Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

EXCLUSIV. „E mai rău decât se arată la televizor”. O asistentă româncă dintr-un spital din Lombardia dezvăluie cum sunt aleși cei care sunt internați dintre miile de bolnavi de coronavirus

asistenta - masca

Foto: Guliver/Getty Images

„În spitalul unde lucrez nu mai facem față cu bolnavii cu coronavirus. Toate aparatele care ajută la menținerea funcției respiratorii sunt ocupate. Cele șapte săli de operații ale spitalului au fost transformate în saloane de terapie intensivă. (...) Combinezoane? Doar în filme există. Este groaznic. Ce se scrie în presă este nimic. Adevărul depășește orice imaginație”.

Camelia I. locuiește în Italia de 19 ani. Este asistentă medicală într-un spital din Lombardia. Unitatea nu este specializată pe boli infecțioase, dar a fost adaptată pentru a primi pacienți cu coronavirus.

Din weekendul care a trecut, și ultimele două săli de operații rămase, din cele șapte ale spitalului, au fost transformate în saloane pentru cei infectați cu Covid-19.

Toți pacienții sunt în stare foarte gravă. Triajul are reguli foarte stricte: doar cei cu insuficiență respiratorie mai sunt internați. Restul celor diagnosticați cu noul coronavirus sunt trimiși să se trateze acasă.

„Nu mai sunt locuri! Așa este în spitalele din toată Italia”, spune Camelia.

„La arme” au fost chemați și tinerii care termină în acest an școala de asistente medicale. Vor da examenul de absolvire online. „I-au chemat pe toți la război”.

Îmi ghicește întrebarea despre frică: „Fiecare și-a ales un drum pe care să meargă în viață. Și trebuie să mergi înainte”. 

Mai jos, discuția pe care am purtat-o cu ea luni. 

Luni noaptea premierul Giuseppe Conte a anunțat că măsurile de carantină impuse până acum în nordul Italiei vor fi extinse în toată țara.

Cum ai descrie ce se întâmplă?

Situația e mult mai rea decât arată la televizor.

Aveți combinezoane, acele echipamente de protecție?

Combinezoane nu sunt. Poate doar în filme...Folosim măști de care mai găsim la momentul actual. Pentru că este o criză fenomenală. Mai sunt disponibile doar măști chirurgicale. Din cele cu filtru mai au doar câte unul, doi angajați. Le țin foarte strâns. Cred că se folosesc doar la camera de gardă. Avem halate de unică folosință și viziere de plastic care ne vin până mai jos de barbă. Și mănuși.

De vineri s-au schimbat multe. Eu lucrez în blocul operator, sunt mâna a doua sau a treia, așa se numește. Dar acum s-a restrâns activitatea operatorie. De azi cred că a fost oprită. Vineri au mai fost câteva operații. Fiind mare nevoie de personal, ne trimit care pe unde e nevoie.

Foto Guliver/Getty Images

Intri în contact cu bolnavii cu coronavirus?

Bună asta (râde amar). Păi sunt peste tot! Îi avem peste tot în spital! Situația este mai presus de orice închipuire. Este groaznic. Nu mai facem față cu bolnavii cu coronavirus. Sunt pline toate spitalele din Italia. Aparatele care ajută la menținerea funcției respiratorii sunt toate ocupate. Se eliberează blocurile operatorii și sunt transformate în saloane de terapie intensivă. Este rău, foarte rău..

În presa din Italia se spunea că se fac teste pentru coronavirus doar la cei cu simptome. Nu și la cei cu care au intrat în contact, dacă nu au simptome.

Absolut. Demult nu se mai fac (la persoanele fără simptome). Se fac teste doar dacă necesită internare în spital. Iar internare necesită doar cei cu insuficiență respiratorie. Adică pe înțelesul tuturor, cei care nu mai reușesc să respire corect.

Dar dacă au febră mare, tuse?

Nu sunt internați. Dacă nu există insuficiență respiratorie clară și tradusă prin pneumonie nu îi internează. Pentru că nu sunt locuri! Iar asta e valabil pentru toate spitalele din Italia. Toate spitalele. Locurile sunt ocupate de bolnavii în stare foarte gravă. Noi suntem un spital mic. Sunt șapte săli de operație, toate transformate acum în saloane de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus, în insuficiență respiratorie. Am înțeles că tot weekendul acesta au tot fost internări. Eu azi (luni) am fost chemată să merg în tura de după-amiază. Știu acum că mă duc la serviciu, dar nu știu unde o să mă pună să fac și ce mă așteaptă. La noi nimeni nu are voie să își ia concediu. Toți mergem la muncă, că dacă nu ...

Altfel riscați să fiți dați afară?

Nici nu încape discuție să nu te duci. Probabil că ar veni să te ia de acasă.... Oricum, conștiința ta nu poate să te lase să nu te duci, când știi că e nevoie de tine. Fiecare a ales în viață un drum pe care trebuie să meargă înainte. E ca și când îți arde casa, iar pompierii încep să se ascundă și să zică - stai așa, că mie mi-e frică. E aceelași lucru.

Ce măsuri de prevedere vă luați acasă?

Principala regulă este să nu ieși din casă decât în caz de forță majoră. Cei care merg la serviciu, normal că trebuie să meargă la serviciu. Trebuie să te speli foarte foarte bine pe mâini și de multe ori, să încerci să îți controlezi mișcările, să nu pui mâna pe gură, pe nas. Nu atingi deloc fața. Dacă trebuie să îți sufli nasul, te speli imediat pe mâini. Asta este esențial. Fără întâlniri. Fiecare acasă la el. Dacă se poate.

Noi, personalul medical, știm să ne păzim. Noi asta am învățat și în școală, cu asta ne-am confruntat zi de zi. Până la apariția noului coronavirus ne-am fi putut îmbolnăvi de sute de mii de ori. Au fost mulți pacienți bolnavi, cu diverse patologii. Ne luptăm în fiecare zi cu treaba asta, noi știm să ne ferim. Problema nu este la noi, ci la populație!

În zona unde locuiți magazinele sunt aprovizionate?

Deocamdată e bine. Este mâncare la magazine, nu e nicio problemă. Nu este aglomerație, fiecare își ia atât cât îi trebuie. Se încearcă să se respecte niște reguli.

Au fost imagini cu rafturi golite la supermarketuri în Italia

Da, la început, a fost ceva agitație în primele două-trei zile, după anunțarea cazurilor de coronavirus. Apoi oamenii s-au liniștit.

Ce sfaturi ai mai avea pentru oamenii obișnuiți?

Să țină cont toată lumea că nu e o nimica toată. Nu trebuie subevaluată contaminarea cu noul coronavirus. Se răspândește foarte, foarte repede, nu îți dai seama. Populația nu e obișnuită să nu pună mâna pe față. Repet, nu are aceleași deprinderi ca noi, cei care lucrăm în spitale. Ca să poți să reduci riscul trebuie absolut să stai în casă, să respecți niște reguli. Cel mai bine ar fi să se închidă școlile. La noi în Lombardia școlile sunt închise de aproape trei săptămâni. Copiii s-a demonstrat că nu se prea îmbolnăvesc, din fericire, dar poartă microbii și îi aduc acasă, iar pentru bunici poate fi fatal, mai ales dacă au și alte patologii cronice. Problema e că, în spitalele din România, sunt mai puține mijloace decât în Italia prin care poate fi gestionată această criză, dacă s-ar agrava.

Așadar, fără ieșit inutil din casă, fără întâlniri. Da, poți să iesi cu copilul în parc, dacă nu sunt prea mulți copii, sau printr-o pădure. Nu mergi baruri, nu la McDonald's. Singura soluție este prevenția, pentru că medicamentele, la cei foarte grav bolnavi, nu prea reușesc să dea roade.

Ce tratament se folosește în spital?

Principala complicație a infecției cu noul coronavirus este pneumonia, iar singura terapie care se face în spitale este cu antibiotice și antivirale. Antiviralele sunt de tipul celor pentru HIV, SARS. Se pare că funcționează, cât de cât, dar nu la pacienți cu patologii cronice, precum diabet, obezitate, boli de ficat, tumori. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred și eu că în România sunt mai puține mijloace, din moment ce cadrele medicale s-au mutat în... Italia (sau alte țări ”occidentale”). Și poate n-ar fi așa de grav dacă studiile multora din ele n-ar fi fost plătite de stat, adică de potențialii pacienți români. Așa însă, banii s-au dus pe apa sâmbetei și locul celor plecați n-a putut fi luat de un număr egal de profesioniști la fel de bine formați. Regret s-o spun, dar Ceaușescu avea dreptate când cerea bani în schimbul emigranților.
    • Like 0
  • Intotdeauna este mai rau decat se mediatizeaza o situatie de criza.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Rezultă că trebuie să păstrăm distanțe cât mai mari între noi și să ieșim minimum posibil, chiar dacă nu s-au semnalat cazuri în zonele noastre. Tonic și admirabil mesajul din subsidiar: să practici o meserie pe care o iubești, prin care ești folositor celorlalți, e una din bucuriile certe în viața asta.
    • Like 2
  • Crabu check icon
    Foarte ciudat interviul asta!
    • Like 1
    • @ Crabu
      Corina check icon
      Cum ciudat?! Realist, de la sursă.
      • Like 5
    • @ Crabu
      Ce draci e ciudat?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult