Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mai multor jurnaliști străini le-au fost retrase acreditările de către Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, după ce au făcut reportaje „fără autorizație” în Hersonul eliberat

Herson - free

Foto Credit: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a retras acreditarile mai multor jurnaliști din mass-media străină după ce aceștia au realizat reportaje „fără autorizație” în Hersonul eliberat.

-„Recent, unii reprezentanți ai presei, ignorând interdicțiile și avertismentele existente, fără acordul comandanților relevanți și al serviciilor de relații publice ale unităților militare, au desfășurat activități de informare în orașul Herson, chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare. Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a cerințelor ordinului comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei nr. 73 din 03.03.2022, precum și a ordinelor relevante ale comandamentului militar”, potrivit unui comunicat postat duminică pe facebook de biroul de presă al Forțelor Armate din Ucraina. 

- În postare nu s-a precizat căror jurnaliști le-au fost revocate acreditările de presă, însă potrivit surselor Detector Media și Ukrainska Pravda, cel puțin șase jurnaliști, inclusiv de la CNN și Sky News, au fost lăsați fără acreditări. Pe lângă ei, și-au pierdut dreptul de a relata și echipele de filmare ucrainene de la serviciile de radiodifuziune Suspilne și Hromadske, care au fost printre primele ce au surprins imagini în orașul Herson după eliberare.

- Natalia Humeniuk, șefa Centrului de presă comun al Forțelor de Apărare din Sud, a confirmat informația. „Faptul că unii jurnalişti au ajuns acolo este la fel ca situația în care oamenii traversează strada la roşu: toată lumea ştie că acest lucru nu se poate face, este interzis oficial, dar totuşi traversează. Așa a fost aici. Oamenii au ajuns acolo, am aflat despre asta după ce s-a întâmplat și ne ocupăm de fiecare situație separat. Transmitem informații Departamentului de Relații Publice al Forțelor Armate ale Ucrainei cu privire la privarea acestor persoane de acreditare. Acum am informații despre anularea acreditărilor echipelor Sky News și CNN. Există și informații despre o publicație italiană care a fost și ea acolo”, a spus Humeniuk.

OPINIE: Nu cred că măsura este bună. De ce? Pentru că în acest moment ucrainenii rezistă în fața rușilor datorită ajutorului oferit de Occident. Acest ajutor este oferit tocmai pentru că societățile din Vest au rămas atente la conflict prin prisma mass-media și pun presiune pe decidenții lor politici ca să nu lase Ucraina în mâna lui Putin. Date fiind crizele din ce în ce mai mari din Occident, Vestul o să ajute Ucraina atât timp cât societățile occidentale vor pune presiune pe proprii decidenți. Iar oamenii creează această presiune din ceea ce văd la TV sau citesc în online. Dacă nu le mai oferi occidentalilor acces la imagini și emoție în legătură cu acest război [transmis în direct] dispare încrederea în misiunea de combatere a războiului. Ucrainienii, prin faptul că pedepsesc marile instituții internaționale de presă pentru faptul că au transmis în direct emoția momentului eliberării orașului Herson, nu fac decât să se saboteze singuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • e o poveste mai veche cu reporteri care au facut reportaje, cu fotografii, despre opozitia dintr-o tara sud-americana; cu pozele alea "in mana", securitatea de acolo i-a luat si, presupun, impuscat
    e razboi, sunt alte reguli, doar prost sa fii...
    • Like 1
  • Nume check icon
    Opinie la opinie. Ca sa pastram emotia si suspansul eu propun sa transformam acest razboi intr-un reality show, nu ca nu a fost neaparat deja transformat de media tabloida fosta "quality". Eu propun chiar sa avem vreo zeci de cameramani ca sa-l urmareasca permanent si in direct pe Zelenski oriunde merge, ce decizii ia in razboi, ce discutii poarta cu liderii europeni pentru a satisface nevoia de trafic a ziarelor, scuze am gresit, de transparenta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult