Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Marș în memoria victimelor de la Colectiv: „Ca în fiecare din ultimii 7 ani, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv și pentru noi”

Comemorarea a 7 ani de la tragedia dinColectiv

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

La șapte ani de la tragedia de la Colectiv, în care 65 de oameni au murit și 150 au fost răniți, nimic nu s-a schimbat, iar copiii de astăzi trăiesc într-o țară la fel de nesigură și de coruptă.

Un marș în memoria celor care au și-au pierdut viața în incendiul de pe 30 octombrie 2015 a fost organizat duminică seară. Oamenii s-au întâlnit în fața clubului Colectiv și au plecat spre Parchetul General, purtând portretele victimelor de atunci. Ei cer dreptate pentru cei dispăruți, un act care ar echivala cu începutul însănătoșirii societății românești. Pentru că victimele de la Colectiv nu au fost ucise doar de flăcări, ci și de condițiile din spitale și de neajunsurile din sistem care ucid și astăzi oameni nevinovați.

„65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 - copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.

Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.

La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.

Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi”, au scris pe facebook organizatorii marșului. Acesta a fost organizat de Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • de facto check icon
    dreptate... despre incendiile din timpul pandemiei, petrecute în spitale nu vorbește nimeni...
    • Like 0
  • Sfantul vostru Iohanis este partas la aceasta marsavie, a incuvintat aceasta crima, altminteri cei ce au decis se puteau trezi cu demisia... presedintelui, nu a premierului. Eu eram convins ca-l va da jos pe Ponta, chiar l-am votat pe Iohanis desi i-am apus unui prieten in 2014 ca: ''il votez, dar cred ca ne va baga in razboi''. Totusi, nu accept aceste marsavii: Ceasca putea fi ucis cu... o racheta rusesca fix in cap, nu cu revolutie, cu sute de morti, Ponta putea primi o bata-n cap in Turcia, nu indepartat cu mizeria asta de Colectiv. Corb la corb nu-si scoate ochii. Sansele sa se intample ce s-a intamplat erau de 1 la 2000. Nu veti gasi nici macar un parior, de exemplu, care sa aiba indrazneala de a paria 1 la 2000. Vorbele lui Iohanis au fost: ''a trebuit sa moara oameni ca sa plece acest guvern'', in traducere, 90% din psihologi ar spune ca de fapt a zis: a trebuit sa omoram oameni ca sa plecati.
    Iohanis este complice la crima, oricat de mult l-ati venera. Totul pentru ''guvernul meu'' care timp de un an a facut doar un singur lucru: a cumparat rachete Patriot in valoare de 3,9 MILIARDE de dolari!!! Tot atunci oamenii erau asmutiti pe Catedrala Neamului care costa 200 de milioane. In fine... Iohanis si-o fi tras 10% comision, iar mortii-s vinovati ca: ''ce cautau ei acolo sa asculte muzica satanica''
    Colectiv ca si Revolutia va ramane fara faptasi demascati. La Revolutie e simplu, Gorbaciov si cativa generali rusi sunt principalii faptasii. A avut cineva curajul sa-i acuze macar? La fel va fi si cu Colectiv. Nopte buna, credulilor din lumea intreaga, fum fara foc nu iese si foc fara scantei nu se aprinde. Cautati cine a pus paiele si scanteia. Da. Ponta e vinovat ca nu a demisionat din vara lui 2015 iar Iohanis nu-i vinovat ca nu s-a opus acestei marsavii. Sunteti multumiti?
    • Like 2
    • @ Ciobanu Florin
      Rucs Rucs check icon
      S-a mai spus si scris asta, ca posibilitatea ca acel tavan si stalp sa ia foc chiar asa de tare ar fi fost redusa. Ma abtin, nu ma pricep. Dar la Seul nu am avut vreun conflict politic si au murit peste 150 de oameni. Mie mi se pare ca e si forta malefica a acestor practici, care pare a-si cere tribut. Nu inteleg infantilizarea unor adulti care considera in regula sa apara cu suturi, cicatrici si alte vopseluri pe fata, costumati in vrajitori, monstri, fantome etc. Ceea ce faci, te face. Oamenilor li se pare amuzant si inocent. Dar sa il citim pe Mircea Eliade; vom afla de magie simpatica, de ex, existenta in culturi foarte diverse (europene, asiatice, africane, central-americane etc). Este credinta ca spiritualul lasa “dare”, amprente in material. O haina pe care o purtam se impregneaza si de sufletul nostru. Parul, unghiile etc, hainele sunt considerate a purta energie spirituala. Dar si invers e valabil. O haina, un costum, o uniforma lasa ceva in noi, imprima o stare. Ce stare poate imprima o costumatie malefica? M-am uitat la marturiile celor de la Seul. Cineva spunea ca la un moment dat peste ei (aglomerati fiind deja) a venit un val de oameni cu o incredibila forta si urgenta. Ce a creat acea urgenta, acea panica? Acea stare de spirit?
      • Like 0
    • @ Rucs
      Dan check icon
      Despre ce „practici” cu „forță malefică” vorbește trollul putinist „Rucs”? Dacă nu suntem pravoslavnici și ascultăm muzică rock suntem malefici? Și, totuși, ce caută acest „Rucs” pe un site civilizat, adresat românilor?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult