Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mănânci la McDonald’s? Ceva bun de știut

McDonald’s Open Days

De câte ori se schimbă uleiul la cartofii prăjiți, de unde provin ouăle folosite în sandvișuri, dar și ce carne găsești într-un McPuișor poți afla acum direct de la sursă. Bucătăriile restaurantelor a căror siglă o recunoaște orice român se deschid pentru 30 de zile, în cadrul unei campanii naționale intitulată Open Days.

Tururi ghidate în bucătăria McDonald’s au loc gratuit la cererea celor interesați începând din 28 aprilie, în toate restaurantele din țară. Astfel, oricine este curios să afle cum se prepară mâncarea cu adevărat, de unde vin chiflele și cât de verde e salata proaspătă poate auzi și chiar vedea direct la sursă. Trebuie doar să fie curios, să se deplaseze la oricare restaurant din cele 107 aflate în cele 33 de orașe din România și să se programeze la un tur. Înscrierea se face direct la managerul restaurantului, care îți prezintă toate informațiile pentru a avea acces în bucătărie.

Cei înscriși la tururi vor participa la ele în zile și intervale orare stabilite direct cu managerul restaurantului ales. 

Ce proveniență are carnea din aripioarele picante

Vizita este gratuită și poate fi programată oricând în intervalul 28 aprilie – 28 mai. Este o inițiativă care s-a bucurat de succes în România și în trecut, și acum este reluată pentru a oferi clienților o experiență reală.

Astfel, oricine – fie că este client, fie că e doar curios – poate afla povestea ingredientelor prezente în produsele vedetă, ce standarde de calitate se respectă în bucătăriile lanțului, cât de proaspăt este totul, dar și cine sunt furnizorii locali și din alte țări din Europa cu care McDonald’s colaborează în România. 44% dintre ingrediente folosite provin de la producători și companii românești. Sunt furnizori care respectă standarde riguroase și care oferă produse de calitate, precum pui de la Transavia (n.r. vă spunem un secret: aripioarele picante din meniu sunt „carne românească. La fel și chifteaua din McPuișor), legume proaspete de la Eisberg (n.r. sută la sută din legumele din burgeri, sandvișuri și salate sunt de la producătorul din România), chifle de la Lantmännen Unibake, ouă proaspete free-range de la Familia Toneli pentru produsele de mic dejun (n.r. ouă sută la sută, nu prafuri), suc de mere și gem de vișine de la Râureni, zahăr stick de la Agrana, lapte pentru cafea Olympus, miere stick de la Apisrom sau șunca de la Carniprod. Doar în 2024, cheltuielile pentru ingrediente din România au depășit peste 200 milioane de lei.

Puteți afla mai multe despre cine sunt furnizorii ingredientelor din fiecare produs McDonald’s accesând acest link. Așa o să aflați că delicioșii cartofi prăjiți sunt cartofi adevărați, selecționați manual, că peștele folosit este de la Espersen (n.r. lider mondial în procesarea de pește congelat), iar carnea de vită din burgeri provine de la Biovela, unul dintre cei mai mari producători de carne din Europa Centrală. 


Periodic se fac analize microbiologice produselor

Siguranța alimentară este esențială pentru McDonald’s, așa că toți furnizorii au certificare în conformitate cu cerințele Asociației GFSI (Inițiativa globală a siguranței alimentelor). De asemenea, toți furnizorii sunt verificați anual prin audituri de Siguranță Alimentară și Responsabilitate Socială.

Când cumpărați sau comandați un produs e bine să aveți siguranța că este proaspăt. La McDonald’s așa se întâmplă. Potrivit companiei, produsele sunt preparate la fiecare comandă, inclusiv cu opțiuni de personalizare pentru clienți. Ca o măsură de siguranță suplimentară, compania investește constant în formarea angajaților, asigurându-se că aceștia sunt instruiți corespunzător în utilizarea echipamentelor și respectarea celor mai bune practici operaționale.

Mai mult, periodic, toate cele 107 restaurante din țară intră într-un program riguros de autocontrol. Asta înseamnă că se fac analize microbiologice principalelor produse. În plus, zilnic se derulează un program de verificare a siguranței alimentare în punctele critice de control, menținând astfel cele mai înalte standarde de calitate și conformitate.

Potrivit companiei, zilnic, în fiecare restaurant, pe fiecare tură se completează o listă de verificare a siguranței produselor: DPSC. Nu o poate face oricine, ci managerii certificați, care utilizează o platformă pentru monitorizarea standardelor de siguranță și calitate. De altfel, acțiunile de curățare și întreținere a echipamentelor sunt gestionate de aceeași platformă (n.r. Testo), iar angajații sunt evaluați periodic cu privire la respectarea procedurilor de lucru.

Strategia companiei: expansiune susținută

Cu peste 7.000 de angajați, McDonald’s este unul dintre cei mai mari angajatori din România la nivelul industriei alimentare. În 2024, compania a înregistrat o creștere de 16% față de 2023, cu o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de lei. În ultimii ani, compania s-a axat pe o strategie de expansiune susținută și continuă, care a inclus inaugurarea a 6 noi restaurante în 2023 și alte 7 noi restaurante în 2024, în orașe unde McDonald’s nu era încă prezent sau în orașe mari unde cererea era crescută.

Anul trecut, investiția totală s-a ridicat la 170 milioane de lei în expansiune și digitalizare, iar prin fiecare deschidere au fost create noi locuri de muncă: peste 450 în 2024. Pentru acest an, compania intenționează să angajeze alte 700 de persoane. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum, că intră pe piață și Wendy's, al 3-lea barosan al fastfood-ului, regele se simte ușor amenințat.
    Ce nu spune articolul este că fastfood-ul – în general – este cea mai periculoasă chestie pe care poți să o înghiți.
    • Like 0
  • M0sh0o check icon
    Mda. O reclamă la fast-food. Mîine o să-mi arătați și una la păcănele sau la o farmacie. Ce dreaku?
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult