Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Medic de la ATI, mesaj către cei ieșiți pe străzi să strige „asasinii!”: „Îi invit să ia parte la un apel în care trebuie să spui familiei că s-a dus soțul sau soția, fiul, tatăl...”

Protest antimasca - Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, București. O femeie cu masca de oxigen pe față este dusă, cu scaunul cu rotile, și așezată într-un pat la terapie intensivă. Locul a fost eliberat de curând, după ce un bărbat a pierdut lupta cu Covid-19. 

În câteva ore, la 4 km depărtare, sute de tineri, majoritatea fără măști, porneau în marș, strigând cu furie la adresa medicilor: „Asasinii!, asasinii!”. 

Două fețe ale aceleiași realități, surprinse într-un reportaj video marca Inquam Photos / Octav Ganea. Pe de o parte, liniștea din saloane, întreruptă de zgomotul sacadat al aparatelor de suport al vieții, pe de altă parte scandările de pe străzi, ale unor oameni ce nu cred în virus, ci doar în conspirații.

„Nimic nu e adevărat din ce spun ei. Că guvernul e cu e, știm toți, dar covid este. Iar doctorii sunt minunați. Am stat ca fraiera prea mult acasă, am zis că îmi revin... Aici mă simt în siguranță”, sună vocea stinsă a unei femei abia internate la ATI la „Marius Nasta”. 

Foto: captură Facebook Inquam Photos

Stop cadru. Străzi pline de tineri nemulțumiți de măsurile de restricții în pandemie. 

„Asasinii! Asasinii”, se strigă din toți rărunchii. „Jos masca! Jos masca!”.

Foto: captură Facebook Inquam Photos

În mijlocul lor, parlamentarul Diana Șoșoacă: „România a arătat că trăieștee!”, țipă în megafon.  

Un mesaj pentru cei ce sunt pe patul de suferință? „Pentru cei ce sunt în spital – multă sănătate, multă sănătate”, spune un bărbat, cu o cască de motociclist. Se oprește ușor încurcat. 

Foto: captură Facebook Inquam Photos

Medic ATI: „Îi invit să ia parte la un apel în care trebuie să spui familiei că s-a dus soțul, soția, fiul, tatăl...”

Alt stop cadru. Un medic tânăr, în costum „de cosmonaut”, în secția ATI de la Institutul „Marius Nasta”: „Mă frustrează foarte tare că oamenii nu pot trăi ce trăim noi aici, în terapie intensivă, unde te rogi să fie o tură liniștită, te rogi să plece omul ăla acasă, să fie sănătos. Îi invit (pe cei care protestează împotriva măsurilor decise de autorități în pandemie - n.n.) să ia parte la un apel în care trebuie să spui familiei că s-a dus soțul sau soția, fiul, tatăl...”. 

Foto: captură Facebook Inquam Photos

„Așa eram și eu la început și după aceea...”

În apropiere, întins pe pat, un bărbat, cu masca de oxigen pe față. „Cei ce nu cred în situația asta nu judecă. Așa eram și eu la început și după aceea mi-am dat seama că lucrurile nu stau așa”. 

Foto: captură Facebook Inquam Photos

Între timp, la 4 kilometri distanță, oamenii adunați pe străzi nu țin cont de virus.

„Să credem foarte mult în natură și în Dumnezeu. Noi suntem ființe foarte puternice și avem anticorpii necesari”, se scarpină în cap un bărbat fără mască, la protestul din centrul Capitalei. 

Între timp, medicii din sectiile de terapie intensivă continuă să lupte din răsputeri pentru viața pacienților lor.

Foto: captură Facebook Inquam Photos

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la inceput vreau sa spun ca sunt pentru mentinerea restrictiilor si apreciez efortul medicilor care lupta cu acest virus. Trebuie sa vorbim si de medicii care nu au ce cauta in sistemul de sanatate. Luna trecuta mama mea a suferit un atac vascular cerebral si a mers la spital impreuna cu fratele meu. Cand fratele meu le-a explicat medicilor situatia mamei mele ( nu mai putea vorbi, se misca greu) raspunsul lor a fost "...acuma toti veniti cu atac cerebral". Fara macar sa o consulte pe mama. Doua ore a asteptat mama la camera de garda pana a venit cineva sa o consulte. Din nefericire mama a murit la cateva zile dupa accident. La morga nici macar nu am primit hainele/lucrurile personale. Consider ca indiferenta, dispretul medicilor a fost cauza decesului mamei mele. Cum putem numi astfel de medici? Eroi? Cati oameni trebuie sa moara in fiecare saptamana din cauza indiferentei medicilor?
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Jos masca! Jos masca! Jos masca! Hmmm... parcă ăsta e un spital...
    O voce și apoi mai multe: Hoții! Hoții! Hoții!
    Tăcere. (se aud " numai" sunete de tobe și vuvuzele) Băi, noi ce mai strigăm aici?
    O voce: Asasini?
    Asasinii! Asasinii! Asasinii!
    • Like 0
  • Socitatea multilateral dezvoltata a lui Ceausescu, fiecare cu treaba lui, doar ca atunci nu era regularizata de piata, ci de sistemul de aparare.

    Cum spunea un protestatar "noi avem anticorpii necesari", seamana a REVOLUTIE, ALBASTRA.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult