Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mărturie surprinzătoare din arest: ce s-a întâmplat după ce „comisarul Cattani de România” s-a întâlnit după gratii cu 2 deținuți investigați de el

Mașini de poliție

Foto: Inquam Photos

În timp ce se afla pe nedrept în arest preventiv, Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, s-a întâlnit la subsolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu doi deținuți pe care chiar el îi băgase la închisoare. Reacția acestora a fost surprinzătoare, a povestit Berbeceanu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Eram la Înalta Curte și se judecase plângerea mea împotriva prelungirii arestării preventive. Am coborât la subsolul Înaltei Curți, așteptam mașina să mă ducă în Arestul Central până în momentul pronunțării deciziei instanței. În curte a intrat o mașină de transport deținuți. Au fost coborâți mai mulți. Am recunoscut 2 persoane pe care eu și echipa mea le cercetaserăm. Polițiștii care-mi asigurau escorta s-au panicat și au făcut un scut împotriva acestora. Au fost foarte surprinși - și eu am fost - când au trecut prin dreptul nostru și mi-au strigat „Să nu te lași, comisare! Să fii tare!” Asta a fost reacția lor”, a povestit Berbeceanu.

Victima unei înscenări dejucate, Traian Berbeceanu a fost achitat de instanță. Însă faptul că un polițist incomod poate ajunge să fie anchetat și arestat ca urmare a unor probe falsificate a constituit un episod intimidant pentru ceilalți polițiști.

„Am senzația tot mai pregnantă că polițiștii, cei aflați pe teren la contact direct cu societatea sunt timorați. Acționează timid, nu se mai simt protejați. Am discutat cu foști colegi din echipa mea și cu foști colegi din echipa de combatere a crimei organizate despre reacția asta foarte timidă. Răspunsul lor a fost că nu mai au determinarea de a se implica și de a mai risca pentru că niciunul nu vrea să devină un nou caz Berbeceanu. Nu am nici cea mai mică urmă de bucurie că m-am pensionat. Aș fi vrut să mai rămân în sistem, aș fi putut prin expertiza dobândită să mai fiu util Poliției naționale”, a spus Berbeceanu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Probabil ca omul se pregateste sa candideze pentru un post pe undeva !? ori doreste o revenire la interne pe un post de secretar de stat/consilier......mie unul nu imi inspira incredere, indiferent ca va fi achitat definitiv, ceea ce ii doresc, sau nu......Oricum, invitarea intr-o emisiune televizata inainte de obtinerea unui verdict definitiv nu mi se pare ok, nu credeti !???
    • Like 0
    • @ Ionel
      Teodora check icon
      Mai ok decât aparițiile lui Dragnea la diverse televiziuni înainte de verdictul final. Și dacă lui Dragnea nu i-a folosit la nimic, lui Berbeceanu de ce i-ar folosi?
      • Like 0
    • @ Teodora
      Ionel check icon
      Observ ca nu puteti depasi "nivelul dragnea" !!!!! Pai cum era prezentat dragnea la digi si cum este prezentat.....!!???
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult