Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Medic ORL de la Spitalul Colțea: Nu avem măști. Combinezoanele le-am văzut doar la televizor. Managerul spitalului: Vă invit să le vedeți. UPDATE

masca - mana - getty

Foto Guliver/Getty Images

Dialog în contradictoriu la Digi24 între un medic din Spitalul Colțea și managerul spitalului, pe tema măștilor chirurgicale. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea și lider de sindicat, a declarat luni, într-o intervenție la Digi24, că în spital nu mai există măști chirurgicale, iar combinezoanele de protecție medicii din spital le-au văzut „doar la TV sau în poze pe internet”. 

În replică, directorul spitalului, dr Mircea Lupușoru, managerul Spitalului Colțea, a spus că în unitatea medicală pe care îl conduce „avem tot ce ne trebuie”, contrazicându-l pe medic: „Nu există așa ceva. Avem stocuri pentru 45 de zile minim. Am cumpărat înainte 10.000 de măști. S-au terminat într-o săptămână. Acum avem 25.000 de măști, avem combinezoane, ochelari, halate de unică folosință".

Medicul ORL-ist a revenit în direct și a continuat: „Nu puteți să spuneți că ce spun eu publicului român, telespectatorilor de la Digi 24 sunt fake news. E o calomnie! Dvs aveți o funcție de apărat și aveți de apărat Primăria Capitalei. Dvs nu examinați pacienți, dle doctor! Noi îi examinăm. ORL-ul e în prima linie, UPU e în prima linie”, a spus medicul Stamate, care a afirmat că a căutat azi o mască în „tot spitalul”, dar i s-a comunicat că nu există măști.

Un fragment din dialogul la Digi24 între medicul ORL și managerul Spitalului Colțea:

dr. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea: Mă surprinde declarația dlui dr. Colegul nostru întotdeauna a fost un personaj decent și transparent și cinstit, dar probabil are de apărat o poziție politică, pentru că dânsul a fost numit politic, ca toți managerii de spitale. E regretabil dacă dânsul nu știe ce se întâmplă în spitalul pe care îl conduce. Sau se presupune că ar trebui să îl conducă, dar nu o face. Eu azi am căutat în tot spitalul o mască și mi s-a spus că nu sunt, pe nicăieri. Am căutat la UPU, la camera de gardă, peste tot. Și astea sunt măști chirurgicale, care nu sunt eficiente în cazul coronavirusului și oricum nu avem. Iar masca FFP3 nu am văzut niciodată în spital. Costume de protecție nu există, proceduri nu există. Despre ce vorbim? Nu există circuite. Dacă vrem să zugrăvim afară gardul și înăuntru să rămânem cu leopardul sigur că o putem face, dar rezultatele vor fi cele pe care le veți vedea în următoarele săptămâni.

dr Mircea Lupușoru, managerul Spitalului Colțea: Nu înțeleg, eu îl invit și pe dl doctor dacă vrea, vă invit și pe dvs, pe oricine...

dr. Marian Stamate: Dle doctor, sunt toți colegii mei care știu aceste lucruri. Nu puteți să spuneți că ce spun eu publicului român, telespectatorilor de la Digi 24 sunt fake news. E o calomnie, dvs aveți o functie de apărat si aveti de apărat Primăria Capitalei. Dvs nu examinați pacienti, dle doctor!. Noi îi examinăm. ORL-ul e în prima linie, UPU e în prima linie.

Managerul Spitalului Colțea: Nu vă enervați...

dr. Marian Stamate: ORL-ul e în prima linie, UPU e în prima linie. Dvs nu sunteți în prima linie, dvs stați în cabinet, nu vă trebuie absolut nimic.

Managerul Spitalului Colțea: Nu vă enervați, că nu rezolvăm nimic.

dr. Marian Stamate: Dacă mă faceți mincinos...

Managerul Spitalului Colțea: Nu v-am făcut mincinos, ați înțeles greșit

dr. Marian Stamate: Ați spus fake news. Adică m-ati calomniat .

Managerul Spitalului Colțea: Cum ati fi vrut să spun dacă eu știu că ele există?

dr. Marian Stamate: Păi dacă niciun doctor nu a văzut vreodată vreun combinezon cum arată, decât la TV sau în poze pe internet, cine minte?

Managerul Spitalului Colțea: Vă invit acum la spital să vedeți...

Moderator Digi24:  Dle Lupușoru, dle Stamate, e clar această polemică nu se rezolvă cu declarații în contradictoriu. Dar dl Lupușoru, vă propun eu, Marius Pancu de la Digi24, ca în următoarele 15 minute să primiți o echipă de la Digi24 acolo.

Manager: Sunt 15.000 de măști și 100 de combinezoane. Medic ORL: E prima dată când le vedem

O echipă Digi24 a mers ulterior la Spitalul Colțea pentru a vedea situația dotării cu echipamente de protecție. La depozitul de materiale al spitalului, echipa a filmat mai multe cutii în care managerul spitalului, dr Lupușoru, a spus că sunt 15.000 de măști și 100 de combinezoane. Medicul ORL Marian Stamate, lider de sindicat, a declarat însă că echipamentele de protecție nu ajung la cei care au nevoie de ele.

Reporter: Câte combinezoane sunt?

Magazionera spitalului: Of, nu știu să vă spun. Colega mea le-a primit și nu știu exact câte sunt. Măști, ochelari și mânuși...

Dr. Marian Stamate: Să ne arate dl manager unde sunt vizierele, unde sunt ochelarii de protecție ai personalului, cizmele.

Managerul spitalului: Acestea sunt măștile FFP2 și FFP3.

Dr Stamate: Acestea sunt 2, acestea nu sunt bune pentru Covid. Trebuie de la 3 în sus. 

Managerul: Noi nu avem pe piață decât FFP 2 și FFP3, să știți, asta e ce putem noi cumpăra.

Dr Stamate: E prima dată când le vedem.

Managerul: Și eu ce să fac, dle doctor, dacă nu le solicitați!?

Reprezentant al spitalului: Vineri, când am fost la videoconferință, dl profesor Streinu Cercel și reprezentanții Ministerului au spus clar: aveți grijă de echipamente, echipamentele de protecție țineți-le sub cheie, nu trebuie să abuzăm, pentru că o să avem nevoie de ele.

Reporter: Ce înseamnă să nu abuzați?

Reprezentant al spitalului: Dacă nu există suspiciune sau caz confirmat, pe etape...

Reprezentanții Administrației Spitalelor din București au precizat că echipamentele existente sunt suficiente pentru 45 de zile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si inca o data se probeaza in realitatea vietii de fiecare zi felul romanesc de a face lucrurile fie ea criza sau nu.
  • Like 0
 • Eterna minciună românească. Se repetă "colectiv", minciunile banicioiului, arătatului. Minciuna si ascunderea sunt caracteristice pentru români. Nu ne lecuim. Managerii sunt aserviți direcțiilor, pe linie politică și " somităților" senile.
  • Like 1
 • Ar fi regretabil că personalul medical - din România şi nu numai - să se afle în situaţia cavaleriştilor polonezi trimişi în lupta contra tancurilor wehrmachtului şi decimaţi din cauza ehipamentului neadecvat luptei pe care au purtat-o.

  Prevenţie înseamnă, la nivel individual, spălarea mâinilor, iar la nivel statal stocuri suficiente de materiale destinate protejării personalului sanitar şi a populaţiei.

  Deţin spitalele echipamente şi consumabile necesare protejării personalului care intra în contact direct cu pacienţii ?

  Se pot achiziţiona din farmacii echipamente şi consumabile necesare protecţiei individuale ?

  Răspunsul îl cunoaştem. Întrebarea este: ce e de făcut ? Se pot reorienta capacităţile de producţie spre fabricarea de echipamente necesare prevenţiei ? Probabil că da şi cu siguranţă ar fi cu mult mai puţin costisitor decât perpetuarea actualei situaţii.
  • Like 1
 • Sunt tare curios care este explicatia stiintifica de necesitate a purtarii combinezonului de izolare totala a corpului daca virusul se transmite exclusiv pe cai aeriene respectiv introducere in pe gura si nas in organism si nu prin epiderma?De altfel nici masca nu te protejeaza de inhalatea virusului din are caci acesta are dimensiuni microscopice ,deci mult mai mici decat tesatura sau chiar porii mastii!Masca protejeaza prin impiedicarea atingeri zonelor respiratorii(nas,gura) si impiedica eventual raspandirea salivei si mucusului in caz de tuse si stranut!Asta e parerea mea,dar nu e impartasita de vanzatorii de echipamente si de ignoranti!Eu cred ca manusile de unica folosinta sunt protectia cea mai potrivita,iar masca e si ea utila pentru izolarea cailor respiratorii restul carnaval si cheltuiala aiurea!
  • Like 0
 • Si........au fost sau au lasat totul asa....ca dialog? Noi ce sa credem?
  • Like 0
  • @ Mirela Stan
   Probabil că ce a urmat nu se încadrează în ... politica editorială !
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult