Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Planul lui Trump pentru Ucraina: de ce este o veste proastă. JD Vance anunță cum va arăta pacea cu Putin dacă Trump ajunge la Casa Albă

Imagine cu Trump și JD Vance. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Candidatul republican la funcția de vicepreședinte al SUA, J.D. Vance, a declarat joi, într-un interviu pentru presa americană, că planul lui Donald Trump de a pune capăt războiului pornit de rusia în Ucraina ar putea include, printre altele, crearea unei zone demilitarizate speciale între Ucraina și Rusia. Potrivit Washington Post, Vance a mai spus că o „înțelegere de pace” ar putea implica interzicerea Ucrainei de a adera la NATO.

Cunoscut pentru simpatia sa publică de lungă durată pentru Vladimir Putin și pentru criticile sale repetate la adresa ajutorului acordat de SUA Ucrainei, Trump a susținut în timpul campaniei sale prezidențiale că va pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales, deși a refuzat să ofere detalii despre planul său.

Rapoartele mass-media citate de Kyiv Independent au indicat că Trump a sugerat în privat că ar pune capăt războiului Rusiei prin presarea Ucrainei să cedeze Moscovei Crimeea ocupată și Donbas. De asemenea, el a declarat public în mai 2023 că nu va garanta continuarea asistenței pentru apărare acordată Ucrainei dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

Potrivit lui Vance, Trump ar putea aduce rușii, ucrainenii și europenii la aceeași masă negocierilor pentru „a vedea cum arată o soluționare pașnică”.

Vance a declarat că planul de a pune capăt războiului în Ucraina ar putea include stabilirea unei așa-numite „zone demilitarizate” între Ucraina și Rusia, care să semene probabil cu actuala linie de demarcație dintre cele două Corei.

Planul lui Trump ar include ideea că Ucraina și-ar păstra suveranitatea, dar în același timp ar trebui să ofere Rusiei garanții că nu se va alătura NATO sau altor instituții aliate, a mai adăugat Vance.

În timpul interviului, Vance a mai susținut că „Rusia nu ar fi trebuit să atace Ucraina”, dar și că „Ucraina are multe probleme cu corupția”.

„Are mult de a face cu banii, să fim sinceri”, a susținut Vance, adăugând că multe războaie încep din cauza „luptei pentru resurse”. De altfel, Vance a descris Ucraina drept o țară „bogată în resurse”.

Propunerea de vicepreședinte al lui Trump, în cazul în care va ajunge din nou la Casa Albă, și-a exprimat deschis opoziția față de ajutorul SUA pentru Ucraina. Acesta a declarat în repetate rânduri că „nu-i pasă de Ucraina”, inclusiv la doar câteva zile după începerea invaziei la scară largă a Rusiei.

De asemenea, Vance a denigrat în mod repetat Ucraina și și-a exprimat refuzul de a continua sprijinul SUA. Vance îi spunea în octombrie 2023 unui teoretician al conspirației din SUA: „Omule, nici măcar nu voi răspunde la apeluri din Ucraina”. Schimbul de mesaje a avut loc în timp ce republicanii din Congres au început să blocheze un pachet de ajutor pentru Ucraina, un impas care a continuat timp de mai multe luni și care a afectat războiul de rezistență dus de ucraineni împotriva invadatorilor ruși.

Comentariile lui Vance sunt cel mai explicite și recente referiri la un posibil plan pentru încheierea război propus până în prezent de oferta republicană pentru președinția SUA.

Dacă ce spune Vance s-ar implementa, atunci noua abordare a SUA ar marca o schimbare dramatică față de politica administrației Biden, care se concentrează pe furnizarea de asistență militară și de altă natură, împreună cu Europa și alți aliați, pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea rusă de pe teritoriul său.

Săptămâna aceasta, în timpul dezbaterii prezidențiale cu vicepreședinta Kamala Harris, Trump a declarat că, dacă va fi ales în noiembrie, „va termina războiul chiar înainte de a deveni președinte”. Cu toate acestea, , candidatul republican s-a abținut de la a-și prezenta în mod explicit planul, sugerând că publicarea strategiei sale i-ar slăbi mâna în negocieri, după cum mai indică Washington Post.

În replică, Kamala Harris a declarat că „motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că s-ar preda pur și simplu”. Vicepreședinta SUA a ținut să sublinieze și că „dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi acum la Kiev și înțelegeți ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina”.

Potrivit comentatorilor americani de la Politico, dezbaterea prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump a scos în evidență una dintre cele mai mari diferențe în politica externă americană într-o dezbatere prezidențială de la Nixon și Kennedy.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Asa e, Trump si ai lui e prosti rau. Hamala si ai lu' ea e destepti tare.
    Malaxorul care a tocat sute de mii de vieti si milioane de destine din estul Ukr trebuie tinut activ, sub stindardul superioritatii morale, ca p-aia de acolo nu-i stim, dar interesele noastre politice sunt clare si imediate.
    Pai, nu? Pai, da!
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Trump va termina războiul Rusia-Ucraina, în 24 de ore, după ce va fi ales președinte. (Nici măcar nu va intra oficial la Casa Albă.) Așa se laudă narcisistul nr.1 al planetei.
    Vance anunță o simplă idee, care nu e un plan. Sau e un plan, doar ipotetic, în mintea unor bufoni precum tandemul Trump-Vance. Un plan are date, termene, anumite detalii... N-au descoperit cu asta America (continentul în care ei deja trăiesc), nici măcar roata sau apa caldă... Chestia cu zona neutră, demilitarizată e veche (în zonele de conflict ale lumii.) Mai trebuie să convingi însă și combatanții să lase armele. Disperați cum sunt după voturi, Trump și Vance, nu văd de ce n-ar spune că imigranții mănâncă animale de companie și că vor pune capăt războaielor lumii din a doua secundă a câștigării alegerilor. Trump e un bufon narcisist, tip reality show, iar Vance un maimuțoi MAGA, care-și trage umbre, cu dermatograful, pe conturul ochilor pentru a impesiona, crede el. De fapt, arată că un zombi.
    • Like 4
  • RazvanP check icon
    Realist vorbind e cel mai plauzibil scenariu. Cine își imaginează că rusia se va retrage din teritoriile ocupate în Ucraina trăiește pe altă lume. Pur și simplu nu își permit să facă asta, își pierd "fața", pierd Siberia în fața Chinei.
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Vor pierde mai mult decat "fata". Probabil Rusia nu va mai exista in 2030. La inceputul invaziei nu isi imagina mai nimeni ca Ukraina va rezista. Suntem in al treilea(!) an si Rusia nu a reusit vreo victorie strategica, a pierdut mare parte din arsenalul militar (mai are cu ce ameninta Europa?) Economia Rusiei nu merge deloc bine (inca mai rezista, dar in curand nu va mai putea mentine comunicatiile, infrastructura electrica etc), populatia a scazut semnificativ. E o ocazie istorica, ar fi o prostie sa o pierdem.
      • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult