Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Manele la Coldplay. Cum am văzut eu „momentul scandalos” de pe Arena Națională

 Foto: Marco Badea/Arhivă personală

Foto: Marco Badea/Arhivă personală

Sector 328, rând 15, loc 6. Aici am stat să văd concertul Coldplay de pe Arena Națională. Au fost aproape două ore de spectacol, cu lumini, piese celebre care m-au transpus în adolescență și anii de facultate, dar și mesaje clare din partea trupei despre cum trebuie să fim mai responsabili cu natura.

Chris Martin a vorbit puțin și în limba română, moment în care publicul a fost extaziat. Apoi, câteva piese mai târziu, Chris Martin a spus publicului că înainte de acest concert, ştiind că vine în România, a căutat să vadă ce artişti avem aici şi a găsit foarte mulţi pe care îi apreciază.

Solistul trupei Coldplay a mai spus că a aprofundat căutarea pe Youtube și așa a ajuns la Babasha, un interpret de manele pe care l-a invitat la spectacol și s-au împrietenit. „Îl chem pe scenă pe noul meu prieten român, un tânăr artist pe care sper să-l primiți cu inima deschisă”, a spus Chris Martin.

„În seara asta încercăm să spargem niște bariere”, a spus interpretul de manele înainte să se apuce de momentul său artistic. A început cu câteva acorduri, fiind acompaniat de Chris Martin la pian. Apoi a dus actul artistic spre interpretare unei manele care e în topul celor mai ascultate în ultima vreme pe YouTube. 

O bună parte din public nu a primit foarte bine acest moment, iar pe stadion au început să se audă foarte multe huiduieli. Se simțea cum oamenii îl urau pe acel băiat de pe scenă fără ca el să le fi făcut ceva, dincolo de a cânta.

După cele aproximativ trei minute cât a durat momentul ce i-a înfuriat pe mulți dintre fani, Coldplay a cântat „Yellow”, o piesă care te face aproape să te ridici de la sol. De altfel, spectacolul făcut de Coldplay a avut în centrul său ideea de a conecta publicul cu show-ul. Luminile, baloanele sub formă de planete care pluteau deasupra oamenilor și muzica trupei britanice au alcătuit rețeta perfectă pentru a amintire pe care să o porți cu tine toată viața.

Firește, momentul cu maneaua s-a viralizat și a împărțit internetul în două. Unii comentatori de pe rețelele sociale au spus că „nu am plătit să ascult manele”. Problema lor e că nu au înțeles mesajul trupei și nici mesajul turneului în desfășurare al celor de la Coldplay: adică diversitate culturală.

Or, cei care au fluierat au arătat că nu sunt înclinați spre o astfel de valoare, atât de importantă când vine vorba de consolidarea unei democrații fragile ca a noastră.

Nu a fost deloc ok că o parte din public a huiduit momentul. De ce cred asta? Pentru că acest lucru a arătat că mulți dintre românii prezenți pe stadion sunt lipsiți de toleranță și nu vor să accepte desfășurarea unor elemente culturale, altele decât cele pe care ei le îndrăgesc. Iar acest lucru e trist, pentru că Chris Martin și trupa sa au vrut să cuprindă în show-ul lor un element cultural pe care ei l-au observat că e predominant la noi în țară și în care poți descoperi elemente interesante dacă nu rămâi blocat în bulă. De altfel, asta și fac peste tot pe unde se duc: promovează diversitatea culturală și inserează în concertele lor tradițiile, arta sau muzica locală.

Indiferent că ne place sau nu, manelele reprezintă un gen de muzică extrem de popular în România. Și cred că nu trebuie blamat, ci mai mult ar trebui înțeles. Doar așa putem să reducem polarizarea socială din jurul lor. Doar luând pulsul la firul ierbii, fără însă să purtăm mantia elitismului.

Cei care au huiduit și au fost supărați că au venit la concertul Coldplay și nu au ascultat doar Coldplay nu au înțeles, de fapt, că trupa a vrut să personalizeze concertul. Iar acest lucru trebuie apreciat, nu huiduit, căci arată că în România există resurse artistice care sunt apreciate sincer de marii artiști ai lumii precum Chris Martin, care are 7 premii Grammy.

Când vii la un concert, remarcă într-un text de opinie și jurnalistul Cătălin Striblea, trebuie să știi că te întâlnești cu toate țăcănelile artistului. Cu tot pachetul său social, știi la ce vii. Iar dacă nu știi, pui mâna și citești. Turneul Coldplay este dedicat în acest an comunităților marginalizate și pe scenă a venit fix un artist de acolo.

„Mulțumesc că m-ați așteptat 25 de ani”, a mai spus solistul trupei Coldplay. A făcut publicul să zâmbească larg și sincer, iar la final a creat mai multe momente de improvizație muzicală în baza imaginilor live cu oamenii de pe stadion surprinși de camera oficială.

Pe scenă, Chris Martin a vorbit și în limbajul semnelor pentru surdomuți, a purtat tot timpul la mână o brățară în culorile Ucrainei și a salutat și poporul palestinian atunci când un fan i-a arătat steagul Israelului. În plus, a chemat-o pe scenă pe o tânără din public care i-a cerut să cânte „Lost”, o melodie manifest prin care Coldplay subliniază că doar pentru că pierzi, nu înseamnă că ești pierdut sau că te vei opri.

În ciuda faptului că unii au plecat frustrați de la concert din cauza momentului cu maneaua, eu am plecat zâmbind de la concertul Coldplay, știind că am trăit o experiență pe care o așteptam încă de când visam și eu să fiu vedetă. De altfel, am venit la concert ca să văd un superstar și am descoperit un om simplu, care te face să uiți timp de aproape două ore de griji, supărări sau probleme. Te face să te aduni și să te bucuri. Te face să te simți împlinit. Așa m-am simțit eu la concertul Coldplay. Când am ieșit din curtea stadionului am predat brățara și am înapoiat două pahare pentru a-mi recupera banii. Am participat astfel la sustenabilitatea acestui concert, lucru sugerat de trupă înainte de spectacol.

Nu cred că ar trebui ca frustrările să ne priveze de bucuria de a face parte dintr-un spectacol și să ne facă să ajungem până în punctul în care să fluierăm. Dar totul ține de cât de capabili suntem fiecare dintre noi să încercăm să-l înțelegem pe aproapele nostru înainte de a-l judeca. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    O formatie rock care propovaduieste progresismul a catadichist sa mai bage inca o pastila amara in sandwich-ul muzical cu care se serveste propaganda lor si nu le-a iesit pentru ca gustul a devenit deja prea denaturat. Evident ca autorul aritcolului care are viziuni progresiste si neo-marxiste in mai toate articolele sale trebuie sa critice faptul ca in sfarsit lumea reactioneaza la astfel de tertipuri, acelasi gen prin care se introduce propaganda curcubeului si dictatura literelor in firme si scolile din vest la copii de 10 ani. Romanii nu vor asa ceva si ultima dovada in acest sens s-a vazut la alegerile recent incheiate.
    • Like 0
  • Imi pare rau pentru dl Badea ca a cazut in capcana acestei polemici si ca joaca rolul lui Gica-contra. Polemica a fost declansata , de fapt , nu de huiduilele respective, ci de reactia tafnoasa a unor ong-isti care traiesc de ani buni pe bani de la UE destinati emanciparii romilor . Desi a fost martor" pe viu" la evenimentul cu pricina, dl Badea a preferat sa se alature acestor ong-isti indignati din motive care nu ma intereseaza, dar ma ingrijoreaza: nu vrea sau nu poate sa vada adevaratul motiv al huiduielilor. Nu traieste si el in aceeasi Romanie cu noi? Nu este si el deranjat de manelele date la maximum pe strada, in masini, pe plaja, in poiana de la munte? La petrecerea de la etajul 10 la ora cand vrei sa te culci? Huiduielile nu erau pentru cantaret sau pentru maneaua propriu zisa, ci pentru fenomenul reprezentat de manele care a luat amploare prin agresivitatea cu care este impusa societatii. De ce aceasta reactie a fost imediat catalogata "rasism"? Pentru ca da bine pentru corectitudinea politica ???? Sa fim seriosi. Oamenii de la concert au dat banii sa asculte muzica celor de la Coldpaly si nu manele .
    • Like 4
  • Sunt incantat că, în sfârșit, românii iau atitudine și dezaprobă o etichetă care nu o merită !
    • Like 2
  • Soso check icon
    Oamenii au mers la concert Coldplay si in schimb au primit manele.
    Au dat banii si au primit altceva.
    Mie mi se pare ca trupa asta si-a cam tradat fanii de pe stadion.
    Cine voia manele mergea la un concert de manele.
    E simplu.
    • Like 0
  • Razvan check icon
    Stimate Domn,

    Daca dumneata esti fan de manele asta nu inseamna ca trebuie sa emiti pareri despre restul lumii in aceasta privinta.

    "...în România există resurse artistice care sunt apreciate sincer de marii artiști ai lumii precum Chris Martin". Pe bune ? Unde este arta aici ? Si o mai etichetati si drept romaneasca !
    "...manelele reprezintă un gen de muzică extrem de popular în România. Și cred că nu trebuie blamat, ci mai mult ar trebui înțeles". Ce sa inteleg ? Promovarea "jmekerelii" si a unor principii de viata gen "numar banii, mor dusmanii", sau ce ? Explicati-ne va rog, ca sa intelegem si sa ne desteptam si noi astia, intoleranti.

    Stimabilii de la Coldplay trebuiau sa se documenteze mai bine inainte de a lua aceasta decizie dubioasa si ar fi descoperit si diversitatea adevarata din arta romaneasca. Dar asta e, cand vii mare star din Occident sa canti intr-o tara bananiera, te uiti repede pe vreun canal dubios de Youtube, gasesti ce crezi tu ca e la mare moda si caracterizeaza tara respectiva, il bagi in concret si, surpriza ! Huiduie lumea, oare de ce ? Apoi ca sa o dregi, o bagi pe aia cu diversitatea, ca e la moda, ca nu o inteleg toti si trebuie sa luptam pentru ea, si gata, ai scapat !
    Jenant !

    Si, ca sa nu cumva sa intelegeti gresit, eu ascult cu drag orice gen de muzica care transmite ceva, de la simfonica, anumite genuri de rock, disco, retro, hip-hop, populara, lautareasca si orice alt gen de muzica pe care poate l-am omis.
    Dar nu manele !
    • Like 5
  • andrei andrei check icon
    clasica victimizare. mergi si ii bagi un deget in fund cuiva, iar cand ala vrea sa te pocneasca incepi sa urlii ca esti o victima nevinovata si ala e un agresor.
    • Like 2
  • Ce n-a înțeles Chris Martin e că apa și uleiul nu pot fi amestecate, oricât ai vrea să le freci în același vas. Știu că manelele s-au răspândit și în vestul Europei unde pot fi auzite într-o serie de restaurante. Dar să îți imaginezi că fanii de muzică rock ar suporta să asculte manele, înseamnă să fii de pe altă planetă. Un ignorant.
    Cât despre articol, sorry, dar mi se pare total deplasat. Manelele nu sunt cultură. Sunt un derapaj anti-cultural la care achiesează toți cei care apreciază o lălăială de cea mai slabă factură.
    • Like 8
  • “ Or, cei care au fluierat au arătat că nu sunt înclinați spre o astfel de valoare, atât de importantă când vine vorba de consolidarea unei democrații fragile ca a noastră.”
    Băi nene, de unde le scoți?
    • Like 6
    • @ Bogdan Misaila
      Corect! Imi scapase, ca as fi comentat! Ce are lula cu prefectura?
      • Like 2
  • Radsub Radsub check icon
    Tanarul ala de care nu am auzit pana acum imi spune ca sunt rasist daca nu astcult manele. Si ce sunt tinere "marginalizat" daca ascult Anca Parghel. Petrache Pechea, Damian Draghici, Johnny Raducanu si la ceas de dimineata Faramita Lambru, Puceanu, Siminica? Am mai citit si ca daca maninc shaorma sunt manelist sub acoperire- bravo duminica. Huiduielile nu cred ca au fost pentru acel tanar, ci pentru coldplay, pentru ca ceea ce a cantat babasa nu suna rau dpdv muzical. La un concert Bregović sunt sigur ca ar fi fost aplaudat. Dar cand platesc coldplay, vreau coldplay, nu Bregović (nu ca as plati vreodata coldplay, bregovic da), Cand vrei sa "spargi bariere". te astepti ca bariera sa iti opuna rezistenta (asta e scopul barierei), de obicei bariera se ridica daca vrei sa treci. Dar cand ai manele la coldplay sa nu te astepti sa nu ai aus si sos la europarlamentare
    • Like 7
  • Sunt„ impresionat” de acest cataclism din România. Aici, ca și la televiziuni, se disecă marele eveniment. L a nu știu ce concert de muzică lejeră s-a cântat manea. Sociologi, psihologi, în curând „analiști” politici vor diseca acest eveniment. Un diarist de la Digi 24 a și constat? ca la acest concert erau tot felul de melomani, inclusiv de la festivalul Enescu.Cum i-a depistat. Nu numai noi dar tot timpul suntem gata să dăm un verdict - anti-țigani, antisemiți, anti-musulmani și tot felul de anti. Personal nu ascult manele dar nici multe genuri de muzică ușoara. pot categorisi într-un fel pe oamenii care nu ascultă muzică cultă? Nu! și nici pe cei care ascultă manele.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult