Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Magia mesei de Crăciun, în funcție de buget. Cât de scumpe sunt alimentele pe care românii le cumpără înainte de sărbători

shopping decembrie - Credit: María José López / ContactoPhoto / Profimedia

foto: María José López / ContactoPhoto / Profimedia

Perioada de dinaintea Crăciunului aduce, pe lângă emoția specifică, și stresul generat de bugetul pentru masa festivă, iar anul acesta este unul aparte, deoarece unele alimente folosite pentru preparatele tradiționale sunt mai scumpe, în vreme ce altele înregistrează ușoare scăderi de preț.

Untul, lămâile și cacaua au înregistrat anul acesta variații puternice de preț, la care consumatorii sunt atenți în perioada de dinaintea Crăciunului. Pe de altă parte, vestea bună este că alte ingrediente importante pentru masa de Crăciun au devenit mai ieftine față de anii precedenți. Cu alte cuvinte, românii nu trebuie să plătească pentru masa de sărbători cu mult peste suma din 2023.

Anul acesta a fost marcat de turbulențe pe piețele de mărfuri. Multe au înregistrat scumpiri, provocând îngrijorare în rândul consumatorilor. În medie, indicele prețurilor de consum în luna noiembrie 2024, care prezintă doar situația în cazul produsele alimentare, au crescut cu 5,11%, față de aceeași lună a anului trecut. Extremele au fost vizibile în special în privința produselor precum cacao, fructe proaspete sau citrice. Cu toate acestea, alte materii prime au devenit mai ieftine.

Pe lângă variațiile de preț ale principalelor materii prime menționate mai sus, portofelele vor fi afectate și de majorările înregistrate la alte alimente folosite în mod tradițional la prepararea mâncărurilor sau a prăjiturilor de Crăciun.

Cea mai semnificativă creștere a prețurilor față de anul trecut a fost observată la margarină, o posibilă explicație fiind postul de Crăciun. Prețul acestui aliment a crescut cu 15,84% în noiembrie 2024.

Carnea de porc, un element vedetă al mesei de Crăciun, a înregistrat o scumpire cu 2,74%. De asemenea, băuturile alcoolice populare precum vinul, țuica sau berea au cunoscut și ele majorări. La polul opus, alimente precum zahărul, untul, făina sau cartofii s-au ieftinit.

De menționat este faptul că nu este atât de favorabilă evoluția prețurilor produselor de panificație, segment care va fi, probabil, și mai scump din cauza prețurilor ridicate la lapte, pudra de cacao, margarină sau fructe.

Pe de altă parte, cel mai mult a scăzut prețul zahărului și cel al făinii. Ouăle au rămas aproape la aceleași nivel, avansând timid cu 0,44%. Astfel, prețul mediu al ouălor în primele două săptămâni ale lunii decembrie a fost de 1,87 EUR pentru 10 ouă.

Mâncarea este mai scumpă decât în orice stat din UE

Statisticile oficiale ale Eurostat, care compară coșurile de alimente în țările din Zona Euro și OCDE, arată că în noiembrie 2024, România a înregistrat cel mai ridicat nivel al indicelui armonizat al prețurilor de consum.

Pot exista multe motive pentru această situație, dar cel mai evident sunt taxele adăugate. Concret, dacă ne uităm la TVA, în România valoarea era de 9% pentru anumite produse alimentare și chiar 19% pentru cele care conțin zahăr. Pentru comparație, în Polonia TVA este de 5% pentru alimente.

Problemele legate de deficitul bugetar „obligă” la soluții: fie reducerea cheltuielilor guvernamentale actuale, fie impulsionarea veniturilor care se poate realiza prin majorarea anumitor taxe și impozite (plan ce pare a fi la îndemână).

Nu trebuie ignorat faptul că, în cazul produselor alimentare, prețurile vor continua să fie afectate și de condițiile meteorologice. Putem menționa aici efectul climatic La Niña, care poate avea un impact pozitiv asupra unor produse precum cafeaua, uleiul de măsline sau cacaua, deoarece aduce vreme umedă în regiuni cu probleme. Pe de altă parte, este probabil să provoace probleme pentru grâu.

Zahărul îndulcește echilibrul de Crăciun

Dacă anul trecut prețul zahărului a crescut, anul acesta vorbim despre o ieftinire. Cu alte cuvinte, românii vor plăti cu aproape 6% mai puțin pentru zahăr. Acest lucru se datorează mișcărilor de pe piețele bursiere internaționale cauzate de fluctuațiile meteorologice și de efectele climatice.

În anul precedent, prețurile zahărului tranzacționate pe burse au atins maximele ultimilor 10 ani. Acest lucru s-a datorat unei producții mai slabe în India sau Thailanda, cauzată de El Niño.

Cu toate acestea, asistăm acum la o evoluție ușor pozitivă. Aceasta se datorează, de exemplu, restricțiilor privind utilizarea trestiei de zahăr pentru producția de etanol în India sau vremii ploioase din zonele cu probleme de anul trecut.

Estimările de producție pentru sezonul următor în aceste țări sunt, de asemenea, în creștere. Sunt observate îmbunătățiri în Brazilia, care preconizează o creștere a producției.

Ca urmare, prețurile zahărului la bursă sunt cu aproximativ 20% mai mici decât anul trecut.

Anul trecut, prețurile la cacao s-au dublat pe bursă din cauza vremii nefavorabile din Africa central-vestică, de unde provine până la 70% din producția mondială.

Scăderea estimată a fost de până la 15%. Producția mai scăzută, combinată cu o cerere puternică, a susținut creșteri suplimentare ale prețurilor: acestea s-au dublat din nou în 2024 până în aprilie, când au atins maxime istorice. Aceste vârfuri au fost din nou depășite în luna decembrie, înainte de perioada festivă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon  BT Business Talks - Corina Cojocaru, CEO BT Pensii

Într-un nou episod din BT Business Talks, podcastul economic și financiar al Băncii Transilvania, am stat de vorbă cu Corina Cojocaru, CEO BT Pensii, despre sustenabilitatea sistemului public, importanța pilonului III și deciziile care ne pot defini calitatea vieții… peste zeci de ani.

Citește mai mult