Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Majorarea plafonului veniturilor la microîntreprinderi. Decontarea unor cheltuieli personale ale administratorului, a cheltuielilor de protocol și a donațiilor

Domnul Chiriac Chirițescu Chiril este asociatul unic și administratorul societății Chirițescu & Company SRL, persoană juridică română, înființată conform legii 31/1990 privind societățile. Societatea va avea calitatea de microîntreprindere începând cu 1 februarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 3/2017 privind modificarea Codului Fiscal, ocazie cu care se adoptă un nou regim al microîntreprinderii.

Având în vedere că societatea înregistrează salariați, impozitul este în procent de 1% din veniturile impozabile. Ulterior acestei proceduri de impozitare, administratorul dorește să deconteze la societate diverse chetuieli cum ar fi cheltuieli de protocol, cheltuieli de sponsorizare, dar și unele cheltuieli personale ale acestuia sau ale salariaților. Ce sfaturi ar trebui să primească administratorul societății față de aceste decontări de cheltuieli?

Administratorii societății au obligația să folosească cu bună credință creditul societății și să nu utilizeze fondurile societății în folos personal. Încălcarea acestor obligații sunt considerate infracțiuni de Legea societăților nr 31/1990 republicată cu modificări. Din punct de vedere fiscal, pentru o societate ce achită impozit pe venitul microîntreprinderii, în temeiul legislațieispecifice acestui impozit, nu se va ține cont de deductibilitatea sau nedeductibilitatea unei cheltuieli, când se stabilește valoarea impozitului de plată. Există și alte implicații fiscale, de exemplu dacă sunt decontate la societate cheltuieli personale ale participanților la societate acestea sunt considetate venituri din alte surse și sunt supuse impozitului pe venit cu cota de 16%, conform art 114 alin (2) lit h) - I) din Codul Fiscal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult