Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Am fost la hackathonul celor 100 de IT-iști voluntari, chemați de Cioloș la Guvern: „Nouă ne vine să râdem când vedem condițiile pentru licitații”

Am fost la maratonul digital organizat, sâmbătă și duminică, la Guvern în cadrul GovITHub. Un hackathon, cum s-ar zice, în care peste 100 de tineri IT-iști au creat 12 prototipuri de aplicații sau platforme care ar putea să le facă cetățenilor viața mai ușoară. 

Când îi întrebi despre proiectele lor, țin să spună că folosesc surse deschise sau tehnologie mainstream, ușor de găsit și utilizat. Asta înseamnă că proiectul poate fi dezvoltat și continuat de oricine are competențele necesare în IT, nu doar de anumite firme. 

„Asta înseamnă că dispare nevoia de consultanță”, spune Mihai, un tânăr voluntar. 

Dintre cei peste 100 de participanți, 20 sunt bursieri care primesc, pentru o jumătate de an, 2.000 de euro lunar din partea Guvernului . Ceilalți fac voluntariat. Mihai face voluntariat. Îl întreb dacă are job. „Am două joburi”, spune el. „Și de ce ai venit?” „Am venit pentru noi. Pentru noi toți”.

„Nouă, ca IT-iști, ne vine să râdem când vedem condițiile pentru licitații. Știm deja cine o să le câștige”

Alexandru Moldovan (foto) are 15 ani de experiență în IT și a venit și el tot ca voluntar. Vorbește despre cum au mers lucrurile până acum în ceea ce privește contractele IT cu statul. 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„Se duc bani din buzunarele noastre. În loc să se ducă pe drumuri, pe spitale, pe școli, se duc în buzunarele altora direct. Nouă, ca IT-iști, ne vine să râdem când vedem condițiile pentru licitații. Știm deja cine o să le câștige. Fiecare dezvoltator vine cu un framework. Acest framework te face dependent de el toată viața. Cred că cheltuirea banului public trebuie făcută cu atenție. Eu plătesc impozite foarte mari pe lună și fiului meu trebuie să îi cumpăr la școală bancă și scaun. Fiului cel mare, i-am cumpărat manualele, pentru că nu le-a primit. Pentru asta am venit azi.”

A lucrat, în echipa a doi bursieri GovITHub, la o aplicație numită Prietenul Pacienților, care colectează de la aceștia date despre serviciile medicale pe care le-au primit. „Aceste formulare există deja în format pe hârtie, publicat de Ministerul Sănătății. Anul trecut s-a făcut o statistică, din care a reieșit că, potrivit formularelor, , 97% dintre pacienți sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de serviciile medicale. Și noi am spus că cifra asta nu are cum să fie reală și credem că mecanismul este greșit”, spune Ștefan Popa, bursier GovITHUb. Asta pentru că, în acest moment, chestionarele sunt completate în spital și înmânate personalului medical. Sunt pe hârtie, iar hârtia mai are un defect: se aruncă ușor. Asta spun IT-iștii, care arată că, în Europa, nivelul de mulțumire al celor care beneficiază de servicii medicale este de 65-75%. 

„Există un URL la care poți accesa chestionarul, ideal ar fi ca imediat după primirea unui serviciu medical, după utilizarea cardului de sănătate, clientul să fie contactat via sms sau via email pentru completarea formularului, în ce variantă dorește. Asta înseamnă conectarea cu cardul sănătate. Noi nu vrem să facem sondaj, vrem ca datele să fie reale și vrem să fie utilizate de Ministerul Sănătăți, care să poată evalua pe baza lor managementul spitalelor”, spune Lucian Stuparu, și el bursier GovITHub.

O aplicație împotriva încălcărilor Codului Rutier

La câteva mese distanță, o echipă condusă de Cristina Moga lucrează la RoadRo, o aplicație de raportare a încălcărilor Codului Rutier, prin care cetățenii pot trimite sesizări, sub forma unor fotografii, direct Poliției Rutiere.

„Modulul pe care ne-am axat la acest hackathon, pentru că a durat doar două zile, este sesizarea parcărilor ilegale. Am lucrat la aplicație mobilă pentru cetățean și la portalul web pentru poliție. O singură dată, când îți instalezi aplicația facem autentificare pe numărul de telefon, așa cum se întâmplă și la WhatsApp, de exemplu. Apoi ai posibilitatea să faci o sesizare, să vezi istoricul și să vezi și partea de comunitate a aplicației. Poți să iei o imagine din galerie sau să faci atunci o imagine. Noi am gândit această aplicație pentru toate încălcările Codului Rutier, inclusiv pentru gropi. Autoritățile au acces la informațiile din aplicație și pot vedea unde este o problemă. Dacă într-un anumit loc sunt multe amenzi pentru parcare, înseamnă că nu sunt suficiente parcări. Scopul nu este acela de a pedepsi, ci de a face ce poți tu mai bine”, spune Cristina Moga, care are peste 10 ani de experiență în domeniul IT.

De la formulare inteligente la „Stop Cozi”

Una dintre prototipurile de aplicații realizate la maratonul digital, este Gov.ro Authenticator, care își propune să reunească toate aplicațiile instituțiilor publice într-una singură. Astfel, odată logat într-un cont unic, cetățeanul ar putea să interacționeze, teoretic, din fața calculatorului cu toate instituțiile publice, fără a mai fi nevoie de hârtii și vizite la ghișeu. 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Carmina Stan, care a lucrat pentru o mare firmă de comerț online, a lucrat la o aplicație de formulare inteligente, care pot fi editate atât online cât și offline și pe care poate fi atașată semnătura olografă. „Sunt formulare din care instituțiile își pot extrage ușor datele. Dacă există deja datele utilizatorului în sistem, acestea pot fi precompletate”, spune aceasta.

„Instituțiile românești colectează cantități mari de date, care merg în detaliu, dar care nu comunică între ele”

O altă aplicație, Stop Cozi, își propune să elimine cozile de la instituțiile publice și să le permită cetățenilor care trebuie să ajungă la vreun ghișeu să își facă programare în prealabil, urmând să primească apoi un SMS de confirmare.

Ionuț Popa este bursier în programul GovITHub și a condus echipa de voluntari care a creat prototipul pentru Radar. „Este o aplicație care își propune agregarea, vizualizarea, datelor de la instituțiile publice din România. Instituțiile românești colectează cantități mari de date, care merg în detaliu, la nivel de comună, dar care sunt izolate. Nu comunică între ele”, explică Ionuț Popa. Radar ar trebui să poată colecta aceste date, să le poată interpreta și să le pună în hărți care să le permită autorităților să facă politicile publice pe regiuni. Ar putea arăta care a fost scăderea demografică pe localități în ultimii 10 de ani, care este raportul dintre cheltuielile cu salariile din instituțiile publice și veniturile colectate de acestea sau cum a variat prezența la vor pe regiuni în funcție de vreme.

Chiar și în varianta cea mai optimistă, în care totul merge perfect, aceste idei trebuie să găsească, la celălalt capăt, la instituția publică, tehnologia,voința, știința, consecvența, care să le permită să existe. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna sera ma numesc:Toader Florin vreu sa lucrez ca voluntar la guvern
    • Like 0
  • Iubesc acești tineri deștepți și dornici de schimbare chiar și în ceasul al doisprezecelea. Însă în corectitudinea lor pornesc, cred, de la premize greșite. Lipsa parcărilor este cauzată de necunoașterea locurilor unde sunt necesare?? Feedback -ul pacienților lipsește?? Mă opresc aici cu exemplele și spun că acești bursieri și voluntari prea pornesc de la... origini. Se cunosc aceste lucruri la orice nivel. Dorința și putirința lipsesc. Toți știu ce trebuie făcut, dar nu se vrea. Trebuie lucrat la ,, obligări" și chiar constrângeri a decidenților.
    • Like 0
  • check icon
    Nu prea cunosc baietii Romania reala, dupa cat se pare. Nu au mai fost demult pe la sate. Digitalizarea e foarte departe de acestea.
    • Like 0
  • Sa speram ca se misca ceva ,cu ajutorul vostru cei tineri ,voi veti fi beneficiarii
    • Like 1
  • Foarte bun/bine. Poate ajung sa se si implementeze.
    • Like 1
  • Ca avem specialisti IT capabili stim, ca dorim sa schimbam stim,dar ca nu suntem lasati cati dintre noi constientizam? La programele alea care se folosesc la votare(la alegeri) se poate face ceva?! A, dar ar fi in zadar ca oricum nu avem pe cine alege.De multe ori noi nu ii votam dar "dansii" tot ies.Apropo de licitatii, daca domniilor voastre va vine sa radeti , noua ne vine sa plangem.
    • Like 1
  • well done guys...cea mai tare initiativa as zice din ultimii ani daca s-ar pune in practica toate aplicatiile astea..daca s-ar crea o platforma cu voluntari din toate domeniile care sa se ajute intre ei si sa ajute tot odata Romania sa creasca ar fi cea mai tare initiativa cetateneasca din ultimii 30 de ani...decat sa iesi in strada mai bine pune mana si fa ceva..nice..acelasi gand il am si eu cu arhitectii mei..Change the face of Romania ,e aceeasi initiativa dorita cu arhitecti poate ne ajuta cineva sa ne faca si noua o pagina de web ca sa putem incepe..sunteti grozavi..doar inimile frumoase pot face asta..;)..ma bucur
    • Like 2
  • @Adi, @ Cristian Baluta, @Venom, @Sorin Bicila, @Ela Iliesi - toate raspunsurile dvs confirma ceea ce am semnalaat: a fost un efort lipsit de creier si ramane astfel pentru ca [1] LIPSESTE legislatia care sa dea dreptul autoritatilor sa foloseasca astfel de surse de informare, de la cetateni; [2] se face o NOUA aplicatie, cand au mai existat inca DOUA, in loc sa le faca operationale pe acelea, care nu sufereau din lipsa de programare si programatori, ci din lipsa de LEGISLATIE, pentru a putea deveni operationale; asadar, a fost un fel de jucati-va voi la groapa cu nisip, ca noi avem treaba in alta parte ...
    • Like 1
  • check icon
    Nu cred că acest hackathon va avea sorţi de izbândă. De ce? Pentru că programele sunt prea bune, prea eficiente. Să mă explic. 1) Sunt open source. Asta înseamnă că s-ar închide nişte robinete către clientela politică şi către buzunarul politicienilor. Credeţi că "mult stimaţilor şi iubiţilor" noştri aleşi le va conveni asta? Bineînţeles că nu! 2. Totul va fi la lumină, ceea ce iarăşi nu este convenabil pentru "mult stimaţii şi iubiţii" (pe care şi eu i-am votat, de altfel). Un singur exemplu: aplicaţia "Radar" În afara faptului că demonstrează că primarul ridică banul cu lopata şi face investiţii cu linguriţa, mai aduce la lumină ceva ce niciunui partid nu-i convine să se afle: voturile. Ce, cum şi unde cu voturile! Tot ceea ce fac aceşti oameni minunaţi este împotriva sistemului. Iar sistemul va dezvolta anticorpii necesari. Dea Dumnezeu să mă înşel!
    • Like 2
    • @
      Trebuie sa credem ca te inseli. Altfel ce sa facem? Emigrare in masa? Funia de gat?
      Sper ca este un mic pas in directia buna.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Mocanu
      Eu ma gandesc Danemarca, Canada, sau State :)
      • Like 0
    • @
      depinde cu cine votezi in 11.dec. Liberul arbitru e la tine, la mine. ecuatia e simpla: Ciolos sau altii la guvernare, in functie de asta si rezultatele viabile a acestui articol.
      • Like 0
  • As dori sa stiu cati parlamentari au vizitat acest "cuib al viitorului prezent" si si-au exprimat sustinerea politica pentru aceste programe!
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult