Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

M-am vaccinat, pentru că eu cred în știință. Și pentru că, la fel ca și alți colegi medici, sunt epuizat

Razvan Trascu

Foto: Facebook Razvan Ioan Trascu

M-am vaccinat. Pe 4 ianuarie. Contra COVID-19.

Programarea s-a făcut online, pe https://vaccinare-covid.gov.ro/.

În baza propriului certificat digital, ca medic de familie.

Recunosc, au fost mici aventuri: platforma este la început, are neajunsuri, dar totul are și soluție. Cu ajutorul colegilor de la centrul de vaccinare, am reușit. Trebuia să fi făcut vaccinul încă de pe 2 ianuarie, dar asta e: 2 zile întârziere, n-a fost mare dramă.

Nu mi-a fost rău după vaccin, n-am pățit nimic. Abia am simțit acul, la administrare. O ușoară jenă, la câteva ore după injecție, acolo unde a fost administrat. A trecut de la sine, fără nicio intervenție. A fost la fel ca orice alt vaccin pe care l-am făcut: antigripal, contra hepatitei B, ROR, pneumococic, etc.

M-am vaccinat, pentru că eu cred în știință. Cred în munca depusă pentru obținerea acestui vaccin. Cred în știința din spatele lui.

Și pentru că, la fel ca și alți colegi medici, sunt epuizat. Pandemia asta, ultimele luni mai ales, au lăsat urme adânci și urâte. Am pierdut prieteni, colegi, confrati. Oameni minunați s-au luptat cu boala, se luptă chiar acum. Oameni la fel de minunați vor lupta și pe mai departe.

Dar acest vaccin este, pentru mine și mulți alții, luminița de la capătul tunelului. Speranța că 2021 îmi va aduce vacanța mult visată, apropierea de oameni, îmbrățișarea prietenilor, lipsa măștii. Speranța că voi putea mirosi a parfum - și nu a spirt sau dezinfectant. Că mâinile nu-mi vor mai fi arse, scorojite de soluții dezinfectante și săpun.

Mulți ani, cu sănătate, tuturor!

Pentru mine, 2021 a început cu un cadou nesperat: vaccinul.

Un 2021 așa cum vă doriți!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Problema trebuie pusă direct, cu cărțile pe masă.
  Vaccinul nu înseamnă siguranță absolută. Aduce un risc, la fel ca orice medicament. Greutatea e calcularea riscului. Nu-i însă nici roz nici negru. E cum e.
  O boală oarecare, la care este vaccin, ucide în 1 din 10000. Vaccinul are o reacție severă până la 1 caz la 1 milion. Cum s-a vaccinat în masă, decesele prin boală n-au mai existat în schimb au devenit vizibile reacțiile severe și decesele din cauza vaccinului. Antivaxxerii și-au permis să-și dezvolte teoriile exact pe această bază. Am devenit cârcotași.
  Acum e altceva. O situație excepțională. Problema e că am rămas în modul de gândire a antivaxxerilor de rit vechi. Ne pierdem în nesfârșite meandre cu argumente fără număr. Dar acum nu mai stă nimeni, antivaxx ori nu sub umbrela acoperirii vaccinale a celorlalți. Nu mai e nici o umbrelă. Antivaxxerii deveniți acum mai mulți dau în continuare cu tifla ca odinioară când o făceau în siguranță. Nici n-au observat că nu mai sunt.
  La vremuri noi, raționamente noi.
  Avem un risc individual și unul social. Riscul social e enorm: sărăcie, izolare. Unii vor spune: de ce aș risca pentru altii? Mai mult decât corect. Numai că riscul social se răsfrânge în timp și asupra individului iar momentan nu se vede. Dar rezervele statelor se epuizează iar amenințările din ipotetice pot fi odată reale.
  Așa că fiecare e bine să-și calculeze riscul. Informații avem și vin șuvoi.
  O recomandare: când există o știre că cineva a murit după vaccin, recomand a citi din mai multe surse și a nu pierde cazul din vedere, să se mai citească despre și după ce autopsia va fi făcută. Nici o grijă, nu dorm nici aceia pro-vaccin nici ceilalți.
  Încă ceva, 1% nu-mi dă pace. Dacă ai 100 de lei și pierzi un leu nu-i mare scofală. Dar la 1 milion de lei ce înseamnă? Nu că se putea face ceva cu banii ăia în loc să fie pierduți?

  • Like 2
  • @ Delia MC
   eu sper ca riscul sa si-l asume si firma producatoare, nu doar individul. Daca ajunge ca mine, cu bani dati pe vaccin si fara anticorpi, cine plateste? Daca vaccinul nu a fost manipulat corect? Daca nu s-a efectuat controlul medical complet inainte de vaccinare? Asta explica de ce unii medici se feresc de.
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Delia MC Delia MC check icon
   Vaccin care nu a fost manipulat corect a mai fost. A fost și vaccin fabricat prost care a condus la unul din cele mai mari scandaluri din istorie prin anii 50, vaccin antipolio. Au fost vaccinuri retrase de pe piață.
   Am pus un link despre asumarea responsabilității. Trebuie doar citit cu atenție, scrie clar de ce e acum așa. Am citit din mai multe surse dar l-am ales pe ăsta că-i clar și în română.
   Dacă nu apar anticorpi aia e. Se spune, în 90.%. În mod normal un vaccin se testează ani in șir. Problema e că acum nu avem acei ani. Dacă vor fi probleme, va apărea altul mai sigur și tot așa. Până una-alta asta avem.
   Am spus și repet, absolut tot in viață comportă un risc. Mergi cu trenul, mașina, avionul ai un risc. Nu pleci deloc, ai altul. Noi nu eram conștienți că totul are un risc. Îl vedem acuma brusc pe ăsta și ni se pare enorm. Dar riscul să luați boala și să aveți o evoluție gravă? Dar riscul să rămâneți fără job (nu dvs, un oarecare) și statul să nu mai poată pompa bani pe modelul Kurzarbeit. Atunci e fiecare cu adevărat pe cont propriu.
   Nu sunt o fanatică a vaccinării ci un susținător cu argumente. Sunt perfect conștientă de riscuri, așa cum și acel medic este. Cine e dispus să aștepte să fie bucuros, înseamnă că mai poate, că nu și-a consumat încă rezervele de răbdare și reziliență. Unii au ajuns la capăt. Din ce in ce mai mulți își pierd răbdarea. Pentru unii nu conteaza numai să trăiască ci contează și cum.
   Iar testarea a nu stiu câte înainte de vaccinare nu face nici un stat, e costisitor și cu prea puține beneficii. Iar control înainte.... fiecare se duce din când în când la.medic și la.o adică poate să-l întrebe, știe fiecare când e răcit, își poate pune un termometru. Ideea e să ne asumăm și noi cate ceva nu să tot cerem, acum nu prea mai are nimeni timp să ne dădăcească ca înainte.
   Totul s-a schimbat cu o viteză incredibilă și dacă nu ne schimbăm și noi, rămânem de căruță, cu aceleași reflexe, deprinderi, mentalități care acum un an erau OK.
   • Like 2
 • Hristos Pilalis, Directorul adjunct al unui mare spital din Atena - Thriasio -, este în stare gravă la 24 ore de la administrarea vaccinului Pfizer/ BioNTech. Soția: "Mă tem că se încearcă să se ascundă faptul că este o reacție adversă la vaccin"
  De ActiveNews / Știri / Publicat: Duminică, 03 ianuarie 2021, 20:20 / Actualizat: Marţi, 05 ianuarie 2021, 21:10 / 5 comentarii

  Articole relaționate
  • De la 1 ianuarie, vaccinații din Rusia primesc un certificat electronic de "imunizare". 800.000 de persoane au fost vaccinate până acum. Putin introduce pașapoarte cu cip din 2022
  • „Cobaii umani”. Ce nu s-a spus despre vaccinul Pfizer COVID-19
  • O asistentă de 41 de ani din Portugalia a murit subit după ce a fost vaccinată împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer - BioNTech Comirnaty. Nu suferise reacții adverse. ULTIMA POSTARE de pe Facebook: M-am vaccinat!
  ACTUALIZARE 5.01.2021: ActiveNews poate să vă informeze că este vorba medicul Hristos Pilalis, în vârstă de 54 de ani, director adjunct al Spitalului Thriasio din Elefsina, din suburbiile Atenei (adresa Google aici), afectat grav după ce a fost injectat în urmă cu o săptămână cu vaccinul Pfizer-BioNTech distribuit și în România.
  Hristos Pilalis, în vârstă de 54 de ani, a făcut vaccinul anti-coronavirus pe 28 decembrie. A doua zi a dezvoltat mari dificultăți de respirație. Medicii l-au considerat un caz suspect și au așteptat rezultatul testului Covid, dar acesta a ieșit negativ, informează News.gr. Dintr-o dată, starea lui s-a înrăutățit brusc și a făcut un tip de pneumonie. A fost intubat și a intrat la Terapie Intensivă. Toate testele ulterioare au ieșit negative.
  Starea de anxietate a personalului spitalului și apropiaților continuă. Medicul infecționist Sotiris Tsiodras, responsabil de campania anti-Covid din Grecia este, de asemenea, implicat personal în acest caz, scrie sursa citată. Ministerul Sănătății sugerează că nu există nici o legătură între vaccin și situația gravă în care se află acum directorul adjunct al Spitalului Thriasio, dar soția sa, intervievată în direct la o emisiune TV, a descris altfel suferința prin care trec: "Nu are Covid-19, nici gripă, nici vreun alt microb, căci i s-au facut toate aceste teste. Un medic infecționist ne-a spus că există posibilitatea de a fi al cincilea om din întreaga Europă care a manifestat un efect advers al vaccinului sub forma unui sindrom sever de reacție imunitară. Mă tem... deoarece compania Pfizer menționează pe situl ei că pentru a se înregistra oficial un efect advers, acesta trebuie să se fi manifestat la mai mult de cinci persoane. De aceea tare mă tem că se încearcă să se ascundă faptul că este o reacție adversă, fiind vorba despre o reacție adversă gravă a vaccinului.", spune soția medicului în discuția cu o foarte cunoscută jurnalistă din Grecia, Tatiana Stefanidou, de la NewsIt.gr.
  "Este teribil de dificil să obții un diagnostic. Indiferent de analiza pe care o fac în orice laborator am fost, la Pasteur, la Spital, în Attica... Covid nu este, dar ceea ce ei văd, să zicem, este o radiografie ca radiografia bolnavilor cu Covid", explică soția sa în intervenția TV redată de Olympia.gr.
  Directorul adjunct era într-o stare fizică foarte bună, nu era fumător și nu lua medicamente. El a suferit o operație la inimă în 2014, dar de atunci nu a mai avut nicio problemă. Video mai jos urmat de știrea inițială, pe care mulți soldăței ai minciunii s-au grăbit să o catalogheze drept fake news. Probabil ar trebui să ne obișnuim de-acum înainte cu ideea că dacă adevărul real e ștampilat drept "fals", "adevărul" oficial este de fapt o mare minciună.
  • Like 1
  • @ Mihai Floarea
   Parerist check icon
   Activenews? really?
   • Like 2
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Păi numai Activenews și Ortodoxia.
   • Like 0
 • De fapt toată agitaţia asta cu "românul care nu vrea să se vaccineze" e o gogoriţă care gâdilă nepermis de mult mândria de AUR a prostovanului. Realitatea e că mai nimeni nu va refuza vaccinul gratuit, Trebuie doar "ajutaţi" să mişte. Nu trebuie întrebaţi ci doar avizaţi că, cine refuză să se vaccineze conform programării, îşi pierde dreptul la gratuitatea vaccinelor (prezente şi viitoare). O fi el romârlanul nostru mândru de propria prostie, dar dacă e pe bani, se schimbă chestia. Şi să nu mă luaţi cu drepturile si corectitudinea căci gratuitatea vaccinului nu e garantată de constituţie.

  Partea proastă e că "the shoe is on the other foot" şi când priveşti din partea ailaltă. Dându-se de ceasul morţii pentru ca, sanchi, să convingă boborul să se vaccineze, comiţiile o tot răsucesc ca să-şi bage-nfaţă acoliţii, rudele, amantele (da, da, au multe...). Sigur că pot găsi o mulţime de motive pentru că nu au deschis site-ul pentru înscrieri, indiferent de categorie. Realitatea e că o înrolare susţinută le-ar strica planurile. Să nu mă luaţi cu Gheo şi Veta care n-au auzit de internet. Avem primari, consilieri si alţi tăietori de frunze peste tot. Într-o săptămână se adună toate datele minim necesare - nume, CNP, boli cronice relevante, zona unde are culcuşul, şi o modalitate de contact (telefonul propriu sau al vecinului, etc). Le introduc pe site şi obţin un nr de înregistrare. După lămurirea bramburelii logistice cu centrele de vaccinare, disponibilitatea vaccinului şi rânduirea priorităţilor, se fac alocările (centru, dată, oră) şi se comunică vaccinabilului.....

  Cine nu se înscrie până la, să zicem, 15 Februarie şi cine nu se prezintă la centru când e programat, pierde dreptul la gratuităţi la vaccinuri - pe veci. Să te ţii îngrămădeală. La o adică, se dă şi-un kil de făină la vaccinare!
  • Like 3
  • @ N Cojocaru
   Asta cu gratuitatea vaccinului și pierderea ulterioară a ei, la români, merge de minune. E 100% garantat, mai ceva ca vaccinul. Iar treaba cu tăiatul frunzelor la câini de către aparatul administrativ este sport național la noi...
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Dl. doctor.

  "Eu cred in acest vaccin..." este religie si nu stiinta. De unde se observa ca ne-am intors in evul mediu. Doua tabere antagoniste cred dar nu stiu. Atunci mai bine cred in Dzeu fiindca e cu siguranta la alt nivel decat omenirea. E creatorul tuturor vazutelor si nevazutelor.

  Ce se intampla azi in lume e absurd....
  Dar nu e prima data in Istorie.
  • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   În religie se crede fără argumente. Aici e vorba de a crede cu.
   • Like 7
  • @ Delia MC
   Corect! În religie se crede cu sufletul. Putem să ne îndreptăm privirile pentru un moment către Pariul lui Pascal. Însă având în vedere că aici vorbim de o chestiune medicală apelăm la argumente logice nu? Și care ar fi logica pro vaccinare dacă furnizorii de vaccinuri sunt exonerați total de către orice fel de răspundere în cazul unor potențiale sincope prezente în cazul celor vaccinați?
   • Like 2
  • @ Daniel Pîslariu
   Delia MC Delia MC check icon
   Unora li se dau argumente mereu și tot nu cred...
   Noi am vrea să ne despăgubească oricine de orice. Dar dacă vă îmbolnăviți și Doamne ferește, atunci cine?
   Destul de bine prezentat:

   https://alephnews.ro/sanatate/
   coronavirus-cine-isi-asuma-resposabilitatea-in-caz-de-efecte-nedorite-in-urma-vaccinarii/
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Dragos check icon
   O alegere nefericită a verbului. Dacă nu îl scoatem din context, observăm că medicul s-a referit la -cred- în sensul de -am încredere- (în procesul/metoda științifică). -a crede- nu este folosit aici în sensul unei credințe oarbe. Ar fi absurd să pretindem asta la interpretarea textului de la un cadru medical calificat care cu siguranță are cunoștințele bio-chimice necesare pentru a pricepe (mai mult decât majoritatea dintre noi) cum a fost dezvoltat și cum funcționează acest vaccin.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Nu e vorba de o credinta oarba, sigur ca omul s-a documentat si ca profesionist in doemniu intelege mai bine textele medicale decat noi astia care abia am facut niste ore de anatomie si fiziologie in scoala (bune si alea, pentru cine a aavut bunavointa sa invete ceva, bunavointa care pare sa nu mai existe in ziua de azi). Asa ca nu e religie. Daca spunea: am citit X pagini din y si z publicatii de profil si cred ca vaccinul este OK era poate prea lung ca titlu.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Religia s-a nascut din nesiguranta. Fiindca mintea umana nu poate cuprinde si intelege toate situatiile si provocarile existentei isi construieste o speranta.

   Pana la un un punct e stiinta, evenimente reproductibile, deci cunoscute, iar dincolo e necunoscut, deci frica sau speranta.

   Ma irita la culme ingamfarea si aroganta celor ce propaga cu vehementa vaccinarea fara sa accepte ca oamenii au dreptul sa ezite, sa puna la indoiala desavarsirea creatiei umane ce culmineaza azi cu un vaccin.

   De fapt creerea acestui vaccin si mai ales ridicarea lui in slavi este o manifestare diperata de a rezolva o situatie ce produce nesiguranta.

   Oamenii de stiinta prezinta niste rezultate departe de a fi temeinic argumentate. Cu lipsuri. Cu intrebari. Sunt efectele unei injectii ce nu se pot definite ca apartinand unui vaccin dar ni se vinde injectia ca vaccin fiindca cuvantul in sine e de incredere si are impact pozitiv.

   Este o omologare in procedura de urgenta si provizorie. Lucrurile pot lua oricand o intorsatura negativa. Se vaccineaza si se face testare in aceleasi timp cu persoanele vaccinate. Nu e nimic grandios in aceasta ci doar disperare.

   • Like 0
  • @ Delia MC
   Off...ați sărit imediat la gălușcă și nici nu am scos-o bine din tavă... dvs. înțelegeți sincopa enormă prezentată de băieții care aruncă vaccinul pe piață? Unde Doamne iartă-mă ați mai întâlnit să vi pe piață cu o chestiune de o asemenea anvergură precum a acestui vaccin fără să prezinți consumatorilor (că până la urmă asta suntem) o minimală garanție. Ori dacă pune problema cum o puneți dvs. adică ori vaccin ori Sf. Petru vin în întâmpinare cu o altă întrebare: îmi/ne puteți spune care este rata de mortalitate a acestui virus (aveți în vedere că marea majoritate a celor trecuți la cele veșnice sufereau de comorbidități)? Vedeți unde bat?

   Și ca să nu las nimic în farfurie vă pun concluzia articolului trimis de dvs. (care oricum o o bâjbâială) care spune așa: „Nivelul de expunere al acestor laboratoare în cursa vaccinurilor și riscurile asumate în ceea ce privește reputația și credibilitatea pe scena internațională sunt fără precedent. Dar acesta este un risc colectiv. În cazul unor probleme serioase, INDIFERENT DE CINE PLĂTEȘTE, toți factorii interesați, laboratoarele, agențiile de sănătate și UE VOR FI RESPONSABILI ÎN OCHII OPINIEI PUBLICE vor fi responsabili în ochii opiniei publice ” - de unde trag 2 concluzii banale:
   1. INDIFERENT DE CINE PLĂTEȘTE - nu se știe cine plătește și eu aș mai adăuga -dacă plătește- (personal mă interesează ce se întâmplă în România)
   2. ...VOR FI RESPONSABILI ÎN OCHII OPINIEI PUBLICE - asta nu încălzește cu nimic omul de rând în cazul în care acesta sau un membru al familiei capătă o afecțiunea nedorită în urma vaccinării.
   Prin urmare... așa cum afirmați și dvs. -mai documentați-vă!
   • Like 0
  • @ Daniel Pîslariu
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă eu sar la gălușcă vă deranjează cu ceva? Eu risc să mă frig, nu dvs. Cum a sărit și medicul din articol.
   M-am documentat, am dat doar acest articol în limba română deși toate articolele serioase spun același lucru.
   Atacul furibund asupra vaccinului de unde o veni? Din partea cuiva care ne vrea binele? Mă faceți să râd.
   Și in sfârșit dar nu în cele din urmă, se vor vaccina destui până să vă vină rândul. Dacă îl veți vrea. Așa că ar trebui să mulțumiți "cobailor" voluntari, cum vă place să-i numiți.
   Depinde numai câți cobai vă vor mulțumi. Dacă vreți verificare pe termen mediu, vreo 5 ani iar apoi nu vă ajunge și vreți 20, înseamnă nu că aveți dubii ci sunteți contra de-a pururi.
   Știu unde bateți. Că 1% e o nimica toată. Păi depinde. Dacă aceia umplu secțiile ATI și îngreunează accesul celorlalți la asistența medicală e o mare problemă. A, și dacă acum vine aia cu cifrele falsificate, ori că mor doar moșii și ăi bolnavi, vă rog să aveți milă. Am explicat de n ori.
   Parcă unii plângeau că se duce naibii economia, nu? Acum când este vaccin și deci șansa la normalitate nu mai plâng? Complicat. Cum o dai nu-i bine. Tare mă tem că în mare parte sunt aceiași care plângeau economia cu lacrimi de crocodil, nu le place nici vaccinul dar în realitate nu prea au soluții. Nu-ți place ceva, ai altceva de pus în loc. Aș fi curioasă ce ați propune dvs.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   credinta poate fi confirmata de realitate prin teste de anticorpi si faptul ca dr va ingriji pacienti covid fara masca/echipamente speciale. Personal cred ca toate cadrele medicale ar trebui primele vaccinate, apoi testele de sange, si apoi restul populatiei.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Stați o secundă că dă cu virgulă... unu la mână ați omis (sau nu vreți ori nu știți și este de înțeles) să spuneți sau să clarificați (cu argumente d-astea logice, nu precum religia) cine își va asuma eventualele efecte adverse ale vaccinului. Faptul că o aruncați pe aia că v-ați documentat și că unii cântă la fel asta nu rezolva nimic. Mai mult, dacă toate articolele și sursele de informare ale dvs. sunt aidoma celui din linkul atașat de dvs. lucrurile sunt clare - o bâjbâială totală (dacă vreți punctul meu de vedere la acest nivel sunt de părere că această campanie românească de vaccinare este un eșec total-în loc să facă lumea să înțeleagă și să se apropie de vaccinare s-a obținut un efect advers). Atacul furibund asupra vaccinului este o descriere pe care dvs. o dați. Eu personal caut explicații (un pic mai multe) care nu vin fiindcă nu le oferă nimeni. Faptul că dvs. vedeți aceste întrebări din parte unor oameni care caută puțină lumină în toată această vâltoare pandemică ca acte furibunde este problema dvs. Eu unul sunt chiar calm. Prin urmare nu știu cui aparține furia...
   Doi la mână nu îmi place când cineva îmi pune cuvinte în gură ...dar bine, la fel ca în cazul actului de furie văd că tot dvs. înțelegeți ce vreți și cum că eu i-aș vedea pe cei ce se vaccinează ca fiind cobai (așa vreți să faceți să se creadă, căci dacă nu este așa, de ce ai mai folosit termenul de cobai?). Nicidecum! Este alegerea fiecăruia dacă vrea sau nu să se vaccineze, dar deh! Ce să faci când ești cu furia pe instalație, nu mai procesezi în parametrii optimi. Contra vaccinului nu sunt, mai ales dacă este unul cum să spun...cinstit, deși poate nu chiar acesta ar fi termenul. Însă aici ați bunghit-o bine, sunt cu dubii (mari) în privința acestui vaccin (una este să fi sceptic și alta anti-vaccinare).
   Economia se duce în hău (mai ales cea românească) cu sau fără vaccin ori lacrimi, fie ele și de crocodil sceptic. Stați să treacă și acest an și poate chiar și 2022 și vom vedea cine lăcrimează mai tare. Cei care au făcut vaccinul sau cei fără, răspunsul: ne vom smiorcăi cu toții. Chiar dacă acum este acest vaccin pe piață vă asigur că de abia acum începe lumea să jelească economia. Vedeți ce măsuri au fost luate de actualul guvern pentru resuscitarea economiei (iar ăsta este doar începutul). Poate că și economiei i-ar prinde bine un vaccin, însă unul pe bune.
   • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Parerist check icon
   Pai cam asta se face peste tot.
   • Like 1
  • @ Daniel Pîslariu
   Parerist check icon
   Iar pe cei imbolnaviti de cei care refuza vaccinarea cine si-i asuma? Doar intreb. Sau asta e un "act of God", ca sa o dau pe romgleza? Sau o intrebare ipotetica, daca Physer (firma ipotetica care nu exista) au un vaccin gata insa NU vor sa il puna la dispozitie, de teama nebunilor, si lasa pandemia sa continue, oamenii sa moara si economia sa se duca la vale ca sa nu isi asume riscuri.... ar trebui sau nu sa fie trasi la raspundere?
   Nu stiu unde mergeti la medic, insa in general pentru orice interventie medicala exista riscuri, si in general semnati un disclaimer. Eu de exemplu am semnat unul pentru o banala extractie a unei masele de minte... dupa ce mi s-a explicat un pomelnic de riscuri de mi s-a zbarlit parul. Insa una e sa accepti un risc cand te doare ceva, si alta e sa-l accepti cand esti sanatos, chiar daca statistic e unul mult mai redus.
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Exista o singura tabara care stie, si asta e cea a expertilor veritabili care cu asta se ocupa. Noi toti ailalti credem cate ceva.
   Tu poti sa alegi sa crezi intr-o jurnalista sa o vanzatoare de patrunjel, eu pot sa aleg sa cred in expertiza. Ambele sunt acte de credinta pana la urma.
   Ti-am mai scris si in alta parte. Incearca sa-ti imaginezi ca vine "publicul larg", eu, vanzatoarea de pantrunjel sau jurnalista semianalfabeta si incep sa puna la indoiala expertiza TA, in orice domeniu ar fi ea. Te-ar acuza (ca asa le-a venit lor pe chelie) fie ca esti incompetent si prost de dai in gropi, fie ca esti corupt si minti de ingheata apele pentru profit si bani (si poate ca esti platit de Soros).
   Cum ti-ar pica? Daca vii si-mi spui ca le-ai explica cu argumente ca se inseala si le-ai si convinge, inseamna fie ca esti naiv,. Daca esti expert intr-un domeniu specializat nu ar intelege nici macar jumatate din termenii pe care ii folosesti. Ba mai mult cu cat ai incerca sa le dai mai multe detalii cu atat ar fi mai convinse ca incerci sa le duci de nas cu teorii absconse cand realitatea e mult mai simpla (si evident la nivelul lor de intelegere)
   • Like 1
 • domnul doctor, aveti test de anticorpi sa ne aratati ca vi s-a activat vaccinul?
  ( eu sunt patita -la testele de anticorpi la hep B si tuberculoza - zero).
  • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   Delia MC Delia MC check icon
   Poate după 2 săptămâni. Acum e prematur.
   Se activează cam la 90%, persoane sănătoase imunocompetente.
   • Like 3
 • Dorin check icon
  Vă felicit.Atitudine de om responsabil și normal la cap.
  • Like 8


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult