Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Marius Apostol, militar rănit în Afganistan: Îi ofer domnului Daniel Barbu o excursie „all inclusive” în Afganistan. Va învăţa ce înseamnă onoare şi respect faţă de ţară

Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, spune că i se pare incredibilă afirmaţia senatorului ALDE, Daniel Barbu, care compară pericolul „meseriei de politician” cu cel pe care îl întâlnesc minerii şi al militarii din Afganistan şi îl invită pe politician să ia parte la o excursie „all inclusive” în teatrul de operaţii, potrivit News.ro.

„Îi ofer (lui Daniel Barbu - n.r.) o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, spune Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi „Sfântul Dimitrie”, militar în Armata României rămas cu dizabilităţi în urma unei explozii a unui dispozitiv improvizat din Afganistan.

Daniel Barbu: „Meseria de politician e mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”

Potrivit sursei citate, senatorul ALDE Daniel Barbu a declarat, vineri, în cadrul Ligii Aleşilor Locali ai partidului, că meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât meseriile cele mai periculoase, precum mineritul şi a adăugat că este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, pentru că „spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”.

„Foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, a spus senatorul.

Potrivit lui Daniel Barbu, în România, „spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”, mai scrie News.ro. „V-aţi ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner”, a conchis politicianul.

Recidivist

Daniel Barbu nu este la prima gafă. În 2013, era nevoit să plece din funcția de ministru al Culturii, după următoarea declarație, pe care ulterior a „regretat-o profund”:

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate” (Sursa: Mediafax)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • poate ca politicienii si in special Daniel Barbu se afla in permanent stres, riscandu-si astfel viata si intelectul continuu. se stie ca efortul intelectual rupe sinapsele, mai ales la simulanti :). la refacere sinapsele formeza o schema musculara noua, astfel ca atunci cand deschid gura spun ce vrea muschii lor :)
  • Like 0
 • check icon
  De ce vă luaţi de un biet politician? Victor Ciutacu, mare bărbat, câine de pază (a cui pază? a democraţiei, se înţelege!), om cu armata făcută (o fi făcut armata? să credem că da, fiincă prea le zice cu foc), spune altceva: https://goo.gl/6OP7zT Este oripilat că atunci când soldaţilor le fluieră gloanţe pe la ureche sau le bubuie mina sub şezut, ei înjură în loc să recite poezii patriotice. Ce maniere şi la soldaţii ăştia!!! Ciutacu spune c-ar fi trecut şi prin Afganistan. Mi-ar plăcea să-i citesc jurnalul de călătorie... :))
  • Like 3
  • @
   Venom check icon
   Fiindca vin alegerile si trebuie sa fie utili, tinerii frumosi si liberi, alaturi de vocile consacrate ale propagandei, isi gasesc, de regula la comanda, cate un dusman colectiv. - Venind din partea lui CIutacu, asta vine ca o mărturisire. Ori tehnocrații, ori soldații, ori alți matracuci care nu sunt de acord cu ce-a zis șefu sau ordinul pe unitate.
   • Like 0
 • Imi pare rau ca m-am inselat asupra bunelor intentii, si inteligentei acestui personaj! Comparatia este reala dint-un singur punct de vedere: si militarul care pleaca sau a plecat in Afganistan, Irak, ca si politicianul, isi asuma de buna-voie, si contra unor sume mari de bani, aceste riscuri!...Sigur, sunt de acord, dl. Barbu a declarat cu cinism ceea ce un bun politician nu ar fi declarat, sau ar fi fost mai atent!!!! Poate dioptriile d-lui nu-i permit sa vada prea departe! Dar asta, si pt. mine este deja un mare"Nu"!!!!(
  • Like 1
 • Din cauza unor specimene ca asta, d.barbu, leit sefului sa a.c.taricenu, spun cu orice ocazie ca, psd(creat si compus in totalitate de astfel de gunoaie),alde-aceasta anexa a psd-ului, un partid care a patruns abuziv, ne votat de cineva,in parlament-malefica creatie a, la fel de malefic, a.c.tariceanu-dusman al lnstitutiilor statului care incearca sa stapeasca coruptii-,care nu viseaza decat la ziua in care va cotrola dna-ul,pentru a putea,el si toti ticalosii sa-si vada listiti de ticalosii,fara riscul de a fi deranjati. Doar a fost ales, oare???, sa se ocupe de "trburile tarii". Uita din partea carui partid, ce greseala!!!, a fost ales,cum a tradat si cum, ABUZIV a ramas in parlament impreuna cu toate scursorile, aruncate de psd, nimicul de partid conservator, desfiintat dupa, bine meritata arestare a voiculescului d. si care or mai fi. Toti acesti HOTI, pseudointelectuali, trebuie eradicati la urmatoarele alegeri. Si ar fi cazul ca poporul, doar e democratie,nu?, sa ceara ca aceste javre din parlament,si toti ceilalti care vor forma viitorul parlament, sa NU beneficieze de pensii speciale,asa cum, sfidad intregul popor, au avut obraznicia sa-si acorde,si nici de indemnizatile, nejustificate prin nimic. Ei nu muncesc ci PARAZITEAZA socjietatea.

  • Like 0
 • realizarile politice ( sau cum transforma foamea un intelectual in imbecil ) ale domnului Daniel Barbu : 1. a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat proteste fără precedent în România față de mineritul cu cianuri. Protestatarii i-au cerut explicit demisia încă din septembrie, de la începutul mișcărilor de stradă. 2. Ulterior, Ordinul Arhitecților din România și mai multe ONG-uri i-au cerut să plece din funcție, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roșia Montană. 3. A fost acuzat că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiție doar pentru a face economii la buget, precum Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian", Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă "Tinerimea Română". 4. În luna decembrie 2013, la Craiova, a declarat că suma alocată programului național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este prea mare în comparație cu cea alocată programelor Ministerului pe care îl conduce. De asemenea, a sugerat că prin desființarea sau reducerea acelui program, s-ar putea organiza mai multe festivaluri sau s-ar putea extinde Festivalul Shakespeare. Aceste declarații au dus la autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Senatorul PSD Mircea Geoană a calificat intervenția lui Daniel Barbu drept o „declarație nefericită” iar Președintele Senatului, Crin Antonescu, a cerut demisia acestuia, ceea ce s-a și materializat următoarea zi.
  • Like 1
 • Domnul Barbu beneficiază de foarte multă toleranţă din partea societăţii şi nu ştiu dacă este în regulă. După declaraţiile referitoare la bugetul Culturii şi banii alocaţi pentru bolnavii de HIV, acest om (cum să-i spun?) trebuia să iasă din politică. Vă daţi seama cum ar fi arătat bugetul cu domnul Barbu premier? Beneficiază de această toleranţă pentru faptul că este un intelectual? Lipsa de empatie şi ideile neonaziste îi sunt iertate periculos de uşor. Ofiţerii nazişti ascultau muzică simfonică şi cântau la pian... Erau nişte oameni educaţi, civilizaţi şi criminali. Istoria a dovedit că se poate. Domnul Barbu consideră că este mai important un festival cultural decât viaţa unor oameni. Cum să numeşti asta? Referitor la politicieni (breasla domnului Barbu), mineri şi militari, domnia sa consideră că cei mai expuşi riscului sunt politicienii... Cel mai mare risc pentru mineri şi militarii din Afganistan este moartea. Pentru politicieni, nişte ani de puşcărie (puţini, foarte puţini). În viziunea domnului Barbu, cei care sunt expuşi la moarte sau infirmitate PE VIAŢĂ au activităţi mai puţin riscante, în comparaţie cu politicienii care pot face, cel mult, nişte foarte puţini ani de puşcărie. Ce-i asta? Am fost prea dur atunci când am spus că sunt idei neonaziste? Mein Kampt, Hitler:"viața nu reprezintă nimic altceva decât supraviețuirea celor adaptabili". Acesta credea că „darwinismul social” se extinde la lupta între rase, și întocmai cum animalele se luptă pentru hrană și perpetuare, tot așa și în specia umană cei puternici înlătură sângele (caracterele presupus ereditare) celor slabi.
  • Like 1
 • Domnului barbu si clicii lui ar trebui sa li se ofere o excursie dus in anonimat si uitare.
  • Like 1
 • Asa este domnule senator. Este riscanta meseria de politician. Dar,doar daca ai mana lunga...
  • Like 4
 • Valentin check icon
  Din păcate cam este diluat.
  • Like 0
 • Domnul Barbu cred ca suferă de o boala frecventa intre politicienii românii: hiperbolizarea nimicului! E unul din motivele pentru care orice om capabil și bine intenționat din tara noastră fuge de politică : nici măcar discursul lor nu e bine pus la punct. Homo politicus romanus e o specie ce se adaptează perfect mediului toxic în care trăiește însă pentru asta face anumite concesii: își pierde inteligenta, cinstea, demnitatea și simțul datoriei. Bine ca exista un vaccin la fiecare patru ani și sper ca de data asta sa nu fie diluat...
  • Like 4


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult