Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Majorarea plafonului veniturilor la microîntreprinderi. Decontarea unor cheltuieli personale ale administratorului, a cheltuielilor de protocol și a donațiilor

Domnul Chiriac Chirițescu Chiril este asociatul unic și administratorul societății Chirițescu & Company SRL, persoană juridică română, înființată conform legii 31/1990 privind societățile. Societatea va avea calitatea de microîntreprindere începând cu 1 februarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 3/2017 privind modificarea Codului Fiscal, ocazie cu care se adoptă un nou regim al microîntreprinderii.

Având în vedere că societatea înregistrează salariați, impozitul este în procent de 1% din veniturile impozabile. Ulterior acestei proceduri de impozitare, administratorul dorește să deconteze la societate diverse chetuieli cum ar fi cheltuieli de protocol, cheltuieli de sponsorizare, dar și unele cheltuieli personale ale acestuia sau ale salariaților. Ce sfaturi ar trebui să primească administratorul societății față de aceste decontări de cheltuieli?

Administratorii societății au obligația să folosească cu bună credință creditul societății și să nu utilizeze fondurile societății în folos personal. Încălcarea acestor obligații sunt considerate infracțiuni de Legea societăților nr 31/1990 republicată cu modificări. Din punct de vedere fiscal, pentru o societate ce achită impozit pe venitul microîntreprinderii, în temeiul legislațieispecifice acestui impozit, nu se va ține cont de deductibilitatea sau nedeductibilitatea unei cheltuieli, când se stabilește valoarea impozitului de plată. Există și alte implicații fiscale, de exemplu dacă sunt decontate la societate cheltuieli personale ale participanților la societate acestea sunt considetate venituri din alte surse și sunt supuse impozitului pe venit cu cota de 16%, conform art 114 alin (2) lit h) - I) din Codul Fiscal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult