Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

EXCLUSIV. Filmări cu camera ascunsă: În plină criză a coronavirusului, în toaletele din spitale nu este săpun. Răspunsul unui manager de spital: „Nu are relevanță privind actul medical”

sapun chiuveta

Foto: captura video

Un tânăr din București demarează o campanie prin care solicită autorităților să pună săpun în toaletele spitalelor publice și a contactat Republica pentru a face cunoscută situația din spitale și a publica înregistrările. La solicitarea acestuia îi vom proteja identitatea.

 În perioada 21-28 februarie, acesta a mers în șapte spitale, aflate în București, Curtea de Argeș, Pitești și Ploiești și a căutat cel mai apropiat grup sanitar, de lângă intrarea principală, pentru a vedea dacă este dotat cu săpun.

În șase dintre spitalele vizitate nu a găsit săpun și hârtie igienică la grupul sanitar, în plină criză a coronavirusului, deși principala măsură inclusiv pentru prevenirea răspândirii Covid-19 este spălatul pe mâini cu apă și săpun. 

Spitalele unde inițiatorul acțiunii civice nu a găsit săpun sunt Spitalul Municipal Curtea de Argeș, Spitalul Clinic de copii „Dr Victor Gomoiu”, Spitalul de psihiatrie „prof dr Alexandru Obregia” din București, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul clinic de urgență „Sfântul Ioan” din Capitală.

Excepția a fost Spitalul Clinic de Boli infecțioase și tropicale „dr Victor Babeș” din București unde există dispozitiv cu săpun lichid la toaleta pacienților. Tânărul a filmat totul cu o cameră ascunsă. 

„Ne vom opri atunci când majoritatea spitalelor din România va avea săpun în grupurile sanitare pentru pacienți”, spune inițiatorul campaniei „Săpun în spitale”.

Republica.ro a solicitat o reacție din partea spitalelor. Răspunsurile primite din partea reprezentanților unităților medicale au fost diverse, de la a da vina pe pacienți, care sustrag săpunul „chiar și cu dozator cu tot” sau îl varsă, „pentru a se răzbuna”, până la a caracteriza întrebarea adresată de Republica.ro - De ce nu este săpun la grupurile sanitare? - drept una care „nu are relevanță privind actul medical”. De la conducerea unui spital am primit asigurări că „vom achiziționa în regim de urgență dozatoare de săpun”.

Vă invităm, de asemenea, să ne scrieți pe adresa redactie@republica.ro, dacă aveți exemple similare, sau pe pagina de facebook Republica.

„Oricine poate demonstra că autoritățile medicale nu sunt atente nici măcar la lucruri elementare, cum ar fi săpunul. Trebuie doar să intre în toaleta de spital și să observe”

Inițiatorul campaniei spune că ideea i-a venit după ce a fost în mai multe spitale, iar la grupurile sanitare nu a găsit săpun.

„În majoritatea spitalelor nu se acordă nici măcar o minimă atenție asupra lucrurilor elementare, cum ar fi săpunul. Săpunul este cel mai ieftin produs ce poate exista într-un spital. Un săpun costă 3 lei, dar probabil pentru unii dintre directorii de spitale costă 30 de lei”, spune tânărul. 

„Am văzut tot felul de cauze sociale pe net, de genul donați pentru achiziționarea a unei mașini de spălat cu barieră septică, pentru un spital. M-am gândit că ar fi mai simplu să strângem niște bani pentru săpun, pentru că la majoritatea spitalelor din România nu este săpun. Dacă s-ar susține o astfel de cauză civică si oamenii ar participa, toate toaletele din spitalele publice ar putea arăta decent, măcar curățate de mucegai, dacă nu revopsite”, spune inițiatorul campaniei.

„E ușor să demonstrezi că autoritățile medicale nu sunt atente nici măcar la lucruri elementare, cum e săpunul la grupul sanitar. Oricine poate demonstra asta, trebuie doar să intre în toaleta de spital și să observe. Numai că noi suntem atât de obișnuiți cu lipsa igienei în toaletele spitalelor, încât parcă nici nu o mai observăm. Oricum ne ducem în spitale cu frica de a nu lua ceva”, a punctat acesta. 

„Am vorbit cu prieteni care mi-au zis - hei, tu te legi de lipsa săpunului, dar gândește-te însă că la spital te duci de multe ori cu sacoșa de medicamente. Dar cu ce te ajută spitalul, dacă nici măcar săpun nu este la grupurile sanitare destinate pacienților?” 

„Ne vom opri atunci când majoritatea spitalelor din România va avea săpun în grupurile sanitare pentru pacienți”, spune inițiatorul campaniei „Săpun în spitale”. 

Mai jos, imagini surprinse în grupurile sanitare din spitale și reacțiile primite din partea conducerii acestora la solicitarea Republica:

Spitalul Municipal Curtea de Argeș - filmare realizată pe 22 februarie a.c.:


Spitalul Municipal Curtea de Argeș: „Întrebarea adresată spitalului nu are relevanță privind actul medical”

„Spitalul Municipal Curtea de Argeș este singurul spital din județ care are grupuri sanitare în saloane. 

În luna februarie 2020 s-au aprovizionat secțiile și compartimentele cu 120 de litri săpun lichid. 

Am trimis acest răspuns din respect pentru ideea de jurnalism, dar întrebarea adresată spitalului nu are relevanță privind actul medical”, se arată în răspunsul semnat de managerul Spitalului Municipal Curtea de Argeș, ing Marius Viorel Popescu.  

Întrebările adresate spitalelor de Republica.ro au fost: Care este motivul pentru care nu se găsește săpun la toaletele pacienților? Ce măsuri se vor lua pentru ca la grupurile sanitare din spitalul pe care îl reprezentați să se găsească săpun?

Spitalul Clinic de Copii „dr Victor Gomoiu” - filmare realizată pe 21 februarie a.c.:


Spitalul Clinic de Copii „dr Victor Gomoiu”: Consumul de săpun și dezinfectant a crescut. Persoanele alarmate de epidemia CoVID-19 își însușesc abuziv materiale sanitare

„În cadrul Spitalului Clinic de Copii dr. Victor Gomoiu, monitorizarea curățeniei și dezinfecției se face de 3 ori pe zi (dimineața, prânz și seara). Cu această ocazie se verifică și flacoanele dozatoare de săpun și se procedează la umplerea acestora.

În condițiile actualei epidemii de viroze respiratorii și educației sanitare continue pe care o promovăm, atât pacienții cât și aparținătorii sunt conștienți de importanta aplicării primelor măsuri de protecție „igiena mâinilor”, în consecință consumul de săpun și dezinfectant a crescut.

Spitalul Clinic de Copii dr Victor Gomoiu urmărește îndeaproape problema curățeniei și dezinfecției, dar din păcate ne confruntăm și cu situația însușirii abuzive de materiale sanitare (ex măști) sau substanțe dezinfectante (săpun, dezinfectant de mâini) de către persoanele alarmate de epidemia CoVID-19.   

Spitalul Clinic de Copii dr Victor Gomoiu vă mulțumește pentru sesizare și va lua toate măsurile necesare ca această situație să nu se mai repete”, se arată în comunicatul semnat de managerul spitalului Gomoiu, ec. Mariana Enescu și directorul medical dr. Diana Ionescu.

Spitalul de psihiatrie „prof dr Alexandru Obregia”  -filmare din 24 februarie a.c.:


Conducerea Spitalului de psihiatrie „prof dr Alexandru Obregia” din București: Unele persoane nu respectă regulamentul intern al spitalului și filmează aspecte care pot să nu aibă legătură cu activitatea reală a spitalului

„Secția unde ați realizat filmarea cu telefonul mobil se află în imediata apropiere a uneia dintre cele două intrări principale în Spitalul Clinic de Psihiatrie Dr. Alexandru Obregia. Accesul în incinta spitalului este monitorizat de personalul de pază. Sunt cazuri însă, în care, personalul de pază este indus în eroare de unii cetățeni, astfel încât se pot infiltra pe secțiile spitalului și diverse alte persoane (foști pacienți ai spitalului, oameni fără ocupație etc.) care nu au o problemă medicală reală. Unele dintre aceste persoane nu respectă regulamentul intern al spitalului și filmează aspecte care pot să nu aibă legătură cu activitatea reală a spitalului. Ne exprimăm nedumerirea și surprinderea să vedem că, în ziua care apare în imagini, nu a fost nicio problemă cu aprovizionarea cu materiale de curățenie.

Precizăm că, în cladirea care are doar parter sunt trei grupuri sanitare. În medie, vin aici zilnic 20-30 de pacienți, împreună cu aparținătorii lor iar alți 40 sunt internați. De asemenea, pacienții nu sunt internați sub supraveghere, se pot plimba prin curtea spitalului dacă doresc sau primesc vizite. Personalul care asigură curățenia în secție lucrează în ture de câte 12 ore, două persoane dimineața și una noaptea, iar aprovizionarea cu materiale sanitare se face ori de câte ori este nevoie.

Precizăm că pentru acest an, spitalul are prevăzuți în buget pentru materiale de curățenie, 400.000 lei față de 366.000 de lei cât a avut anul trecut.

În condițiile de mai sus, nu există niciun motiv pentru care să lipsească săpunul de la toaleta pacienților, însă mărturisim că foarte des se fură, chiar și cu dozator cu tot. Așa consideră unii oameni să se comporte, chiar și într-o unitate sanitară unde au venit să se trateze.

Atașăm mai multe fotografii pe care le-am făcut în toaleta care apare în filmul dumneavoastră și totodată vă transmitem că facem toate eforturile pentru a asigura igiena atât a pacienților cât și a aparținătorilor, în care ne punem speranța că vor avea un comportament civilizat”, se arată în răspunsul primit de la conducerea Spitalului de psihiatrie „prof dr Alexandru Obregia” din București

Mai jos, imagini din 3 martie, trimise de conducerea spitalului Obregia:

Spitalul Județean de Urgență Pitești: Probabil a fost o situație de moment. Săpunul și hârtia fie erau consumate, fie sustrase

„La Spitalul Județean de Urgență Pitești există săpun și hârtie igienică la grupurile sanitare. Nu a fost niciodată problema aceasta, a lipsei săpunului. Poate faptul că se consumă sau să lipsească pentru un moment, sau mai sunt sustrase, mai sunt pacienți care le varsă pentru a se răzbuna. Dar fie sunt sustrase, fie lipsesc pentru un scurt moment. Sunt achiziționate în permanență, hârtia și săpunul sunt în toate toaletele din unitate”, spune Cristina Cazacu, purtător de cuvânt la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Spitalul „Sfântul Ioan” București: A fost efectuată o verificare. Pentru a ne asigura că flacoanele de săpun nu vor mai putea fi sustrase vom achiziționa în regim de urgență dozatoare de săpun

„Ca urmare a sesizării transmise de dumneavoastră, Serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” București a efectuat o verificare a tuturor grupurilor sanitare din spital și din ambulatoriul de specialitate și nu au constatat lipsa săpunului lichid din aceste spații.Cu toate acestea, pentru a ne asigura că flacoanele de săpun nu vor mai putea fi sustrase cu ușurință chiar de pacienții care reclamă acest lucru, vom achiziționa în regim de urgență dozatoare de săpun ce vor fi montate pe perete în toate grupurile sanitare dedicate pacienților din spital și din ambulatoriul de specialitate”, se arată în răspunsul primit de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” București.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Ploiești ne-au trimis un răspuns la solicitarea Republica.ro de a explica lipsa săpunului la grupul sanitar filmat, destinat pacienților. Aceștia spun că în prezent grupul sanitar filmat nu este folosit de pacienți sau aparținători, fiind într-un sector care se află în proces de reabilitare. De asemenea, reprezentanții spitalului ne-au trimis câteva imagini cu altă toaletă din spital, cea de la UPU, care este dotată cu dozator de săpun lichid.

Sursa foto Spital Județean Ploiești

Spitalul Victor Babeș din Capitală este singurul unde inițiatorul campaniei a găsit săpun, la momentul filmării - 21 februarie a.c.:


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua am avut și eu o problemă cu spitalul Județean Pitesti .Lucrez ca asistent medical la Școala de Subofițeri Basarab I . și in data 27. 09.2020 find weched am fost la urgență cu un elev cu o durere forte mare la o măsea și nu erea nici un doctor la urgența spitalului de la ora 18 și nu erea nimeni . Am sunat cu tef. și până in adoua zi la ora 9 nu a venit nici un doctor. La un Sp. Județean cum e posibil să nu fie nici un dr. disponibil într-un Orași atit de mare.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    E relevantă însă indolenta, incompetența și nepăsarea de care dau dovadă angajații din sănătate.Acum vedem dacă își merită s-au nu salariile mărite de pixul PSD iștilor.
    • Like 0
  • Explicațiile situației pot fi (și sunt) diferite dar cea mai mare pondere cred (din propriile observații) revine nivelului de civilizație al unor ”cetățeni”. Argumente ? Cred că sunt suficiente constatările din trenurile accelerate și rapide (căci la Regio ”nu ne băgăm”), sau la hoteluri și chiar pe la grupurile sanitare ale instituțiilor !
    • Like 1
  • Pacientul e pe ultimul loc pentru doctorii din Romania si pentru spitale. Chiar si la capitolul sapun. Cred ca daca ar fi posibil, in cazul acela de la Floreasca cu pacienta arsa pe masa de operatie, ar scoate=o vinovata pe pacienta!!!! Sa dea pe sapun, doamne fereste, pai banii sunt pentru altceva, pentru sifonat....
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Existența săpunului in grupurile sanitare din spitale nu trebuie să fie responsabilitatea doctorilor ci a serviciului administrativ ! Neexcluzând fenomene sugerate în articol (sifonarea..) ponderea principală revine, oricât nu am dori-o, nivelului general de civilizație !
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Ada check icon
      Si din serviciul administrativ nu fac parte cei mai multi doctori care ar trebuie sa atraga atentia celor fara creier din serviciul administrativ ?
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      Bani n-au de obicei deloc. Am auzit că se cer bani de la aparținatorii pacienților inclusiv pentru...săpun lichid. Banii acordați spitalelor nu ajung pentru tot ce trebuie, suferă de subfinanțare cronică.
      De lucrurile "mărunte " nu se ocupă nimeni, e sub demnitatea lor! Toalete, curățenie, săpun...Eu nu, eu nu. Atunci cine?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Da e adevarat, nivelul de civilizatie e unul din factori si nu se manifesta doar in spitale. Sapunul nu e scump si nu se gaseste in spitale pentru ca daca s-ar lasa la liber, multi apartinatori ar pleca cu el acasa ca sa nu dea banii pe el, cum pleaca cu sapunul sau samponul si de la hotel ( noroc ca acolo s-a introdus in pret). De aia nu se gaseste nici in trenuri sau gari sau alte institutii publice pentru ca nu se poate inlocui in ritmul in care se fura. Ganditi-va cati pensionari cu pensie minima trec pe la toalete in spitale si pentru care 3 lei sunt foarte importanti. Nu se pot supraveghea non stop toaletele. Ma gandesc cu groaza ce s-ar intampla in scoli daca s-ar pune in afara de sapun si pasta de dinti ca in Norvegia. Al doilea factor important e bugetul alocat ( stiu vor spune multi ca s-a marit in ultimii ani) dar din pacate s-au marit mai repede preturile iar o mare parte din buget e alocat pe salarii pentru ca PSD a triplat salariile medicilor, le-a dublat pe cele ale asistentilor dar in cadrul aceluiasi buget deci ponderea salariilor in total buget e acum mai mare si intotdeauna cand se taie de undeva pe primul loc sunt cheltuielile administrative. Multe din spitalele enumerate primesc finantare / pacient pe baza de DRG deci banii depind de nr de pacienti care nu a crescut la fel de spectaculos ca salariile deci cheltuielile administrative au fost primele taiate indiferent de talentul managerilor.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect în ceea ce privește finanțarea spitalelor.
      Soluția ar fi dispensere metalice pentru săpun lichid, care NU mai pot fi furate.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Credeti ca daca se pun dispensere metalice ( mult mai scumpe) nu se va fura sapunul lichid ? Ala se fura la fel de usor si se toarna intr-un pet cum se procedeaza cu hotdogii sau sucul la pahar de la IKEA.
      • Like 0
  • Deci la parlament, în zona destinată jurnaliștilor, au putut lipi cu superglue de masă dozatorul de dezinfectant... dar în spitale nu se pricep să le ferească de hoți, le trebuie 100 de paznici sau cum?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult