Foto: Inquam Photos
Premierul Ludovic Orban a criticat hotărârea CCR, care stabilește că alegerile pot fi amânate cu trei luni, până în martie, dacă Parlamentul decide acest lucru.
„Decizia CCR mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva... vă mărturisesc, deci, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa, cu asemenea... Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice!”, a declarat premierul Ludovic Orban joi seară, la Digi24.
Acesta a calificat hotărârea judecătorilor constituționali drept „o inepție” și a spus că parlamentarii au interesul să își prelungească cât mai mult mandatul, după expirarea acestuia, mai ales dacă nu au prins un loc pe liste.
„Repet, eu nu pot să înțeleg această decizie. Noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară, și-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Vă dau un simplu exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament și pentru opiniile lor politice. Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se întâmplă? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar? Să-și prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare. Deci nu există niciun fel de răspundere pentru parlamentarii individuali care pot să împiedice organizarea de alegeri libere. Noi am atacat și Curtea se pronunță pe valabilitatea hotărârii de guvern, care a fost luată pe baza prevederilor constituționale și în baza legilor aflate în vigoare. O asemenea inepție n-am văzut în viața mea!”, afirmat premierul.
Ludovic Orban consideră actuala majoritate toxică: Păi Parlamentul, majoritatea asta toxică, rezultatul alegerilor din 2016, cu Dragnea care povestea la tablă cum cresc toate, salarii, pensii și așa mai departe, majoritatea asta toxică distruge România, se comportă ca un inamic intern, noi nu mai avem nevoie de dușmani externi, că avem dușmani în țară!”, a continuat el.
Marcel Ciolacu: Premierul atacă statul de drept!
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, care susține amânarea alegerilor, susține că premierul nu are dreptul să atace o hotărâre a CCR.
„N-am întâlnit până acum, în 30 de ani de democrație, un asemenea discurs. Cred că a uitat ce funcție ocupă în statul român. E primul ministru!
Pilonul principal al statului de drept este Curtea Constituțională. Premierul României atacă statul de drept. Ca premier nu ai dreptul să comentezi o decizie CCR, dacă vrei să aperi statul de drept”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3, potrivit Digi24.
„Să ataci Curtea Constituțională într-un stat european nu poate fi, din partea unui prim-ministru, ceva mai nedemocratic", a adăugat Marcel Ciolacu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-- Pe baza ,,Legitimatieii !! IDIOATA ,,
Da, Orban are dreptate că CCR e un instrument politic, dar asta a fost mereu, acum că îi încurcă planurile cu alegerile face gălăgie, dar în anii de până acum n-a zis nimic. Și chiar nu există mecanism prin care să fie schimbată CCR în afară de modificarea constituției.
Și da, și Ciolacu are dreptate: dorința lui Orban de a schimba CCR (cu una servilă lui probabil) este în afară legilor. Dar numai instituție democratică nu e CCR. Dintotdeauna a fost părtinitoare cu tabăra politică ce numea majoritatea acolo.
Acum ca o paralelă interesantă, uitati-va in SUA la Curtea Supremă, cum Trump încearcă să își impună o creștinopată care îi va da i majoritate confortabilă. Și cum partidul său ignora precedentele pentru a forța numirea asta. Veți vedea cât de hulită va deveni în curând și curtea lor.
In orice caz sfertodocți obedienti precum Stan (cu studii la tot felul de particulare dubioase) nu au ce cauta in magistratura, darămite la ccr.