Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
„Nu vom lua măsuri de austeritate, din contră”, a promis luni seara, de la tribuna Parlamentului, Marcel Ciolacu, proaspăt uns premier pentru un nou mandat. În ciuda acestei promisiuni, noul guvern are pe masă, ca prim act de adoptat, o ordonanță a austerității. Numită eufemistic „ordonanță-trenuleț”, ea va îngheța creșterea, de la 1 ianuarie, a salariilor și a pensiilor în anul 2025.
Întrebată de această măsură, ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, cea care în mod obsesiv a dat asigurări pe tot parcursul acestui an că sunt bani de pensii și salarii, a răspuns: „Cu privire la decizia politică pentru 2025, aici trebuie să ţinem cont şi de viziunea întregii coaliţii, dar şi de posibilităţile României pentru 2025. Sunt convinsă că foarte curând, pe baza datelor pe care ni le va pune la dispoziţie Ministerul Finanţelor, decizia va fi comunicată oficial de noul guvern al României”.
Conform Ordonanței austerității, veniturile salariale vor rămâne la nivelul din luna decembrie 2024, până la adoptarea cadrului fiscal și orice proces de angajare va fi suspendat. Ca să acopere deficitul bugetar, ajuns la un nivel istoric, ordonanța austerității prevede că salariile bugetarilor vor fi înghețate până la adoptarea Legii plafoanelor, iar sporurile vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, pe tot parcursul anului viitor.
(1) Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (1), ale art. 12 alin. (2) și ale art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, majorările salariale de care beneficiază personalul salarizat potrivit prevederilor acestei legi se stabilesc prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025.
(2) Până la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025, pentru personalul salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară, precum și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”, se arată în document.
De asemenea, tichetele de vacanță nu se vor mai acorda în 2025 și numai tichetele de creșă rămân în vigoare.
(1) În anul 2025, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.
În anul 2025, după cum ne arată ordonanța, angajările în sistemul bugetar sunt înghețate. Sunt exceptate posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, precum și cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum.
În textul Ordonanței găsim și motivarea acestor măsuri: „situația prezentată întrunește premisele unei situații urgente și extraordinare, care impune adoptarea de măsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ potrivit, neadoptarea acestor măsuri, cu celeritate, putând avea consecințe negative, în sensul că ar genera atât un impact suplimenta asupra deficitului bugetului general consolidat, cât și întârzieri în adoptarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2025”.
Potrivit lui Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, această ordonanță-trenuleț va trebui să fie adoptată până cel târziu pe 30 decembrie.
„Situația bugetară este cunoscută pentru toată lumea, știm care e prognoza pentru deficit, știm cu ce s-a dus domnul Boloș la Comisia Europeană pentru a discuta un plan fiscal pe 7 ani”, a mai explicat acesta.
De altfel, în discursul de luni seara, premierul Marcel Ciolacu a avut un atac nemaintâlnit la „bugetarul care plimbă dosare” și „ia sporuri și multe zile de concediu pe an”, precum și la funcționarul de la stat „care se angajează pe pile, ca-n comunism”. Ciolacu a anunțat schimbări în legislația funcționarilor publici, precum și o nouă lege a salarizării, care să stopeze practica sporurilor mai mari decât salariul de bază.
Marcel Ciolacu nu a spus nimic despre înghețarea creșterii de pensii pe care o va opera de la 1 ianuarie 2025, dar a preîntâmpinat eventuale proteste anunând că „pensiile mici și medii vor crește” anul viitor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.