Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

M-a sunat Marian Oprișan: Bună ziua! Domnu’ Livadaru? M-ați făcut hoț!

Marian Oprișan, Vrancea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

25 iulie 2020. O zi banală de sâmbătă.

E vreme ploioasă prin locurile prin care m-a prins, chiar mohorâtă. Ai spune că a venit deja octombrie.

Ora 12:07. Sună telefonul:

- Aloo! Bună ziua! Domnu’ Livadaru?

- Bună ziua (zic). Vă rog. Da, eu sunt.

- Marian Oprișan la telefon!

- A, bună ziua! Vă rog, domnule Oprișan (recunoscându-l după vorba domoală și gândindu-mă că dorește să mă invite personal pe moșia păstorită de decenii de domnia sa, la vreun eveniment de importanță națională, cum a fost Vrancea Eroică, din 6 august 2017- aveți imagini de la Recorder).

- Ați scris un articol pe site-ul Republica. Dom’le, vă rog să-mi explicați și mie cum ajung banii lui Rutte din Olanda la maică-mea! M-ați făcut hoț!

L-am invitat pe domnul Oprișan să mai citească o dată articolul la care face referire și care este aici, să indice pasajul în care este utilizat cuvântul hoț.

Apoi, să mai privească o dată emisiunea „România, te iubesc!”, campania Județe la stăpân, respectiv episodul dedicat județului Vrancea, realizat de Paula Herlo. În ancheta cu pricina, domnul Oprișan, care s-a plâns de mai multe ori cu alte ocazii că i se atribuie pe nedrept eticheta de baron local (încă de pe timpul premierului Adrian Năstase) emite această propoziție cu subiect și predicat: Mama mea sunt eu!

Conversația telefonică s-a încheiat după 2 minute și 45 de secunde, cu amenințarea domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan că mă va da în judecată pentru că l-am făcut hoț și cu invitația din partea mea de a proceda așa cum consideră domnia sa că este mai bine. Și cu promisiunea subsemnatului că le voi dezvălui cititorilor această discuție.

Câteva despre domnul Marian Oprișan, mama domniei sale și bani, în general:

1. În episodul „Județe la stăpân”, realizat de Paula Herlo la „România, te iubesc!”, difuzată la postul de televiziune ProTv, Marian Oprisan spune explicit, cu subiect și predicat, Mama mea sunt eu!.

2. Având în vedere că domnia sa este șeful CJ Vrancea (ordonator de credite) și luând în considerare faptul că banii contribuabililor europeni (inclusiv cei ai cetățenilor olandezi reprezentați la summit-ul de la Bruxelles de Mark Rutte) vor ajunge (și) în acest județ, e de presupus că aceștia vor fi administrați (cel puțin în parte)- într-o formă sau alta- (și) de instituția condusă de domnul Marian Oprișan.

3. Legând punctul 1 (Mama mea sunt eu!) cu punctul 2 (fondurile UE care ar urma să ajungă și la Vrancea), rezultă, după spusele domnului Marian Oprișan (care s-a identificat/ echivalat/ confundat cu persoana mamei sale) că banii cetățenilor conduși de olandezul Rutte ajung (și) pe mâna mamei lui Marian Oprișan (care este de fapt chiar Marian Oprișan, după cum el însuși a declarat).

Câteva despre averea domnului Marian Oprișan, așa cum reiese din ancheta România te iubesc:

1. Marian Oprișan susține că mama sa i-a cumpărat maşina care valoreaza peste 100.000 de euro.

2. Tot pe numele mamei domnului Marian Oprișan este înscris domeniul impresionant care se întinde pe câteva hectare de pădure în localitatea Boloteşti, înconjurat de un gard înalt și lung.

3. Mama lui Marian Oprișan, Lucia Gherarde, deține terenuri în judeţul Vrancea şi în Bucureşti. Numele ei apare în declaraţia de avere a fostului preşedinte a Consiliului Judeţean Constanța, Nicușor Constantinescu, condamnat la de închisoare pentru fapte de corupţie.

Câteva și despre județul Vrancea, aflat la marginea săracă a Europei, așa cum reiese din datele oficiale citate în aceeași anchetă:

1. În 2019, în Vrancea, 40% dintre drumurile judeţene sunt de piatră sau pământ.

2. În Vrancea se câştigă al patrulea cel mai mic salariu mediu din ţară, iar puterea de cumpărare este foarte mică.

3. Infrastructura judeţului e la pământ, investitori nu prea sunt, oamenii n-au acces la utilităţi decât în proporţie foarte mică.

4. Din statisticile oficiale reiese că peste 35.000 de vrânceni sunt plecaţi peste graniţă. Cifrele neoficiale vorbesc despre mai multe persoane plecate afară.

5. Zeci de şcoli din Vrancea au toaletele în curte.

După difuzarea promo-ului emisiunii „România, te iubesc!”, campania „Județe la stăpân”, președintele Consiliului Județean Vrancea a contactat-o pe realizatoarea anchetei, susținând că totul materialul de presă difuzat este „o manipulare de tip ordinar” și că județul pe care-l păstorește arată bine. Detalii aici. Într-o ședință a Consiliului Județean, Marian Oprișan a acuzat chiar că emisiunea a fost plătită de adversarii politici și că ar fi trebuit să aibă publicitate marcată pe ecran cu P.

Dincolo de percepții, încercări de intimidare venite din partea politcienilor, telefoane și amenințări cu procese, câteva lucruri se văd limpede.

Persoane care fac politică de câteva decenii au ajuns să fie foarte bogate în județe extrem de sărace, să deruleze afaceri prin intermediari, să-și pună averile pe numele rudelor și nici măcar să nu se mai ferească să recunoască asta pe față.

Mama mea sunt eu! e o propoziție care rezumă impotența de neînțeles a unor instituții, care, în ciuda evidențelor, nu reușesc să le creeze deranj celor care, la vedere, își trec averile pe numele rudelor din poziția de politicieni și șefi de instituții, în timp ce prosperă în județe în care oamenii trăiesc de pe o zi pe alta. De altfel, întreaga campanie „Județe la stăpân” pune în oglindă zonele cele mai sărace din România și stăpânii care le conduc.

În jurul orei 15.45, după apelul telefonic, domnul Oprișan a revenit la gânduri puțin mai pașnice.

Pe aplicația WhatsApp am primit de la domnia sa câteva articole publicate pe diferite website-uri, pe care le puteți citi aici, aici, aici, aici, aici și aici, însoțite de următoarele comentarii intercalate:

„Mama lui Marian Oprisan sau Marian Oprisan nu au luat nici un eurocent din fonduri europene sau bugetare. Avem bani din munca cinstită. Trebuie să recunoasteti si să vă cereti scuze domnule Livadaru. Cu mult respect!” 

și

„Văzând toate aceste date trebuie să trageți niște concluzii. Partizanatul nu serveste jurnalistilor valoroși. Sănâtate vă doresc!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte bine, d-le Livadaru, jeguri ca Marian Oprisan ar fi trebuit de mult sa infunde puscaria pentru deturnare de fonduri, fie ele de la buget fie europene (un alt mare jeg de genul asta este Dragnea - sa fie oare o coincidenta ca astia doi fac parte din acelasi asa zis partid politic, recte PSD? Eu cred ca nu..... ). Mafiotii cand se vad deconspirati incep fireste cu amenintarile, ce altceva ar putea face??? pe de alta parte, in tara asta justitia e oarba, si de cand a plecat Kovesi pare din ce in ce mai oarba - bine ca s-a stabilit ca la mitingul de anul trecut din 10 august nu sunt vinovati de maltratarea participantilor sefii din jandarmerie si politie..... in rest, Marian Oprisan si alte ciurucuri mafiote mai pot sa mai astepte pana se sesizeaza cineva ca domn'le, astia fura pe rupte si niic macar nu mai le e frica..... Oare ce drept au invatat judecatorii, ala din fosta URSS??? Ca par cam paraleli cu statul de drept - or fi invatat chestia asta cu titlu de ciudatenie, intr-un capitol de la sfarsitul asa zisului curs de drept......
  • Like 1
 • Paul check icon
  Sper ca pesedistul oprisan sa fi citit și comentariile și sa fi văzut cum romanii cred toți cu adorație in programul de guvernare pesedist si in ideologia pesedista, care nu are nimic de-a face cu sărăcirea țării, cu izgonirea cetățenilor peste granițe, cu distrugerea învățământului și prostirea in masa, cu hoția și tâlhăria si sa fi văzut deasemenea și cât de mult iubesc romanii partidul pesede, partidul împlinirilor mărețe, care nu e deloc plin de mafioți și de prosti.
  • Like 2
 • Bună ziua. Domnule Livadaru scrieți bine, scrieți corect, aduceți argumente care stau vertical indiferent de presiunile la care sunteți supus. Știți care este mulțumirea unui jurnalist onest, cred eu: că este citit. Dacă sunteți citit și de adversari, este și mai mare satisfacția. În consecință, țineți-o tot așa. Mă înclin, vorba lui Andi, Andi Moisescu.
  • Like 4
 • Există o Directivă Europeană așa-numită a Confiscării Extinse care,odată transformată în lege,ar putea duce la recuperarea pagubelor produse de delapidatori indiferent cui au donat,cesionat etc.
  România ÎNCĂ NU a pus-o în lege...
  Probabil trebuie o altă configurație parlamentară,dar un guvern poate da un OUG.
  PNL este sau nu la guvernare?!?
  • Like 6
  • @ Maria Rusu
   Pnl face tot ce poate ca sa guverneze. Din nefericire sau din tembelismul si hotia unora, inca exista o majoritate parlamentara toxica, hoata, rau voitoare, mergand pana la tradare si vinzare de tara, bazandu-se pe prostia, cultivata cu buna stiinta de catre ei, a majoritatii celor ce se prezinta la vot, in urma unor derizorii stimulente,, pe deziluzia celorlalti, o majoritate psd, alde, pro ro si tarfa udmr, sprijinita de institutii incontestabile, dar, in realitate foarte discutabile, ca ccr,,av. poporului, adevarate sinecuri pentru slugile psd. Parlamentul trebuie epurat, prin alegeri, iar celelelte prin schimbare si criteriile de alcatuire. Vom vedea. Faata de stradania actuslului guvern, in ciuda sabotarii si denigrarii prcticate de psd&complicii, eu cred ca pnl trebuie creditat cu incredere. Dar ajutati de marea masa prin vot.
   • Like 4
  • @ Mircea Zugravu
   Cezar check icon
   Cu toții am observat că „PNL-ul face tot ce poate ca să guverneze”.
   L-au făcut și pe Chirica de la Iași PNL-ist, l-au făcut și pe DC Popescu de la Sect. 2 PNL-ist, Au pus pe „cine-a trebuit” la șefia DIICOT ca să-i facă scăpați pe jandarmi. L-au pus pe „Grindă” ministru. Recurtează PSD-iști într-o veselie...
   Așa e, PNL-ul face tot ce poate ca să guverneze. Pentru el!
   • Like 5
 • Nu e nimic de comentat. Dacă un jurnalist își face datoria și scoate la lumină un adevăr, în percepția celui despre care se scrie va exista un adversar politic în spatele reportajului, un adversar care a plătit pentru aceste dezvăluiri. Nu știu cum se face că doar cei din psd gândesc așa. Sau mai ales ei. Ce e grav, cum a scris și Alex aici, e că instituțiile statului nu își fac treaba. Dar cum acolo oamneii sunt puși de baroni gen Oprișan, nu are rost să mai discutăm.
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Și mama de unde le are? A, cum mi-a luat-o dl Jecu înainte, mătușa Tamara...
  • Like 3
 • Dan check icon
  Articol foarte adevarat ,corect ,Dar , cei din psd ,,NU supoarta Adevarul care doare tare si ca orice om care-l doare ceva , devine violent ,, Felicit autorul si sa nu renunte pentru ca exemple de acest gen sunt peste tot ,dar mai ales in Moldova ,Muntenia ,etc cam pe unde harta psd-ului este rosie iar nivlul de trai al oamenilor este foarte rau , doar unii care au migrat ,au mai prosperat , Se vad , pe acolo ,case noi mari si case mici vechi in paragina ale celor care au votat psd,. Oare de ce in Banat ,Ardeal unde psd lipseste , nivelul de trai ,nivelul de cultura -educatie este unul mult mai mare ,fata de cel al confratilor din ,jud lui oprisan si altii ca el . Botosani , Suceava , Vaslui ,Teleeorman , Gorj etc,,
  • Like 6
 • Articol , sa-l înțeleagă toți retardatii. Și hotii bineînțeles care nici prin cap nu le trece ca ar putea fi altfel: cum ca moșiile(județele) sunt ale lăsate moștenire de Mătușa Tamara, Mama Mea, sau cine știe din pântecul cărui monstru bicefal or fi ieșit și le-o fi lăsat în gestiune privată biata tarisoara. Napalm, ati auzit de Napalm? Îmi pare sincer rău ca nu am esa ceva. Ar fi fost puțin mai bun decât articole scrise, sau reportaje care " jignesc "oameni care 'carmuiesc' țară. Dar în lipsa aruncatorului de flăcări, tintuit-ii voi în continuare cu mitraliera literelor. La cadență cu care apasati pe tastatură nu pare că e o mitralieră? Tac, , tac, tac, tac, tactac. Tineti-o tot așa!
  • Like 8
 • Acesti eterni capi ai lotrilor, unul este m. oprisan - vrancea, aciuiti in partidul, mosit de criminalii iliescu si roman,, psd - partidul care a ruinat si vandut romania, merita sa fie executati public, impreuna cu neamurile care au tolerat si s-au bucurat de toate hotiile lor. Da, sunt niste borfasi ordinari. Moldova este fieful celor mai ticalosi dintre ei, urneaza muntenia, aproape in integralitate. Tot ce-i vopsit in rosu este exploatatde capii de bande de talhari. Evident ca asa zisele autoritati sunt aservite lor. Trebuie sa li se puna capat si sa fie eliminati. Dar se bazeaza pe prostia si lenea alegatorilor vesnici ai psd si dejectiile izvorate din psd: alde si pro ro.
  • Like 8


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult