Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un mesaj din cealaltă jumătate de Românie care NU votează. Pentru un absenteism asumat

Afișe electorale prezidențiale 2019

Foto: Guliver Getty Images

Văd că mulți din cercul meu de prieteni sunt îngrijorați, enervați și spun că s-au săturat să vadă în România aceeași mizerie. Votul apare pentru ei ca o formă de protest. Accept. Însă de aici până la ideea că dacă nu votezi ești parte din problemă nu e decât un pas. Un pas greșit, după părerea mea. Ostracizarea absenților este în esență o continuare a războiului cu aceleași mijloace – acuze, acuze, acuze.

În feed-ul meu de Facebook a apărut imediat după alegeri o memă (screenshot din Family Guy) conform căreia cei care, citez, „se pișă pe el de vot” merg direct în iad. Dincolo de glumă – care mi-a plăcut, de altfel – trebuie să discutăm serios despre ostracizarea absenteismului. După părerea mea, a nu participa în viața politică rămâne o opțiune; una validă pentru mulți dintre noi. Nu este o opțiune pe care aș recomanda-o în general – dar nu e o opțiune imorală sau iresponsabilă.

Aș propune o paralelă. Mersul la vot este, în opinia mea, asemănător mersului la sală. E bine, vedeți, să te duci la sală. E sănătos și frumos. Mai mult, este dintr-un anumit punct de vedere obligatoriu să te duci la sală – putem argumenta că datoria față de propriul corp este o datorie reală. Însă nu este obligatoriu în sens absolut să te duci la sală. Body-shaming, adică intimidarea celor care nu au un corp tocmai admirabil, poate fi catalogată drept răutate. E dreptul tău să gâfâi după două etaje și să ai trigliceridele în tavan.

Desigur, absentul nu trebuie să se transforme în prozelit și să îndemne pe alții la chiul. Dar trebuie să recunoaștem dreptul absentului de a absenta și obligația celorlalți de a-i respecta acest drept. Poate absentul de la sală alege să-și exercite în alt fel datoria față de propriul corp, prin a ieși la alergat sau a face sex (înțelegem: un cetățean poate alege să-și exercite datoria civică prin alte mijloace). Poate absentul de la sală alege să-și bage picioarele în ea de treabă și să nu-și exercite nicio datorie pentru că e departe de sală sau poate pur și simplu nu are timp să se informeze îndeajuns cât să nu facă vreo tâmpenie. Dar în fond, absentul nici n-ar trebui să dea explicații. Următorul dialog ar trebui să fie normal: „Tu te duci la sală/vot?” „Da. Tu?” „Nu” „OK, marfă. Unde vedem meciul mâine?”.

În vremuri grele, votul pare să devină o obligație. Drept consecință, mersul la vot devine un soi de succes personal. Cu siguranță, e absolut în regulă să te lauzi cu ce ai făcut tu la sală – până la urmă, tu ai depus efort, culege roadele! Pune pe instagram, pe facebook, fă tam tam, atrage atenția. Bravo ție! Însă în același timp înțelege-i și pe cei care vor crede că te-ai dus la sală, parțial, pentru tam tam. Nu exclusiv pentru tam tam, dar nici exclusiv pentru sala în sine.

Câțiva absenți motivați

Există o serie de mutări la dispoziția absentului. Aș spune că în anumite condiții absenteismul este nu doar justificabil, ci și recomandabil. Să numim câteva categorii de absenți motivați.

O primă categorie evidentă ar fi expații. Expatul angajat politic în țara de origine este fără doar și poate un tip admirabil. A urmări știri și politici din două sau mai multe țări e un șpagat dificil. Însă dacă nu ai timp sau energie să te menții la suprafață în avalanșa de informație despre cele două țări, poți decide să te concentrezi pe țara unde locuiești. Drept urmare, dacă nu știi și nu ai timp să afli ce se întâmplă în țara de origine, dacă bâjbâi, dacă eziți, mai bine te parchezi frumos și stai o tură. Nu zic să nu mai participi niciodată, dar e justificat să stai o tură.

Eu mă încadrez în categoria expaților dezinteresați și de câte ori explic oamenilor din jurul meu că zic „pas” îmi aud de toate. Recent mi s-a pus la îndoială inclusiv educația – cu alte cuvinte, nu cumva sunt eu un prost în haine de educat, din moment ce nu votez? Dar argumentele de mai sus țin, în opinia mea, pentru expați.

Mai sunt și alte categorii. Poți sări o tură de pildă în momentul în care ești nedecis. De ce trebuie toată lumea să fie cu înverșunare pro sau cu înverșunare contra? Chiar e de neconceput că, informat sau nu, îți accepți propriile limite și te auto-suspendezi? Mi se pare un act dintre cele mai sănătoase să spui domnule eu nu mă pot decide, tura asta zic pas. În majoritatea situațiilor acceptăm posibilitatea atitudinii zero: nici Messi nici Ronaldo, nici Cola nici Pepsi, nici Star Trek nici Star Wars. Nu-i bai, nu-i bai, vorba lui Gyuri Pascu. E, când vine vorba de votat, pare obligatoriu să te decizi. Nu ești decis? Nu există.

O a treia categorie de absenți motivați sunt cei care nu pot identifica o politică concretă în discursul candidaților. Din moment ce prezidențiabilii își adaptează discursul pentru o audiență cât mai largă, nu e de neconceput să rămâi distant față de conceptele abstracte și vagi pe care ni le servesc („justiție”, „normalitate”, „omul de rând” etc.). Poți deci sări o tură în momentul în care niciunul dintre candidați nu a formulat o politică clară în care te poți regăsi. Desigur poți vota și individul, fără să votezi politica. E în regulă să votezi cu Iohannis pentru că e neamț sau cu Dăncilă pentru că e muncitoare. Dacă aici ți se oprește analiza politică, nu te sfiii să mergi la vot. Dar dacă simți nevoia de o analiză mai detaliată și n-ai de unde, poți sări liniștit o tură.

Or mai fi și alte categorii dar cred că ideea e clară: absenteismul asumat este în unele cazuri o opțiune politică perfect valabilă.

Ce e într-un vot?

Pe post de încheiere, permiteți-mi încă o idee controversată. După părerea mea, a te duce la vot nu e cine știe ce angajament politic. Toată lumea strigă de dimineață până seara cât de important și obligatoriu e să ieșim la vot. Pot înțelege de ce și pot aprecia efortul lor. Dar pe scara activismului politic, a trage o semnătură și a pune o ștampilă e totuși o mobilizare neglijabilă. Literalmente, căci niciun vot nu e decisiv în sine, și la figurat, căci nu e mare brânză să te sui în autobuz și să te duci la secția de votare. Un astfel de efort minim este binevenit atunci când corespunde unor atitudini la fel de călduțe. Îți place X un picuț, te duci frumușel și-l votezi oleacă. Însă a fi complet indignat despre situația României, a arunca în stânga și în dreapta cu injurii la adresa oponenților tăi, a acuza și a striga – toate acestea cer o mult mai mare angajare politică. În același feed de Facebook văd zilnic glume despre cât de „proști” sunt cei care au votat cu Dăncilă și cât de „varză” e mutul de Iohannis. Nu una, nu două. Zece pe zi, cu zeci de mii de like-uri. Pentru așa nemulțumiri arzătoare, a vota mi se pare mult prea călâu. E ca și cum te-ai plange de dimineață până seara că oamenii au o condiție fizică deplorabilă și ai striga din răsputeri ce imense riscuri cardio-vasculare ne pândesc iar soluția ta e o genuflexiune o dată la 4 ani. Dacă te mănâncă, te scarpini direct și pe loc. Nu aștepți campania electorală. Participi, scrii, ajuți, faci voluntariat, donezi, desenezi, protestezi, protestezi din nou, faci poze, interviuri – ce vrei și ce poți. Dacă arde, arde!

Privite astfel lucrurile, aș spune că absenteismul meu e de fapt mai aliniat atitudinii mele reci decât participarea la vot este aliniată atitudinii lor fierbinte.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este deconcertant sa vezi cum un om atat de scolit poate sa scrie o polologhie atat de inutila ca articolul de mai sus. Locuri comune, truisme, argumentatii de scoala generala...cam atat. De unde se poate intelege, din nou, ca inteligenta este de multe feluri.
    • Like 1
  • Sunt o femeie indecisa, expata, si fara tv si fara intelegere a politicii romanesti pt ca nu ma regasesc nici un exemplarul ce vorbeste fara fapte, nici in cel calm, nici in golanas, nici in presedintele ce nu stie limbi straine. De aia n-am votat pana la 30 ani.
    Astazi votez. Intreb pe cei mai tineri decat mine si care sunt direct impactati daca vor sa le fac cadou votul meu. Ii mai intreb si care e fisa postului presedintelui, sa vad daca se potriveste. De ex. Dancila fara o vorba in alta limba straina nu are ce cauta intr-un job unde o parte grasa din atributii e sa intalneasca oameni straini. Si apoi deschid si paginile cu promisiunile lor electorale.
    Nu mai am nicio scuza sa nu votez - nici km distanta fatza de sectia de votare.
    • Like 2
  • Aleg sa fiu corect, cu mine si cu pretendentii la votul meu, si sa ofer exact ce mi se ofera in contextul dat: absenteism in campanie electorala mi se ofera (evitand cu nerusinare si lipsa de respect pt mine, alegator, sa mi se prezinte, prin comparatie si dezbatere, programele electorale), absenteism la vot ofer! Ma indepartez de argumentele vadit subiective, de genul - candidatul x nu merita vreo dezbatere. Nu candidatul x conteaza, ci EU, votantul, caci mie are pretendentul la votul meu, ergo candidatul, obligatia sa-mi prezinte programul electoral. Iar eu vreau sa mi se prezinte programele de catre candidati, intr-o dezbatere si confruntare de idei si proiecte politice. Pentru ca asa sunt construit eu, structural si principial, sa optez obiectiv, in cunostinta de cauza, om si proiecte, ci nu subiectiv, in functie de afinitatile mele politice in abstracto. Vreau in concret sa fiu convins de catre candidati, prin efortul minimal de a-mi prezenta programul si proiectele aferente postului pt care candideaza. Altminteri, imi rezerv dreptul de a ma abtine de la exercitiul votului, in mod echivalent legitim cu a-mi exercita votul. Sper sa nu mi se atribuie apelative josnice de psd ist, pnl ist etc.. Sunt doar eu, un votant apolitic echilibrat si care aleg sa fiu obiectiv si exigent in singurul moment in care conteaza materialmente opinia mea politica, anume in momentul votului. Nu vreau sa ma inscriu in turme colorate politic (rosie, albastra etc.), ci vreau sa fiu respectat de catre terti si, in mod special, de catre politicienii care imi pretind votul pentru felul in care gandesc si pentru echidistanta cu care aleg sa ma raportez la un asemenea eveniment important pt cetatea din care fac parte. Nu elimin candidati a priori, doar din considerente de apartenenta la anumite formatiuni politice. A te regasi mai mult in proiectiile politice ale unei factiuni politice nu inseamana automat a-i da girul neconditionat candidatului acestui partid. Nu pt mine. Altminteri as alege pur subiectiv un candidat doar pt ca provine de la partidul pe care il simpatizez, in detrimentul altui candidat care vine de la alt partid. Nu urasc partide si nu asociez politicienii cu faptele celor dovediti a fi infractori. Analizez oamenii politici in mod individual, in raport cu rezultatele si calitatile dovedite. Vreau sa fiu convins de calitatile si competentele candidatilor, respectiv de proiectele acestora si vreau sa pot opta prin comparatie. Si aleg ceea ce consider ca raspunde conceptiilor, nevoilor si intereselor mele legitime si licite. Evident ca am avut n. ocazii in care sa cunosc carentele de competenta si prestanta ale lui Dancila, dar in egala masura am avut ocazia sa traiesc si dezamagirile produse de felul in care si-a exercitat mandatul si candidatul Iohannis, mai ales din perspectiva votantului acestuia. Si in mod special dezamagirea de ordin moral produsa de cel pe care l-am votat, dovedit definitiv in justitie ca s-a folosit cu rea credinta si prin uz de fals de acte invalide legal pentru a obtine o proprietate de pe urma careia a obtinut venituri (astfel ilicite) de sute de mii de euro. Toate astea conteaza si dezamagesc profund. Prin urmare, nu-mi ofer votul neconditionat sau doar din considerente negative (nu ar merita celalalt). Aleg sa nu-l ofer in conditiile date (conditii imputabile exclusiv celor doi candidati ramasi in cursa prezidentiala). Asa sunt si asa vreau sa fiu si nu accept sa fiu judecat dupa criteriile personale ale celorlalti, cel putin din considerentul ca nici eu, la randu-mi, nu judec optiunile tertilor. Din aceste motive si principii care ne definesc structural suntem individualitati, care judecam in mod liberi si potrivit propriilor conceptii. Toate bune in toate!
    • Like 1
  • Una e să fii într-un stat ca Germania, Franța, Danemarca, unde instituțiile merg, mai mult sau mai puțin, ca pe roate, alta e să fii în România, să votezi pentru a contribui la susținerea luptei pentru o democrație decentă. Dacă totul era ok și simțeai că nu te reprezintă niciun partid sau candidat e una, dar dacă știi că în vârful statului (și nu numai) s-a cocoțat o haită de hoți TOCMAI din cauza absentismului, atunci ești complice la rândul tău, pentru că ești în cunoștință de cauză. Dacă știi că sunt hoți și totuși nu votezi, tu însuți ești un hoț mai mic, lăsând pe cei mari să se infrupte din banul public.
    • Like 0
  • Wall-T check icon
    Domnule, sunteti doldora de teorie. Aci in Romania insa, practica ne omoara.
    Ca dumneata sa ajungi expat si sa ai dreptul sa alegi daca sa mergi la vot au ba, acum fix 30 de ani, multi oameni au murit si considerabil mai multi si-au riscat viata. In acest context, alergand sa nu mergi, da, "te pisi pe el de vot".. Asa ca va rog sa aveti bunul simt de a va integra teoria macar in aceasta realitate. Nu ma deranjeaza ca nu mergeti la vot, dar macar aveti decenta sa nu va gasiti scuze. Pentru ca orice scuza e o minciuna! (a spus-o un om mai destept decat mine). Daca chiar nu va permite morala sa alegeti ceva, mergeti si anulati buletinul de vot. Scrieti-va parerea pe el...
    • Like 7
  • "...atitudinii lor FIERBINȚI" . Acesta este acordul corect în caz. Oricum absenteismului nu poate fi asimilat cu mersul la sală pentru că această opțiune nu se răsfrânge în niciun fel asupra restului societății. Absenteismul nu este o neexercitare a unui drept ci o delegare a acestuia. Absentul își aruncă votul său in masa votantă si aceasta îl sfârtecă probabilistic. Absentul votează, deci, cu cel mai bine plasat. E ok, dar e bine să facă asta in deplină cunoștință de cauză.
    • Like 4
  • Teodora check icon
    Ai putea sa zici pas si sa nu votezi daca nu te-ar paste primejdia sa te trezesti cu Viorica Dancila președinte. Ai mai putea sa zici pas daca asta ar schimba ceva. Adică, daca 90% din cetățenii cu drept de vot nu s-au prezentat, organizam alte alegeri, avem alti candidati, deci, posibil, si optiuni de vot. Dar nu e asa, prin urmare cei 10% decid, iar cel care nu a votat va trebui să accepte ce au decis ceilalți. Adică răul cel mai mic sau, tragică variantă, răul cel mai mare. În cazul de fata, Viorica Dancila.
    • Like 1
  • OK, hai sa facem un mic pact, o intelegere. Daca nu iesi la vot, si nu participi altfel la procesul asta democratic (daca nu te implici tu personal in politica, sa incerci sa candidezi tu la primarie/presedintie etc.), dar nici nu te plangi ca vai ce tara de rahat e Romania, e in regula, nici eu nu te voi critica. Ai ales sa te detasezi, asta e, mai ales daca esti expat are sens. Te inteleg, si eu sunt in aceeasi situatie.
    Daca insa nici nu votezi, nici nu te implici altfel, DAR te plangi ca vai, ce naspa e in Romania, ghici ce, eu am sa spun ca faci parte din problema. Pentru ca asa e, pana la urma. Dupa o cautare pe net (DuckDuckGo, nu google, ca sa fiu mai hipster), am gasit urmatorul citat din Edmund Burke: "The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing."
    Daca ti-ai facut o viata in alta tara si esti atasat de locul ala, OK, asta e viata ta, ai grija de tine acolo, si ai grija ca locul ala sa fie bun pentru tine si familia ta. Daca insa ai ramas suficient de atasat de Romania incat sa te plangi ca lucrurile merg prost, poti sa pui o stampila pe o hartie odata la cativa ani. Nu sunt optiuni foarte bune, poate nu sunt nici macar bune, dar o ierarhie totdeauna se poate stabili, totdeauna va exista o optiune MAI BUNA decat celelalte. Daca nu poti tu sa creezi o optine perfecta pentru tine, macar alege raul cel mai mic, tot e mai bine decat sa nu faci nimic, dar sa te plangi.
    • Like 4
  • Aș vrea să mai adaug la ce a spus autorul că absenteismul din România este larg supraevaluat. La alegerile de duminica trecută am avut o prezentă în țară pe vreo 47%, la care se adauga voturile din străinătate și o duc la putin peste 50% (cred ca a fost vreun 53%). Deci venim indignați: aproape dintre românii cu drept de vot nu au votat! DAR ignorăm partea în care totalul din care se calculează procentele astea este unul greșit. Știm doar că numărul de peste 18 milioane de cetățeni înscriși pe listele electorale nu este corect, că în realitate suntem semnificativ mai puțini, dar statul român n-a găsit până acum o modalitate de a calcula exact câți suntem (unii zic că nici n-a prea vrut).
    Dacă am realiza că absenteismul e de fapt mult mai mic și în linie cu al celorlalte tări europene, atunci nici n-am mai avea atâta energie de a arăta cu degetul către el.

    PS: mai e o categorie, absenteismul ca optiune politica asumată. Eu mi-am anunțat intenția de a nu vota în turul 2 al prezidențialelor, printre cei care mă blamează pentru asta sunt și unii care susțineau boicotul referendumului anti-gay. Ironic.
    • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Ada check icon
      Nu este ironic deloc.
      Nu putem pune pe acelasi nivel referendumul din 2018 cu algerile prezidentiale din 2019 sau cu alegerile din 2020. Sunt lucruri diferite. De importanta diferita.
      • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Faptul ca absenteismul e ridicat si in alte tari europene nu este un lucru bun. Doar pentru ca si in alte tari se intampla nu inseamna ca e OK sau de imitat. In plus, cum arata situatia politica din Romania fata de acele tari europene?
      • Like 1
    • @ Ada
      Exact! Sunt jocuri cu reguli diferite.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Daca in alte tari europene este comparabil cu cel de la noi asta inseamna ca nu e nimic special si ca nu se va schimba incercand sa culpabilizezi oamenii.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Sunt contexte cu totul diferite. In alte tari lucrurile au putut functiona o perioada chiar si fara guvern. Pentru ca au un sistem legislativ si administrativ suficient de bine pus la punct, atat de bine pus la punct incat nu au nevoie sa-si puna prea mari probleme. Intr-o asemenea tara poti sa-ti permiti lejer sa nu iesi la vot, pentru ca lucrurile oricum vor functiona bine. In Romania daca nu ai grija te poti trezi cu un Ponta presedinte. Sau Dancila. Sau Becali.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Pai si guvernul Dancila, odata ce a devenit interimar si nu mai putea da OUG-uri, nu mai era asa nociv, se putea sta cu el pana la anticipate in primavara.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Guvernul era doar un exemplu ce incercam sa spun se aplica la scara ceva mai larga. Intr-o tara in care coruptia e relativ redusa si legile si administratia functioneaza bine poti sa iti permiti sa nu votezi si sa nu-ti pese foarte mult de ce se intampla pe scena politica, pentru ca sansele ca asta sa duca la consecinte negative pe termen scurt sunt mai scazute. Intr-o tara ca a noastra daca nu stii ce se intampla pe scena politica si nu iesi la vot, risti sa te trezesti ca una ca Dancila ajunge presedinte sau premier. Cand situatia e ca cea din Romania, lipsa de actiune e o problema reala. Intr-un astfel de context daca nu votezi si nu te implici altcumva, faci parte din problema.
      • Like 0
  • Maron_S check icon
    cred ca e ok sa nu votezi, dar nu cred ca mai ai dreptul (caderea) sa te plangi dupa aceea de vreo situatie care nu iti place (de ex. pregatirea desfiintarii pilonului II de pensii private). Altfel , daca nu votezi, avantajezi vrand-nevrand pe cineva, Cei care nu au votat in 2016 au dus PSD ul la 45% ai apoi au stat iarna in frig in piata. Nu era mai simplu sa voteze ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult