Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marius a jucat cu Federer, ca Federer!

Copil și Federer

Marius a reușit una dintre cele mai frumoase înfrângeri pe care le-am văzut în tenis... A jucat cu Federer, ca Federer! – cei care au văzut meciul știu că nu exagerez câtuși de puțin.

Rezultatul s-a decis la o minge și câțiva milimetri. În tie-break-ul primului set, la 3-3, Marius a pus o scurtă cu mână prea moale, fără să împingă în picioare, și mingea n-a trecut fileul. Apoi Federer a servit și a făcut 6-3, Copil a servit și el bine, 6-5, încă un serviciu bun Federer, set.

La 4-4 în setul 2, minge de break pentru Federer, Marius trimite un forehand din față, în cros, cu teren liber, mingea pică în zona tușei, Federer cere challenge, ecranul arată un out de câțiva milimetri... 5-4 și serviciul pentru Federer, care închide meciul. Copil a condus cu 3-1 în primul set și cu 4-1 în setul 2...

Marius s-a luptat parte în parte cu Roiger, dacă e să ne gândim fie și numai la momentele în care atât de reținutul Federer se încuraja cu pumnul strâns și cu strigătul: „Komm jetzt!” sau la umbra de lacrimă din ochii lui după victorie... 

Arădeanul a reușit scurte și loburi de rever din demivolé federerești! Reverul liftat i-a crescut miraculos în accelerație și plasament, lucrat cu maestrul backhand-ului, Andrei Pavel. Reverul tăiat e mai lung și cu efect, incomodându-l vizibil pe elvețian. Cu dreapta lovește mai iute, din față, retragerea rachetei e mai scurtă. Serviciul, ca de obicei, ciocan-metronom.

Din jucătorul de locul 100, muncitor, serios, dar cam fricos, prea defensiv și cu respect, în sensul prost al cuvântului, față de jucătorii mult mai bine clasați, Marius Copil s-a transformat la Basel, el știe cum, într-un tupeist cu mână rece, care ia inițiativa și face puncte memorabile, indiferent de adversar. Parcă ar fi fost nu la primul, ci la meciul nr. 20 cu Federer, căruia, Pentru onoarea de a fi în același loc cu tine, i-a mulțumit într-un emoționant și aplaudat discurs în limba germană.

Nu numai jucătorul de tenis s-a schimbat, omul Marius Copil e altul!...

România a câștigat: în sfârșit, avem din nou, la simplu, un băiat, un Copil în tenisul de clasă mondială.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult