Foto: Facebook Razvan Ioan Trascu
M-am vaccinat. Pe 4 ianuarie. Contra COVID-19.
Programarea s-a făcut online, pe https://vaccinare-covid.gov.ro/.
În baza propriului certificat digital, ca medic de familie.
Recunosc, au fost mici aventuri: platforma este la început, are neajunsuri, dar totul are și soluție. Cu ajutorul colegilor de la centrul de vaccinare, am reușit. Trebuia să fi făcut vaccinul încă de pe 2 ianuarie, dar asta e: 2 zile întârziere, n-a fost mare dramă.
Nu mi-a fost rău după vaccin, n-am pățit nimic. Abia am simțit acul, la administrare. O ușoară jenă, la câteva ore după injecție, acolo unde a fost administrat. A trecut de la sine, fără nicio intervenție. A fost la fel ca orice alt vaccin pe care l-am făcut: antigripal, contra hepatitei B, ROR, pneumococic, etc.
M-am vaccinat, pentru că eu cred în știință. Cred în munca depusă pentru obținerea acestui vaccin. Cred în știința din spatele lui.
Și pentru că, la fel ca și alți colegi medici, sunt epuizat. Pandemia asta, ultimele luni mai ales, au lăsat urme adânci și urâte. Am pierdut prieteni, colegi, confrati. Oameni minunați s-au luptat cu boala, se luptă chiar acum. Oameni la fel de minunați vor lupta și pe mai departe.
Dar acest vaccin este, pentru mine și mulți alții, luminița de la capătul tunelului. Speranța că 2021 îmi va aduce vacanța mult visată, apropierea de oameni, îmbrățișarea prietenilor, lipsa măștii. Speranța că voi putea mirosi a parfum - și nu a spirt sau dezinfectant. Că mâinile nu-mi vor mai fi arse, scorojite de soluții dezinfectante și săpun.
Mulți ani, cu sănătate, tuturor!
Pentru mine, 2021 a început cu un cadou nesperat: vaccinul.
Un 2021 așa cum vă doriți!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vaccinul nu înseamnă siguranță absolută. Aduce un risc, la fel ca orice medicament. Greutatea e calcularea riscului. Nu-i însă nici roz nici negru. E cum e.
O boală oarecare, la care este vaccin, ucide în 1 din 10000. Vaccinul are o reacție severă până la 1 caz la 1 milion. Cum s-a vaccinat în masă, decesele prin boală n-au mai existat în schimb au devenit vizibile reacțiile severe și decesele din cauza vaccinului. Antivaxxerii și-au permis să-și dezvolte teoriile exact pe această bază. Am devenit cârcotași.
Acum e altceva. O situație excepțională. Problema e că am rămas în modul de gândire a antivaxxerilor de rit vechi. Ne pierdem în nesfârșite meandre cu argumente fără număr. Dar acum nu mai stă nimeni, antivaxx ori nu sub umbrela acoperirii vaccinale a celorlalți. Nu mai e nici o umbrelă. Antivaxxerii deveniți acum mai mulți dau în continuare cu tifla ca odinioară când o făceau în siguranță. Nici n-au observat că nu mai sunt.
La vremuri noi, raționamente noi.
Avem un risc individual și unul social. Riscul social e enorm: sărăcie, izolare. Unii vor spune: de ce aș risca pentru altii? Mai mult decât corect. Numai că riscul social se răsfrânge în timp și asupra individului iar momentan nu se vede. Dar rezervele statelor se epuizează iar amenințările din ipotetice pot fi odată reale.
Așa că fiecare e bine să-și calculeze riscul. Informații avem și vin șuvoi.
O recomandare: când există o știre că cineva a murit după vaccin, recomand a citi din mai multe surse și a nu pierde cazul din vedere, să se mai citească despre și după ce autopsia va fi făcută. Nici o grijă, nu dorm nici aceia pro-vaccin nici ceilalți.
Încă ceva, 1% nu-mi dă pace. Dacă ai 100 de lei și pierzi un leu nu-i mare scofală. Dar la 1 milion de lei ce înseamnă? Nu că se putea face ceva cu banii ăia în loc să fie pierduți?
Am pus un link despre asumarea responsabilității. Trebuie doar citit cu atenție, scrie clar de ce e acum așa. Am citit din mai multe surse dar l-am ales pe ăsta că-i clar și în română.
Dacă nu apar anticorpi aia e. Se spune, în 90.%. În mod normal un vaccin se testează ani in șir. Problema e că acum nu avem acei ani. Dacă vor fi probleme, va apărea altul mai sigur și tot așa. Până una-alta asta avem.
Am spus și repet, absolut tot in viață comportă un risc. Mergi cu trenul, mașina, avionul ai un risc. Nu pleci deloc, ai altul. Noi nu eram conștienți că totul are un risc. Îl vedem acuma brusc pe ăsta și ni se pare enorm. Dar riscul să luați boala și să aveți o evoluție gravă? Dar riscul să rămâneți fără job (nu dvs, un oarecare) și statul să nu mai poată pompa bani pe modelul Kurzarbeit. Atunci e fiecare cu adevărat pe cont propriu.
Nu sunt o fanatică a vaccinării ci un susținător cu argumente. Sunt perfect conștientă de riscuri, așa cum și acel medic este. Cine e dispus să aștepte să fie bucuros, înseamnă că mai poate, că nu și-a consumat încă rezervele de răbdare și reziliență. Unii au ajuns la capăt. Din ce in ce mai mulți își pierd răbdarea. Pentru unii nu conteaza numai să trăiască ci contează și cum.
Iar testarea a nu stiu câte înainte de vaccinare nu face nici un stat, e costisitor și cu prea puține beneficii. Iar control înainte.... fiecare se duce din când în când la.medic și la.o adică poate să-l întrebe, știe fiecare când e răcit, își poate pune un termometru. Ideea e să ne asumăm și noi cate ceva nu să tot cerem, acum nu prea mai are nimeni timp să ne dădăcească ca înainte.
Totul s-a schimbat cu o viteză incredibilă și dacă nu ne schimbăm și noi, rămânem de căruță, cu aceleași reflexe, deprinderi, mentalități care acum un an erau OK.
De ActiveNews / Știri / Publicat: Duminică, 03 ianuarie 2021, 20:20 / Actualizat: Marţi, 05 ianuarie 2021, 21:10 / 5 comentarii
Articole relaționate
• De la 1 ianuarie, vaccinații din Rusia primesc un certificat electronic de "imunizare". 800.000 de persoane au fost vaccinate până acum. Putin introduce pașapoarte cu cip din 2022
• „Cobaii umani”. Ce nu s-a spus despre vaccinul Pfizer COVID-19
• O asistentă de 41 de ani din Portugalia a murit subit după ce a fost vaccinată împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer - BioNTech Comirnaty. Nu suferise reacții adverse. ULTIMA POSTARE de pe Facebook: M-am vaccinat!
ACTUALIZARE 5.01.2021: ActiveNews poate să vă informeze că este vorba medicul Hristos Pilalis, în vârstă de 54 de ani, director adjunct al Spitalului Thriasio din Elefsina, din suburbiile Atenei (adresa Google aici), afectat grav după ce a fost injectat în urmă cu o săptămână cu vaccinul Pfizer-BioNTech distribuit și în România.
Hristos Pilalis, în vârstă de 54 de ani, a făcut vaccinul anti-coronavirus pe 28 decembrie. A doua zi a dezvoltat mari dificultăți de respirație. Medicii l-au considerat un caz suspect și au așteptat rezultatul testului Covid, dar acesta a ieșit negativ, informează News.gr. Dintr-o dată, starea lui s-a înrăutățit brusc și a făcut un tip de pneumonie. A fost intubat și a intrat la Terapie Intensivă. Toate testele ulterioare au ieșit negative.
Starea de anxietate a personalului spitalului și apropiaților continuă. Medicul infecționist Sotiris Tsiodras, responsabil de campania anti-Covid din Grecia este, de asemenea, implicat personal în acest caz, scrie sursa citată. Ministerul Sănătății sugerează că nu există nici o legătură între vaccin și situația gravă în care se află acum directorul adjunct al Spitalului Thriasio, dar soția sa, intervievată în direct la o emisiune TV, a descris altfel suferința prin care trec: "Nu are Covid-19, nici gripă, nici vreun alt microb, căci i s-au facut toate aceste teste. Un medic infecționist ne-a spus că există posibilitatea de a fi al cincilea om din întreaga Europă care a manifestat un efect advers al vaccinului sub forma unui sindrom sever de reacție imunitară. Mă tem... deoarece compania Pfizer menționează pe situl ei că pentru a se înregistra oficial un efect advers, acesta trebuie să se fi manifestat la mai mult de cinci persoane. De aceea tare mă tem că se încearcă să se ascundă faptul că este o reacție adversă, fiind vorba despre o reacție adversă gravă a vaccinului.", spune soția medicului în discuția cu o foarte cunoscută jurnalistă din Grecia, Tatiana Stefanidou, de la NewsIt.gr.
"Este teribil de dificil să obții un diagnostic. Indiferent de analiza pe care o fac în orice laborator am fost, la Pasteur, la Spital, în Attica... Covid nu este, dar ceea ce ei văd, să zicem, este o radiografie ca radiografia bolnavilor cu Covid", explică soția sa în intervenția TV redată de Olympia.gr.
Directorul adjunct era într-o stare fizică foarte bună, nu era fumător și nu lua medicamente. El a suferit o operație la inimă în 2014, dar de atunci nu a mai avut nicio problemă. Video mai jos urmat de știrea inițială, pe care mulți soldăței ai minciunii s-au grăbit să o catalogheze drept fake news. Probabil ar trebui să ne obișnuim de-acum înainte cu ideea că dacă adevărul real e ștampilat drept "fals", "adevărul" oficial este de fapt o mare minciună.
Partea proastă e că "the shoe is on the other foot" şi când priveşti din partea ailaltă. Dându-se de ceasul morţii pentru ca, sanchi, să convingă boborul să se vaccineze, comiţiile o tot răsucesc ca să-şi bage-nfaţă acoliţii, rudele, amantele (da, da, au multe...). Sigur că pot găsi o mulţime de motive pentru că nu au deschis site-ul pentru înscrieri, indiferent de categorie. Realitatea e că o înrolare susţinută le-ar strica planurile. Să nu mă luaţi cu Gheo şi Veta care n-au auzit de internet. Avem primari, consilieri si alţi tăietori de frunze peste tot. Într-o săptămână se adună toate datele minim necesare - nume, CNP, boli cronice relevante, zona unde are culcuşul, şi o modalitate de contact (telefonul propriu sau al vecinului, etc). Le introduc pe site şi obţin un nr de înregistrare. După lămurirea bramburelii logistice cu centrele de vaccinare, disponibilitatea vaccinului şi rânduirea priorităţilor, se fac alocările (centru, dată, oră) şi se comunică vaccinabilului.....
Cine nu se înscrie până la, să zicem, 15 Februarie şi cine nu se prezintă la centru când e programat, pierde dreptul la gratuităţi la vaccinuri - pe veci. Să te ţii îngrămădeală. La o adică, se dă şi-un kil de făină la vaccinare!
( eu sunt patita -la testele de anticorpi la hep B si tuberculoza - zero).
Se activează cam la 90%, persoane sănătoase imunocompetente.