Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lost in translation: Cum va explica Mark Rutte contribuabilului olandez că banii lui ajung la mama lui Marian Oprișan și vor fi controlați de Curtea de Conturi a lui Niculae Bădălău

Iohannis - Rutte

Foto: presidency.ro

Summitul UE de la Bruxelles este o fotografie destul de apropiată a momentului critic în care se află Uniunea. În interiorul statelor s-a ajuns la scadență, însă nu neapărat în ceea ce privește banii. Se pun în sfârșit pe masă principii, chestiuni nerezolvate și amânate, poziții ferme nedezbătute. Banii (miliardele de euro) - pentru că e și vorba despre bani - oferă ocazia unor discuții aprinse, cu frustrări rostite ce zăceau latent.

Problemele nerezolvate ale Europei țin de statul de drept din Ungaria și Polonia. Dar mai au de-a face și cu niște concepte fiscal-bugetare total opuse între țările din grupul „statelor frugale” - Olanda, Suedia, Austria, Danemarca și Finlanda, pe de o parte, și copiii nedisciplinați, parte a vestitului PIGS (Portugalia, Italia, Grecia și Spania). În fapt, e modul în care țările atente la deficite îi văd pe colegii europeni care sunt tot timpul pe minus când e vorba de cheltuielile bugetare. 

Italia și Spania spun - pe bună dreptate - că popoarele lor ies dintr-o traumă care le-a afectat și că nici spaniolii, dar nici italienii nu au simțit susținerea familiei europene în timp ce spitalele erau total depășite de situație și mureau cu miile la secțiile de terapie intensivă.

În partea estică a continentului, premierul Orban al Ungariei rămâne o tigaie agățată de coada popularilor europeni. Principalul reproș venit din partea celorlalte grupuri politice este că Orban a scăpat de fiecare dată nesancționat de dragul voturilor. Liderul de la Budapesta ar dori să folosească bugetul UE ca pe bancomat - așa cum i s-a mai reproșat - și să călărească statul de drept fără să dea socoteală, ba chiar să-și înjure partenerii care au ajutat la integrare. 

În toată povestea, Germania lui Merkel (care deține președinția rotativă) și Franța lui Macron se poziționează din nou ca stâlpi ai unei Europe unite de idealuri ce țin de prosperitatea tuturor cetățenilor și acces egal la resurse și bunăstare. Imaginile ieșite oficial de la întâlniri scriu povestea acestor relații, iar fotografia cu mult contestatul premier bulgar, atenționat de cancelarul Merkel să tragă masca peste nas este mai mult decât grăitoare și arată modul în care se raportează popoarele și liderii lor cam la toate problemele, de la bani, stat de drept, lupta cu pandemia, corupție. 

Mark Rutte nu e nicidecum un personaj prea iubit în aceste zile, așa cum nici Sebastian Kurtz nu e cel mai simpatizat. Surse apropiate dezbaterilor relatează că președintele Macron ar fi bătut cu pumnul în masă în timpul negocierilor dure. 

Fără a spune că statele vestice și chiar cele nordice sunt fără pată în ce privește corupția sau fenomenul spălării banilor, puneți-vă în locul liderilor Olandei, Danemarcei, Suediei și Austriei care trebuie să le explice acasă contribuabililor de ce trebuie să acorde granturi (bani nerambursabili, fără dobânzi) unor țări ca Bulgaria (percepută ca fiind coruptă până la cel mai înalt nivel) sau României care abia a ieșit din epoca lui Dragnea, dar nu și a baronilor. 

Practic, Uniunea Europeană, prin marele plan de relansare economică, trebuie să întoarcă privirea de la ideea că baronul de Neamț Ionel Arsene va împărți tortul oamenilor de afaceri locali sau că Oprișan de la Vrancea, care este și mama lui când e vorba de avere, va dispune de bugete după bunul plac. 

Dar stați puțin! De controlul instituțiilor în România se ocupă Curtea de Conturi, condusă de onorabilul Niculae Bădălău.

Le vei spune contribuabililor tăi că vrei, prin planul de relansare economică, să ajuți un popor român sărac și năpăstuit, fără autostrăzi, fără spitale, cu mii de școli în care wc-ul este în curte și milioane de copii care se culcă flămânzi seara. Da, dar va trebui să faca toți abstracție de faptul că în aceeași țară, pensiile speciale ale diverșilor judecători, polițiști sau membri CCR ajung la niște sume amețitoare chiar și pentru un cetățen cu bunăstare dintr-o țară bogată. Mai trebuie contribuabilul european sa nu vada nici numărul imens de angajați de la stat, un stat birocrat, cu primării cum este cea a Bucureștiului care are mai mulți salariați decât administrațiile marilor metropole cu milioane de locuitori.

Liderii UE vor ajunge la un acord, fie că vorbim despre summitul care se încheie luni, fie că va mai fi nevoie de întâlniri. Negocierile vor fi extrem de dure și e de văzut cine și cât lasă de la el. Deocamdată, statele frugale par să fi avut primele victorii. Bugetul total al planului de relansare va fi redus, valoarea granturilor va fi mai mică decât cea anunțată oficial, iar cheia va consta în adoptarea unor mecanisme de control care să împiedice țările estice să fraudeze banii cetățenilor europeni și să controleze justiția. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Politica e negociere si compromis, marea familie ramane unita doar daca exista toleranta pe fondul dorintei comune de a merge inainte impreuna.
    Cum explica Rutte? Foarte simplu: O Olanda mica si singura este extrem de vulnerabila si poate deveni foarte saraca. Piata unica a adus doar plusuri tarilor bogate care acum stramba din nas. In mod clar conditionarile sunt utile, ne asigura ca banii nu vor fi risipiti. Explicatia lui sta in faptul ca a reusid reducerea proportiei granturilor, cresterea sumelor rambursabile si a insistat pe respectarea regulilor. El nu va putea face curat in curtea noastra, cel mult sa ne arate cum e cu matura...partea grea ramane la noi.
    • Like 1
  • Corect ! Exact "Ca cum" banii contribuablilor bucureștilor, ajung la catedrala neamului , testari Covrig pt șmecheri care pleacă-n concedii în Grecia... samd.... autobuze turcesti ... afaceri de familie românești ... fmm !
    • Like 4
  • După mama lui Oprișan, va veni o alta mama, a altuia ca el și noi tot nu vom avea spitale și autostrăzi.
    • Like 1
    • @ Doina Albu
      Daca mamici de baroni nu 'e'.... baroni nu 'e',o sa alunecam in Schengen si o sa ajungem sa maturam pe jos ca Rutte..... Mark Rutte. Amin!
      • Like 2
  • Români, ajutați-vă singuri! Deocamdată prin mers MASIV la vot.... desigur cu masca peste nas, nu că așa zice Merkel, ci bunul-simț pe care ar trebui să-l aibă fiecare.
    • Like 8


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult