Merg spre Biblioteca Națională, ca să vizitez expoziția „Cărți cu răspundere limitată”, care prezintă lucrările publicate de deținuți în perioada 2010-2015. Delete, delete, delete... Îmi eliberez telefonul de orice balast de videouri și fotografii care i-ar putea încărca inutil memoria. Am nevoie de spațiu pentru a tezauriza filele ieșite din știința și din forța creatoarea a unui Cristian Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Gigi Becali, Dan Voiculescu și a altor autori contemporani.
Ajung și dezamăgire. Volumele sunt ferecate în racle de sticlă, precum incunabulele, cărțile neprețuite din leagănul tiparului. Există însă o deosebire: de această dată, e vorba de leagănul scrisului din pușcării în scopul eliberării condiționate.
Și încă una: cărțile vechi stau, de obicei, culcate în vitrine pentru a-și putea conserva forța străveche pentru alte câteva sute de ani. O parte dintre volumele deținuților sunt expuse însă pe verticală. Literatura științifică penitenciară stă în picioare. Dacă ai intra neavizat și ai citi doar recomandările călduroase scrise pe ultima copertă de profesori doctori și doctori Honoris Causa, de conferențiari și de preoți, n-ai avea niciun motiv să te îndoiești că ai în față niște opere de cea mai mare valoare.
Pe un ecran, se succed variantele digitalizate ale coperților. Iată coperta cărții „Despre turismul european durabil și provocările lui”, de George Copos. Pe ea scrie așa: „Dispunem așadar de suficiente și substanțiale argumente spre a recomanda lucrarea de față tuturor celor care îndrăgesc turismul în calitate de organizatori ori manageri, dar și de călători entuziaști pe meridianele Terrei”. Semnat: Prof. Univ. Dr. Honoris Causa, Marin Andreica. Mă întorc mai târziu la ecran. Acum văd un angajat al bibliotecii. Îl întreb dacă pot răsfoi lucrările. „Azi nu, de săptămâna viitoare, la sala de lectură. Acum o să sară toată lumea pe ele”. În jur doar ziariști, iar printre ei, pierduți, doi vizitatori. Doamna, fană a lui Gigi Becali, îi cere unui reporter de televiziune să-i vândă o carte de Becali din vitrină. Domnul, un jurist la pensie, îmi explică de ce plagiatul nu există: „Doamnă, toate cărțile, absolut toate, sunt scrise din alte cărți”. Șah-mat. M-a închis. „O zi bună!”
Ars poetica: scrieți repede, ca să scăpați repede
Un tânăr ține în mână câteva cărți aidoma celor închise în vitrină. De când a ajuns, a ținut-o numai în interviuri. „Zici că sunt principalul expozant”, glumește el. Numele său este Matei Sumbasacu (foto stânga), este inginer și, împreună cu prietenul său Rudolph Mihaiu (foto dreapta), a creat pagina de Facebook Cărți Penale.
Cei doi caută volume publicate de deținuți celebri și aduc în fața publicului cele mai savuroase citate. Mai mult decât atât, vor să trimită Academiei Române o scrisoare. „Vom cere printr-o scrisoare Academiei Române introducerea unui nou curent literar, penalismul. Sunt cărți scrise în aceeași perioadă, în aceleași condiții, de către autori care au aceleași valori, cred că sunt întrunite toate condițiile”, spune Matei Sumbasacu. Volumele deținuților au toate la bază aceeași artă poetică: să fie scrise cât mai repede pentru a-i scoate cât mai repede pe autorii lor din pușcărie.
Îl rog pe tânărul inginer să îmi spicuiască din opera lui Dan Voiculescu, „Omenirea, încotro?”
„Omenirea, încotro?”, de Dan Voiculescu. Titlul e apocaliptico-profetic. Eu sunt mai inițiat, nu poate chiar oricine să absoarbă conținutul acestei cărți. Aș putea să vă citez din cuvântul înainte al autorului care spune. Un om fericit e acea persoană care a trăit cât mai multe experiențe în viață. Ce poate fi mai interesant decât să trăiești 44 de ani în societate socialistă, din care până la 23 de ani studii, 13 ani pentru statul socialist și 7 ani pentru patron capitalist într-un stat socialist
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
„Titlul e apocaliptico-profetic. Eu sunt mai inițiat, nu poate chiar oricine să absoarbă conținutul acestei cărți. Aș putea să vă citez din cuvântul înainte al autorului care spune. Un om fericit e acea persoană care a trăit cât mai multe experiențe în viață. Ce poate fi mai interesant decât să trăiești 44 de ani în societate socialistă, din care până la 23 de ani studii, 13 ani pentru statul socialist și 7 ani pentru patron capitalist într-un stat socialist. Să cunoști din practică limitele sistemului socialist și ale sistemului capitalist, să-ți exersezi profesiunea de negociator cu activiști de partid, aici e foarte frumos explicat, cu securiști, cu oameni de afaceri străini, cu instituții internaționale și așa a venit 1989, decembrie. Și după aia știm cu toții ce a făcut domnul Voiculescu. În carte sunt diverse citate, la fiecare pagină găsești lucruri interesante: Consensul este o relație complexă, subtilă, care trebuie construită, el presupune un nivel ridicat de socializare, inteligență și altruism, care pur și simplu nu există la primate”.
Trecem la cartea lui Gigi Becali, „Muntele Athos, patria ortodoxiei”. „Cărțile lui Becali pe care le-am răsfoit par a fi scrise de Becali sau cel puțin inspirate profund de Becali și ăsta e un mare plus pentru el. Este foarte interesant aici cum transcrie el niște scrisori perfect lizibile, puse pe aceeași pagină, traducându-le din română în română. Foarte interesant este că menționează niște sume de bani. Arhimandritul Atanasie Podromitul îi mulțumește pentru o donație însemnată, de 227.000 de euro, probabil că eu câștig în 20 de ani donația asta. Inspirația dumneavoastră este o minune și o adevărată alegere a Maicii Domnului care nu ne-a părăsit niciodată. Inspirația de a dona, bineînțeles”, explică Matei Sumbasacu.
Scopul demersului său este realizarea unei justiții prin memorie. „Am văzut împreună cu Rudi o greșeală în societatea noastră și am spus: Putem să facem ceva. Dacă în privința multor greșeli care ne înconjoară nu putem face nimic, în privința asta chiar putem face ceva. Și am zis că de ce nu? De ce să nu vadă toată lumea cum merge justiția în România”, spune el.
De la concasoare la construcția europeană
La Biblioteca Națională sunt expuse în cadrul expoziției „Cărți cu răspundere limitată” doar o parte din cele câteva sute de volume publicate de deținuți pentru a scăpa mai repede de pedeapsă. Între acestea, cărți semnate de Gigi Becali, George Copos, Sorin Ovidiu Vântu, Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Gigi Nețoiu, Cristi Borcea, Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Nicolae Mischie, Dinel Staicu, Florin Apostu, Zsolt Nagy sau Florentin Scalețchi.
Volumele „Competiția” și „Ultimul 11”, de Mihai Stoica sunt vecine de vitrină „Performanțe economice în creșterea bovinelor și ovinelor”, de Gigi Nețoiu, și „Mașini de semănat universal și procesul de lucru executat de acestea”, de Gheorghe Eșeanu. Volumul „Becali și Steaua” deasupra celui al lui Nicolae Mischie, „Construcția europeană și creștinătatea”. De la concasoare până la jurisprudența CEDO, de la medicina alternativă până la istoria României, marile întrebări ale umanității au frământat penitenciarele românești și și-au găsit răspunsul în cărți de o valoare discutabilă.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Acestea au fost validate de universitari care, prin recomandările făcute, au girat producțiile la normă ale scriitorilor din pușcării. „O atare temă nu are numai semnificație în sine; istoria medievală și locală trebuie scrisă cu ochii la nevoile prezentului, ale spiritului, pentru cultivarea identității românești, într-o vreme în care ne pierdem identitatea națională, erodată tot mai mult de fenomenul globalizării societăți atât în România, cât și în Europa”, a scris Prof. Dr.. Stelian Brezeanu pe ultima copertă a „Tășnadului medieval”, de Gheorghe Copos.
Sunt din nou în fața ecranului pe care se succed coperțile. E rândul cărții „Detenție și educație morală”, de Adrian Lepădatu. Pe ultima copertă, un citat aparținându-i Conf. Univ. Dr. Cornel Lazăr, coordonator științific. „Cei care se vor apropia de această lucrare vor descoperi că Răul nu este rău pe de-a-ntregul, că orice câine a fost cândva lup, că lumea de dincolo de gratii este o lume care colcăie de conștiințe vinovate care de abia așteaptă să li se ofere o ocazie pentru a se ridica la statutul omului autentic.”
Expoziția „Cărți cu răspundere limitată: lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015” poate fi vizitată la Biblioteca Națională a României în perioada 4 februarie-31 martie 2016.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.