Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Apărării și-a dat demisia, după comunicatul prin care anunța că nu sunt suficienți bani pentru veniturile militarilor. Premierul i-a acceptat demisia

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și-a depus marți demisia, asumându-și proasta comunicare în legătură cu plata unor drepturi ale militarilor. 

Decizia a venit după ce un comunicat al MApN a anunțat amânarea plății normei de hrană pentru militari și a sumelor pentru chirii. Soldele militarilor ar urma să fie virate la timp, însă contribuțiile individuale și impozitul pe venit ar urma să fie plătite eșalonat la bugetul de stat.

Ministerul dă vina pe întârzierea rectificării bugetare, potrivit comunicatului MApN.

UPDATE Atribuțiile ministrului demisionar vor fi preluate de vicepremierul Marcel Ciolacu. 

UPDATE Premierul a acceptat demisia ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, potrivit Digi24, care citează surse guvernamentale.

UPDATE Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și-a depus demisia pe masa premierului, anunță Digi24. El își reproșează neatenție în comunicarea problemelor bugetare. „Bani sunt, problema este doar de natură tehnică”, a spus ministrul Țuțuianu la Digi24. „Toate drepturile salariale se plătesc pe data de 15 septembrie, iar norma de hrană – în cursul acestei luni”, a adăugat ministrul. 

Ministerul Apărării a anunțat marți că soldele şi salariile nete, fără contribuţii individuale şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Întrebată de jurnaliști dacă sunt probleme cu plata salariilor militarilor, ministrul Muncii Olguța Vasilescu a răspuns: „Nu am auzit așa ceva”.

Un comunicat sec al Ministerului Finanțelor precizează că „nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale” și că „nu există astfel de probleme la niciun alt minister”.

Comunicatul MApN:

„În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:

- efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;

- efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;

- efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;

- efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)”.

Adrian Țuțuianu: „În ce privește drepturile de personal, execuția bugetului este în prezent de 72,71%”

„Execuția generală a bugetului (MApN - n.n.) până la această oră este de 39,5%. În ce privește drepturile de personal execuția bugetului este de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este de natură tehnică, respectiv transferul din trimestrul patru în trimestrul trei a unor sume de bani care să ne poată permite plata tuturor drepturilor salariale la data de 15”, a precizat Adrian Țuțuianu la Digi24. 

Tuțuianu a precizat că a găsit soluții pentru ca toate drepturile lunii septembrie să fie plătite integral până la sfârșitul acestei luni, adăugând că se referă atât la salarii cât și la norma de hrană și la alte drepturi aferente. 

Adrian Țuțuianu a amintit de creșterile de salarii cu 15 la sută și de majorarea indemnizațiilor pentru gradați și soldați profesioniști.

„Toate drepturile salariale se plătesc pe data de 15 septembrie, iar norma de hrană – în cursul acestei luni”, a adăugat ministrul demisionar.

Întrebat dacă l-a informat și pe președintele PSD, Liviu Dragnea, despre dificultățile de la Ministerul Apărării, Țuțuianu a răspuns: „Nu, nu am făcut această discuție”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Olguto,iar cu vechea ta coteala-de fapt a lui Dragnea si preluata de pupincuristi? Finantele la fel,n-au auzit sa mai fie si in alte ministere probleme de felul asta, deci e clar ca sunt.Dragi parlamentari majoritari,v-ati ales un guvern de "nepotriviti" din nou asa ca am sa rasucesc putin o poezie cunoscuta(nu de catre voi,prea respectabili inculti):A-nceput de ieri sa cada/ cate un ministru./Dar n-a stat!/Norii nu s-au razbunat,/Stau gramada peste stat./Cate unul or sa cada/Toti ministrii de rahat!
    • Like 1
  • Nici nu mai gasesti cuvinte de revolta.Critica,insulta,amenințarea-toate acestea sunt zadarnice.Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vad,nu mai aud,nu mai sunt.Instinctul de capetenie al elitelor politice,instinctul statal s-a stins.......MIRCEA ELIADE
    • Like 0
  • Da' șefu' lu' Țuțuianu n-are nici o responsabilitate? Măcar pentru rectificarea bugetară lipsă, după care strigă toată lumea de vreo 2 luni încoace? Dacă la Apărare este blocaj pe salarii, vă dati seama cam cum se stă la coadă după bani prin sectoarele mai puțin vizibile?
    • Like 3
  • Anon check icon
    Mai multi bani in buzunarele romanilor!
    • Like 0
  • Nu mai sunt bani si sobolanul avocat al Lukoil isi ia talpasita. Dupa 8 luni de guvernare PSD praful si pulberea s-a ales de credibilitate in cadrul U.E si NATO. Pana in 2020 situatia Greciei va fi roz pe langa cea a Romaniei.
    • Like 2
    • @ Cristian Valsan
      Asta au vrut cei 11 mil.de blazați superior "Toți sunt la fel!" care au preferat să-și vadă de propășire în dec.2016.Nu,nu sunt toți la fel,o legătura ombilicală cu Rusia are doar PSD,în rândul partidelor care au contat și contează.
      • Like 3
    • @ Maria Rusu
      Corect ce ziceti in cea mai mare parte. "Toti sunt la fel" e o remarca de oameni tampiti de mediul social, needucati, lipsiti de simt critic. Detest expresia asta din toti porii pentru ca reprezinta o falsificare a realitatii, groaznic daca la 27 de ani de la caderea comunismului si avand mijloace informatice necesare foarte multi oameni isi construiesc lumi paralele guvernate de antilogica. Nici chiar de toti din PSD nu putem spune ca sunt la fel, e o enormitate si o logica de grota, exista cativa social-democrati pe bune, cu viziuni euroatlantice, doar ca sunt total marginalizati de nulitati. Expresia "toti sunt la fel" e o caracteristica a societatii inchise, cu apucaturi totalitate sau habotnice (da, Rusia e modelul de stat ideal pentru cei ce gandesc in tiparul acesta), unde oamenii nu folosesc ratiunea si nu isi asuma deciziile, un lider suprem inelept si generos trebuie sa faca asta in locul lor, preferand sa blameze tot ce exista in jurul lor din prostie sau dintr-un idealism tembel, in loc sa gaseasca o solutie respirabila si coerenta.
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      "toti sunt la fel"este replica si scuza celor lasi care s-au dat batuti. Nu, nu sunt toti la fel, dar toti care sunt acum tineri arata ca programul "tampirea populatiei"deja da roade, este cam singurul program care se desfasoara cu succes in tara. Daca deja jumatate din populatie a ajuns jemonfichista, nomenclaturistii sub acoperire si-au atins scopul, care era perpetuarea la putere. Moralitatea si virtutea trec prin stomac, dar daca nu ai cunostintele si reperele sa le interpretezi, esti ca un boshiman pierdut in metropola. scopul tuturor politicienilor pana acum a fost sa-si asigure accesul la putere, nu pentru a construi ceva, ci din motive mai simple, le stim cu totii care sunt acelea. De aceea tampirea noii generatii a fost un tel comun al tuturor, un popor indobitocit fiind mai usor de manipulat si mai ieftin de cumparat ( vezi succesul rasunator in tara al operatiunii "micul secuiesc", pe care doar naivii mai pot crede ca nu a fost o provocare deliberata) . Priviti bine in jur, si apoi trageti aer in piept, numarati pana la 10, si raspundeti, unde vedeti tara asta in 5 ani, daca mergem tot pe acest drum? Sincer, eu vad ceva asemanator cu transnistria, dar poate se intampla o minune si ne oprim la nivelul Albaniei. Ramane de vazut, dar un lucru e sigur, criza vine, bani iar nu sunt, si de data asta nici plase de siguranta nu maia vem. Ramane sa ne asiguram supravietuirea individ cu individ, apoi dupa ce trece furtuna , vedem ce facem cu viitorul. Cu iesitul in strada ne-am cam lamurit, ii cam doar undeja la 3 metri in fata sulii de protestatari, si de data asta vor fi si represiuni, nu de alta, dar protestele nu dau bine cand se cersesc bani de la FMI . Cred ca vom avea o toamna interesanta. Si fierbinte, ca un samovar rusesc.
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      Să înţeleg că din 1990 şi până astăzi doar PSD a fost "la butoane" şi el este singurul vinovat pentru starea în care ne găsim cu toţii? Pentru aducere aminte vă scriu că în 1996-2000 a fost la conducere Convenţia Democrată iar din 2004 şi până în 2012 la cârmă (ca să folosim termeni de specialitate) a fost PDL. Dacă mai adăugăm UDMR, PUNR, PUR care au fost pe la guvernare, constatăm că, într-adevăr, TOŢI SUNT LA FEL. Deci... să avem pardon stimată doamnă!
      • Like 0
  • Mike check icon
    A început falimentul?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult