Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mărturie surprinzătoare din arest: ce s-a întâmplat după ce „comisarul Cattani de România” s-a întâlnit după gratii cu 2 deținuți investigați de el

Mașini de poliție

Foto: Inquam Photos

În timp ce se afla pe nedrept în arest preventiv, Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, s-a întâlnit la subsolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu doi deținuți pe care chiar el îi băgase la închisoare. Reacția acestora a fost surprinzătoare, a povestit Berbeceanu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Eram la Înalta Curte și se judecase plângerea mea împotriva prelungirii arestării preventive. Am coborât la subsolul Înaltei Curți, așteptam mașina să mă ducă în Arestul Central până în momentul pronunțării deciziei instanței. În curte a intrat o mașină de transport deținuți. Au fost coborâți mai mulți. Am recunoscut 2 persoane pe care eu și echipa mea le cercetaserăm. Polițiștii care-mi asigurau escorta s-au panicat și au făcut un scut împotriva acestora. Au fost foarte surprinși - și eu am fost - când au trecut prin dreptul nostru și mi-au strigat „Să nu te lași, comisare! Să fii tare!” Asta a fost reacția lor”, a povestit Berbeceanu.

Victima unei înscenări dejucate, Traian Berbeceanu a fost achitat de instanță. Însă faptul că un polițist incomod poate ajunge să fie anchetat și arestat ca urmare a unor probe falsificate a constituit un episod intimidant pentru ceilalți polițiști.

„Am senzația tot mai pregnantă că polițiștii, cei aflați pe teren la contact direct cu societatea sunt timorați. Acționează timid, nu se mai simt protejați. Am discutat cu foști colegi din echipa mea și cu foști colegi din echipa de combatere a crimei organizate despre reacția asta foarte timidă. Răspunsul lor a fost că nu mai au determinarea de a se implica și de a mai risca pentru că niciunul nu vrea să devină un nou caz Berbeceanu. Nu am nici cea mai mică urmă de bucurie că m-am pensionat. Aș fi vrut să mai rămân în sistem, aș fi putut prin expertiza dobândită să mai fiu util Poliției naționale”, a spus Berbeceanu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Probabil ca omul se pregateste sa candideze pentru un post pe undeva !? ori doreste o revenire la interne pe un post de secretar de stat/consilier......mie unul nu imi inspira incredere, indiferent ca va fi achitat definitiv, ceea ce ii doresc, sau nu......Oricum, invitarea intr-o emisiune televizata inainte de obtinerea unui verdict definitiv nu mi se pare ok, nu credeti !???
  • Like 0
  • @ Ionel
   Teodora check icon
   Mai ok decât aparițiile lui Dragnea la diverse televiziuni înainte de verdictul final. Și dacă lui Dragnea nu i-a folosit la nimic, lui Berbeceanu de ce i-ar folosi?
   • Like 0
  • @ Teodora
   Ionel check icon
   Observ ca nu puteti depasi "nivelul dragnea" !!!!! Pai cum era prezentat dragnea la digi si cum este prezentat.....!!???
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult