iei bani de campanie fără să te ia DNA - Ghid în 30 de puncte pe înțelesul lui Ludovic Orban

După punerea sub control judiciar a lui Ludovic Orban, candidat la Primăria Generală a Municipiului București, pentru că a pretins (și a și primit) 50.000 euro pentru campania electorală, ne-am gândit că ar fi util un scurt ghid pentru candidați și partide privind ce și cum ar trebui să facă pentru a respecta regulile de finanțare a campaniilor electorale.

În primul rând, trebuie să ne amintim că legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale a fost modificată chiar de colegii domnului Orban, PNL și PSD votând pentru noi reguli în această privință.

În al doilea rând, am simplificat regulile de finanțare a campaniei electorale la 30 de pași simpli, deși ele pot fi sintetizate și în 3 reguli simple:

1. Contribuțiile trebuie declarate foarte strict

2. Pentru sume mai mari de 10.500 lei (și pentru că suntem în 2016!), banii trebuie virați prin cont bancar

3. Trebuie respectate plafoanele maxime pentru candidați, care sunt raportate la salariul minim din 2016

tabel alegeri

Ca să intrăm un pic mai mult în detalii, haideți să vorbim...

Întâi despre procedură:

1. Nu își ține candidatul evidența contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală, ci un mandatar financiar, desemnat cu acest scop

2. Până cel mai târziu la data de 6 mai 2016, candidatul are obligația de a deschide, prin mandatar financiar, conturi bancare pentru campania electorală, după cum urmează:

• un cont bancar la nivel central;

• câte un cont bancar la nivelul fiecărui judeţ;

• câte un cont bancar la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti SAU un cont bancar la nivelul municipiului Bucureşti.

3. Toate operațiunile de încasări și plăți privind campania electorală se fac numai prin conturile bancare deschise special pentru campania electorală.

4. Contul bancar central pentru campania electorală se deschide numai de către un partid și poate fi alimentat doar până pe 6 mai 2016.

5. Alimentarea contului bancar central pentru campania electorală se face numai din transferuri ale fondurilor obținute în afara campaniei electorale (care provin din perioada de timp anterioară datei începerii campaniei electorale, respectiv cotizaţii, donații, venituri provenite din activităţi proprii, împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice, obținute conform legii până la data de 5 mai 2016 inclusiv).

6. Din contul bancar central pentru campania electorală se pot transfera, prin virament bancar, sume în celelalte conturi bancare pentru campania electorală și se pot face plăți pentru cheltuieli electorale.

7. Contul bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivelul sectorului municipiului București/la nivelul municipiului București se poate alimenta numai în perioada 4 mai - 4 iunie 2016, ora 07.00.

8. Alimentarea contului bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivelul sectorului municipiului București/la nivelul municipiului București se poate face numai din:

• contribuții electorale ale candidaților din județul/sectorul respectiv sau din municipiul București, după caz;

• transferuri de fonduri din contul bancar de campanie deschis la nivel central.

9. Din contul bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivelul sectorului municipiului București/la nivelul municipiului București se pot face plăți numai pentru cheltuielile electorale efectuate la nivelul respectiv.

De unde poți lua bani

Campania electorală pentru alegerile locale din anul 2016 poate fi finanțată numai din două surse:

• Contribuțiile partidelor

• Contribuțiile candidaților

I. Contribuțiile partidelor politice (și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale):

10. Pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul judeţean şi la Consiliul General al Municipiului București un partid poate transfera în contul bancar central pentru campania electorală câte 52.500 lei

11. Suma maximă care poate fi depusă în contul bancar central poate ajunge astfel la 2.205.000 lei (41 liste de candidați pentru consiliul județean x 50 salarii minime x 1.050 lei salariul minim + 1 listă de candidați pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti x 50 salarii minime x 1050 lei salariu minim).

12. În cel mult 48 de ore de la data transferului unei sume de bani în contul bancar pentru campania electorală deschis la nivel central, partidul are obligaţia de a preda mandatarului financiar coordonator o declaraţie cu indicarea sursei contribuţiei.

13. Fondurile obţinute astfel trebuie declarate la Autoritatea Electorală Permanentă de către mandatarul financiar în termen de 5 zile de la data efectuării transferului.

14. Sumele de bani transferate în contul bancar central pentru campania electorală pot fi folosite pentru campania electorală numai după data declarării acestora la Autoritatea Electorală Permanentă, de către mandatarul financiar

15. Partidul poate transfera, din contul bancar central pentru campania electorală sume de bani în conturile bancare de campanie deschise la nivel local, cu respectarea plafonului legal maxim al contribuţiilor electorale

16. Fondurile transferate din contul central pentru campania electorală în conturile bancare pentru campania electorală deschise la nivel local trebuie declarate la Autoritatea Electorală Permanentă de către mandatarul financiar în termen de 5 zile de la data efectuării transferului.

17. Fondurile transferate din contul central pentru campania electorală în conturile bancare locale pot fi folosite numai după data declarării acestora la AEP

II. Contribuțiile candidaților:

Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot proveni exclusiv din următoarele surse:

• venituri proprii;

• donaţii primite de la persoane fizice;

• împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii de credit.

18. Trebuie respectate limitele maxime ale contribuțiilor ce pot fi depuse în conturile bancare pentru campania electorală

19. Contribuţia pentru campania electorală poate fi depusă sau virată de către un candidat numai pentru județul, localitatea sau sectorul în care candidează

20. Contribuțiile pentru campania electorală pot fi depuse sau virate de către candidați în conturile bancare deschise pentru campania electorală numai în perioada 4 mai – 4 iunie 2016, ora 07.00.

21. Contribuțiile pentru campania electorală pot fi depuse sau virate de către candidaţi în conturile bancare deschise pentru campania electorală, sub condiţia ca în cel mult 48 de ore de la data depunerii unei sume de bani în contul bancare deschis pentru campania electorală, candidatul să predea mandatarului financiar desemnat la nivel local o declarație privind proveniența contribuției electorale

22. Contribuțiile pentru campania electorală pot fi depuse de către mandatarii financiari în conturile bancare deschise pentru campania electorală, pe baza împuternicirii scrise a candidaților și a declarațiilor privind sursa de proveniență a contribuției

23. Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot fi folosite numai după data declarării acestora de către mandatarul financiar coordonator la Autoritatea Electorală Permanentă şi numai pentru campania electorală.

24. Donaţiile primite de către candidaţi drept contribuţii pentru campania electorală trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

• Să fie primite doar de la persoane fizice

• Donaţia primită de la o persoană fizică nu poate depăşi valoarea de 210.000 lei

25. Donațiile cu o valoare mai mare de 10.500 de lei pot fi primite de candidaţi numai prin conturile bancare proprii

26. În cazul în care candidatul primește mai multe donații de la aceeași persoană fizică, iar valoarea totală a acestora depășește 10.500 lei, suma va fi încasată doar prin bancă.

27. La acceptarea donațiilor, indiferent de modul și forma în care au fost făcute, candidatul trebuie să verifice și să înregistreze, în mod corespunzător, identitatea donatorilor într-un formular special

28. Donaţiile primite de candidaţi trebuie să fie însoțite de declarații ale donatorilor privind sursa acestora, în cazul în care nu provin din venituri proprii

29. Împrumuturile primite de către candidaţi drept contribuţii pentru campania electorală pot fi doar în bani de la persoane fizice și/sau de la instituții de credit și trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

• Se fie contractate numai prin acte autentice notariale, însoțite de documente de predare primire, în contract prevăzându-se modul și termenul de restituire a acestora

• Să fie efectuate și restituite doar prin virament bancar.

30. Nu se poate finanța campania electorală de către: o autoritate publică, instituţie publică, regie autonomă, companie naţională, societate ori instituţie de credit la care sunt acţionari majoritari statul sau unităţi administrativ-teritoriale, ori de către societăţi care desfăşoară activităţi finanţate din fonduri publice (sau care au desfăşurat activităţi finanţate din fonduri publice cu 12 luni înainte de începerea campaniei electorale), sindicate, culte religioase, asociaţii ori fundaţii de altă naţionalitate decât cea română, persoane fizice care nu au cetăţenia română sau a unor persoane fizice juridice de altă naţionalitate decât cea română (cu excepţia persoanelor fizice cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar), . [art. 32 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 republicată]. Nu se pot primi nici donații în bunuri și nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit.

Pentru amatorii de lecturi aprofundate:

Autoritatea Electorală Permanentă - Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016 (folosit ca bază pentru acest articol)

Politică fără Bariere - Ghid pentru înființarea unui partid și participarea în alegeri

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • de ce un candidat independent la alegerile locale pentru consilieri locali care are 1.5 % din numarul de voturi exprimate trebuie sa faca documentatia de rambursarea a cheltuilelilor atata timp cat nu i se va restitui nici un leu?
    • Like 0
  • check icon
    baietii astia sunt prosti de 26 de ani :) cea mai simpla cale pt orban era sa-l numeasca pe pitpalacul cu care a cazut la invoiala sa-i sustina campania pe postul de "sef de companie", odata ce a platit ce avea de platit, treaba lui cum, orban putea numi alt pitpalac "sef de campanie" si asta achita alte daravele, si tot asa, la final, iesea, nu iesea, primar, nu conta, caci la dna se prezentau pitpalacii :) idioti ... dar baietii astia nu stiau cum sa palmeze banul nici acum 26 de ani si nici astazi, atunci erau tineri, acum sunt de toata jena :) ... prin anul 1993 explicam unor "bizoni" cum ca trebuie sa aibe participatii, actiuni sau contracte cu minim 500 de societati, in asa zise "pool" -uri manuite la nivelul unui broker pe piata bursiera, sociatati din diferite domenii, pentru a se imbogatii in modul curat, desi ei detineau puterea de a dirija fondurile statului, si vorbesc de miliarde de lei pe luna :), nu intelegeau nimic si atunci le-am zis ca in occident se intocmesc liste cu cine este cine si ce poseda si asta va fi si in romanica lor, au ras si am ras si eu ... acum ei nu mai rad, eu rad .... nu este decat o cpncluzie dupa 26 de ani : niste idioti !
    • Like 0
  • Acum ceva timp s-a sustinut public ca solutie pt starpirea coruptiei din primarii, limitarea la maxim 2 mandate pt functia de primar si pres Consiliu Judetean. Sutineti acest f important si simplu mod de a limita acapararea unor primarii de mafioti pusi pe furat. ? Daca "da" atunci ar fi benefic va siteu dvs republica.ro sa faca o campanie in acest sens!
    • Like 1
  • Faina prezentarea! Dar de ce nu analizezi:
    Daca tu îmi ceri 1000 euro, pentru al susține pe Orban ci eu te...denunț, de ce sa fi tu arestata?
    Cine a primit folosul necuvenit? Tu, sau Orban!
    Totul este cusut cu ața alba. La modul în care a reacționat Orban....situația este alta și...mai groasa!
    • Like 0
    • @ Ciobanu Vasile
      Bayard check icon
      Pai cere 1000 de euro, nu e nicio problema. Orban a cerut 50.000, mai mult decat limita legala si in plus a cerut nu sa-i doneze in contul public, ci sa mituiasca niste oameni din televiziuni. Deci nu a vrut sa-si cumpere spoturi publicitare la televiziunile alea, ci bunavointa unor moderatori. Totul este ilegal :)
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Sau ii pui in placinta cu ravase, sa fie surpriza...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult