Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât timp îi vom lăsa, ucigașii se vor întoarce mereu la locul faptei

Nu există durere mai mare pe lumea asta decât să-ți pierzi copilul.

Celor 73 de senatori care l-au ucis a doua oară pe polițistul Bogdan Gigină nu le-a trecut nicio clipă prin țeastă grozăvia acestei morți. Nu și-au imaginat nicio clipă „chipul desfigurat, gâtul retezat, pardoseala plină de sânge... (insuportabilă amintire, dar mama polițistului mai are puterea unui ultim strigăt de neputință și de indignare).

Nu s-au pus nicio clipă în locul victimei, au pactizat din start cu agresorul.

Singurul lor gând a fost că mâine ar putea fi ei în locul lui Gabriel Oprea.

Singura lor preocupare a fost să-i îndrepte domnului general coloana, încovoiată în ultimul an de desele vizite la DNA și de căderea din visul închipuirii sale.

Un ins cu nenumărate demnități, dar cu demnitate ioc, ratează șansa de a ajunge în fața unui judecător pentru a răspunde acuzației de ucidere din culpă. Domnul general fuge de judecată cu aceeași lașitate cu care a fugit de la locul accidentului în noaptea în care Bogdan Gigină cădea în groapă.

Pe bancheta din spate nu puteam să comit ucidere din culpă, spune doctor Oprea, un argument juridic perfect inept (de ucidere din culpă au fost acuzați și patronii clubului Colectiv, și proprietarul terenului pe care a murit copilul Ionuț, sfâșiat de câini, ca să dăm câteva exemple), dar probă suficientă pentru ca „judecătorii” din Senat, ei înșiși buni cunoscători ai realităților de pe bancheta din spate, să dea verdictul de nevinovăție.

Foto: Cristi Citre

Cum, se vor mira din nou unii, cum să judece senatorii un caz de ucidere din culpă?! Păi domnii senatori pot fi judecători pentru că și-au dat acest drept prin Constituție și prin legea răspunderii ministeriale (în baza căreia a fost „judecat” dl. Oprea, pentru fapte comise din funcția de ministru). De aceea, votul de luni din Senatul României nu este ilegal. Nu este nici măcar imoral: nu-i bănuim pe aleșii noștri că pot cântări cu valori morale, în termeni de bine și rău. Ce s-a întâmplat în sala de plen este un act amoral, dincolo de moralitate, în care a primat doar interesul personal și frica fiecăruia de a nu ajunge după gratii.

Trăim ca-n Ziua Cârtiței. Ne trezim amăgiți, ne culcăm dezamăgiți. Dimineața următoare o luăm de la capăt cu amăgirile și dezamăgirile, cu indignările și protestele, cu dramele noastre și dramoletele lor, fără a schimba de fapt sursa răului.

Ieri toată lumea și-a exprimat „dezamăgirea” după votul din Senat: zeci de mii de cetățeni pe rețelele sociale, ambasada SUA, președintele Iohannis, DNA-ul, PNL-ul, Liviu Dragnea, șeful PSD. Mai rămânea să-și anunțe dezamăgirea Gabriel Oprea, pentru ca show-ul să fie complet. Putem face mai mult decât să fim victime dezamăgite?

Cât timp nu se schimbă legea, acest spectacol al ipocriziei și al duplicității va continua. Cât timp nu le va fi luat parlamentarilor dreptul de a judeca, vom asista cu dezamăgire la astfel de gesturi care sfidează suferința unor oameni și bunul simț. Cât timp imunitatea nu va fi redusă exclusiv la vot și la declarații politice, nu vom tot mira naiv că nimeni nu e nebun să-și pună singur ștreangul la gât.

Ucigașii se vor întoarce mereu la locul faptei, cât timp imunitatea lor va fi literă de lege specială și de lege fundamentală.

Inițiativa modificării Constituției le aparține nu doar președintelui țării sau parlamentarilor, ci și cetățenilor. Da, cetățenii României, care și-au cheltuit de atâtea ori energia pentru cauze mult mai mici, au puterea să ceară această schimbare. Și chiar dacă unii vor spune că încercarea este pe cât de eroică, pe atât de inutilă, pentru că oricum se va ajunge la un vot în Parlament (revizuirea se votează cu două treimi), astfel de gesturi de igienă socială provoacă insomnii și panică în Casa Poporului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Treaba asta se întâmplă pentru că politicul e targhetat cu principiile publicităţii. Publicitatea se adresează instinctului.
    • Like 1
  • Am avut de multe ori impresia ca popoarele au tendinta sa-si aleaga liderii politici dupa profilul psihologic al majoritatii. Nivelul de educatie, informare si pregatire intelectuala se pare ca nu joaca,la momentul votului, un rol determinant .Nu vreau sa jignesc pe nimeni,dar observ tendinta poporului roman de a vota lideri politici cu profil psihologic paranoid (acesta nu este un diagnostic,cu totii avem un anumit profil psihologic fara a se ajunge neaparat la stadiul de boala)context in care putem gandi ca profilul psihologic al majoritatii romanilor ar fi de tip paranoid .Toate popoarele au un procent majoritar de indivizi care isi armonizeaza deciziile si actiunile politice in functie de profilul psihologic comun indivizilor din grupul majoritar. Astfel se coaguleaza masele umane, formand o vointa unica ,ajungandu-se la un consens general si actiuni comune la nivel de stat. Daca studiem profilul psihologic paranoid,extrapoland,vom gasi multe din manifestarile politicienilor nostri incadrate foarte bine in acest profil. Romanii, ca si alte popoare, au avut cativa conducatori reprezentativi cu profil psihologic banuit a fi paranoid.Alte popoare,fara a avea intentia de a le jignii ,au avut parte de conducatori cu profil schizoid. Cu tot respectul ce-l port poporului german,Hitler a fost conducatorul politic cu profil schizoid care a reusit sa atraga majoritatea populatiei germane intr-o capcana a unei minti, care ulterior,dupa parerea mea a ajuns din faza de profil psihologic schizoid la faza de boala numita schizofrenie.Intrebarea este,cum de a reusit Hitler sa adune in jurul lui atata multime de oameni ,aparent sanatosi. Daca erau putini cei care impartasau ideile lui Hitler ,cum au putut zeci de mii de soldati sa duca la indeplinire, nu ordine militare ci ordine criminale. Daca Stalin era singur ,cum putea singur sau cu un grup restrans de acoliti cu profil schizoid, sa omoare milioane de oamenii. Daca Ceausescu facea parte dintr-un grup restrans de personalitati paranoide,cum putea sa-si duca la indeplinire la un asa nivel, deciziile aberante ? Cel care a spus ca fiecare popor isi merita conducatorii ,cred ca a avut dreptate.
    • Like 2
    • @ Soare Cosmin
      Valentin check icon
      Perioada de care vorbiţi a avut loc în anii 20-30 în plină criză şi depresiune economică.
      • Like 2
    • @ Soare Cosmin
      check icon
      perfecta analiza !
      • Like 1
  • check icon
    La așa articole, îmi dați voie a cerceta (via biată imaginație) cum arată interesul dlui autor, respectiv al celor care-l plătesc?
    • Like 0
  • check icon
    „Nu există durere mai mare pe lumea asta decât să-ți pierzi copilul.” / Dincolo de faptul că pentru a ști cît de mare e acea durere, a pierderii copilului personal, trebuie să fi trecut prin belea (dar, din fericire, puțini pățim asta...). În același timp, eu înțeleg că tanti Societatea are nevoie a stabili un așa clasament al durerilor, dar îmi permiteți-mi a stabili pe cont propriu care o fi 'a mai a dracului durere? / barim așa mă sfătuia, fie și indirect plus peste secoli, un cetățean Descartes... / Da, sînt ticălos cu-așa întoarceri din condei, dar și frați precum dl Negruțiu se joacă prea amplu cu poveștile! / PS Ia-uite... Mă mir eu singur cît de sigur-pe-mine par pe-aici, chit că prin lume-s un timid ce nu s-a pomenit!
    • Like 0
  • check icon
    am citit comenatariile si cred ca logica taranului este simpla : 1. nu exista imunitate in fata mortii 2. a murit un om 3. este necesra o ancheta 4. toti cei care au legatura cu moartea trebuie anchetati 5. cei care au legatura cu omul mort si se sustrag anchetei sunt 100% implicati ... restul vorbe si iresponsabilitate, altfel : daca murea cineva din familia ta, tot asa dupa gard numaram rsponsabili ? repet alta postare : stiu, cunosc comunisti, activisti, securisti care au intimidat, schingiuit, ucis preoti la greu si cand a fost la groapa sa se duca, tot cu popa au fot dusi ... asa ca sa lasam ideile imberbe pe seama cretinilor alesi sa faca politica si noi idiotii de rand sa incercam ceva cu logica, responsabilitate si empatie fata de aproapele nostru !
    • Like 1
  • check icon
    Apropo de aste scrise, dar și de niște producții gazetărești interbelice la care buchiseam de curînd... Oare cum se va mînca borș peste 50 ani, recte prin 2065 - în echivalentul media actuală?
    • Like 0
  • check icon
    ”Un ins cu nenumărate demnități, dar cu demnitate ioc...” / Apropo. Ce e aia demnitate? / Pînă să vă obosiți cu vreun răspuns, eu plasez fără teama de-a greți vorba aceea între Măreții. / Ultimele-s niște tărășenii care țintesc primordial a face bine la suflet. pe acest fond, pas de atașează lesne un corespondent conștient / de reprodus în cuvinte. În paralel, orice vrea să face bine la adînc gîdilă pe creștet și filoane interioare nu chiar de treabă, în cel mai bun caz între ele fiind chestii într-o-ureche. / Prin urmaaare, nu-mi cereți a mă pune cu atenția asupra ideii de demnitate. / Aș spune doar că dumneaei se află în categoria chestiilor care MIMEAZĂ ceva. Asta, pentru ca să nu se observe că aceluia îi lipsește ceva (și care-ar putea fie exploatat lesne de-un adversar mai destupat).
    • Like 0
  • check icon
    ”Un ins cu nenumărate demnități, dar cu demnitate ioc...” / Apropo. Ce e aia demnitate? / Pînă să vă obosiți cu vreun răspuns, eu plasez fără teama de-a greți vorba aceea între Măreții. / Ultimele-s niște tărășenii care țintesc primordial a face bine la suflet. pe acest fond, pas de atașează lesne un corespondent conștient / de reprodus în cuvinte. În paralel, orice vrea să face bine la adînc gîdilă pe creștet și filoane interioare nu chiar de treabă, în cel mai bun caz între ele fiind chestii într-o-ureche. / Prin urmaaare, nu-mi cereți a mă pune cu atenția asupra ideii de demnitate. / Aș spune doar că dumneaei se află în categoria chestiilor care MIMEAZĂ ceva. Asta, pentru ca să nu se observe că aceluia îi lipsește ceva (și care-ar putea fie exploatat lesne de-un adversar mai destupat).
    • Like 0
  • check icon
    „Un ins cu nenumărate demnități, dar cu demnitate ioc...” / Domnule Negruțiu, dacătele se pune-un ochi mai atent pe ce faci / spui dumneata, vei vedea că nota-ți la demnitate nu va fi dintre cele amețitoare... / Admit, în context, că subsemnatul a luat 3,50 la demnitate (maxim și-n vise fiind 10), la sesiunea de astă-vară...
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Groapa era semnalizată conform legii, dar se pune problema dacă legea prevede suficiente măsuri de precauţie. Am văzut în afară gropi protejate de nu puteai să cazi în ele nici dacă voiai. Aveau balize, aveau garduri etc.
    • Like 2
    • @
      Valentin check icon
      Înţeleg ce spuneţi, dar o ambulanţă sau o maşină de pompieri sunt nevoite să depăşească viteza de 150km/h. Coloanele oficiale, maşinile de pompieri şi ambulanţele sunt urgenţe. Nu ştiu dacă legea e bună, dar rezultatul nu e prea bun. Ceva e greşit, ceva n-a mers. Sper să se deschidă ancheta şi înainte de orice SĂ SE AFLE. Ok, vorbim şi de dreptate, dar să vedem mai întâi ce n-a mers ca să ne ferim pe viitor!!!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult