Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ludovic Orban: „Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo”. Reacția PSD

Ludovic Orban cu mască

Foto: Inquam Photos

Premierul Ludovic Orban a criticat hotărârea CCR, care stabilește că alegerile pot fi amânate cu trei luni, până în martie, dacă Parlamentul decide acest lucru.

„Decizia CCR mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva... vă mărturisesc, deci, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa, cu asemenea... Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice!”, a declarat premierul Ludovic Orban joi seară, la Digi24.

Acesta a calificat hotărârea judecătorilor constituționali drept „o inepție” și a spus că parlamentarii au interesul să își prelungească cât mai mult mandatul, după expirarea acestuia, mai ales dacă nu au prins un loc pe liste.

„Repet, eu nu pot să înțeleg această decizie. Noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară, și-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Vă dau un simplu exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament și pentru opiniile lor politice. Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se întâmplă? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar? Să-și prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare. Deci nu există niciun fel de răspundere pentru parlamentarii individuali care pot să împiedice organizarea de alegeri libere. Noi am atacat și Curtea se pronunță pe valabilitatea hotărârii de guvern, care a fost luată pe baza prevederilor constituționale și în baza legilor aflate în vigoare. O asemenea inepție n-am văzut în viața mea!”, afirmat premierul.

Ludovic Orban consideră actuala majoritate toxică:  Păi Parlamentul, majoritatea asta toxică, rezultatul alegerilor din 2016, cu Dragnea care povestea la tablă cum cresc toate, salarii, pensii și așa mai departe, majoritatea asta toxică distruge România, se comportă ca un inamic intern, noi nu mai avem nevoie de dușmani externi, că avem dușmani în țară!”, a continuat el.

Marcel Ciolacu: Premierul atacă statul de drept!

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, care susține amânarea alegerilor, susține că premierul nu are dreptul să atace o hotărâre a CCR.

 „N-am întâlnit până acum, în 30 de ani de democrație, un asemenea discurs. Cred că a uitat ce funcție ocupă în statul român. E primul ministru!

Pilonul principal al statului de drept este Curtea Constituțională. Premierul României atacă statul de drept. Ca premier nu ai dreptul să comentezi o decizie CCR, dacă vrei să aperi statul de drept”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3, potrivit Digi24.

„Să ataci Curtea Constituțională într-un stat european nu poate fi, din partea unui prim-ministru, ceva mai nedemocratic", a adăugat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar trebui sa fie bucurosi , membrii CCR si Avocatul Poporului, daca devine obligatorie masca pe strada , in urmatoarele luni, pina la alegeri, astfel ar avea mai multe sanse sa nu fie recunoscuti pe strada, mai ales in perioada asta friguroasa cind unora le curge nasul!.....dar oare ies singuri pe strada!?
    • Like 1
    • @ Coussinou
      check icon
      Și nici scuipați!
      • Like 0
  • ccr, si avocatul Diavolului ( ca nu este al poporului ) ,,trebuie schimbati urgent ,ptr bunul mers al societatii !! Ei blocheaza practic , si alegerile ! Apoi ,avocatul diavolului , blocheza , masurile anticoivid ,prin intrebarea IDIOATA ,, pe ce baza , se adreseaza in civil politistii !!
    -- Pe baza ,,Legitimatieii !! IDIOATA ,,
    • Like 4
  • Premierul are dreptate in ce priveste felul cum sunt numiti politic la CCR.Si mai ales la ce cariere au.
    • Like 3
  • Culmea e că amândoi au dreptate și în același timp amândoi greșesc.

    Da, Orban are dreptate că CCR e un instrument politic, dar asta a fost mereu, acum că îi încurcă planurile cu alegerile face gălăgie, dar în anii de până acum n-a zis nimic. Și chiar nu există mecanism prin care să fie schimbată CCR în afară de modificarea constituției.

    Și da, și Ciolacu are dreptate: dorința lui Orban de a schimba CCR (cu una servilă lui probabil) este în afară legilor. Dar numai instituție democratică nu e CCR. Dintotdeauna a fost părtinitoare cu tabăra politică ce numea majoritatea acolo.

    Acum ca o paralelă interesantă, uitati-va in SUA la Curtea Supremă, cum Trump încearcă să își impună o creștinopată care îi va da i majoritate confortabilă. Și cum partidul său ignora precedentele pentru a forța numirea asta. Veți vedea cât de hulită va deveni în curând și curtea lor.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Paul check icon
      'Crestinopata' ha ha ha, asta e buna! O sa te citez :-)
      • Like 0
  • Orbane, vrei să ai, după modelul Iohannis, și o CCR a ta? Atunci chestia e simplă: SCHIMBĂ-I PE CEI 5 de dreapta, ȘI O SĂ AI MAJORITATEA TA: PSD - 4, PNL - 1, UDMR - 1, Președinție - 3! Q.E.D., dacă mai știi ce-i asta...
    • Like 0
  • Paul check icon
    Nu trebuie schimbată doar componenta ccr, ci trebuie schimbat modul in care este alcătuită și atributiile ei. Asta pote fi făcut însă doar odata cu modificarea Constituției.
    In orice caz sfertodocți obedienti precum Stan (cu studii la tot felul de particulare dubioase) nu au ce cauta in magistratura, darămite la ccr.
    • Like 4
  • Legislatia si fisele de post pt parlamentari trebuie favite de altcineva, nu de ei insisi. La CCR trebuie sa acceada oameni care au un traseu profesional fara pete si o experienta care sa.i faca competenti ai asta nu tine neaparat de varsta inaintata.
    • Like 3
  • Sigur ca ar trebui schimbata componenta CCR-ului, au dat niste decizii de KKO, evident politizate pentru orice om care are un dram de educatie. Alooo, Dorneanu, crezi ca nu mai tinem minte ca ai facut parte din PSD? Sa dormi bine cat mai poti, ca s-ar putea sa vina vremea cand o sa ai nevoie de pastile de dormit ca sa inchizi ochii!
    • Like 4
  • Ciolacu este un dragnea care face, pentru moment pe neprihanitul. Este o jigodie perversa, un pericol pentru romania, el, psd-ul, ponta si tariceanu cu avortonii lor de partide. Sper sa o ia peste bot si la aceste alegeri.
    • Like 8
  • Constitutia tarii a fost facuta in interesul celor ce s-au pripasit la conducera romaniei dupa momentul '89, in favoarea "emanatilor" din esalonul secundar al pcr si al securitatii. Emanati ce au devaizat tara. Trebie schimbata, dar nu conceputa de un politician roman, atunci risca sa iasa tot un gunoi. Sunt in Europa sau in lume destule constitutii bune de a fi adoptate la noi. Trebuie solicitata o ecipa de specialisti in drept constitutional din afara tarii, pentru a fi nepartinitori. Ccr-ul si av. poporului treuie demisi de urgenta si numti altii, nu dupa algorim politic. Nu trebuie numiti in astfel de functii cheie intr-n stat apartinatori ai niciunui partid politic. Doar eminenti si reali profesori de drept. Trebuie promulgata o lege, cu pedepse drastice in cazul in care unul dintre ei adera la un partid politic. Nu trebuie sa aiba atatea drepturi si sporuri. Un salariu si atat. Paza da, pentru a fi aparati de santaje si presiuni din partea partidelor politice. Iar fostilor, demisilor sa li se taie orice drept suplimentar, in afara contributiei la pensie. Si cercetati pentru abuzurile comusw, traficul de influenta, impreuna cu cei ce i-au desemnat in scopuri partinice. Judecata lor trebuie sa se bazeze pe constittie, o constitutie neinterpretabila, clara si simplu de inteles si aplicat.
    • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      storo check icon
      Ai mare dreptate dar esti naiv crezind ca asta se va intimpla vreodata in Romania--- :)
      • Like 0
    • @ storo
      O data si o data se va intampla. Acum nu. Nu sunt naiv, doresc ca multi sa deschida ochii si sa pretinda parazitilor poporului: prlament, guvern, tot ce inseamna conducere in tara asta si care, intotdeauna, a fost impotriva poporului, sa-si schimbe atitudinea. Dar asta se poate intampla doar cu o adevarata revolutie cu ghilotina in piata. fara reconciliere. Ei, aici este problema, revolutiile se fac la comanda, nu spontane. Atunci cand sunt spontane platesc tot cei multi iar javrele se fofileaza.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      storo check icon
      Asa este, ai perfecta dreptate insa viata e scurta, nu mai am timp de'' odata si odata se va intimpla'' ca nu sint nemuritor, deci ori emigrez ori ascut ghilotina.....Dar ma intreb daca chiar merita ascutita atunci cind ma uit si vad ce indivizi au fost votati ( deci vot direct nu pe liste) acum doua saptamini....( ala din Singeorz care isi terorozeaza copilul, Piedone, cel din PH cu dosar dosar de violator minore, etc...) deci ...chiar merita poporul alti conducatori ..?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult