Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Maneaua de la Coldplay | Aveau dreptul să huiduie? Da! A fost frumos? Nu!

Babasha la Coldplay
  • Ia-i românului șunca din fasole, ia-i zilele, nopțile sau anii de vrei, dar nu-i vorbi de manele că ia foc. Nimic nu polarizează mai tare societatea decât un scandal cu manele plantat strategic acolo unde te aștepți mai puțin. Chestie de marketing, expect the unexpected cum ar veni.
  • Aveau dreptul oamenii să huiduie la maneaua de la Coldplay? Cu siguranță da! Pe banii și pe timpul lor pot să se manifeste cum vor, pot să aplaude sau să huiduie. Un concert nu e Congresul al IV-lea al Partidului, să se ridice toți în picioare și să aplaude la unison. Iar îngrijorarea patriotică a unora potrivit căreia iar ne-am făcut de râs în fața străinilor are de-a face cu un complex de inferioritate netratabil.
  • A fost un moment frumos, care a arătat lumii „că nu suntem un popor de maneliști”? Cu siguranță, nu! A arătat doar că ne sare repede țandăra și că suntem primii care ne stricăm propria petrecere.
  • Nu cred că huiduielile au neapărat legătură cu intoleranța sau cu rasismul, așa cum se grăbesc mulți să pună etichete. Dacă nu-ți plac manelele nu ești obligatoriu rasist. Asta e o exagerare și, în definitiv, tot o etichetă. De pildă, s-ar putea să-mi placă muzica, dar să nu-mi placă mesajul sau versurile. Azi e cool și progresist să aperi manelele ca produs cultural al unei comunități discriminate istoric, însă puțini dintre cei care o fac trec de propria ideologie. Faceți analiza pe text a unei manele și puteți găsi acolo și misoginism, și intoleranță, și discriminare.
  • Sunt probabil mai multe straturi în reacția de ură de miercuri noapte. De la rasismul pur și dur, până la rușinea sau suferința cauzate de diversele stereotipuri prin care sunt românii văzuți în lume - toate explicațiile sunt posibile.
  • Nu știu dacă mulțimea de pe Arena Națională a avut ceva împotriva artistului de 22 de ani Babasha, invitat să cânte pe scenă, sau cu etnia acestuia. Pur și simplu, s-ar putea să fi fluierat ideea de „manele la Coldplay”, o găselniță de marketing care s-a dorit incluzivă, dar care a fost simțită de mulți potrivindu-se ca nuca-n perete. De ce? Pentru că în România maneaua și maneliștii nu sunt categorii discriminate, dimpotrivă, sunt majoritare și bine remunerate. Babasha a fost recomandat chiar de trendul de pe YouTube, care arată că este pe primul loc la clipuri ascultate în această țară, cu aproape 7 milioane de vizualizări. Dacă voiau să fie incluzivi și să ajute o categorie discriminată și minoritară, cei de la Coldplay invitau pe scenă o cântăreață de jazz, cum glumea amar o prietenă care se ocupă cu astfel de muzici și care mărturisea că într-o noapte un manelist câștigă cât un muzician de jazz într-o lună.

Foto: Marco Badea

  • Realitatea e că suntem un popor care ascultă manele masiv (cifrele de audiență nu mint), dar care se rușinează cu asta, pentru că sunt considerate subcultură. Realitatea e că manelele sunt plăcerea vinovată a publicului fin care merge la nunți, aniversări, teambuilding-uri sau petreceri de firmă. Realitatea e că manelele sunt singurul produs cultural de masă cu care România iese la export. Maneaua lui Ionuț Cercel „Made in Romania”, pusă de jucătorii lui Inter Milano în vestiar după câștigarea campionatului, a ajuns la 72 de milioane de view-uri pe YouTube, cam de 4 ori populația României.
  • Furtuna iscată imediat după concert în mediul online, cu luări de poziție intransigente și definitive, are ceva din epopeea eroic-comică a luptei românilor cu infamul Dracula, singurul motiv pentru care mulți străini știau de existența României în lume. Să ne relaxăm, așadar, înaintea concertului de diseară, în care Babasha ne promite că va face un show și mai și. Și va cânta și Coldplay.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca avem cumva o indoiala de ce suntem condusi de clica asta de barbugii si banditi care se perpetueaza dinastic , pai atunci zilele astea avem un studiu de caz f bun . Fituica numita Republica , care era acum ceva timp o puternica platforma civica, e focusata ( inclusiv prin fondatorii ei) pe subiectul manelelor in loc sa fiarba indignarea despre situatiile de la Sectorul 1 si 2 .
    Vreau sa fiu bine inteles , problema de la Sectorul 1 si 2 nu este ca nu castiga printii USR. Problema este ca s-au gasit probleme evidente , diferenta de scor este foarte mica si SE REFUZA RENUMARAREA voturilor . Deci ca sa vorbim mai pe intelesul legii si pentru magistrul Grebla , este o probabilitate serioasa de viciere a votului a mii de oameni.
    Fara sa se supere nimeni , pentru mocirla in care traim nu sunt responsabili analfabetii sau manelistii romani , ci electoratul subtire, educat , care o sa-si smulga parul din cap in scurt timp . Nu uitati ca apartenenta la NATO si UE , nu a oprit Ungaria sa ajunga ceea ce este azi. Si asociatia cooperativa PSD si PNL pune stapanire pe tot .
    • Like 0
  • Acum ceva timp a fost un scandal in Anglia (patria alora de la Coldplay) legat de niste carne din ceva lasagna la cutie. Pe eticheta scria "carne de vita", dar in realitate era carne de cal,
    Asta e (si in comert, si in showbiz): nu e OK sa zici una si sa vinzi alta.
    • Like 4
  • Titlul de maine în ziare: Mare concert Babasha la Bucureşti! În deschidere a cantat Coldplay.
    • Like 1
  • Este complet greşită asocierea manelelor cu ţiganii. Sunt mult mai mulţi romani în ţara noastră care ascultă manele decat ţigani. Asta e una la mană.
    A doua la mană, asocierea manelelor trebuie făcută cu subcultura. Aici nu vorbim de un gen muzical, vorbim de ceva care, din lipsa celor 7 ani de-acasă, nu se poate asculta liniştit în căşti, doar pentru tine, e ceva care trebuie să bubuie în boxele de la maşină, în boxele scoase pe fereastră în cartier, în telefonul mobil pe speaker în avion al calatorului cu Wizzair. Şi să aibă un mesaj legat de bani, duşmani, femei, maşini, Sunt sigur că le-aţi experimentat pe toate.
    Hai să vă spun o chestie ca să fac o paralelă cu situaţia în discuţie.
    Mie nu îmi place pătrunjelul verde. Nu l-am suportat niciodată în mancare. Cand merg la restaurant nu comand niciodata feluri de mancare cu pătrunjel, Dacă mi se aduce mancare cu pătrunjel care nu a fost scris în meniu, nu o mănanc. O plătesc, dar nu o mănanc. Dacă merg în vizită la cineva refuz mancarea cu pătrunjel, şi găsesc întotdeauna ceva amuzant de spus legat de această plantă care să nu supere gazda. Sau îi spun dinainte că o să pun pe marginea farfuriei frunza respectivă, să nu se supere. Şi nu se supără atata timp cat ii spui dinainte.
    Aşa şi cu incidentul de la concert. Dacă Coldplay l-ar fi pus pe afiş pe individ, lumea ar fi fost în temă şi ar fi reacţionat diferit. Însă cand i s-a băgat pe gat mizeria fără să fie în meniu, asta e greu de înghiţit şi reacţia a fost pe măsură. Coldplay şi-a minţit şi şi-a dezamăgit fanii cu acest gest, făcut cu siguranţă din superficialitate. Degeaba au venit după concert cu explicaţii privind tema turneului. Prea tarziu. Nu numărul de vizualizări pe Youtube este sursa de informare corectă. Sunt indivizi care ascultă pe repeat aceste mizerii 24/7, aşa că numărul de vizualizări este irelevant. La banii lor puteau consulta orice realizator de post de radio din Romania şi ar fi găsit răspunsul corect.
    Asta este părerea mea, sigur că nu e neapărat să coincidă cu a altora. Dar dacă aş fi fost acolo, aş fi părăsit cu siguranţă arena. Şi aş fi lăsat pătrunjelul să se ofilească pe marginea farfuriei. Nu l-aş fi înghiţit.
    • Like 5
  • andrei andrei check icon
    tehnica clasica de manipulare prin care se asociaza antimanelimul cu rasismul.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult