Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marco Hößl, CEO Kaufland, după primii 5 ani de România: „Cred că mulți germani pot învăța ceva din ospitalitatea românilor”

Pentru unii, ultimele zile din decembrie înseamnă singurele momente liniștite din an. Pentru alții, ocazia de a recupera cele mai prețioase clipe, cele alături de oamenii dragi, de familie. Există persoane pentru care finalul de an înseamnă o privire înapoi, planuri și rezoluții pentru următorul. Pentru cei mai mulți însă, sărbătorile de iarnă sunt despre magie, copilărie și amintiri. Cât de mult înseamnă tradițiile locale din această perioadă pentru un manager de top străin care conduce un business aici? Ce apreciază cel mai mult la noi? Cum ne percep obiceiurile? În aceste zile vă vom facem părtași la gândurile celor care conduc în România afaceri de miliarde, într-o mini-serie de articole despre magie, realizată împreună cu Untold, cel mai mare eveniment muzical din această parte a Europei.

Stabilit în România în urmă cu 5 ani, ca CEO al Kaufland România, Marco Hößl mărturisește că poartă o iubire aparte pentru țara noastră. „Conexiunile mele cu această țară au o poveste deosebită, soția mea fiind originară din Republica Moldova. Cred că mulți germani pot învăța ceva din ospitalitatea românilor”, mărturisește el. La 43 de ani, spune că încă mai crede în minuni, și că magia Crăciunului stă în a împărți din propria fericire cu cei din jur. „Cea mai mare minune este că minunile se pot întâmpla în fiecare zi”, este părerea lui Marco (foto: Nicoleta, 11 ani și Elisa, 8 ani, sunt fiicele lui Marco Hößl).


A copilărit într-un mic sat din nordul Bavariei, Germania. „Îmi amintesc că, pe vremea aceea, în decembrie era foarte multă zăpadă. Eram de dimineață și până seara pe derdeluș cu sania sau ne băteam cu bulgări de zăpadă. Pe atunci, nu aveam îmbrăcăminte impermeabilă și stăteam cu hainele ude afară, înghețați cu orele, pentru că nu voiam să intrăm în casă. Bunicii ne primeau cu fursecuri făcute în casă și cacao cu lapte cald”, își amintește managerul de astăzi. Dar mai mult, îi plăceau momentele în care recitau poezii și cântau colinde. „La sfârșit primeam întotdeauna ciocolată, turtă dulce, nuci și portocale. Azi stau și mă gândesc că poate ar fi fost mai bine pentru fizicul meu să mănânc mai degrabă portocalele și nucile, nu ciocolata”, glumește el.

Bogăția lucrurilor puține este farmecul acelor vremuri, mărturisește el. „Nu erau toate din belșug. Te puteai bucura de lucrurile mărunte, iar programul TV de Crăciun – chiar dacă existau doar 3 posturi – era ceva special. Eram doar fericiți, fără niciun lux sau bogăție. Ne bucurăm de un echilibru aparte. Nu am avut prea puțin și nici prea mult”, completează Marco.

Nu exista Crăciun la care să nu găsească cadourile ascunse de părinți, înainte să ajungă Moș Crăciun în Ajun. „Astăzi, soția mea și cu mine ne străduim să le ascundem mai bine, deoarece și fiicele mele au aceeași nerăbdare și entuziasm pe care le aveam și eu în copilărie”, explică el.

Tradiții vechi, tradiții noi

Sunt două tradiții pe care le păstrează de mic la fel cum le-a trăit în copilărie. Una dintre ele este legată de magia celui care aduce cadouri în Ajun. Până acum doi ani, fiicele sale credeau încă în Moș Crăciun, spune Marco. „Acum fetele au crescut și ne bucurăm împreună de cadourile pe care le primim”, explică el.

„De asemenea, în fiecare an, decorăm casa cu plăcere. Cumva întotdeauna aștept cu nerăbdare să îmi pregătesc casa pentru Crăciun, așa cum procedam și în copilărie, împreună cu familia. Când eram copil, în ajunul Crăciunului, mâncam un fel de mâncare tradițională- cârnați gătiți în sos acrișor din muștar și oțet- înainte să avem voie să deschidem cadourile”, își amitește CEO-ul Kaufland România.

(foto: bradul de Crăciun împodobit de CEO Kaufland România, Marco Hößl, împreună cu familia)

Astăzi, cârnații sunt înlocuiți cu fondue sau carne pe grătar. „Copiii pregătesc prăjiturele împreună cu soția și din când în când, seara, în jurul bradului, ascultăm colinde”, adaugă el.

Adulții au o regulă de Crăciun în familia lui, dezvăluie Marco: nu desfac niciun cadou până nu își savurează prăjiturile cu cacao și rom.

Credincios autodeclarat în magie, numărul 1 de la Kaufland mărturisește că și-a învățat și fetele să creadă în minuni. „Sunt de părere că doar cei care cred că li se pot întâmpla minuni pot avea parte de ele. Copii mici - minuni mici. Copii mari - minuni mari. Păcat doar că noi adulții nu ne mai gândim prea des la minuni”, adaugă el.

Parte din magia UNTOLD

„Facem parte din magia Untold și mă bucură acest lucru. Este rar pentru noi să găsim parteneri dintr-o zonă de afaceri atât de diferită, dar care au aceleași valori, viziune și standarde de calitate ca noi. Fondatorii și organizatorii Untold au creat ceva unic, într-un timp atât de scurt, care a făcut România cunoscută în întreaga lume. Am împărtășit viziunea Untold și facem parte din ea astăzi. Oameni minunați, bucuria momentului, vizionari și magie - Crăciunul festivalurilor, ca să fac o paralelă”, explică CEO-ul Kaufland.

„Cel mai bun lucru în privința vacanței de Crăciun este amintirea cu care rămâi. Doresc tuturor românilor să se bucure de magia sărbătorilor, de prezența și timpul petrecut în compania celor dragi. Să fim mai buni, nu doar de Crăciun”, ne îndeamnă Marco Hößl.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant, Kaufland si Lidl sant ambele parte a Scwartz Gruppe si din experienta mea cea mai buna optiune de aprovizionare. Din pacate si aici a patruns infectia modul de gestionare romanesc al problemelor. Semnalezi o problema ei te despagubesc dupa care lucrurile raman neschimbate in conformitate cu vestitul Savoir faire romanesc, lasa ca merge si asa. Neamtul nu se misca atata timp cat profitul ramane nealterat sau creste.
    • Like 1
  • Nu stiu cum vede Herr Marco din pozitia sa de CEO ca functioneaza Kauflandul. Eu nu cred ca are motiv de mandrie! In urma cu cinci ani m-am izbit de lipsa de bun simt, caci despre profesionalism ce sa mai vorbim, a angajatilor acestie companii. In urma cu o luna,pentru ca nu am mai mers in magazinul lor si uitasem cat de mizerabila este servirea in Kaufland, am intrat din nou. Dupa ce am asistat la o discutie telefonica privata a vanzatoarei ( de ce au voie sa intre cu telefoanele personale dupa tejghea???) , fiinta aceea mi-a intors spatele si a plecat undeva in magazie. I-am cerut colegei sale sa imi spuna cum se numeste respectiva vanzatoare si mi-a spus ca nu stie! Cred ca in Kaufland nu exista vanzatori ci "puitori" de marfa pe rafturi si cam atat! Atata lipsa de bun simt si mizerie de caracter rar am vazut la niste lucratori in comert! Din partea mea Kauflandul poate sa dea faliment, nu voi mai trece pragul acestui magazin in vecii vecilor! Cat de tampiti am fost noi ca si tara ca sa dam tot ceea ce inseamna distributie in mainile strainilor??? Noi producem (atat cat mai producem) iar ei ne jecmanesc atunci cand le oferim produsele spre vanzare, cer taxe peste taxe, preturi ridicole si termene de plata cat cuprinde, doar ca sa ne vanda tot noua aceste produse! La fel se intampla cu energia, carburantii, gazele naturale, banii ( a se citi creditele de investitii). Herr Marco, din pacate eu nu vad ca ai imbunatatit cu ceva calitatea serviciilor in comert, nu confunda clientii captivi ( cei care din cauza proximitatii va mai trec pragul magazinelor) cu un succes!
    • Like 1
    • @ Dan Dobre
      Nu vede decat cash flowul atata timp cat asta se misca si creste il doare in....La fel si pe angajati. Am cumparat ulei mucegait de nuca de cocos am trimis email la centrul lor, mi-au trimis bonuri despagubire, am verificat in magazine de curiozitate daca sa schimbat ceva, uleiul alterat tot acolo, la fel legume mucegaite.. Nu vor lua masuri pana nu se produce un eveniment de proportii care le poate altera imaginea si eventual profitul..
      • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Ne tot gargarisim cu ospitalitatea romaneasca, tanjind dupa seriozitatea, rigoarea, eficacitatea si constiinta nemteasca.
    • Like 3
    • @ AlexisZ
      Nume check icon
      De acord. Pentru ca nu putem fi renumiti cu nimic ne legam intotdeanua de ospitalitate - chiar asa sa fie?! - renumitele sarmanele inventate de romani si mici cu mustar.
      • Like 1
    • @ AlexisZ
      Este adevarat. La fel de adevarat este, insa, si faptul ca neamtul riguros, serios, eficient etc. tanjeste dupa ospitalitatea si caldura romaneasca (dovada certa in articol). Asta este realitatea indubitabila a vietii: cu totii, indiferent de natie, tanjim dupa ce nu avem si au altii. Adevarul este ca toate astea (seriozitatea, rigoare, eficienta, ospitalitatea, caldura, omenia etc.) sunt calitati de neerarhizat, fiecare avand valoarea sa si, evident, neputandu-se regasi laolalta in masa. Nu suntem perfecti si nu le putem avea pe toate, nici noi, nici nemtii etc.
      • Like 0
  • Bavaria, unde a copilărit CEO-ul Kaufland, era un land din fostul RFG unde, in anii ‘80 (când a copilărit el) erau absolut din toate cele necesare traiului, la superlativ. Iar ospitalitatea nemților chiar nu e mai prejos decât a romanilor, am trăit trei ani in Bavaria și am avut foarte putine exemple de respingere...
    Vreau sa spun ca discursul dlui de la Kaufland este - fie și in mod inconștient - îndreptat către câștigarea simpatiei fata de persoana-i și, mai ales, fata de compania pe care o reprezintă. Aceasta e o chestie corporatista de care un CEO chiar nu se poate desprinde și dacă ar vrea. Plus ca o are intr-un fel in fisa postului...
    • Like 4
    • @ Adin Tabacu
      mhm check icon
      Ei, Bavaria rurală nu era chiar atît de bogată, dar a mai "dezflorit" omul ca să vedem că e de-al nostru, din popor.
      • Like 0
    • @ Adin Tabacu
      Populatia se gadila in mandria de a fi roman, veniturile Kaufland cresc, omul castiga mai mult, toata lumea este fericita, ori crede ca este.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult