Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Macron ne roagă să fim miloși cu criminalii și să nu îl umilim pe Putin. Dacă Putin ar vrea o bucățică din Franța, ca să nu se simtă umilit!?

Macron și Putin

Foto: Getty Images

Domnul Macron ne roagă să fim miloși cu semănătorii morții pe pământ, cu ucigașii de țări și de destine și să nu îl umilim pe Putin!

Domnul președinte Macron, eu zic că nu este destul să nu îl umilim pe Putin, ci trebuie făcut mai mult pentru el. Să îi plătim și niște ședințe la psiholog, că o fi bietul de el traumatizat de câtă distrugere și moarte a semănat în lume și dacă rămâne, săracul de el, cu traume pe viață, atât cât o mai avea de trăit!? Cum să sufere, să aibă coșmaruri, să nu se odihnească bine noaptea că a ucis ca un crocodil sau ca un rechin, adică fără niciun pic de emoție!?

Eu știu că a vrut să îi iasă cu Ucraina o spirală a morții, așa cum fac crocodilii, după ce înșfacă victima între fălci și încep a se roti pentru a o rupe în bucăți, dar nu i-a ieșit. Ucraina nu a vrut să fie victima unei spirale a morții... S-a agățat de gâtul fiarei și se apără pe viață și pe moarte.

Acum Putin nu se odihnește bine pentru că visul lui, de a cuceri Ucraina în trei zile, cu măreața armată roșie a devenit coșmarul vieții lui. Trei zile plus o victorie măreață din vis au devenit o sută de zile de apărare feroce a ucrainenilor ce nu vor să fie ruși! Asta e! Află și el - țarul de la Kremlin - că dragoste cu de-a forța nu se poate cu țările vecine.

Pentru toate astea trebuie dus la psiholog și neumilit - în viziunea lui Macron - că Doamne ferește! țarul Putin poate rămâne impotent după asemenea traumă, că el a vrut Ucraina, dar Ucraina l-a refuzat.

...

Tot ce am scris mai sus e o glumă! Nimeni nu îl umilește pe Putin! S-a umilit și se umilește singur când zgâlțâie lumea din temelii hotărând că vrea o țară și o invadează.

Nu am milă față de călăi, domnul Macron! Nu am milă față de ucigași și violatori! Nu am milă față de cei ce distrug orașe, țări! Dacă e să fie umilință, atunci să fie după faptele lui!

Și totuși, o întrebare: Dacă Putin ar vrea o bucățică din Franța, ca să nu se simtă umilit!? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Doamnă Aldea, vă apreciez articolele însă aici ați lăsat exclusiv corasonul să vorbească. Nu zic, are și corasonul funcțiile lui, vitale încă, dar când e vorba de război vorbește fie arta militară fie diplomația și în ambele cazuri logica.

  Iată ce a zis de fapt Macron: „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice", Macron joacă aici rolul "polițistului bun", al negociatorului care menține o cale de comunicare cu psihopatul periculos și furios care a luat ostatici și urlă că îi împușcă pe toți. Iar ostatic e practic tot globul. Atâta vreme cât încă se discută mai e o speranță. Când nu s-ar mai comunica ar fi mare bai. Cel mai mare.

  Greșiți când spuneți că Putin se umilește. Ba chiar deloc. De părerea noastră îl doare fix in pix ba chiar se simte bine în postura de tartorul și derbedeul planetei amenințând în dreapta și-n stânga avându-ne pe toți la cheremul lui.

  Aparent ce spune Macron nu are logică. Dar ce vrea de fapt Macron e să detensioneze furia lui Putin mereu crescândă, furie de animal bolnav și rănit. Problema e că Putin are bomba. Poate într-un moment de nebunie, când i s-ar părea că nu mai are nimic de pierdut, ar fi în stare să apese pe buton ( sociopații ca el sunt mega-egoiști). Să nu uităm, pe Putin îl doare în pix de toți înafară de imaginea lui în fața poporului rus. Pentru un megaloman ca el doar asta contează. Poporul rus pentru el e oglinda în care pisoiul se vede tigru și cam atât.

  Și să vedem ce face Macron în realitate: trimite arme ucrainenilor și a pus presiune pe fabricanții de arme să-i dea bice.

  Așa că, doamnă, noi putem să interpretăm cum vrem însă mă bucur grozav că acești politicieni au o mare doză de diplomație fiind capabili să se despartă o vreme de corason.
  • Like 0
 • Dacă Franța, cu mici excepții (Corsica și chiar Alsacia) este un stat unitar nu același lucru se poate spune despre Ucraina. În Ucraina trăiesc peste 8 milioane de ruși (la o populație de 44 de milioane). I-a întrebat cineva pe ăștia dacă vor să facă parte din Ucraina sau Rusia? S-ar mai putea discuta și despre drepturile istorice dar nici la acest capitol Ucraian nu are vreun atu. Normal era ca în 1991 la destrămarea URSS cele două țări să se așeze la masa negocierilor și să-și delimiteze teritoriile, pe baze etnice și ale dreptului istoric. Dar n-a avut cine. Ar fi ideal ca acest proces să se întâmple până la urmă. Pentru că orice altă soluție bazată exclusiv pe forță va fi doar provizorie...
  • Like 0
  • @ Adrian Ionascu
   Pana acum pe cei 8 milioane nu i-a deranjat sa traiasca in Ucraina. Erau liberi sa plece pana acum daca pofteau. Chestia e ca Ucraina chiar s-a zbatut si inca se mai zbate sa fie tara democrata. E, uite ca prin democratie s-a decis ca parcursul Ucrainei sa fie catre vest, nu catre partea dorsala a lui Putin. Cand democratic se ia o decizie care nu-ti convine, reactia normala e sa pornesti un razboi civil? Caci acei cetateni pro-rusi, alimentati probabil de FSB cam asta au facut din 2014 incoace.
   • Like 0
 • dan check icon
  Domnul Macron se simte foarte important vorbind cu Putin , la fel de important ca Erdogan sau Maduro , cred ii place sa se vada la TV cum este aratat ca un om apasat de reponsabilitatile globale si cum le rezolva el pe toate.
  Saracul clovn nu isi da seama ca e ridicol.
  • Like 1
 • profun check icon
  Eu cred că Macron are dreptate în acest caz.

  Oricine se poate prezenta din…. vorbe și emoțional, și patetic, și curajos, și neîndurător deși, cumva, cocteilul respectiv de sentimente ar fi necredibil (spre caraghios). Macron ține probabil la Putin mai puțin decât dna. Aldea dar, de la înălțimea de politician, trebuie să fie pragmatic.

  Nici pe un șobolan turbat nu este indicat să-l înghesui într-un colț, lăsându-i doar opțiunea de a-ți sări la gât. Și chiar dacă cineva ar fi destul de nebun să încerce asta, nu pot crede că și-ar antrena (să zicem) și copii într-o asemenea aventură.

  Din păcate, în acest moment, Putin (și implicit, Rusia) constituie un pericol pe care nu este indicat, cred eu, să îl mai inflamăm suplimentar. Soluția ar trebui să fie căutată în negocieri.

  „Să piară lumea dar, să se facă dreptate” poate fi un dicton foarte expresiv, dar cu toate acestea, cine-ar vrea să fie urmat... ad litteram!?
  • Like 4
  • @ profun
   Iar te bagi în seamă cu putinisme ? Pașol na turbinca !
   • Like 0
  • @ profun
   Asta cu impaciuitul lui Putin a tot incercat-o vestul in ultimii ani. Si rezultatul a fost ca Putin a devenit din ce in mai nesimtit. A, si sa nu uitam ca minte cu nerusinare, pe fata. Cum sa negociezi cu un asemenea om? Clar nu poti sa-l ataci militar, dar izolarea e exact ceea ce merita. Putin trebuie umilit. Rusia e umilita deja, de Putin.
   • Like 0
 • ...păi, i-o întreține pe Le Pen! Ca să nu mai vorbim de Vestele galbene...
  • Like 0
 • Vă mulţumesc pentru articol, concis şi plin de simţire ! Mă bucur când văd că mai există oameni normali, care gândesc corect şi au şi puterea de a exprima ceea ce gândesc.
  • Like 0
 • Ro Nina Ro Nina check icon
  E simplu. Da, ar da o bucata din Franta "lui", ca sa stie ca se afla sub aripa marelui lui protector. Dar asta nu arata ca are dreptate, ci ca n-ar trebui sa fie nici presedinte la scara de bloc. Si ca empatia lui fata de cei batjocoriti, torturati, ucisi este zero. Bravo!
  • Like 0
 • Foarte pertinentă întrebarea, dacă Putin ar invada Franța tot așa ar gândi să nu umilim criminalul?
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult