
Foto Guliver/Getty Images
Dialog în contradictoriu la Digi24 între un medic din Spitalul Colțea și managerul spitalului, pe tema măștilor chirurgicale. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea și lider de sindicat, a declarat luni, într-o intervenție la Digi24, că în spital nu mai există măști chirurgicale, iar combinezoanele de protecție medicii din spital le-au văzut „doar la TV sau în poze pe internet”.
În replică, directorul spitalului, dr Mircea Lupușoru, managerul Spitalului Colțea, a spus că în unitatea medicală pe care îl conduce „avem tot ce ne trebuie”, contrazicându-l pe medic: „Nu există așa ceva. Avem stocuri pentru 45 de zile minim. Am cumpărat înainte 10.000 de măști. S-au terminat într-o săptămână. Acum avem 25.000 de măști, avem combinezoane, ochelari, halate de unică folosință".
Medicul ORL-ist a revenit în direct și a continuat: „Nu puteți să spuneți că ce spun eu publicului român, telespectatorilor de la Digi 24 sunt fake news. E o calomnie! Dvs aveți o funcție de apărat și aveți de apărat Primăria Capitalei. Dvs nu examinați pacienți, dle doctor! Noi îi examinăm. ORL-ul e în prima linie, UPU e în prima linie”, a spus medicul Stamate, care a afirmat că a căutat azi o mască în „tot spitalul”, dar i s-a comunicat că nu există măști.
Un fragment din dialogul la Digi24 între medicul ORL și managerul Spitalului Colțea:
dr. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea: Mă surprinde declarația dlui dr. Colegul nostru întotdeauna a fost un personaj decent și transparent și cinstit, dar probabil are de apărat o poziție politică, pentru că dânsul a fost numit politic, ca toți managerii de spitale. E regretabil dacă dânsul nu știe ce se întâmplă în spitalul pe care îl conduce. Sau se presupune că ar trebui să îl conducă, dar nu o face. Eu azi am căutat în tot spitalul o mască și mi s-a spus că nu sunt, pe nicăieri. Am căutat la UPU, la camera de gardă, peste tot. Și astea sunt măști chirurgicale, care nu sunt eficiente în cazul coronavirusului și oricum nu avem. Iar masca FFP3 nu am văzut niciodată în spital. Costume de protecție nu există, proceduri nu există. Despre ce vorbim? Nu există circuite. Dacă vrem să zugrăvim afară gardul și înăuntru să rămânem cu leopardul sigur că o putem face, dar rezultatele vor fi cele pe care le veți vedea în următoarele săptămâni.
dr Mircea Lupușoru, managerul Spitalului Colțea: Nu înțeleg, eu îl invit și pe dl doctor dacă vrea, vă invit și pe dvs, pe oricine...
dr. Marian Stamate: Dle doctor, sunt toți colegii mei care știu aceste lucruri. Nu puteți să spuneți că ce spun eu publicului român, telespectatorilor de la Digi 24 sunt fake news. E o calomnie, dvs aveți o functie de apărat si aveti de apărat Primăria Capitalei. Dvs nu examinați pacienti, dle doctor!. Noi îi examinăm. ORL-ul e în prima linie, UPU e în prima linie.
Managerul Spitalului Colțea: Nu vă enervați...
dr. Marian Stamate: ORL-ul e în prima linie, UPU e în prima linie. Dvs nu sunteți în prima linie, dvs stați în cabinet, nu vă trebuie absolut nimic.
Managerul Spitalului Colțea: Nu vă enervați, că nu rezolvăm nimic.
dr. Marian Stamate: Dacă mă faceți mincinos...
Managerul Spitalului Colțea: Nu v-am făcut mincinos, ați înțeles greșit
dr. Marian Stamate: Ați spus fake news. Adică m-ati calomniat .
Managerul Spitalului Colțea: Cum ati fi vrut să spun dacă eu știu că ele există?
dr. Marian Stamate: Păi dacă niciun doctor nu a văzut vreodată vreun combinezon cum arată, decât la TV sau în poze pe internet, cine minte?
Managerul Spitalului Colțea: Vă invit acum la spital să vedeți...
Moderator Digi24: Dle Lupușoru, dle Stamate, e clar această polemică nu se rezolvă cu declarații în contradictoriu. Dar dl Lupușoru, vă propun eu, Marius Pancu de la Digi24, ca în următoarele 15 minute să primiți o echipă de la Digi24 acolo.
Manager: Sunt 15.000 de măști și 100 de combinezoane. Medic ORL: E prima dată când le vedem
O echipă Digi24 a mers ulterior la Spitalul Colțea pentru a vedea situația dotării cu echipamente de protecție. La depozitul de materiale al spitalului, echipa a filmat mai multe cutii în care managerul spitalului, dr Lupușoru, a spus că sunt 15.000 de măști și 100 de combinezoane. Medicul ORL Marian Stamate, lider de sindicat, a declarat însă că echipamentele de protecție nu ajung la cei care au nevoie de ele.
Reporter: Câte combinezoane sunt?
Magazionera spitalului: Of, nu știu să vă spun. Colega mea le-a primit și nu știu exact câte sunt. Măști, ochelari și mânuși...
Dr. Marian Stamate: Să ne arate dl manager unde sunt vizierele, unde sunt ochelarii de protecție ai personalului, cizmele.
Managerul spitalului: Acestea sunt măștile FFP2 și FFP3.
Dr Stamate: Acestea sunt 2, acestea nu sunt bune pentru Covid. Trebuie de la 3 în sus.
Managerul: Noi nu avem pe piață decât FFP 2 și FFP3, să știți, asta e ce putem noi cumpăra.
Dr Stamate: E prima dată când le vedem.
Managerul: Și eu ce să fac, dle doctor, dacă nu le solicitați!?
Reprezentant al spitalului: Vineri, când am fost la videoconferință, dl profesor Streinu Cercel și reprezentanții Ministerului au spus clar: aveți grijă de echipamente, echipamentele de protecție țineți-le sub cheie, nu trebuie să abuzăm, pentru că o să avem nevoie de ele.
Reporter: Ce înseamnă să nu abuzați?
Reprezentant al spitalului: Dacă nu există suspiciune sau caz confirmat, pe etape...
Reprezentanții Administrației Spitalelor din București au precizat că echipamentele existente sunt suficiente pentru 45 de zile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Prevenţie înseamnă, la nivel individual, spălarea mâinilor, iar la nivel statal stocuri suficiente de materiale destinate protejării personalului sanitar şi a populaţiei.
Deţin spitalele echipamente şi consumabile necesare protejării personalului care intra în contact direct cu pacienţii ?
Se pot achiziţiona din farmacii echipamente şi consumabile necesare protecţiei individuale ?
Răspunsul îl cunoaştem. Întrebarea este: ce e de făcut ? Se pot reorienta capacităţile de producţie spre fabricarea de echipamente necesare prevenţiei ? Probabil că da şi cu siguranţă ar fi cu mult mai puţin costisitor decât perpetuarea actualei situaţii.