Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„A fost transformațional!” Cum și-au schimbat viața 20 de bancheri. Podcastul Inside BT cu Nevenca Doca, HR Senior Executive Director la Banca Transilvania

Un număr de 20 de angajați din Banca Transilvania (BT), care lucrau de 10-15 ani în diverse funcții din instituția bancară, au ajuns să se transforme profesional în programatori, după ce au participat la un program derulat de BT, cea mai mare bancă după active de pe piaţa locală, împreună cu UiPath, liderul mondial pe piața softurilor RPA.

Nevenca Doca, HR Senior Executive Director la Banca Transilvania, invitata jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Inside BT”, a povestit că în 2018 departamentul de HR a desfășurat un program de reskilling pentru angajați, în care una dintre cerințe era ca participanții să fie utilizatori medii de tehnologie. Peste 400 de persoane au aplicat, iar în final au fost selectate 20 de persoane care au învățat să programeze utilizând tehnologia RPA (Robot Process Automation), dezvoltată de UiPath.

Nevenca Doca

Dincolo de faptul că retenția după acest program este una foarte mare, spune Nevenca Doca, proiectul, premiat inclusiv peste hotare, a transformat profesional oameni care nu au crezut vreodată că vor putea deveni programatori, fiindu-le oferită șansa să își schimbe radical viața și cariera.

Zece dintre aceștia au fost transferați în departamentul de IT din Banca Transilvania, iar tot atâția au participat la un proiect de profil pe termen scurt în Republica Moldova.

„Ei nu voiau să plece din bancă, dar se plictisiseră de ce făceau și pentru ei a fost o a doua șansă. Am fost în juriu în timp ce ei prezentau proiectele la care lucrau și în timp ce îi ascultam mi se făcea pielea de găină: A fost transformațional, ne-a schimbat viața. A fost foarte de impact. Proiectul acesta a fost premiat la gala HR Club în anul acela nu doar de juriu, care a apreciat impactul, dar a primit un premiu special de la un alt juriu, format din generația Z, niște liceeni cărora li s-a părut foarte interesant că un angajator îți dă șansa asta. Perioada liceului este perioada deciziei, perioada alegerii carierei și tinerilor le este teamă să nu greșească. Proiectul le-a arătat că vor mai avea ocazia să aleagă, că lucrurile se pot schimba pe parcurs”, spune Nevenca Doca, HR Senior Executive Director la Banca Transilvania.

Referitor la partea dificilă a jobului său, Nevenca Doca a punctat că este nevoie de foarte mult discernământ în fiecare decizie pe care o ia „și atunci când angajezi pe cineva și când dai afară pe cineva, ambele făcând parte din jobul ăsta, cumva îți asumi rolul de Dumnezeu - „you play God” - pentru că îi schimbi viața omului respectiv, impactezi și viața personală și viața familiei, viața colegilor, trebuie să știi foarte sigur și argumentat de ce faci lucrul ăsta. Trebuie să știu care e compromisul pe care mi-l permit și să poți dormi liniștit noaptea”, a subliniat HR Senior Executive Director la Banca Transilvania.

Întrebată care crede că sunt punctele tari ale unui bancher de succes, Nevenca Doca a vorbit despre integritate și responsabilitate.

„Business-ul ăsta e despre încredere. Oamenii vin și își lasă banii aici și se așteaptă să vină să și-i ia eventual mai mulți decât au lăsat. Integritatea este eliminatorie. Dincolo de asta – responsabilitatea: faci ceva, fă-o cu diligență. Nu prea merge să fii superficial în jobul ăsta, nu a mers niciodată. Vorbim de banii oamenilor, nu poți să nu fii responsabil când ești bancher”, a punctat ea.

Despre oportunitățile pe care le poate avea un tânăr care vrea să intre în banking, nu neapărat ca bancher, Nevenca Doca spune că sunt foarte multe. „Sunt joburi unde nu neapărat trebuie să fii economist - ajută dacă ești economist -, dar avem multe joburi în zona de tehnologie. Sute de joburi. Plus multe alte zone în care poți să îți găsești locul, cum a fost cazul meu. Ce îmi place mie cel mai mult la Banca Transilvania, le mai spun colegilor, și pentru mine și pentru alții, este că poți să îți faci jobul cât de mare, să ți-l expandezi cât vrei. Dacă vrei să te implici în ceva și vrei să rezolvi ceva, nu o să te oprească nimeni. Doar spune și apucă-te de treabă!”, spune Nevenca Doca.

Urmărește discuția dintre Nevenca Doca, HR Senior Executive Director la Banca Transilvania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul  „Inside BT” atașat acestui articol

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • BT, liderul demogogiei private. la orice ora din zi si la orice sucursala sunt cozi imense la ghisee. indemnul conducerii de a accesa doar instrumente on-line este o noua dovada a dispretului fata de clienti. daca sunt incompetenti in a organiza activitati de relatii cu publicul face-to-face, sa le desfiinteze. din pacate, rezerva de masochisti a Romaniei este inepuizabila
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult