Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mai vrem democrație? Atunci instituțiile statului român să înceapă să-și facă datoria!

J.D. Vance SUA

N-o să mă manifest cu prea multă revoltă că J.D. Vance a zis că dacă o democrație poate fi clătinată de câteva sute de mii de dolari, atunci nu prea era o democrație puternică. De ce? Pentru că, de fapt, prin declarația asta, Vance admite că Rusia ne-a influențat alegerile. Și pentru că, pe fond, are dreptate: cum a ajuns un necunoscut preferatul populației României, fără ca nimeni să fi prins de veste? Nici șeful Guvernului, nici Președintele, ei fiind informați direct de servicii. De ce n-a acționat niciunul? 

Și de aici ar începe marile întrebări. Avem instituțiile atât de slabe? Ce-a făcut SIE în zilele acelea, în afară de a-și plimba șeful cu avion privat pe la Formula 1? De ce a plecat Vlase din țară exact când în România se lua o decizie fără precedent, și anume anularea unor alegeri prezidențiale?

Realitatea pe care noi n-o putem contesta, chiar dacă nu ne place actuala administrație americană, e că avem instituțiile foarte slabe. Asta e clar, nu? Avem o justiție de toată jena. Că și asta e clar, nu? Laura Vicol s-a întors la gențile ei de ziua îndrăgostiților, practic, după ce a stat câteva nopți în arest, cel mai probabil în condiții foarte decente, demne de un fost șef al comisiei juridice din Camera Deputaților care a beneficiat de banii unor oameni care credeau că-și cumpără apartamente, dar cumpărau iluzii pe multe sute de mii de euro. Bani din care Laura Vicol își cumpăra genți și bijuterii. 

Iar CCR e instrumentul prin care PSD își rezolvă problemele. Nu de azi, nu din decembrie. De mai mult timp.

Și atunci unde greșește Vance? Că nu greșește. Pune problema într-un mod cât se poate de limpede, ca să fie pentru statul român un fel de duș rece.

Vrem democrație? Atunci instituțiile să înceapă să își facă treaba! Să cadă capetele care au greșit. Să se lămurească statutul lui Georgescu de “coleg” al celor de la SIE! Și să vedem ce parte din SIE a clocit povestea asta. Să vedem arestări pentru propagarea ideilor de tip legionar! Să vedem oameni luați de acasă pentru că amenință și sunt agresivi folosind motivații ce țin de rasă, religie și orientare sexuală. Să vedem judecători care chiar dau pedepse pentru încălcarea legilor!

Și atunci da! Vom putea să fim supărați pe unul ca Vance că zice adevărul: nu avem o democrație solidă de mulți ani, din simplul motiv că de mulți ani nu mai avem stat de drept. Și atunci alegerile libere fără stat de drept nu prea sunt libere. Eu mă bucur că a zis asta Vance și sper să auzim zilele astea niște noi știri. Cu descinderi, cu arestări, cu demiteri. Să vedem că statul e puternic și că nu ia decizii în funcție de ce oameni manipulați ar putea enerva, trimițându-i în stradă din nou. Statul ar trebui să aibă mijloace și resurse ca să facă față unei astfel de distracții. Dacă e un stat în sensul real al termenului. Să vedem că vorbim despre un stat care ia decizii nu în funcție de prețul plătit pentru erorile comise până acum. Ci în funcție de lege.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "[...] instituțiile statului român să înceapă să-și facă datoria". Și cine să le ceară asta? Ciolacu? PSDNL-ul care a intrat cu oiștea-n gard? Unui organism plin de metastaze nu poți să-i ceri mare lucru. Îl trimiți la chimio și radio terapie, vezi cum poți să-l salvezi, amputezi ce e putred deja, pui proteze, faci transfuzii și perfuzii la greu și abia pe urmă poți avea speranța că ar putea să mai facă ceva...
    Deocamdată pacientul e lăsat în plata Domnului, exact ca înainte de alegeri. I s-a dat doar o aspirină (un Bolojan) după care a fost uitat undeva, într-o sală de așteptare.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      După atâtea tratamente nu cred că respectivul organism mai e apt să facă ceva în afară de a "trăi". În cazul mentinat "eutanasierea" ar fi mai potrivită,. Pentru toți.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Eu cred mai degrabă în mitul păsării Phoenix. Lipsește doar voința de a renaște din propria cenușă. Metafora mea se referea la toate autoritățile statului care nu-și fac treaba. E necesară o resurecție și nu oricum, ci rapid realizată, să vedem cu toții că se mișcă ceva până la alegeri..
      • Like 0
  • In România post decembrista nu a fost niciodată democrație.

    Romania este o autocrație/cleptocratie/oligarhie.

    Când majoritatea va accepta lucrul asta - ca de știut e știut- atunci vor începe să se schimbe lucrurile în bine.
    Până atunci, serviciile secrete - câte or fi ele - mafia, dracu’ lacu’ oricine altcineva în afară de cine ar trebui să controleze puterea - adică oamenii normali, cei neafiliați la nici un partid sau gașcă- vor continuă să controleze instituțiile de stat.
    Una dintre primele reacții ale mass-media după rezultatele primului tur electoral a fost: “Unde sunt serviciile? De ce nici o instituție specializata nu l-au depistat pe cg?” Mai țineți minte? Cat de aberanta a fost reacția? Toți din mainstreamul mass-media știu ca statul roman este controlat și manipulat de o mana de oameni care nu au nici o legătură cu democrația.
    Nimic, dar absolut nimic, nu s-a schimbat în ultimele luni. Politicienii mimează și atât.
    Paradoxal, motto-ul care ar caracteriza cel mai bine acești politicieni se potrivește cu unul dintre sloganurile legionare: “până la moarte!”
    • Like 2
  • Vise. Cum sa vedem noi atatea masuri luate cand statul nostru de-abia se tine in pioneze sa nu intinda coarda preatare si sa fie admonestata Romania de catre UE. NIMIC nu-i impresioneaza pe liderii nostri !!! Ei asteapta sa se aleaga apele si sa se dea liber la pupat rusii in fund oficial, caci, in subteran, nu am incetat nicio clipa sa luam instructiuni de la Moscova
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Vance spune și alte lucruri, ceea ce îl face azi apreciat de unii în România și detestat de alții, cu acuze de putinism sau de inamic al Europei. Vance a
    declarat ca anularea alegerilor din România arată o frica de propriul popor. A mai spus și ca anularea s-a făcut "pe baza suspiciunilor șubrede (flimsy) ale
    unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continental." A continuat cu:
    „Din ce înțeleg lucrurile, argumentul a
    fost că dezinformarea rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să
    cumpere reclamă pe social media să vă înfluențele alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația
    poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost
    foarte puternică de la început." Deci
    partea aceea cu presiunea vecinilor continentali și partea cu" argumentul a fost" e cam lăsată pe dinafara în unele articole.
    America nu are nicio datorie fata de Ucraina sau fata de Europa. Ceea ce uita cei care se dau inimosi și empatici și cu
    drepturile omului este că abia Trump e
    realmente onest și empatic față de
    Ucraina. Această țară a pierdut războiul,
    situația stă rău pentru ea pe câmpul de luptă, și asta conform presei care tot timpul aa susținut Ucraina. Dacă citim în adevărul (ei au multe articole dedicate războiului) găsim de ex o declarație a lui Zelenski care spune că rușii au 600 mii de oameni în teritoriile ocupate. În vreme ce Ucraina are o mare lipsa de soldați, luptând mai mult cu drone. Deci asa stau lucrurile. Orice amanare a capitularii, înseamnă de fapt prelungirea agoniei Ucrainei. Înseamnă morți degeaba. Și la ruși mor destui, dar vedem ca la ei nu e degeaba, au cam bifat tot ce și-au dorit: estul și Crimeea. Așadar, când situația frontului e evidenta, ar trebui sa grăbești încheierea păcii, ca să nu îți mai moară oameni degeaba și ca să nu mai înainteze inamicul, sa pierzi și mai mult teritoriu. De ce nu o face Zelenski? Pentru ca a fost îmbătat cu promisiunile europenilor, de ex. Pentru ca ii este rușine fata de mamele care și-au îngropat copiii aceia degeaba. UE nici ea nu vrea sa recunoască dezastrul. Trei ani de zile a alimentat Ucraina cu speranțe, dar a aplaudat și ovationat de pe margini, precum romanii spectatori la luptele de gladiatori. Muriți voi, fraierilor, ca noi va folosim nițel sa ne mai arătăm colții la Rusia și sa facem pe aici niște jocuri de putere. Trump e un pragmatic și un om rațional. El recunoaște ceea ce știu toți de fapt: singura soluție de a schimba balanta războiului, ar fi sa trimită trupe. Or asta înseamnă declanșarea ww3. Și de ce sa trimită americanii trupe acolo? Sa o facă inimoasa Europa. Cum? E doar ipocrita de fapt? Vrea sa scoată castanele cu mâna, pardon, viata și sângele altora? Trump e patriot. Nu are nicio datorie fata de Ucraina, nici fata de Zelenski. Nu are de ce sa își trimită acolo la moarte soldații. Decât un american mort, mai bine unul viu și sănătos.
    Deci cei care vorbesc de trădarea sau ticăloșia lui Trump sunt, de fapt, într-o mare negare. Negocierile de pace, așa cum ne arată și istoria, se fac ținând cont de război și de harta redesenata de el. The winner takes it all. Nu are Europa sau SUA cu ce argument emoțional sau rațional sa mai vină acum. Dacă voia astfel de argumente, ele trebuiau aduse înainte de începerea războiului. Acum starea de faptul este ca rusii au în stăpânire Crimeea și estul Ucrainei. De ce sa plece Putin de acolo? Ca îl roagă cineva frumos? Păi ar fi linsat de propriul popor, pentru că aceasta înaintare pe front s-a făcut cu niște mii de morți. Deci ne place sau nu, asta e rezultatul războiului. Trump nu face decât să constate o evidență și să încerce o încheiere a lui. Altfel, în ipocrizia ei, UE ar fi în stare să mai facă câțiva ani galerie de pe margini, ca să mai moara degeaba niște ucrainieni. Aa, când UE și românii extaziati de Biden și Bruxelles vor hotărî sa își ia arma pe umăr și sa se inroleze voluntar, atunci da, o sa spun ca am greșit. Trump e un ticălos și pentru Ucraina trebuie sa ne dam sângele, în deplină solidaritate.
    • Like 1
    • @ Rucs
      "Dar dacă democrația
      poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost
      foarte puternică de la început." "
      Interesant e ca asta se aplica exact USA fiind exact modul in care Vance a ajuns la putere. Cu dolarii lui Musk si a lui Peter Thiel (mama lui Vance)
      • Like 3
    • @ Rucs
      Sa vedem acum daca Europa se mobilizeaza. Nu neaparat de dragul Ucrainei, ci de grija lor insisi ! SUA nu mai stau asa bine economic sa poata face fata atator razboaie. Sunt vinovate, totusi, ca au creat iluzii !!!! Trump ar trebui sa fie onest si sub forma asta, sa spuna, ne pare rau, nu sa admonesteze pe europeni, dupa ce ca le-au creat iluzii ca-i apara !!!! Cu intelegere omeneasca se pot face multe, dar, hai sa zicem ca Europa si-a primit biciul care s-o trezeasca. Doamne ajuta sa se mobilizeze Europa sa faca ce trebuie. Iar in Romania, daca serviciile secrete sunt aservite rusilor, vor pleca urgent romanii care nu-i suporta pe rusi si sa ramana Moscova cu zombificatii pe care si i-a radicalizat impotriva occidentului!!!!
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      Ai o fractură logică. Da, banii din campanie au contat pentru ajungerea la putere a cuplului Trump - Vance. Dar atenție! În SUA nu s-ar renunțat la democrație. Tocmai fiindcă e o țară cu adevărat democratică, indiferent de opoziția deep-sate-ului lor, doar fiindcă poporul a vrut în mod ferm să schimbe culoarea politică de până atunci, datorită acestui lucru regimul politic s-a schimbat așa cum a dorit poporul. Asta e democrația, nu ce vedem acum la noi, când poporul vrea în majoritate ceva iar dacă ce iese nu convine statului subteran, atunci se anulează alegerile pe motiv că, asemenea iepurașului din banc, câștigătorul potențial n-avea bască :-( :-(
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Eu va inteleg caci va cunosc orientarea politica ,dar sa stiti ca nu aveti dreptate , eu traiesc aici si nici macar nu sunt democrat. Eu nutream ceva sperante cu Vance ca pana la urma este cel mai educat din gasca de oportunisti care se numeste "administratia" Trump. Tot ce ii leaga ombilical pe toti este ca l-au ajutat pe Trump sa iasa presedinte, Si Trump nu tine cont de nimic , nici macar de bun simt sa-i rasplateasca pentru sprijinul oferit. In SUA se instaureaza democratia selectiva , prietenii sunt protejati si pot fi chiar exonerati de infractiuni , neprietenii desi instaurati democratic in pozitii in administratie sunt fugariti si agresati pana la epuizare. Mai cititi presa din state...informatiile nu se iau de pe Twitter. Sincer mie mi-e teama ,caci pentru cei care cunosc istorie, US arata ca Germania din 1936-1938, Si chestia asta nu este buna pentru nimeni. Daca cineva are orice fel de asteptari de la o administratie care-l pune pe Kennedy JR. sef peste sistemul de sanatate al unei tari , inseamna ca este complet tampit. Nu vorbim de COVID aici , trebuie vazuta intreaga cariera de beizadea a acestui individ. Fara exagerare e ca si cum l-as pune pe SOV ministru de finante sau de justitie.
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Care popor, nene, „vrea în majoritate ceva”???
      V-ați găsit fix rusofiliticii să vă erijați în portavocea poporului român.
      • Like 7
    • @ Radu Bogdan
      Dvs fiind acolo receptați la primă mână lucrurile. Dar evident că nu toți cei care trăiesc în State au aceleași opinii politice. Unii sunt fani Trump și cred că și Kennedy JR o avea ceva fani, oricât ziceți Dvs că e de rău și de inadecvat. Însă eu nu am cum să dezbat cu Dvs fiindcă evident că sunteți mai în temă. Dar repet, tot în temă sunt și unii de acolo care nu sunt de acord cu Dvs. Și încă ceva: eu vă cred că vedeți cu ochii proprii cum e SUA acum (totuși trecut prin filtrul subiectivității proprii), dar cu siguranță nu puteți ști la fel de bine cum era Germania anilor 1936-1938.
      PS Absolut nimeni dintre politicienii de niciunde nu e vreun sfânt, ca să poată fi ales fără ezitare. Contează doar ce i se pare alegătorului mai important la un personaj politic. În funcție de asta îi preferă pe unii sau pe alții. Și nu o face mereu cu inima ușoară.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      SUA e o țară democratică? Vai ș-amar!!! Se vede că folosiți iar filtru OPREȘTE bandă!
      Se vede că nu aveți nici cea mai mică idee de ce ar fi fost Trump capabil să facă dacă ar fi pierdut alegerile. Precedentul a fost creat, dar cred că ați ratat episodul “Capitoliu 2021”... curat democratic!
      Cât despre noi, de care majoritate vorbiți? Majoritatea de pe Tik-Tok și de la Realitatea TV? Dacă va candida cg nu o să mai ia nici 15%. S-a lămurit lumea ce e cu trimisul zeilor pe plaiul mioritic.
      • Like 5
    • @ Andrei Tarlea
      Păi dacă SUA nu e democratică ce speranțe de democrație mai sunt în lume? A! Vreți să spuneți că SUA lui Trump nu e democrație. Da, da, da, înțeleg ce vreți să spuneți... Deci democrație e când iese cine vrea establishmentul. Dacă poporul (demosul, ăla de la care vine denumirea de democrație) vrea să schimbe culoarea politică prin alegerea uni personaj mai dur, mai eficient, mai pragmatic, mai puțin (spre deloc) soroșist și mai înclinat către conservatorism, atunci nu mai e democrație. Păi democrație înseamnă nu să conducă poporul direct, ci prin reprezentanți aleși direct, într-adevăr, dar aleșii să fie ai poporului, nu ai clicii care ar vrea să se eternizeze la putere. O societate e un organism viu, acum are o tendință, alteori are alte tendințe, alte preferințe. Nu trebuie să existe instanțe intermediare care să-l ”ferească” pe popor de el însuși. Aleșii sunt în slujba poporului, nu poporul trebuie să plece capul în fața aleșilor. Oricine ar fi ales, poporul ARE DREPTATE, nu clica elitistă dar putred de coruptă de la putere, de până acum.
      Iar despre majoritate, fix despre asta vorbesc. Sondajele îl creditează pe CG în primul tur aproape de 50% (dar din participanți, nu din total alegători pe liste) iar în turul 2 îl dau câștigător detașat indiferent de contracandidat. Cred că acel 15% al Dvs e wishful thinking, îmi pare rău să vă dezamăgesc. Sigur că există oameni care au votat cu el amețiți fiind de către Tik-Tok, iar acum s-au sucit. Dar sunt mult mai mulți care au aflat de el abia cu ocazia acestor alegeri. Bunăoară eu, care nu servesc Tik-Tok auzisem vag de el, dar nu i-am dat importanță (cum a făcut și sistemul nostru statal securist). Atunci am votat cu Simion. În schimb acum voi vota cu Georgescu. Și ca mine sunt (din ce în ce mai) mulți. Și se înmulțesc cu fiecare frustrare pe care o oferă, cu inconștiență și inabilitate politică, guvernanții noștri îngrijorați de rahatul în care au intrat (probabil la presiuni externe) și nu mai știu cum să o dreagă ca să salveze aparențele. Desigur, decizia CCR e implacabilă, dar tocmai de aia presiunea socială și frustrarea nu scad cum ar vrea cei de la putere.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Vedem noi cine va fi fost mai îndreptățit să spună "wishful thinking". Prin absurd, dacă asta ar fi realitatea (50% cg), vai nouă! La așa alegători, așa conducător. O să ne merităm soarta.
      Oricum, referitor la SUA, ocoliți – întocmai ca un politician pârât – episodul Capitoliu 2021.
      • Like 6
    • @ Andrei Tarlea
      Așa mă știți Dvs pe mine, ca fiind asemenea unui politician viclean și parșiv? Am ratat faza cu Capitoliul pur și simplu, printre atâtea vorbe de zis și postări disparate. Ați văzut ce a fost în week-end-ul ăsta cu atâtea postări! Spre deosebire de alte dăți, acum parcă nimeni nu mai are nicio treabă în week-end decât să intre în dezbateri aprinse. Inclusiv eu :-)
      Deci: Episodul Capitoliu 2021 a fost într-adevăr o pată pe imaginea democratică a lui Trump și a SUA. Trump a pierdut atunci alegerile (mai pe bune sau mai pe nașpa, asta n-o să o știm) și ca orice personalitate vanitoasă, puternică, din topor etc etc el N-A ȘTIUT SĂ PIARDĂ frumos. Așa că probabil, în cel mai rău caz i-a impulsionat și organizat pe fanaticii săi suporteri să facă ”loviluție”. Iar în cel mai bun caz nu a avut de-a face cu organizarea loviluției dar nici nu i-a oprit și nici nu s-a desolidarizat de ei. Pe scurt cam asta e povestea. Din asta Dvs trageți concluzia că SUA sub Trump nu ar mai fi o democrație. Eu cred că nu așa stau lucrurile. Trump o avea el un filon intim mai puțin democratic, iar în momente extreme poate să mai facă nasoale cum au fost la Capitoliu. Dar... în primul rând atunci a fost o situație excepțională, sub imperiul emoției și exaltării atât a lui cât și a fanaticilor lui. E puțin probabil ca așa ceva să se mai repete, măcar fiindcă a văzut și el, Trump, că n-are de câștigat din asta, ba dimpotrivă. În al doilea rând acum, spre deosebire de primul mandat, are și Congresul de partea sa. Deci poate face ce a avut în programul de guvernare fără nicio opreliște. N-ARE MOTIVE să se mai comporte antidemocratic. El nu cu populația avea ce avea, ci cu regimul politic al democraților, care în ultima vreme deveniseră orice numai democrați nu. Deci populația oricum nu a avut și nu are nici acum a se teme de posibile apucături antidemocratice ale Trump. Ci vechiul regim are a se teme. Oricum există 2 planuri ale discuției: 1) În SUA măgării antidemocratice au făcut ambele tabere și aparent mai mult democrații decât republicanii. Republicanii și mai ales Trump sunt mai vizibili fiindcă acționează mai pe față, mai dur, mai franc, în special Trump. Trump ține o bardă în mâinile goale și lovește (metaforic, desigur). Democrații par mai OK fiindcă ei (tot metaforic) îți zâmbesc larg, te îmbrățișează fără discriminare (dar doar dacă ești din tabăra lor, dacă nu, vai de tine) etc Fac nasoale mari de tot și ei, dar cu fereală, cu acoperire legală (interpretabilă așa cum e orice ține de domeniul juridic). adică lovesc dar nu pe față, ci perfid, cu mănuși și prin învăluire. Au tăbărât cu n-șpe mii de dosare pe Trump căutându-i toate nodurile în papură, în timp ce mizeriile lui Biden și ale beizadelei sale au fost la adăpost. Să ne amintim că la sfârșitul mandatului Biden și-a GRAȚIAT întreaga familie. Oare de ce, dacă se știa curat? N-a avut încredere în justiția americană? Păi dacă justiția americană nu e de încredere și ar putea reacționa la comenzi politice ale lui Trump, atunci ce motive avem să fim siguri că n-a reacționat mai înainte la comenzile lui Biden împotriva lui Trump. Și deci Trump a făcut bine că i-a grațiat parcă și el pe unii acuzațți în cazul Capitoliului.... E corect raționamentul meu sau nu? Și atunci ajungem la concluzia că nu e vorba de democrație la unii și la lipsa democrației la alții ci e vorba că în lumea reală e o fractură clară între principiile și ideologiile clamate cu emfază de la tribunele politice și realitatea contondentă, în care lupta e tradițională, între puterea unor lupi și puterea altor lupi... Ăsta ziceam că planul 1 al discuției. Și totuși, există și planul 2) al discuției, care ne face ceva mai optimiști decât primul. Deci: democrația în SUA e departe de a fi perfectă (se știe că nu există perfecțiune în lumea reală) DAR SUA se devedește cumva chiorul între orbi, adică e cea mai aproape de democrație dintre statele lumii. Cel puțin dacă ne uităm în curtea noastră europeană ne luăm cu mâinile de păr. Dincolo de toate mizeriile de mai sus, SUA are ANTICORPII care o fac să rămână totuși o democrație, cu bune și rele, dar democrație. Că acești anticorpi vin uneori de la populație (ca la alegerea lui Trump) că vin de la instituții (care cu riscul venirii lui Trump n-au îndrăznit să anuleze alegerile) dar acești anticorpi există, din fericire. Mizerii, mânării există oriunde există oameni și mai ales la vârful puterii. Dar uite că în SUA dacă poporul a vrut s-o cotească de la o ideologie la alta, acolo s-a ajuns. Cu zbateri și cu vaiete din partea deep-state-ului, dar S-A AJUNS cum a vrut poporul. Asta e bine la ei și e ca naiba la noi în România și se pare că inclusiv la nivelul conducerii UE.
      • Like 0
    • @ Dan
      Câteva mii de zbieretori debusolați sunt considerați popor care "vrea în majoritate??? ceva". Lozinci sterpe folosite când de unii când de alții, în funcție de interese, numai ale poporului nu.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Un personaj mercantil bișnițar, dement, cu veleități dictatoriale. Prin tot ce face va face doar rău omenirii. Cum poate fi catalogat mercantilismul de joasă speță față de ucraina? Nici măcar putin nu poate avea inedere in el. Un tradator patentat. Ăsta e trump.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mult și aberant scris.
      • Like 0
  • Perfect adevarat. Suntem un sat fara caini, asa zisele "autoritati" sunt ocupate cu altceva (plimbari in strainatate, Nordis, genti scumpe - inca de pe vremea Elenei Udrea, nu-i asa, o adevarata traditie....). Ne mai miram ca ursul danseaza pe strazile orasului? Vance o fi omul lui Trump, pe care nu il agreez, dar de data asta ne-a zis-o de la obraz, si nu am altceva de facut decat sa spun ca a avut dreptate. Cand "autoritatile" o sa devina cu adevarat responsabile (adica o sa dispara ghilimelele acelea) atunci Romania o sa fie o tara macar decenta. Deocamdata nu e.
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Nu e, pentru ca "autoritatile" sunt duplicitare, in subteran fiind pro-ruse !!!
      • Like 1
  • "Dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a spus vicepreședintele american JD Vance în discursul susținut în prima zi a Conferinței de Securitate de la Munchen, referindu-se la anularea alegerilor prezidențiale din România. Afirmatia a fost facuta intr-un context mai larg, în care Vance a lansat o serie de critici la adresa statelor europene, iritand foarte mult auditoriul. Insa mesajul pe care l-a transmis Romaniei este limpede pentru cine vrea sa il inteleaga: suntem ca un sat fara caini de paza, unde numai cine nu vrea poate sa isi faca mendrele fara sa fie deranjat. Si nu asta s-a intamplat??? O armata de troli au zburdat pe retelele de socializare si prin creierele mai credule fara sa le deranjeze cineva. Unde erau institutiile care trebuia sa intervina? Unde era dl. Grebla cand unul dintre candidati la prezidentiale spunea in gura mare ca pe el nu il costa campania nici un leu? Sau, poate, ii ramasese gustul de la pomana porcului la care era alaturi de cel in cauza?! De ce cred toti cei care ar fi trebuit sa fie implicati pana in gat in protejarea de orice fel de atacuri a celor care le platesc uriasele salarii, ca nu-i vede nimeni cat sunt de corupti si de implicati in afaceri murdare?
    Si ne mai miram ca Romania nu este poftita la masa la care se iau decizii de importanta capitala pentru toti. De exemplu, mai este valabila dezvoltarea bazei de Kogalniceanu ca sa poata găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora?
    Ce incredere mai au partenerii nostri strategici sa investeasca intr-o tara in care un general de armata de trei stele e dovedit mare colectionar de tablouri ( 2000 de bucati, depozitate la gramada intr-o mansarda plina de praf si de mizerie) , de ceasuri si de posete de firma? O tara in care premierul si ministri sunt prieteni la catarama si la sindrofii cu personaje acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat?
    Acum, cand se discuta soarta Ucrainei, si, implicit, soarta noastra, cine ne reprezinta interesele ? Cine ? Absenta Romaniei la aceste discutii este concludenta pentru a ne arata care este imaginea ei in plan extern.
    Si ma intorc la vicepresedintele Vance, care, dand la o parte diplomatia, a spus cu voce tare ceea ce gandesc toti:"Dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”.
    Nu a fost puternica pentru ca e aparata de oameni care se lasa cumparati ieftin, imi permit sa adaug eu.
    • Like 6
    • @ Cristiana Terenche
      Aveți dreptate în ceea ce spuneți, nu pot să vă contrazic strict pe ce ați afirmat. Dar problema Dvs e că vedeți doar o parte a problemei, ca și când ați privi printr-o fantă realitatea de 360 de grade. E perfect adevărat și dureros că avem un stat corupt și mafiot. Mizeriile punctate de Dvs sunt perfect adevărate și revoltătoare. Dar nu vedeți că această corupție se manifestă absolut în toate domeniile, inclusiv, sau mai ales în JUSTIȚIE. Justiția și serviciile sunt filonul de bază al statului mafiot. Cel pe care se bazează propria supraviețuire și bunăstare, în dauna cetățenilor. Acest stat mafiot, putred de corupt s-a simțit amenințat de apariția unuia ca Georgescu, care e din alt film decât ei și le-ar fi dat la temelie. De aceea statul nostru corupt s-a dovedit nu slab, așa cum ziceți, ci foarte tare, și cu riscul revoltei populare și al oprobriului SUA lui Trump (fiindcă SUA lui Biden și Europa Ursulei au fost de partea alor noștri și chiar i-au încurajat pentru mizeria anulării alegerilor), a anulat pur și simplu alegerile în care câștigătorul se profila a fi dușmanul lor. Nu le păsa lor de influența rusescă, de boți de troli etc. Pe ei i-a durut interesul lor mafiot, supraviețuirea propriului lor grup infracțional. Pot să-mi pariez viața pe faptul că dacă s-ar fi profilat unul de-al lor ca și câștigător (de exemplu Ciolacu, dar nu numai) atunci n-ar mai fi zis nimeni nici pâs despre nicio neregulă din procesul electoral. Toate așa-zisele nereguli n-au fost decât PRETEXTE. Dacă ar fi existat dovezi adevărate, le-am fi aflat deja și s-ar fi bătut toba despre ele întruna, Asta din 2 motive:
      1) S-ar fi detensionat revolta din societate, care societate ar fi înțeles că într-adevăr s-a acționat în interesul său și nu conform altor interese oculte, mafiote, așa cum sunt acum suspiciunile rezonabile
      2) Ar fi fost o bază solidă pentru împiedicarea lui bau-bau de a candida din nou, ceea ce le-ar fi luat lor o piatră de pe inimă.
      Dar vedem că timpul trece și în ciuda eforturilor lor de a-i găsi noduri în papură lui Georgescu, aceste noduri în papură, aceste dovezi cât de cât rezonabile întârzie să apară. Acest lucru e cea mai puternică dovadă că de fapt NU EXISTĂ dovezi de fraudare a alegerilor, iar acțiunile lor au fost cât se poate de antidemocratice.
      Vance a folosit un limbaj ferm dar in limite diplomatice. Numai cei orbiți sau răuvoitori interpretează zicerile sale în sensul existenței intervenției Rusiei. El a spus diplomatic că dacă o acțiune pe Tik-Tok de câțiva bănișori a afectat democrația, atunci aceasta nu a prea fost democrație de la început. Cu alte cuvinte: pretextele voastre sunt prea subțiri, băieți. Din două una: ori ați inventat totul cu nesimțire, ori, dacă nu, acceptați că sunteți praf. Dar fraza cheie a lui Vance nu e asta, ci alta, care chiar nu mai poate fi răstălmăcită (citez din memorie ideea, n-are rost să mai caut citatul și să-l preiau cu copy-paste, fiindcă ideea e clară) : Nu mă tem atât de agresiunea Rusiei, Chinei etc în Europa, ci cred că cea mai importantă agresiune e cea din INTERIOR. Ce să mai zicem? Asta pe românește înseamnă: lăsați-o naibii cu vrăjelile cu agresiunile externe (că n-are, vorba aia, loc Ucraina agresata real de Rusia să se plângă de vaietele și vrăjelile voastre) și acționați pentru limitarea forței mafiei în statele voastre și pentru întărirea democrației adevărate, pentru sprijinirea vocii poporului. Pentru asta am dat bani de-a lungul timpului, pentru întărirea valorilor democratice la voi, iar voi ce-ați făcut?!?!?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Da... și vine cg călare pe un cal alb, să desființeze partidele, să instaureze adevărata democrație și să-i trezească în conștiință pe ăia care încă dorm pe ei. Mi-a plăcut fraza aia, că le dă cg la temelie mafioților. Epic! Zici că e Terminator, Rambo și Chuck Norris, 3 în 1... îi face praf pe toți cât ai clipi!
      • Like 5
    • @ Andrei Tarlea
      Doamne ajută să vină CG cum o vrea el: călare, pe jos, cu Austral-ul ăla al lui etc deci oricum numai să vină. Iar că e foarte probabil să le dea la temelie mafioților, îmi mențin părerea. Nu e el vreun Terminator, Rambo sau Chuck Norris dar va avea șanse să facă ceva curățenie și asta chiar cu metode democratice, nimic ilegal sau imoral. Acum stau și mă întreb: dacă CG nu are față de Terminator, oare Nicușor Dan o avea? Încerc să mi-l închipui și tot nu reușesc, că mă umflă râsul :-)
      PS De fapt oricum mă umflă râsul când îl văd pe Nicușor, chiar așa natural cum e el, fără să mi-l închipui neapărat Terminator :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Se vede că nu sunteți la curent cu ce a făcut Nicușor Dan la București. Primăria lăsată de Firea era o cloacă înglodată în datorii și înhămată la puzderia de firmulițe pesediste. Nu i-a fost ușor, dar Nicușor a făcut ordine. Din contră, cg mă face să râd că ar fi capabil să se ia la trântă cu toți baronii pesedeneliști. Ar face fix pix. De fapt... ceva tot ar face: s-ar branșa (el & acoliții) la bugetul de stat. Niște lipitori în plus.
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Baliverne ca intotdeauna, pe tiparul cg.
      • Like 5
    • @ Andrei Tarlea
      Nu e la curent cu nimic. E fanatic georgescu și atât. Reacție primitivă din revota față de actualii diriguitori ai țării. Doar aici are dreptate. Restul șabloane vehiculate în piață de "suveranistii" de operetă. Astea le repeta în fiecare postare cu un limbaj studiat, devenit în prezent agresiv la adresa contestatarilor.
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Pacat de elocventa dumneavoastra daca sugerati ca e Georgescu solutia. Efectiv, am ramas inmarmurita!!!! Sunteti orbi la pro-rusismul lui Georgescu? Trump cu sleahta lui sunt amici cu Putin care a facut eforturi imense sa-i influenteze pe americani sa voteze cu acest personaj ingrozitor numit Trump. Si acum, exact ca in bancul cu bunica impinsa pe scari si apoi intrebata de ce se grabeste, vine JDVance sa admonesteze Romania ca n-are democratie, cand influenta ruseasca colcaie aici si nu cateva sute de mii de euro au destabilizat alegerile, ci mult mai mult, de ani de zile!!!! Obraznicia lui Simion, a Sosoacei, culminand cu delirul sinistru al lui Georgescu sunt eforturile Rusiei de a imbrobodi romanii pana la a-i face sa-i primeasca pe rusi cu bratele deschise!!! Asta a fost lucratura ruseasca aici ! Nu confundati lucrurile. Mafia pcr-isto securista e cea care are in sanul ei nenumarati agenti de influenta ai rusilor si agentii sovietici au ramas, nu au plecat, asa ca aici inca din 89 sunt subminate si batjocorite demersurile pro-occidentale de catre toate fortele pro-ruse mascate sub forma de psd-isti, pnl-isti si alte partide si partidulete. Georgescu e omul rusilor, sa fie clar, sustinut de serviciile secrete puternic instruite de la Moscova...Probabil ca nu mai avem sanse sa scapam de gheara Rusiei.
      • Like 1
    • @ Adriana Negruti
      Îmi pare rău, aș vrea să vă răspund argumentat, dar cu Dvs e practic imposibil. Dvs de ani de zile tot aveți obsesia cu pericolul rusesc în România când de fapt asta e o temă falsă. Da, Rusia mai face șicane pe ici pe colo, dar sincer, cu ce folos? Ar vrea să recâștige vechile sfere de influență, dar NU va putea. Vrea ea, dar vrea degeaba. Ziceți că nu mai avem șanse să scăpăm din gheara Rusiei. Dacă am fi neafiliați UE și NATO da, ați avea dreptate. Dar nu puteți crede că suntem efectiv în vreun pericol în condițiile din prezent și nici într-un viitor vizibil. Vaietele astea cu Rusia sunt, scuzați-mă, pure fantasme. Probabil aveți motive personale să fiți așa subiectivă, dar ele nu țin de situația reală, obiectivă. Stați deci liniștită că nu vine nicio Rusie peste Dvs. Suntem în UE și NATO și așa vom rămâne indiferent de cine vine la putere, inclusiv bau-baul Georgescu. Desigur bau-bau pentru unii, pentru alții o oportunitate de neratat.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Pe cine vreti sa imbroboditi ca fiind in NATO si EU nu ne pot lua rusii sub aripa lor " ocrotitoare" ? Deja suntem blagosloviti cu mutilarea mintilor a milioane de oameni care voteaza AUR, SOS, POT, Georgescu!!! Georgescu e un admirator al lui Putin, lauda intelepciunea ruseasca!!!! Cand rusii sunt niste agresori care si-au batut joc de romani de cel putin 200 de ani !!!! Georgescu e omul evidentiat laudativ de Moscova la televiziunile lor...e dezgustator sa vad romani care pot agrea insinuarea acestui sarpe veninos drept candidat la sefia statului nostru !!!
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corect.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Pericolul rusesc a existat de când au venit migratorii slavi.
      • Like 0
  • Un articol total tendențios. Ca de obicei, propaganda globalistă și antidemocatică interpretează exact pe dos ceea ce a spus, diplomatic dar ferm și indubitabil, Vance. Dar în loc de a argumenta eu asta, cu lipsa mea de talent, las acest link către un articol absolut edificator:

    https://www.cotidianul.ro/analiza-j-d-vance-liderii-politici-sunt-ingroziti-de-propriul-popor/
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Daca il recomandati pe Stireanu , nu ma mir ca pentru dumneavoastra articolul dnei Dumitrescu vi se pare tendentios. Ma rasfiati, baieti, mai rasfirati....
      • Like 7
    • @ Cristiana Terenche
      Voi sorosiștii v-ați răsfirat deja în toată lumea, dar... GHINION. Acționați - nu acționați, vremea sorosismului trece :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Dacă ai argumenta, ai scăpa involuntar alte punctaje ale propagandei dictaturii de la Kremlin și te-ai da de gol ca de-obicei. Așa că îi lași pe alții să facă asta pentru tine.
      • Like 7
    • @ Dan Cojocaru
      ha, ha, ha persisti in ticalosie. Am intentionat sa nu-ti mai acord atentie dar nu ma lasi.
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Sorosisti ?
      Stii ca s-a demonstrat ca adeptii teoriilor conspiratiei nu sint prea inteligenti ?
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Am înțeles bre! Cine nu e cu tine e ticălos. Dar nu mă lași tu așa în ticăloșia mea, prea sfinte Mircea?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu mai spuneti!....Vance merge ca in bancul cu impinsul bunicii pe scara si o intrebi de ce se grabeste!!!! Adica stie ca rusii manipuleaza si zombifica populatia aici, dar o sa dea vina pe romani ca nu merita sa fie cu occidentul, ca nu si-au aparat democratia !!! Se va zice ca romanii au vrut singuri sa fie cu rusii !!! Nu ca de fapt ii doare in cot pe americani de noi !!!!
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Ba „sorosișt” ești tu cu toți rusofiliticii tăi, ticălosule „Dan Cojocaru”.
      Cât tupeu, să fii unul din cei mai notorii trolli putincuriști de pe „Republica” și să ataci românii doar pentru că nu vor rusia să comande-n țara lor.
      P.S. Pentru un criptocomunist ca tine, gluma de autobază pe care ai crezut c-ai dat-o suptil ți se potrivește.
      • Like 5
    • @ Dan
      Oare ce crezi tu că obții vorbind numai așa cu spume la gură și agitându-te ca sifonul? Când unul ca tine spârcăie la adresa mea, eu mă amuz. E un semn bun pentru mine când un apucat ca tine fără discernământ mă porcăiește. Ăsta e un semn bun, că e corectă și bună poziția mea. Poți să continui, că nu-mi faci niciun rău. Sunt doar orăcăieli disperate, furibunde, ale unui anonim fără minte, ce rău să-mi facă? Îți faci rău ție, tu singur, că poate îți plesnește ceva la nivel de... aș fi vrut să spun creier, dar nu e cazul :-) :-)
      PS Într-adevăr ți se potrivește și ție parafrazarea glumei ăleia de autobază (dar cât de adevărată). Așa cum trece și vremea aia din glumă, tot așa trece și vremea voastră, n-ai ce face oricât te-ai zvârcoli :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Nu cred că poți face pe altcineva „apucat” și „fără discernământ”, când TOT ce scrii pe-aici e criticat de cititorii „Republica” și (eventual) lăudat doar de alți trolli putincuriști ca și tine. Măcar atât ar trebui să-ți dea de gândit.
      P.S. Ține-ți fanteziile pentru tine, nu interesează pe nimeni cât de pervers ești.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      "Voi soroistii, marxistii, progresistii" și câte multe altele. Papagal sau flasneta stricată.
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      As vrea să te las, crede-mă, dar mă irită placa pe care o reiei în permanență. Ești fanatizat.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Toată istoria și Știința politică arată că populistii, când ajung la putere, sunt mult mai corupți decât partidele mainstream. Fără excepție.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Ce au facut rau sorosistii?!!! Sunteti manipulati sa anatemizati un fenomen care nu a facut decat sa deschida mintile multor oameni asupra libertatii de a gandi si a cunoaste mai mult!
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Idem.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Tot ce trebuia spus. Mulțumim, doamnă! Oare a spus lucrurile astea, cu autoritate, și vreun bărbat din țara asta?
    • Like 2
  • Multă obrăznicie și fariseism mercantil din partea vancelui și evident a trumpului. Jocurile sunt făcute. Vorbele, lamentările nu-și mai au rost.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Toate astea fac parte din repertoriul de tertipuri prin care să obțină mai mult decât prevede înțelegerea actuală. Când faci astfel de jocuri însă, s-ar putea să și pierzi.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Vor si pierde, dar dureaza suficient timp cat sa-si cimenteze raul. Va veni sial doilea razboi rece dupa ce trec efectele yalta 2. Roata istoriei. Numai ca acum va fi un razboi rece in trei. Nu stiu daca e posibil.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Nu va fi în 3. Oricât ar lătra trumpiștii, nu au cum să renunțe la piața europeană. Vor doar să-și maximizeze profiturile. E aiurea să creadă cineva că americanii abandonează Europa. Dar că vor să stoarcă maxim din ea, asta da, e clar.
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Asta e obiectivul aparent dar nu aș fi prea sigur că este și cel adevărat. Nu cred că le-ar conveni deloc ca Europa să nu mai investească în tot felul de inepții cum s-au găsit la USAID și să redirecționeze banii spre producția de armament pentru că atunci și-ar crea un rival pe măsură și probabil că nici rușilor nu le convine, nu degeaba ambii vor destructurarea UE, mai ales dacă ne gândim că PIB-ul rușilor nu îl depășește pe cel al Italiei.
      • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Când am spus 3 m-am referit la china. Ue e prea divizată.
      • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult