Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lungul drum al șoferilor români de tir spre secția de vot în folosul indolentului de pe canapea

vot - voluntari in europa FB

Foto Facebook/Voluntari in Europa

Printr-un amic „facebookist” am aflat de grupul Voluntari în Europa. Grupul are acum 11.700 membri și numărul lor crește.

Poate că fiecare dintre noi ar trebui să vedem câteva dintre postările oamenilor din acest grup.

Grupul a fost creat pentru cei care voiau să ajungă să voteze pentru președintele României (este vorba mai ales de șoferi de tiruri, mașini prea mari ca să poată intra cu ele în orașe). Ei precizau locul de unde pot fi luați și însoțiți la vot de către voluntari din zonele respective dispuși să îi transporte până la cea mai apropiată secție de votare, uneori chiar să le ofere o cafea, o masă caldă sau posibilitatea de a face un duș. 

Mărturisesc că am fost impresionată de disponibilitatea și generozitatea acestor oameni, de spiritul lor de echipă și mi se pare extraordinar că acum se mobilizează mai bine pentru turul al doilea. Nu postează cum fac mulți dintre „cărturarii” noștri: nu merită să mă prezint la vot, românii sunt proști etc. Ei merg mai departe și își fac datoria de cetățean.

Poate că ar trebui să luăm exemplu de la ei. Am construi o Românie mai aproape de ceea ce dorim să avem acasă la noi. Cred că România lor, a celor din acest grup este mult mai atractivă. Oare cum ar fi dacă i-am înlocui pe mulți dintre politicienii noștri cu oamenii de aici? Sunt convinsă că ar ieși o Românie mai bună, o Românie la care s-ar lucra cu adevărat în echipă.

În postarea mea de vineri am scris: „Oamenii noștri frumoși au creat acest grup. România lor e mai frumoasă și mai bună decît aceea țesută de politicienii noștri.

Au decis să se ajute unii pe alții pe străzi, prin parcări și orașe mai ales din Europa ca să ajungă să voteze! Este minunat! Citiți mesajele acestor oameni! Din nou îi invit pe cei de acasă care au de parcurs distanțe mult mai mici până la secția de vot să meargă să își exercite acest drept!”

Acești oameni merită mai mult, merită politicieni responsabili, merită ca voi, acasă, să ieșiți la vot. Încercați să vedeți câte sacrificii au făcut ei, risipiți din cauza profesiei lor pe șoselele din Europa ca să voteze și mai vedeți-i și pe cei care, în loc să stea aruncați sâmbătă și duminică într-un fotoliu, la televizor sau pe valurile internetului, s-au urcat în mașini și au făcut drumuri înainte și înapoi ca să își ajute colegii de țară să voteze. 

Au știut să lucreze împreună, nu am văzut nicio postare în care să fie condiționat drumul de alegerea pentru vot.

Administratorii grupului (nu știu câți sunt, eu am dat de două doamne) au stat cu hărți în față în cele trei zile de vot și au ajutat, au făcut posibil ca numărul de voturi din Diaspora să crească.

Au scris mesaje cu sfaturi:

Adriana Mureșan: „Vă rugăm insistent să folosiți funcția de căutare pe grup. Este o mobilizare genială atât a colegilor șoferi, cât și a voluntarilor. Nu putem să gestionăm rapid cererile și ofertele fără ajutorul dvs. Vă las o explicație video și va rugăm să folosiți căutarea pe grup. Spor la vot și drumuri line. #ImpreunaSuntemMaiBuni)

Oamenii au fost continuu sfătuiți cum să folosească grupul: „Folosind funcția Căutare (lupa încercuită) veți găsi mai ușor voluntarii / solicitanții din zona voastră. Doar scrieți acolo numele localității sau zonei în care sunteți . #hailavot”, mesaj de la Vlad Atanasoaie din 10.11. 2019

Adriana Bărbulescu și ea administrator al grupului: „Felicitări tuturor și multumim pentru implicare ! Cineva s-a oferit voluntar să facă o listă cu voluntarii. O să incercam să facem o hartă interactivă astfel încât să fie mai ușor de localizat. Vă rog să vă manifestați dorința de a ajuta cu detalii (Localitatea, pe ce rază vă puteti deplasa) astfel încât să putem face în timp cât mai scurt lista și harta. Vă mulțumesc !#impreunasuntemmaibuni #voluntar ♥”

Foto Facebook/Voluntari in Europa

Iată câteva oferte de ajutor ale voluntarilor (unele dintre postări sunt amuzante):

Tino Pink: „zona Hasselt, care vrei să mergi la vot Liège, te duc, te aduc și dau și o cafea”.

Loredana Dîrlău Cernat, 9 nov 2019 „!!! În atenția comunității românești din nord Sardinia!!!

Dacă sunteți pe traseul Ploaghe-Alghero-Sassari-Olbia și doriți să mergeți la vot la Olbia duminică 10 noiembrie, mai avem 11 locuri în autocar! Puteți lua legătura cu Loredana Dîrlău Cernat, Alina Cernat, Stela Cimpean, Angela Baciu. #votezdecicontez# România, trezește-te!”

Toma Alexandru: „Bună dimineața, fraților! O nouă zi, o nouă provocare, sunt in Anglia, zona Southampton-Andover, dacă avem colegi de tir și vor să voteze și nu au cu ce să ajungă, eu și mașina mea vă stăm la dispoziție,aveti la dispozitie casa și căldura familiei mele, un duș, o masă caldă și o vorbă bună! Haideți că se poate! Rog colegii și prietenii de aici din UK să se implice mai mult! Zi bună, români frumoși!”

Ciprian Irina: „Salutare! Vrem să ajutăm cu votarea. Sunt în comunitatea Valenciana. Pot aduce oameni la cele trei secții din Valencia sau Paterna și Torrent. Daca sunteți în jurul Valenciei la 30, 40 de km si nu aveți cu ce să veniți să votați, spuneți și vin, vă iau și vă duc înapoi. Scrieți la postare ca să văd rapid și pe urmă vorbim în privat de unde să vă iau, date confidențiale etc. Hai la vot !”

Carmen Bittenbinder: „Mă ofer să duc în zona Ingolstadt/Germania români la secția de votare.”

Dorin Marin Rodina, 10 nov 2019: „Salutare tuturor! Locuiesc în Dartford și voi merge să votez la una din secțiile de votare din zona centrală a Londrei. Dacă sunt persoane care vor să meargă la votare și au dificultăți în a se deplasa, aș fi bucuros să le ajut fără vreun interes financiar sau de altă natură. Vă rog să nu ezitați să mă contactați, deși am doar 4 locuri în mașină, dacă sunt doritori sunt dispus să merg de mai multe ori.Haideți fraților la vot!”

Luca Ionuț: „Disponibil pentru transportul colegilor grei și nu numai în zona Bruxelles +100km. Am câteva plinuri de motorină pe care vreau să le consum, vă rog frumos să mă ajutați să ardem împreună motorina și PSDul!!! ”

Daniel Stan, 10 nov. 2019, Napoli: „ In jurul vulcanului Vezuviu mă pot deplasa 25 de km. Cei care vor sa voteze sa ma contacteze in privat. IEȘIȚI LA VOT!”„Am gaz de consumat cel puțin aceeași cantitate de gaz pe care jandarmii au consumat-o pe 10 august”

Îți recomandăm

Și iată și câteva cereri pentru a fi transportați la vot:

Dumitru Tudorică: „Bună, suntem 2 șoferi români adevărați care ar dori să voteze. Dacă cineva vrea și poate să ne ajute să votăm și noi. Suntem în Germania, în Bellheim, în apropiere de Landau.”

Marian Raducanu: „Salutare, suntem 4 șoferi ce vrem să votăm în Calais. Se oferă cineva din zonă să ne transporte?”

Nagy Csaba, 9 nov 2019: „Bună, suntem peste 60 de șoferi aici care am vota. #ashford Urna mobilă sau cumva să ajungem și noi dacă se poate. Mulțumim anticipat.”

Andrei Ciobotea, 10 nov 2019: „Haideți, dragilor, chiar nu mă poate ajuta și pe mine nimeni să merg la vot ? Plătesc dacă este nevoie numai să ajung să pun ștampila, mă aflu la 20 de km de localitatea #Chateroux, #Franța, pe ruta a20 înspre #Limoges”

Eugen Florescu, 9 nov 2019: „Bună seara, frați români. Mă numesc Eugen. Sunt șofer de camion. Am venit de la Madrid,am descărcare marți undeva în sudul Parisului.PEMSA France Rue de la Closerie 12 Lisses Fr 91090 . Coordonate N 48.592557. E 2.437532. E restricție pentru camioane pe Franța. Mi-aș dori să votez, să scăpăm de Ciuma Roșie dar nu am posibilitatea. Aveam 17 ani în"89. Am fost rănit grav la Televiziune. După aceea Revoluția ne-a fost furată. Dacă vreun român cu sufletul de român adevărat mă poate ajuta să ajung și eu la o secție de votare sunt dispus să achit contravaloarea carburantului și deranjul. Trebuie să ne recuperăm Țara din mâinile hoților. Mă scuzați pentru deranj și aștept semnal de la cineva. Românii mei, e timpul să ne trezim! Numărul meu de telefon 004 0…”

Petryk Yoan Stremciuc, 10 nov 2019: „Dacă nu găsesc cu ce să merg, am să merg pe jos.”

Peste două ore: „Și în sfârșit am reușit.”

Pe măsură ce s-a avansat cu votarea au început mesajele celor mulțumiți că au ajuns să voteze și ale celor care au contribuit la asta:

Vlad Diumea, 10 nov 2019: „Cea mai mare împlinire sufletească realizată astazi a fost ajutorul oferit cu mijlocul personal de transport unor colegi dornici să voteze. Vrem o Românie noua!”

Daniel Ungureanu, 10 nov 2019: „ Rezolvat 7,4 km de mers la dus și 7,4 km.la întors , pe jos!”

Stoica Sebastian: „ Mulțumim mult acestui grup și persoanelor care ne-au ajutat sa votam în special domnului Ionut Florin Dobrita!”

Cristian Dandu: „Multumim domnului Radu Brumă are a avut bunăvoința să vină după noi și după alți colegi în parcare să ne ducă la vot!!!!!”

Ditu Ioan: „Mulțumesc grupului ,,Voluntari in Europa" pentru mobilizare și în special d-lui Cătălin Costin Baescu pentru transport la secția de votare!!!”

Bunea Tatian George: „Am reușit, cu ajutorul domnului Andrei Ludoșan și doamnei Nico Charrier , mulțumim !!!! ROMÂNIE TE IUBESC, vreau acasă ...”

Lature Mihai, 10nov.2019: „Multumim frumos colegului Oviboy Junior care a venit 300 km sa ne ajute sa votăm...Acest grup este fenomenal!!!! Vrei România altfel?? Schimbă tu ceva!!!

Foto Facebook/Voluntari in Europa

Găitan Bogdan: „După 5,5 h voluntariat, aproximativ 300km conduși am reușit să conduc necondiționat 16 conaționali la secția de vot! Dacă vrei se poate! “ Cărămida cu cărămida devenim mai buni!” Mă simt minunat că am putut să fac ceva pt țara mea!”

Deja din 10 noiembrie apărut postări care pregătesc votarea pentru turul al doilea:

Bogdan Sava, din 10 nov 2019: „Doriți ca pentru turul doi și nu numai să creez cu ajutorul vostru o listă cu voluntarii ...țări ...orașe ... și așa cei care au nevoie vor ști mai ușor unde pot apela. Dacă sunteți de acord puteți începe prin a lăsa detalii nume-țară-oraș as spune fără numere de telefon . Eu voi încerca să fac listele pe țări de ex ( Spania -în Barcelona x y z - Madrid x y z , UK - Londra x y z ... ). Orice idee cum să ne ușureze munca este binevenită!”

Arsinte Gheorghe Hasmassan: „Bună dimineața, ,,Române", oriunde ai fi!

As propune ca;

Pâna la Turul 2, cât mai multi voluntari sa se anunte din timp, cu date de contact ( telefon, watshap, wiber,messenger..etc) Dar important ar fi să se mentioneze!

Ex; Birmingham (uk) o Raza de 40 km

Birmingham, Cannock, Choleshiil,Coventry

La toate acestea, cine poate, cât poate, adrese cu Parcări Securizate! Atunci colegii vor încerca să parcheze la una din aceste adrese și atunci va fi mai ușor și mai aproape să se ajungă la Sectia de votare! Eu voi incerca să fac o Harta cu adresa corectă și ceva indicatii ajutătoare!

Drumuri bune tuturor!”

Lavinia Roșu: „Pt turul 2 sunt voluntar in zona #Aschaffenburg #Germania, cod #63811”

Sava Romeo Paula: „La.turul doi o să fiu parcat lângă Viena lucrând ca șofer de camion, sper să pot ajunge să votez pt întoarcerea într-o țară normală.”

Am să închei această încercare de a surprinde atmosfera grupului Voluntari în Europa de pe facebook pentru a face cunoscut ce înseamnă să votezi când ești în Diaspora și vrei cu adevărat să ai un cuvânt de spus cu ultimele postări ale doamnei Adriana Mureșan:

11 nov 2019. „Sus inimile♥️♥️♥️!!!

Voluntari în Europa va continua să alerge și în turul 2, va continua să alerge și la anul și va continua să alerge atâta timp cât Pământul e rotund si se învârtește. Nimeni nu a spus că va fi ușor. Noi nu ne demobilizam pentru că am învățat împreună să fim oameni.”

Mă plec cu respect în fața acestor oameni și le cer politicienilor noștri, chiar și celor doi candidați la funcția de președinte al României să facă același lucru și să se comporte în consecință. Se află acolo și prin voturile acestor oameni. Așa că din când în când ar face bine să-i privească mai atent și să ia și exemplu de la ei în felul cum se respectă unii pe alții, cum se ajută și cum colaborează. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce incredibil, totuși.
  Suntem în stare să colaborăm atât de bine, odată aflați afară...dar nu ne descurcăm deloc înăuntru, față cuu....„omuștenii” ăștia.
  • Like 1
 • Din pacate, ce fac ei se cheama turism electoral si se pedepseste cu un dosar penal! E frumos, admirabil, laudabil gestul, dar din pacate ilegal! Nu prea inteleg de ce ii laudam pe cei din diaspora, insa daca acelasi lucru se intampla in tara, aruncam cu pietre! Regulile sunt pt toata lumea, daca ne place democratia...
  • Like 0
 • Ady Bur Ady Bur check icon
  Felicitări, Asociațiile "Diaspora Civica" Italia și "Cuore Romeno" Sardinia au răspuns PREZENT la Apelul Diasporei prin intermediul votanților și participanților din Comisiile electorale de pe teritoriul Italiei. Cu mașini, cu autobuze închiriate,cu trenul etc. , important este să ne exercităm dreptul la Vot!
  #VotezDeciContez
  #HaiLaVot
  • Like 1
 • check icon
  Ajunserăm sa alegem între un criminal și o blonda.
  • Like 0
  • @
   raimond check icon
   Crminal? Pe cine a omorat?
   • Like 0
  • @ raimond
   A omorât speranțele ciumei roșii în rămânerea pe vecie la putere.
   • Like 3
  • @ raimond
   check icon
   Are 66 de victime.
   Un neamt contrcandidatul la sefia FDGR in anul 2000, un politist pe motocicleta in 2015 si 64 de arsi. Binenteles, nu direct ci prin complicitate. Vreti dovezi? Nu sunt procuror si nici voi judecatori.
   Chiar daca ar fi manjit de sange, ati spune ca s-a taiat la mana.
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   check icon
   Stai sa vezi ciuma galbena.
   • Like 0
  • @
   Iar ati aparut cu nerozia asta?
   Atunci si eu pot sa spun ca sunteti un pedofil inrait, ati talharit o suta de batrane si ati si omorat doi nevoiasi. De asemenea, sunteti unul dintre infractorii ce practica metoda "accidentul".
   "Vreti dovezi? Nu sunt procuror" - si nu aveti acum decat sa dovediti dumneavoastra ca cele prezentate de mine mai sus nu sunt adevarate. Pana la probra contrarie - ghinion!
   • Like 4
 • raimond check icon
  Indolentul de pe canapea fiind... Johannis?
  • Like 0
  • @ raimond
   Indolentul de pe canapea fiind românul de rând care are secția de votare la colțul blocului, dar nu merge la vot ca-i e lene. Sau n-are chef, sau nu știe ce vrea pentru viitorul copiilor lui... Greu cu subtilitățile din text, greu cu gândirea, așa-i?
   • Like 2
 • Foarte frumos, dar la primul tur parcă am văzut un reportaj cu unul care demasca un nene care ducea băbuțe la vot. Sau, fiind vorba de diaspora, ăștia-s mai frumoși cu două degete decât orice femeie? :D
  • Like 0
 • Wall-T check icon
  Jos palaria! Genul acesta de informatii ma fac sa nu-mi pierd de tot speranta ca inca mai putem face din Romania o tara NORMALA. Macar pentru copiii nostri.
  • Like 1
 • cox check icon
  Ce oameni minunați! Felicitări!
  • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult