Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„The day we give in is the day we die...” Din punctul ăsta de vedere, am murit demult, doar că încă nu ne-au îngropat

Colectiv - logo

Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia

În 2015 locuiam încă în orașul în care primarul își urmărea amanta cu poliția locala. Paradoxal, asta a fost și ce i-a pus capac, deși mafia condusă de el făcuse mult mai multe lucruri cu adevărat grave, dar nici pentru alea nu va plăti nimeni.

30 octombrie: era vineri seară, iar eu și prietena mea plănuiserăm să ieșim în club. Ne-am întâlnit la ora 11 să stăm la un pahar în cafenea, iar la 12 am coborât pentru petrecere. Intrarea se făcea prin cafenea, un nene masiv îți lua banii (sau nu, dacă erai fată) și coborai scările în spirală până jos. O singură persoană putea coborî o dată, iar când vreunul se băga pe lângă tine riscai să pici din cauză că scara se îngusta de la jumătate. 

„Jos” erau mai multe încăperi înlănțuite, unii speculau că erau foste garaje, 3 încăperi aveau o singură ieșire, cea cu scările înguste. Oameni fără număr, de obicei nu aveai loc nici să dansezi, dar măcar aveai 2 baruri de unde să poți comanda.

Eram doar noi două în seara aceea, am dansat o vreme, am mai băut un pahar de alcool îndoit cu apă, sperând să nu fie alcool contrafăcut. Gurile rele ziceau că mai fac de-astea, aduc de peste Prut și mai bagă marfă, să o numim, calitatea a 2-a.

După 3 ore jumate eram prea obosite, așa că am ieșit din club, am stat în frig o vreme până o doamnă plictisită ne-a zis indicativul pentru taxi. Puteam să-l luăm și pe cel disponibil, care ne îmbia cu frumos cu „Păpușe, vă duc undeva? Îs liber”. Dar aveam suficiente povești în grupul apropiat să știm că mai bine nu.

Într-un final ne-am urcat fiecare în taxi și-am plecat. Când am spus adresa, deja am văzut că e nemulțumit taximetristul, era cam aproape, dar a zis că bine, mă ia. Loganul scoate sunete grele la fiecare denivelare, iar la luarea curbei mă jur că am văzut mai multe rotații ale volanului decât era mecanic posibil, dar era ok, era scurt drumul.

Ca să îmi iau gândul de la orașul trist am scos telefonul și am intrat pe o rețea de socializare, peste tot știrea că un club din capitală a luat foc. Mulți oameni, fum, o formație pe care o știam, morți... mulți. Ponta iese și zicea că merge în persoană să vadă ce e acolo, de parcă mai avea o diplomă (plagiată) și în medicină. Pompierii îngroziți de ce au văzut dădeau declarații albi la față. 

ÎPS zicea că de fapt meritau să moară, erau niște sataniști, sărbătoreau Halloweenul. Mă enervez instant și închid telefonul, măcar e departe de aici.

Ne apropiem de casă, aș vrea așa îi zic taximetristului de groapa mare din asfalt, dar e prea preocupat de telefon, cred că se joacă. Întorc capul și văd în dreapta fantomele zonei industriale, de mult în paragină. Luăm groapa, începe să înjure și mai că se ia de mine că am dat comandă de taxi și a picat ghinionul pe el.

Ajungem în fața blocului, costă 11 lei, nu are rest de la 20 și mai are puțin și țipă la mine să cobor. Portiera scoate un alt sunet dureros și observ că e lovită mașină pe partea dreapta. Dar nu e treaba mea, am ajuns acasă măcar.

Pe strada mă întâmpină Fetița, o cățelușă blândă, marcată pe ureche ca sterilizată, dar totuși gestantă, probabil că nu a ținut sterilizarea, așa cum nu țin nici asfaltul, nici legile. O mângâi și scot telefonul să aprind lanterna înainte să ajung în scară. Nu mai avem curent pe scară de ani buni, cineva s-a legat la el pentru uzul intern, iar cei de la compania de electricitate ne-au tăiat la toți contractul, dar măcar mai am 2% baterie să pot ajunge sus. 

Pe lista de la întreținere stau datoriile, multe. Acum câțiva ani, administratorul a fugit cu banii din încasări, iar oamenii s-au trezit cu paguba. A fost un proces, dar e liber, suma nu a fost așa de mare. Blocul fiind de garsoniere, este locuit de bătrâni în mare parte. Toți cu pensii sub 500 de lei, care abia supraviețuiesc de la o lună la alta. Mă gândesc să trec pe la tanti cu pisicile de jos, să îi aduc ceva din pachetul cu oricum prea multă mâncare trimis de ai mei. Este singură și din puținul pe care îl are întreține pisicile pe care mulți i le-au aruncat în curte.

Pe scară este un miros greu de mucegai și... subsol. Șeful de scară e prieten cu cei de la întreținere și mereu îl văd „lucrând” și adăugând pe fluturașul de plată câte 5-10 lei. În timpul ăsta, el și-a construit la parter în curtea blocului încă o cameră. Este în spatele blocului, deci nu e așa de vizibil, nu m-ar surprinde nici să aibă aprobări.

Urc și închid ușa în urma mea, măcar sunt acasă. Azi nu a fost ziua mea să pățesc ceva, a fost a altora.

A doua zi dimineață îmi sun prietena din București, îmi spune că aseară era să meargă și ea la Colectiv, doar că au schimbat planurile. Simt cum mi se scurge sângele din corp.

- Noi nu am mai mers, dar X cred că da. Nu-mi răspunde la telefon. Mi-e frică să mă uit la lista de nume.

Eu: 

- Nu te panica încă, poate doarme, e încă dimineață. Sunt mulți care au apucat să iasă.

65 dorm, dar nu se vor mai trezi…

Șapte ani mai târziu, locuiesc în alt oraș, dar cafeneaua și clubul de dincolo încă merg. Nu știu dacă și-au mai făcut ieșiri, dar știu sigur că s-au extins, acum au 3 baruri. Este un alt primar, copilul lui de câteva luni are un domeniu de sute de mii de euro. Noi ne uităm pe site-uri de pamflet și râdem. Probabil că e o reacție normală când trăiești într-o lume în care totul e posibil. În care șpaga e normală, la fel și furtul.

A trecut timpul peste tragedia de la Colectiv, oamenii au uitat, nimic nu s-a schimbat. Din an în an, lumea își aduce aminte și mai face puțin zgomot, dar e praf în ochi și o știm.

S-au dus culorile de pe stickerele cu Vrem Autostradă, unii au schimbat și mașina de atunci sau poate și-au pierdut viața pe șoselele distruse ale țării.

Ne-a trecut și frigul îndurat la proteste, altora vânătăile aplicate de jandarmii care au primit ordin să dea ...

Am trecut prin 2020, COVID-ul ne-a băgat în case, doar pe unii, pe ăia „mari” i-a ocolit, ei fură în continuare. În spitalul amărât din orașul meu natal, un post de asistent medical începe de la 5000 de euro. Când a venit pandemia, toți medicii care pană acum refuzau să se pensioneze sau să lase loc, fugeau pe capete. Fie își băgau medical, fie se pensionau. Jurământul lui Hipocrate a rămas o formalitate.

Dar pare că în orașul în care stau acum e puțin mai bine, e mai civilizat, e mai la vest. Sunt și aici probleme, apartamentul pe care mi l-am cumpărat e într-un bloc care nu trebuia să fi avut niciodată autorizație de construcție, trece râul fix pe lângă noi. Abia dacă avem 10 m, legal trebuiau minim 15, decorativa pica după doar 12 ani, iar probleme sunt fără număr. Constructorul a vândut apartamentele oamenilor de mai multe ori și acum 3 ani, o fată cu burta la gură plângea că este evacuată. Dar e mai bine, e frumos, avem festivaluri.

Săptămâna trecută am aflat de un apartament și un spațiu comercial făcut la -2, în subteran cu toate utilitățile trase. Totul legal, cu aprobare susține el, chiar dacă sunt boxe. Poliția a venit să verifice doar după ce s-a anunțat în presă, cererile mele încă așteaptă un răspuns. Formal primăria a zis că au trecut 3 ani de când spune proprietarul că le-a făcut, așa că nu primește amendă.

Locatarii au conchis că nu contează ce a făcut proprietarul acolo, doar să fie cu acte, pană la urmă toți am făcut ceva ilegal cândva, așa că e normal ca acesta să folosească spațiu așa cum dorește și să promoveze ce vrea el.

Mai mult, eu eram cea vinovată pentru că am făcut reclamații, omul era mai mult decât dispus să discute cu mine și să-mi „dovedească” legalitatea.

Președintele de administrație chiar îmi spune că îi este puțin milă de om, îi merg cam rău afacerile.

Concluzie: Am murit de mult, doar că nu ne-au îngropat încă.

Experimentul cu broasca spune că dacă încălzești treptat apa, ea o să moară fiartă și nu o să aibă nicio reacție. Dacă, în schimb, o iei și o arunci în apa clocotita, aceasta acționează și sare să își salveze viața.

În jurul nostru apa clocotește, iar noi murim cu fiecare zi, și fizic, și moral. Din nefericire, speranța că într-o zi o să fie mai bine, o să ajungem să avem legi, justiție, dreptate pare a fi din ce în ce mai îndepărtată. În România anilor 2022 există mămici care se sfătuiesc între ele să facă pipi pe copilul lor să-l scape de „deochi”, ăsta ne este nivelul.

Educația, justiția, medicina sunt toate pe butuci. Dar este și o veste bună, BOR-ul o duce bine și e cel puțin la fel de puternic, la fel și politica, încă merge mașină de bani.

Poate o să vină un moment în care o să simțim că totuși e apa fierbinte, dar îmi pierd speranța, ignoranța cetățenilor creează acest mediu propice în care oamenii precum cei menționați mai sus să poată face ce vor. La final, chiar sunt văzuți ca oamenii ăia ce s-au descurcat. Iar vina o poartă marea masă, merităm absolut tot ce ni se întâmplă, iar oamenii ăștia sunt o reflexie a noastră ca societate.

În 2023 plănuiesc să mă alătur celor ce pleacă pe alte meleaguri, România este a doua țară după Siria la emigrare, iar eu voi fi mândră să fiu parte din acea statistică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Uhhh.... unde s-a ajuns cu comentariile!
    Raspunsul la ''de ce o ducem rau'' e complex, dar poate fi si simplu. Avem o chestie numita Mesterul Manole si Miorita. Cand ai un premier ce duce tara dintr-o saracie jenanta spre o normalitate acceptabila si-l mai bagi si la bulau inseamna ca esti roman pur, ramane doar sa traiesti Miorita.
    Toti, dar absolut toti interlocutorii, devin rai cand le spun ca cel mai bun premier din ultimii 32 de ani este Adrian Nastase. Va dau doar o lista cu ce a facut:
    -programul cornul si laptele, o gustare la scoala. Pentru multi nu conteaza astazi acest lucru, dar atunci a pastrat elevii in scoli, rata de abandon fiind diminuata.
    -vreo 400 de sali de sport. Adica elevii nu mai ieseau in ger la ora de sport.
    -concediul post-natal de 2 ani. Mamicile primesc 85% din salariu sa stea cu bebelusul acasa, sa-l alapteze. Inainte era doar 3 luni. O normalitate in Europa si in Romania datorita unui premier descuiat la creier.
    -constructia de autostrazi. Timp de 10 ani tara a saracit si-n saracia aia un premier a avut curajus sa inceapa proiecte scumpe dar necesare.
    - reabilitarea cailor ferate. Binenteles ca in 4 ani nu a reabilitat prea mult, dar macar a inceput. Tin minte ca a reabilitat calea ferata de la Bucuresti la Campina si Bucuresti-Contanta. In 4 ani. De atunci au trecut 18 ani si daca s-ar fi mentinut ritmul acela acum eram departe.
    -interzicerea consumului de bauturi alcolice in spatiul public. Poate unii au uitat cum se intra in bloc.
    -interzicerea zgomotelor pe timpul noptii. Am fost la petreceri pana la 5 dimineata in apartament, la bloc. Daca azi dormiti noaptea sunteti datori unui puscarias.
    -reducerea impozitullui pe profit de la 38 la 25%. FMI-ul ne ceruse un impozit de 38% iar guvernantii fraieri au acceptat, gonind potentialii investitori.
    -privatizarea Petrom. Compania aducea un profit nesemnificativ de 10-20 de milioane dolari, fiin la cheremul directorilor. Dupa privatizare, desi s-a vandut cu doar 700 de milioane, a adus un profit de... 700 de milioane, statul incasand jumatate, avand 49% actiuni, plus 25% impozit din cealalta jumatate. Se spunea ca daca am fi avut 10 companii ca Petrom statul ar fi renuntat la celelalte impozite.
    In fine... economia s-a relansat, PIB-ul in 1989 era de 60 de MLD $, in 2000 ajunsese la 36 MLD $ si in 2004 iarasi la 60 MLD $.
    Cand elitele ajung la puscarie (alea pe care le avem), ajung in varf clontzoshi ca Firea, Simion, Basescu... Sunt convins ca Nastase e de multi ani miliardar, dar banuiesc ca ala de la bagat la bulau ii pare rau. Tiriac mai exact.
    Da, Romania va muri in 300 de ani, pentru ca suntem un popor mic. Asa s-a intamplat cu toate natiile mici: gali, ostrogoti, daci, cumani, pecenegi... natiile mici traiesc doar 1000 de ani. Problema este ca suntem o natie bolnava desi avem doar 700 de ani ( echivalentul a 50 de ani ai unui om) si ne vom chinui vreme indelungata sa... murim.
    • Like 1
  • DanT check icon
    Trist si adevarat. Din pacate Romania de azi e mai grav distrusa decat acum 7 ani. Totusi, experimentul cu broasca trebuie privit ca o metafora; realitatea experimentala e exact pe dos.
    • Like 1
  • Pasolini check icon
    O realitate trista, cu accente poate mult prea negre si pesimiste, dar din nefericire adevarate. Cum am ajuns aici, se cam stie. Ce putem face de aici incolo asta e intrebarea. Plecarea in masa clar nu e solutia(nici nu e posibil), dar putem la nivel individual, familial, grupuri cu aceleasi idealuri sa incercam macar, sa facem schimbari, sa luam atitudini, sa ne revoltam...Putem abandona, ne putem resemna. Pai cei care nu au cum pleca din tara, ce fac? Viitorul nu pare luminos nici prin alte parti, asta nu inseamna ca nu poti experimenta viata si in alte tari, daca ai posibilitatea.
    • Like 1
    • @ Pasolini
      cei care nu pot pleca , sunt masa captiva de electorat psd pnl udmr aur .
      • Like 1
  • Un articol urât, nu fiindcă vorbește despre lucruri urâte și unele chiar adevărate, ci fiindcă autoarea simte și gândește urât. E un amestec de lucruri unele într-adevăr revoltătoare (de exemplu corupția omniprezentă), dar altele băgate în aceeași oală a furiei și disprețului deși nu merită. Plus că există o incoerență între începutul și sfârșitul articolului. Titlul ne atrage atenția să nu cedăm fiindcă dacă o facem atunci, simbolic deja am murit. Dar în final autoarea nemulțumită spune că își va lua catrafusele și va pleca spre țări cu viață mai frumoasă. Și o face nu cu regret, cu sfâșiere, ci MÂNDRĂ de asta. Sigur, ea poate spune că nu vrea să cedeze în sensul de a se INTEGRA în mizeria românească, iar plecarea nu e o cedare, ci o eliberare de presiunea de a ceda. Totuși, amețeala conceptuală și gândirea în tipare propagandistice rămâne. Omniprezent e doar sentimentul că aici e rău, e imposibil de trăit curat și bine, cu satisfacții, iar ”dincolo” e raiul pe pământ, atât material cât și sufletesc. O idee copilărească, infantilă, care se va dovedi din nefericire repede greșită, prin proprie experiență.
    Când vorbesc despre amestecul de lucruri cu adevărat rele cu cele care nu sunt așa, mă refer în primul rând la acuzele, mai voalate sau mai directe, către Biserică. Autoarea chiar crede că Biserica e și ea o sursă de rău, de înapoiere, ceva care o ține pe dumneaei și întreaga societate din marșul victorios către viitorul ”progresist”, luminos. Părerea asta mă doare și mă oripilează de fiecare dată când o aud emisă de vreo minte tulburată și exaltată. Nu mai intru în detalii, că mai mult ca sigur aș vorbi la pereți.
    În afară de ”calul de bătaie” BOR, progresiștii, precum doamna autor, mai au și alte puncte de reper politizate. Unul dintre ele este protestul așa zis pașnic din 10 august 2018, cu reprimarea sa, care a fost exagerată și politizată la extrem. Unii țipau chiar că gazele lacrimogene (firești în cazul demonstrațiilor scăpate de sub control) cică LE-AU MODIFICAT ADN-UL!!! Dar despre ce gaze și-au luat manifestanții din occident în pandemie și nu numai... MUCLES. Acolo era... democratic.
    Alt moment politizat cu cinism, o spun cu mare părere de rău este accidentul tragic de la Colectiv. Durerea pe care o simțim la suferința și moartea atâtor oameni, majoritatea tineri, e a tuturor. Nu are nimeni monopolul asupra emoțiilor. Dar progresiștii vor să le monopolizeze ei și mai ales să le POLITIZEZE. A fost făcută cu cinism asocierea dintre morțile tragice și CORUPȚIE, în speță corupția guvernului Ponta (PSD). Guvern care obiectiv vorbind a fost mult mai bun decât ce am văzut în ultimii ani de după el (Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban, Cîțu, Ciucă). Chiar Johannis a spus că ”a trebuit să moară oameni pentru ca acest guvern să cadă). Putea să nu cadă. Ponta și-a dat, practic, demisia de onoare, fiindcă nu putea fi el învinuit în mod direct. De atunci a devenit o obișnuință să ardă secții ATI ale spitalelor (adică instituții de stat, nu private ca clubul Colectiv), dar n-a mai avut onoarea să demisioneze nici măcar vreun ministru, darămite un prim-ministru. Și de atunci, de 7 ani, durerea suferințelor și morților de la Colectiv, e umbrită de amestecul fetid al politizării, așa cum procedează și autoarea aici de față. Și ca să nu vă revoltați unul sau altul care citiți (și să nu mă acuzați pe nedrept de lipsă de sensibilitate și empatie, fiindcă NU e adevărat), vă propun un exercițiu de imaginație, pentru a dovedi că politizarea a fost principalul pilon în accidentul tragic de la Colectiv. Imaginați-vă că acel accident tragic ar fi fost nu într-un club privat, ci în Bisercă, să zicem la Catedrala Patriarhală, de Paște. Și ar fi murit arși tot atâția oameni sau chiar mai mulți. Ar mai fi fost astăzi atâta smulgere de păr din cap din partea ”progresiștilor”? Am mai fi pomenit și comemorat cu atâta ură și scârbă față de guvernarea coruptă tragedia de la Patriarhie? Întrebare retorică. Răspunsul cred că îl bănuiește fiecare. Dar repet, eu nu contest corupția omniprezentă și sufocantă din România, menționată corect și de autoarea articolului. Spun doar că suferința de la Colectiv a fost folosită pentru propaganda politică a ”reziștilor”. Iar asta e cinic și dezgustător. Fiindcă acolo a ucis nu neapărat corupția, ci neglijența și prostia organizatorilor. Trebuie să fii nu corupt, ci dobitoc (patronii, organizatorii și chiar membrii trupei rock), pentru a folosi artificii puternice într-un spațiu închis cu pereții căptușiți cu material inflamabil. Dar prostia omenească există și de aceea au fost și din păcate vor mai fi accidente tragice. De fapt la scurt timp știu că a urmat unul asemănător în SUA și nu-mi amintesc să fi demisionat cineva. Iar ieri a fost o tragedie și la Seul, de alt tip, dar cel puțin la fel de dureroasă. O fi și la ei prea multă corupție și trebuie să demisioneze primul ministru?
    • Like 4
    • @
      El e suparat ca nu mai are cine sa ii plateasca pensie. Da-i pace.
      • Like 1
    • @
      Una e să fii ”Sarcastique” dar civilizat și alta e să fii nesimțit și bătut în cap, așa ca tine. Tu ai ales varianta necivilizată. Mai bine întoarce-te în grota ta la neanderthalienii tăi la fel de isteți.
      • Like 3
    • @ ControlTheNarrative
      Te-ai prins! Ține-te bine să nu cazi în cap, că și-așa....
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mda. Foarte elaborat scris, la un nivel ridicat de "educatie", dar foarte inselator pentru cei ce gandesc, daca gandesc, simplist. Concluzia este ca sa nu-ti permiti sa ataci ceea mai perfida, parazita, inurtila institutie - biserica. Toti cei ce-si permit sa critice biserica nu sunt pe placul dlui. cojocaru. Oare de ce? Cred ca" apreciati pozitiv" ce a facut cel mai nesimtit, puturos, inutil, dispretuitor ministru al sanatatii - rafila, un pui de securist ticalos, idem celalalt pui de securist - oprescu, de o ironie de alta speta; si anume contractul pe 10 ani cu bor pentru prestarea acestuia din urma de "servicii" in spitale. Deci nu servicii de curatenie, de suplimentare de personal calificat medical, de aprovizionare cu cele necesare si care lipsesc din spitalele de stat, de mentenanta a aparaturii, ce zace in unele cazuri de zeci de ani nefolosita, nu ci de prohoade, contra cost evident, prestate de popi la capataiul muribunzilor, vor fi din ce in ce mai multi, muribunzi ce in mare majoritate au platit o viata cas unui stat mafiot. Ar fi multe de spus despre motivele pe care le are dna. de a fi scarbita tocmai de aceasta tara. Eu zic sa te informezi ce inseamna sa plateesti asigurari de sanatate in alte tari si apoi sa emiti pareri. Faptul ca sustii clasa politica din respectivul moment si din ultimii 33 de ani nu ma mira. Tot ce se pretinde a fi social este pe gustul tau. Nu observi ipocrizia de moment? Toti cei tineri si capabili ar trebui sa poata pleca din aceasta tara, chiar daca si prin alte parti cozile de topor se straduiesc a distruge tot.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Tataie - eu ti-am mai spus in comentariu anterior ca tara mea (ca si a catorva milioane de romani) este tara care ma ajuta sa am grija de familie, are grija de mine cand sunt bolnav, ma apara cand vin hoti etc. Romania estueaza la toate capitolele astea. Ce vrei matale acuma ? Sa ii ti cu forta in spatiul Carpato-danubiano-pontic ?

      Vezi matale, in 89 s-a vrut altceva, nu s-a putut - esantionul 2 PCR a castigat. Dar am acum libertatea sa plec daca nu imi convine. Multumesc celor care au murit pentru asta.

      Poti sa vi cu cate prelegeri sentimentale cat vrei matale ( ca aici te-ai nascut, ca aici e familia s.a. ) dar adevarul toti il stim, toti il cunoastem, toti il vedem zilnic. Nu te bati cu mediul din jurul tau, te adaptezi la el sau iti iei bagajele si pleci.

      In curtea scolii, cand eram mici daca era unul de nu se conforma cu regulile de bun simt nu mai era bagat la joc. Acuma el detine terenul si mingea - da nu se mai joaca nimeni cu el. Asta e romania sub obarjia actualei clase politice. Clasa politica pe care dumitale si si exponentii generatiei tale au pus stampila.

      Hai du-te si bucurate singur in casa de 10-15-20% in plus la nimicul ce il ai deja. Nu te mai viziteaza nimeni cand te intorci cu cuponul de pensie, daca mai vine cineva -- E suparat, mahnit si vrea sa plece sau face parte din sistem.
      Vezi ca in 2 ani vin alegerile si poate mai prinzi o marire de 20% la nimicul de subzistenta ce il ai.
      Sper doar sa fi rapus rapus de batranete si sa nu ajungi intr-un spital din Romania sa vezi 'adevarul', sa il simti pe pielea ta. Sau poate dumitale iti permiti spitale private.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      1) NU susțin clasa politică postdecembristă. Pe niciunii din nicio parte a spectrului politic. Toți sunt la fel de nesimțiți și corupți. De unde ai scos-o că eu susțin clasa politică? Abia așa dai dovadă de gândire simplistă, când nu vezi decât alb și negru. Dacă am criticat articolul doamnei - care critică clasa politică și întreaga societate în felul ei - atunci ai dedus, greșit că eu susțin clasa politică. Păi mă cunoști de azi - de ieri? Nu ai văzut ce susțin și ce combat în atâtea ocazii? În postarea mea era vorba de altceva: de atitudinea doamnei de respingere la grămadă a tot ce ține de țara asta, unele rele, altele nu.
      2) Da, susțin Biserica și credința creștin-ortodoxă. Ce ilegalități și nemernicii vedem acum în sânul ei sunt doar aspecte IZOLATE, particulare, nu e ceva specific pentru Biserică. Biserica pe total are mult bine în interiorul ei și mult bine de oferit societății. Aici părerile noastre se despart și propun să nu intrăm în polemici, că ne putem enerva inutil și e păcat de tensiunea nostră arterială.
      3) Părerea mea e că dacă cineva e scârbit și revoltat de cum a ajuns țara asta -inclusiv eu sunt așa - nu e cel mai bine să fugă repede în altă țară unde crede că e mai bine, ci să caute să facă tot ce poate pentru a schimba lucrurile aici. Dacă nu poate, asta e. Ghinion. Dar măcar a încercat, nu a fugit ca un laș și răsfățat. Bună-rea, asta-i țara al cărui cetățean sunt și înainte de a avea pretenții mari, potrivite mai degrabă pentru o țară occidentală dezvoltată, mai bine îmi fac datoria de cetățean aici, cum pot mai bine. Dacă toți am face așa, lucrurile ar începe ușor-ușor să se schimbe. Dar dacă toți dau bir cu fugiții, o să se aleagă praful de tot, definitiv și irevocabil. Degeaba au mai murit înaintașii noștri să ne lase o țară de care multora acum nu le mai pasă, ba chiar ar vrea-o distrusă. Halal!
      • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      Nimeni din actuala clasă politică nu e mai breaz, din păcate. Eu nu am pus ștampila în același loc, de-a lungul timpului, am încercat mai multe variante, nu m-am lăsat prostit de cântecul de sirenă al unora anume. Dar spune-mi sincer: tu, dacă ai apucat să pui ștampila la vot vreodată, ești acum mândru de alegerea făcută? Consideri că ai ales corect sau te-ai fraierit? Asta încerc să-ți explic: toți sunt o apă și-un pământ. inclusiv USR-ul, cu care probabil simpatizezi tu (din păcate). Fiecare partid are particularitățile lui, evident, dar ca efect pentru România TOȚI sunt la fel de praf. Fiecare în felul lui. Iar în occident te simți bine fiindcă, pe lângă banii mai mulți câștigați, lucrurile s-au așezat mai bine de-a lungul timpului. Acolo treburile merg de la sine, oarecum fără necesitatea de a fi reglementate de către politic. Cred că politicul e un subiect secundar acolo, pentru cetățeanul de rând. Așa cred eu că stau lucrurile, nu am pretenția că știu exact, că n-am trăit eu personal în vest, am fost doar în călătorii. Ce spuneam eu era doar principial. Sigur că într-o lume deschisă, așa cum e cea în care trăim, e posibil și e chiar mișto să călătorești, să vezi cât mai multe și chiar să te stabilești unde-ți place și îți găsești un rost. Ceea ce nu agreez eu e lipsa de afecțiune și chiar ura celor care pleacă, la adresa României. Fiindcă multă lume pleacă din țările natale, chiar între țările occidentale, fiecare trăiește unde-i place. Dar emigranții noștri (adică voi) pleacă cu ură față de România. Îi supără clasa politică și efectele ei nefaste în societate, dar sfârșesc prin a urî tot ce-i românesc, din nefericire. Au pretenții exagerate și își judecă țara cu maximum de asprime, cumva îi caută chiar ”nod în papură” și îi fac propagandă negativă. Românii se cred ei înșiși fiecare bun, dar îi consideră pe ceilalți români răi și la fel de rea societatea românescă în ansamblu. Nu zic că stăm bine ca societate în România, doar nu sunt nebun, se vede de la o poștă că totul e nefiresc, rău, blocat, alienat. Dar eu cred că nimic nu poate fi rău la nesfârșit. Da, știu că degeaba s-ar schimba lucrurile în bine peste 50 de ani, dacă omul vrea să-și trăiască tinerețea acum, că nu mai are timp să aștepte. Dar pe mine personal mă deranjează atitudinea asta în care unii vor totul la maxim și acum, că altfel își iau jucăriile și pleacă, n-au răbdare să pună umărul la schimbare. Iar schimbarea e clar că acum nu poate veni de la actuala clasă politică. Ea trebuie să vină de jos în sus. În mod real, nu ce a simulat USR-ul. dacă nu politic, atunci prin mișcări de stradă. Și ce dacă nu iese nimic acum, nici mâine. La un moment dat va ieși. Satisfacția în viața personală eu o văd nu numai ca a trăi bine ”gustând” din binele construit de-a lungul timpului cu trudă, de cetățenii altor țări. Satisfacția vine și din drumul către mai bine, construit de noi, aici. Înțelegi? Dacă peste tot s-ar trăi la fel de bine, e OK să pleci să trăiești oriunde în lume. Dar dacă e rău și pleci că n-ai chef de rău și nici n-ai răbdare să-l schimbi, atunci.... unde e rostul vieții? La bătrânețe vei considera, când tragi linie, că viața ta a fost una plină și mulțumitoare sau nu?
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Am votat cu USR, ba chiar i-am si ajutat in diverse actiuni. Asa am crezut eu de cuviinta atunci. Am pus si stampila pe ei crezand ca vor face o schimbare. Poate au fost prea putini oameni de au crezut in ei si nu au avut destula putere in parlament pentru legi.

      Mai votez cu ei ? - NU - mai mult s-au certat intre ei pe functii in partid decat au fost atenti la problemele mele. Asta denota un comportament destructiv. Oameni astia nu pot construi ceva.

      O sa votez AUR la urmatoarele alegeri - nu ca o sa faca ei ceva sau ca au solutii bune, Din ura pentru actuala clasa politica votez AUR. Poate poate mai raresc din ei.

      Domnule Dan - nu imi face placere sa plec din Romania cum unui soldat nu ii face placere sa ii fie amputat un membru. Este nevoie de amputarea lui pentru a salva restul organismului. Nu e cea ce spuneti dumneavoastra ca vreau acum - nu vreau sa plec ca nu avem spitale,scoli,autostrazi - ci ca ele nici macar nu se construiesc sau se bate pasul pe loc. Acum in 12-lea ceas macar. Voi pleca pentru ca nimeni nu e tras la raspundere pentru rahaturile facute - cad podurile peste noi, ei iarna nu mai dezapezesc ci doar inchid drumurile, pasajul ciurel - suma enorma de bani acum pentru a face stanga pentru ca s-au dat autorizatii de constructie la blocuri pe calea lui - nimeni la puscarie pentru asta. De asta vreau sa plec, sunt nenumarate astfel de exemple iar perceptia mea este ca tot mai spre rau ne ducem.
      • Like 1
    • @ ControlTheNarrative
      Ai un LIKE din partea mea fiindcă mă bucură felul cum a evoluat discuția: de la o atitudine agresivă, contondentă, la o comunicare aș zice aproape prietenească. Deci se poate. Așa mi-aș dori să fie toate dialogurile, chiar între cei cu păreri total opuse. Și se poate, dacă baza este respectul reciproc. Mai departe o să fiu un pic plictisitor...
      Bănuiam că ai votat USR. Tinerii din marile orașe cam așa au făcut. Dar USR-ul a fost tot o dezamăgire. Nu au fost ce păreau a fi. Nu pentru mine, eu am avut întotdeauna o incompatibilitate ideologică de fond cu ”progresismul”, ”neomarxismul” sau cum se mai numește. Nu intru acum în detalii. Deci eu nu am votat cu ei din motive ideologice, dar că ei au fost mai mult sau mai puțin materialiști, ahtiați după funcții sau distructivi, asta deja era ceva comun pentru cei din politică, nu m-am mirat. Eu am apucat să votez prima dată în 1990 (eram în facultate) și, contrar curentului de atunci (masiv pro-stânga și Iliescu) eu am votat PNL (Câmpeanu) la partide și Rațiu (de la PNȚ-cd) la președinție. Apoi în 1992 și 1996 am votat tot dreapta (PNȚ-cd, Convenția Democratică, respectiv Constantinescu la președinție. Apoi în 2000 a fost singura dată când am votat, de nevoie, cu Iliescu, ca și majoritatea celor care nu-l agreau, fiindcă ajunsese în turul 2 cu Vadim și a fost obligatorie alegerea răului mai mic. Apoi în 2004 am votat cu PD și Băsescu. Deci m-a fraierit și pe mine Băsescu, dar doar o dată. Am mai votat cu dreapta până în 2008 inclusiv. Dar în 2009 am realizat ceea ce atunci nu realizau mulți și anume că dreapta devenise, sub Băsescu, mai rea ca stânga (și oarecum așa a rămas până în prezent, deși au început acum să fie toți o apă și-un pământ), iar în 2009 am votat cu Geoană la președinție (la partide nu mai știu). La fel în 2014 am votat Ponta la președinție, NU Johannis. În 2016 PSD (Dragnea) la parlamentare. În 2019 Mircea Diaconu în turul 1, iar în turul 2 nu m-am mai dus la vot pentru că efectiv nu puteam alege dintre ”tusea și junghiul” adică dintre Johannis și Dăncilă. Acum cochetez și eu cu ideea votului anti-sistem (cum ar fi AUR). AUR nu sunt extremiști, așa cum sunt acuzați de oponenții lor globaliști, dar sunt naționaliști și suveraniști, fără a fi însă împotriva UE ca principiu, ci doar militează pentru a avea noi altă atitudine în cadrul UE, ceea ce e corect. Dacă ar putea face exact ce spun, atunci consider că ar fi OK. Dar din păcate, cum am mai zis, nimeni din clasa politică actuală nu prea mai poate face mare lucru. Chiar dacă la AUR ar fi dorință de schimbare pe bune (deși nu putem fi siguri de nimic), ei nu ar avea competența profesională și forța politică necesară să realizeze mare lucru. Plus că toate celelalte forțe politice li se opun. Dar vorba ta, merită încercat orice, măcar să-i mai zguduie puțin pe cei încremeniți în scaune. Situațiile disperate cer măsuri disperate.
      În altă ordine de idei, mă bucur că nu pleci afară păstrând o ură față de România, ci dimpotrivă. Dacă ai rămas conectat la rădăcinile tale și vrei binele și vindecarea acestei țări de răul care o macină, atunci tot respectul. Fiecare, dacă vrea, poate face bine țării sale de oriunde s-ar afla. În primul rând prin vot, dar nu numai asta. Diaspora, trebuie să recunosc, a fost o gură de oxigen pentru țară: 1) material prin banii trimiși în țară și care au susținut binișor economia românească, altfel falimentată de administratorii noștri catastrofali; și 2) prin influențarea mentalității românești mioritice. Sigur, aici e discutabil, fiindcă odată cu ideile benefice și utile, au venit la pachet și ideile neomarxiste, climatico - extremiste, ateismul feroce, resetarea alimentară etc etc din punctul meu de vedere toate acestea fiind idei care ne distrug pe termen lung. De aceea sunt reticent și în privința traiului în occident de acum încolo. Lucrurile nu mai sunt cum erau acum câțiva ani și nu se arată prea bune nici pe viitor. Chiar nu îmi dau seama cum vor evolua în final lucrurile, dar cert e că trăim vremuri ”interesante”, la nivelul întregii lumi.
      Dar nu vreau să te descurajez. Îți doresc sincer numai bine acolo unde vei pleca și știu că și tu vrei binele nostru, al celor rămași aici.
      Ajunge cu poliloghia, că m-am plictisit și eu pe mine, darămite pe tine :-) :-)
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Esti utopic. Tot ce doresti este imposibil de realizat in aceasta tara cu acesti "politicieni", toti, fara deosebire, sau cu foarte putini care au last impresia ca au dorit binele, dar nu au rezistat "presiunii" ticalosilor cei multi. cu aceasta biserica rudimentara, feudala, nu doar de acum. Au stat la panda, au asteptat, s-au facut "frate cu dracu", iar imediat ce a venit momentul s-au repezit ca hienele sa smulga cat mai multe halci. Nu, nu am ce aprecia la bor. Este detestabila in totalitatea marimilor ei. Sunt cativa, putini la numar, care se pot numi preoti, dat majoriatea covarsitoare a lor sunt popi pacatosi, jegosi, lacomi, farisei. Si-si formeaza si familiile, urmasii pe calapodul lor, biserica devenind o proprietate de familie. Si cu asta gata despre biserica, nu merita mai multa atentie, dar nici trecut cu vederea ticalosia in care traieste.
      In ceea ce priveste clasa politica tot ce nu este de "stanga" iti pute. Vezi-ti postarile de-a lungul timpului.
      Nimeni nu "fuge ca un las". Viata este mult prea scurta ca sa ti-o pierzi luptandu-te cu "morile de vant". Exista multe altele de facut. Oare nu-ti da de gandit ca toti oamenii valorosi ai romaniei, in toate timpurile s-au afirmat numai afara?! Iar veniti aici au fost denigrati, batjocoriti, impiedicati sa-si aduca aportul la binele tarii. Pacat ca si in "lumea evoluata" incepe deprecierea valorilor!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      O sa-l vedeti voi pe dracu adcand cumva aur la putere. Asta ar fi cea mi periculoasa gresala. Cu sacrificii de vieti omenesti va putea fi corectata, daca va fi. Nu va lasati prostiti de haimanalele maidaneze gen aur, sosoaca si altii asemenea lor. Eu zic sa nu nenorociti, totusi, tara, chiar daca o buna parte din ea, cea ignoranta, semianalfabeta aduleaza aceasta dejectie umana, sociala.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Intervin foarte rar că nu-mi plac certurile. Și de data asta zic, vă certați în zadar. Ce supără la articolul ăsta nu-i că vrea să plece. Unii se și întorc cu idei bune. E paint it black, tot e negru fără speranță. 

      Cu votul: AUR e tentația și pericolul cel mai mare. Soluțiile lor nu rezistă și sunt copilărești. Sunt cel mai periculos partid ever. Sunt antisistem, ce vor să pună in loc? Președintele AUR, George Simion, apreciază, pe pagina sa oficială de Facebook, într-un comentariu, că pentru români anii 80 (1980-1989) au fost mai buni ca vremurile prezente (anii 2020). AUR ne-ar duce într-o fundătură de unde n-am mai putea ieși. O nouă dictatură, am ieși din NATO și ne-ar oferi rușilor. 

      Deci d-le Cojocaru, mai bine rămâneți la feblețea dvs, PSD,  sunt oportuniști dar nu extremi. Mai puțin periculoși, din 2 rele... Eu de la Geoană n-am mai votat ceva de la ei dar recunosc, în comparație cu AUR sunt mici copii. USR din păcate s-au distrus doar pe ei dar AUR ne-ar distruge pe toți, democrația, ne-ar da înapoi cu ani așa cum ne-a dat socialismul. Extremele nu pot duce la ceva bun. 

      • Like 2
    • @ Toma Necredinciosul
      Fără a dori să intru in polemici cu Dvs (sunt deja supra-saturat de discuțiile pe baza articolului ăsta), o să ofer o ”scurtă” replică, fiindcă așa e frumos.
      1) E corect cum ați descris articolul de mai sus.
      2) În România NU sunt partide extremiste, cel puțin nu în Parlament. Însă da, cele mai depărtate de centru sunt AUR și USR, evident în direcții opuse. Unul e tradiționalist, celălalt e progresist (neomarxist). E normal ca propaganda globalistă să țipe împotriva AUR că e extremist, că vrea să ne scoată din structurile euro-atlantice, că vrea să ne arunce în brațele Rusiei și alte și alte tâmpenii. Suveraniștii (de exemplu AUR) dacă vor cât mai multă suveranitate pentru țară nu înseamnă că vor să o scoată din UE și NATO (nimeni dintre politicienii români nu vrea asta), ci vor o poziționare mai bună a noastră ÎN INTERIORUL acestor structuri, care să țină cont întâi de interesul național și abia apoi de interesele partenerilor externi. Ceea ce e corect, dar din păcate acum se întâmplă pe dos. Îmi pare rău că repetați mecanic ideile simple - dar percutante pentru marea masă - ale propagandei globaliste, care e străină de interesul nostru național. Și încă ceva: logic vorbind, cine e tradiționalist și suveranist (AUR) nu vrea cedare de suveranitate nici către vest nici către est. Cum să vrea să se ducă spre Rusia? Nu vi se pare ilogic, absurd, o propagandă puerilă?
      3) Am votat de-a lungul vremii, din 1990, cu mai toate partidele: PNL, PNȚ-cd, PD, PSD, ALDE. Deci n-am nicio ”feblețe” anume, așa cum sugerați. Am votat de fiecare dată în totală cunoștință de cauză, informat pe deplin, ce am considerat mai potrivit pentru țară în acel moment, sau măcar răul cel mai mic.
      USR-ul s-au distrus doar pe ei din simplul motiv că n-au apucat mult timp la guvernare. Dar la cât de distructivi și exaltați sunt sunt, sigur că s-ar fi ales praful de tot dacă rămâneau un mandat întreg.
      Dar probabil că nici AUR-ul nu sunt în stare de cine știe ce, deși curentul tradiționalist de care aparțin ei, e pe gustul meu. Mai vedem.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Aur este o adunatura de golani, lipsiti de educatie, cultura, o adunatura de trantori, nepriceputi la ceva, in toate vorbariile lor bat campii, habar nu au ce spun, nu se pricep la nimic. Sunt manati de la spate de catre o forta oculta, rusii se pare, pentru ca sunt opusul celor numiti de dv. neomarxisti, ( ce termen lipsit de sens, aiuristic, inventat de un tembel), neoglobalisti. Aur-lui nu i-ar pasa daca ne arunca in gura hidrei ruse, important pentru ei este sa ajunga la putere, sa-si impuna aberatiile si tirania. Suveranisti? Haida de, ei nu vad mai departe de "suveranitatea" partidului (???) lor. Chiar nu v-ati lamurit din aberatiile vehiculate de ei de cate ori au ocazia? Nu l-ati auzit vorbind pe "marele lor maestru" catalin nustiucum? De unde stie un nascut in 1986 cat de buni au fost anii 1980-1990? Un plod de, maximum 4 ani poate aprecia? Are el acumulate cunostinte si trairi pentru a da verdicte? Este un papagal ce vorbeste dar nu stie ce spunue. Nu vedeti consistenta aceste sleahte maidaneze? Mizeaza pe nemultumirile indreptatite ale celor multi lipsiti de scoala elementara, nu mai vorbesc de restul. Ar fi o nenorocire, mult mai mare decat hotii parveniti, acceptati de nevolnica ue. Ne-am intoarce in anii 50, in perioada stalinista. Asta vreti? Treziti-va cat inca mai este timp.
      • Like 1
  • Cu parere de rau dar Romania este o tara pe cale de disparitie. Peste 10 ani o sa se auda ecoul de la vantul care bate pe aici!. Ne-am exterminat singuri, dar am o rugaminte, ultimul sa stinga lumina !!!.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult